Vizuál

Fedezd fel Frida Kahlo életének helyszíneit!

2020.09.25. 09:40
Ajánlom
Lehet-e még újat mondani arról a nőről, aki az életét és az érzéseit ilyen mélységben tárta a nyilvánosság elé, aki saját személyét is a művészete részévé változtatta? Az ikonikus képzőművészek életét bemutató filmek sorában ezúttal a mexikói festőművésznő nyomában járunk.

Frida Kahlo (1906-1954) az utóbbi években ikonná vált és ezzel együtt – bármennyire profánul hangzik – divatba jött.

A Nemzeti Galéria 2018-as kiállításának záróterme remekül megragadta a festő életének ezt az aspektusát is: Frida egyaránt ihletett tetoválást, divatbemutató-koncepciót és videóklipet. A Kahlo életéről szóló film esetében éppen az az egyik kihívás, ami a nézők érdeklődését is garantálja, hogy a művészről szinte mindenki tud mindent. Arca, festményei és a története a popkultúra része. Nehéz újat mondani róla, de a filmre beülve reméltem, hogy nem lehetetlen.

További képekért kattints a fotóra:

A Viva la vida azonban inkább egy eminens diák ötös felelete, mint rejtett titkok feltárása.

A dokumentumfilm készítői a legkompetensebb megszólalókat állították a kamera elé, mint a Frida szülőházából és otthonából múzeummá lett Kék Ház igazgatónőjét, aki a gyűjtemény néhány darabját tárja elénk. Vagy Christina Kahlót, a művész húgának unokáját, aki azonban maga nem találkozott a festőlegendával, így a családi emlékezetből és legendáriumból tud csak mesélni. (Ezt egyébként megtette akkor is, amikor ellátogatott a magyar kiállításra a beszélgetésről készült videó itt meg is tekinthető!) Megszólal az a fotósnő is, aki épp a Kék Házban dolgozott, amikor 50 év után kinyitották Frida fürdőszobáját, ahova férje a nő halála után bezsúfolt a a személyes holmijait. Az ott készült felvételekből azonban sajnos keveset látunk, ahogy a történetben is érződik, hogy több is lenne még. 

Frida-Kahlo-foto--Muray-Miklos-1939-125614.jpg

Muray Miklós: Frida Kahlo - 1939 (Fotó/Forrás: Pannonia Entertainment )

A film Frida Kahlo saját szavait idézi fel levelei, naplója és személyes vallomásai alapján.

Narrátorként Asia Argento, David di Donatello-díjas olasz színésznő kalauzolja végig a nézőket. A vásznon megjelennek leghíresebb festményei, amelyeket ma Mexikó legnevesebb múzeumaiban őriznek. A részletgazdag közeli felvételeken többek között olyan műalkotások jelennek meg a filmben, mint az Frida és Diego Rivera (1931), A két Frida (1939), amely a válásuk után készült, valamint A törött oszlop (1944) és A megsebzett szarvas (1946), amelyek testi szenvedésének állítanak emléket. 

A műalkotások mellett számos olyan archív fotó – köztük a magyar származású fotográfus, Nickolas Muray képei – eredeti öltözék és személyes tárgy is feltűnik a filmben, amelyeket eddig nem láthatott a közönség. Ezeket mostanáig a Frida egykori otthonában, a híres Kék Házban (La Casa Azul) működő Frida Kahlo Múzeum zárt archívumában tárolták, és sok szempontból árnyalják a mindennapi életéről, személyiségéről alkotott képet.

Az archív felvételek mellett a stáb ellátogatott a festőnő életének eredet helyszíneire is. Így láthatjuk a kereszteződést, ahol a híres baleset történt 95 évvel ezelőtt, 1925. szeptember 17-én. A tizennyolc esztendős Frida Kahlo épp egy túlzsúfolt buszon ült, amikor karamboloztak egy villamossal. Minden utas megsebesült, ám a lány szenvedte el a legsúlyosabb sérüléseket.

Egy férfi észrevette, hogy ömlik belőlem a vér, majd egy közeli biliárdterem egyik asztalára fektettek, míg értem nem jött a Vöröskereszt.

Amikor megpillantottam az édesanyámat, azt mondtam neki: »Életben maradtam, és van is miért élnem – ez a festészet.«”- emlékezett vissza egy interjúban.

A baleset következményei egész életét meghatározták, azonban a film valamennyi megszólalója megerősítette, hogy

Frida a fizikai fájdalom ellenére szenvedélyes életszeretete mit sem változott, derűs, életvidám személyiség volt.

A festményeiből sütő fájdalom nem határozta meg a személyiségét. Ezt támasztja alá a film címét is adó felirat a mindössze nyolc nappal a halála előtt készített dinnyéket ábrázoló csendéletnek a címe: Viva la Vida! (Éljen az élet!)

Ha valaki keni-vágja Frida életét, annak inkább egy gyönyörű felvételekkel kísért, átfogó ismétlés lehet a mozi, az újoncoknak azonban szépen összeszedett ismeretterjesztő darab - költői betétekkel. Frida lírai énje (alkalmanként megkettőzve) fehér ruhába kóborol, táncol végig a filmen fel-fel bukkanva az asszony életének jelentős helyszínein. 

Giovanni Troilo olasz filmrendező mozifilmjét a 35. Torinói Nemzetközi Filmfesztiválon mutatták be. Hazánkban A művészet templomai sorozat keretében, a Pannonia Entertainment forgalmazásában kerül a mozikba. Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban vetítik, emellett országszerte számos további helyszínen, többek közt Szegeden, Pécsett, Szombathelyen és Debrecenben is bemutatják, eredeti nyelven, magyar felirattal. A Várkert Bazár és az Art+ Cinema műsorán, emellett a sorozat online filmkölcsönzője segítségével otthonról is megnézhetők a korábbi epizódok. Ősszel és télen további új bemutatókkal folytatódik a sorozat, köztük Peggy Guggenheim gyűjtőszenvedélyét, Modigliani és Botticelli életpályáját bemutató filmekkel.

Viva la Vida – Mozifilm Frida Kahlo életéről és művészetéről

olasz ismeretterjesztő film, 90 perc, 2020
Forgalmazó: Pannonia Entertainment Ltd.

Frida Kahlo, a hagyománytisztelő feminista

Kapcsolódó

Frida Kahlo, a hagyománytisztelő feminista

Először rendeznek kiállítást Budapesten Frida Kahlo képeiből, ráadásul riválisának gyűjteményéből. A mexikói festőművész maga építette „brandjéről” és magyarságáról Lantos Adriánával, a kiállítás kurátorával beszélgettünk.

Úgy fest, megtalálták az egyetlen felvételt Frida Kahlo hangjáról

Úgy fest, megtalálták az egyetlen felvételt Frida Kahlo hangjáról

A mexikói nemzeti hangarchívum, a National Sound Library úgy véli, Frida Kahlo saját, Diego portréja című esszéjét olvassa föl az El Bachiller radio pilotjában, amely hangfelvétel nemrégiben került elő.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Kulka János tanítja újra beszélni a sztrókon átesett Lang Györgyit

Az énekesnő erről a Klubrádió Ötös című műsorában beszélt Falusi Mariannak, akivel korábban együtt vezették a műsort – számolt be róla a Színház Online.
Klasszikus

59 éves korában elhunyt Patkós Sándor fagottművész

Tragikus hirtelenséggel, életének 59. évében, január 26-án elhunyt Patkós Sándor fagottművész, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagja.
Jazz/World

Gryllus Samu hangszerelte át Gryllus Dániel Weöres Sándor prózájára komponált dalsorozatát

Weöres Sándor költői prózájának, az 1945-ben publikált A teljesség felének sorai közmondásként ma is köztünk élnek. Ezeket a gondolatokat ültette át a zene nyelvére Gryllus Dániel csaknem 40 évvel ezelőtt, most pedig fia hangszerelésében lesznek hallhatóak február 5-én, a Magyar Zene Házában.
Színház

Az eltűnt idő nyomába ered Hajduk Károly

Jancsó Júlia fordítása nyomán elevenedik meg Marcel Proust kultikus műve, Az eltűnt idő nyomában Fischer Iván Lakásszínházában, február 5-én.
Tánc

Élőben, a színpadon festenek majd a Feledi Project legújabb táncszínházi bemutatójában

Feledi János Csehov Sirályát állítja színpadra február 7-én a Nemzeti Táncszínházban. Az előadás érdekessége, hogy Bánki Ákos festőművész a teljes előadás alatt a színpadon fog festeni.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál kiállítás

A műgyűjtés szenvedély, izgalom, meglepetés – válogatás a Millot-Durrenberger kollekcióból

Madeleine Millot-Durrenberger Budapesten, a Mai Manó Házban mutatja be nem mindennapi fotográfiai gyűjteményének egy válogatását. A műgyűjtés szenvedélye című tárlat mégsem egyszerű tematikus válogatás, hanem magának a műgyűjtés folyamatának érzékeltetésére vállalkozik.
Vizuál hír

Most vagy soha! – 4,5 milliárdból készül grandiózus Petőfi-film

A Kis-Szabó Márk, Rákay Philip és Szente Vajk forgatókönyvéből készülő alkotás a márciusi ifjak sorsfordító napjának, 1848. március 15-nek állít emléket.
Vizuál ajánló

Helen Mirren közreműködésével elevenedik meg Anne Frank tragikus története

A január 27-től látható Anne Frank – Párhuzamos történetek című dokumentumfilm új perspektívából mutatja be az emberiség történetének egyik legsötétebb időszakát és a háborúban elhurcolt gyerekek tragikus sorsát.
Vizuál hír

Saját Banksy-képeit árverezteti el Robbie Williams

A három alkotás között szerepel a Girl With Balloon (Lány lufival) című kép is, amelyre a Sotheby's londoni árverésén lehet majd licitálni március 2-án.
Vizuál Zöldhullám

Válhat-e művész az állatokból?

Mindmáig úgy tudjuk, hogy az ember az egyetlen öntudattal bíró lény a Földön, így egyedül ő hozhat létre művészetet. Tekinthetjük-e mégis művésznek az énekesmadarakat vagy azt a csimpánzt, amelyik előszeretettel fejezte ki magát ecsettel?