Vizuál

Fedezd fel Frida Kahlo életének helyszíneit!

2020.09.25. 09:40
Ajánlom
Lehet-e még újat mondani arról a nőről, aki az életét és az érzéseit ilyen mélységben tárta a nyilvánosság elé, aki saját személyét is a művészete részévé változtatta? Az ikonikus képzőművészek életét bemutató filmek sorában ezúttal a mexikói festőművésznő nyomában járunk.

Frida Kahlo (1906-1954) az utóbbi években ikonná vált és ezzel együtt – bármennyire profánul hangzik – divatba jött.

A Nemzeti Galéria 2018-as kiállításának záróterme remekül megragadta a festő életének ezt az aspektusát is: Frida egyaránt ihletett tetoválást, divatbemutató-koncepciót és videóklipet. A Kahlo életéről szóló film esetében éppen az az egyik kihívás, ami a nézők érdeklődését is garantálja, hogy a művészről szinte mindenki tud mindent. Arca, festményei és a története a popkultúra része. Nehéz újat mondani róla, de a filmre beülve reméltem, hogy nem lehetetlen.

További képekért kattints a fotóra:

A Viva la vida azonban inkább egy eminens diák ötös felelete, mint rejtett titkok feltárása.

A dokumentumfilm készítői a legkompetensebb megszólalókat állították a kamera elé, mint a Frida szülőházából és otthonából múzeummá lett Kék Ház igazgatónőjét, aki a gyűjtemény néhány darabját tárja elénk. Vagy Christina Kahlót, a művész húgának unokáját, aki azonban maga nem találkozott a festőlegendával, így a családi emlékezetből és legendáriumból tud csak mesélni. (Ezt egyébként megtette akkor is, amikor ellátogatott a magyar kiállításra a beszélgetésről készült videó itt meg is tekinthető!) Megszólal az a fotósnő is, aki épp a Kék Házban dolgozott, amikor 50 év után kinyitották Frida fürdőszobáját, ahova férje a nő halála után bezsúfolt a a személyes holmijait. Az ott készült felvételekből azonban sajnos keveset látunk, ahogy a történetben is érződik, hogy több is lenne még. 

Frida-Kahlo-foto--Muray-Miklos-1939-125614.jpg

Muray Miklós: Frida Kahlo - 1939 (Fotó/Forrás: Pannonia Entertainment )

A film Frida Kahlo saját szavait idézi fel levelei, naplója és személyes vallomásai alapján.

Narrátorként Asia Argento, David di Donatello-díjas olasz színésznő kalauzolja végig a nézőket. A vásznon megjelennek leghíresebb festményei, amelyeket ma Mexikó legnevesebb múzeumaiban őriznek. A részletgazdag közeli felvételeken többek között olyan műalkotások jelennek meg a filmben, mint az Frida és Diego Rivera (1931), A két Frida (1939), amely a válásuk után készült, valamint A törött oszlop (1944) és A megsebzett szarvas (1946), amelyek testi szenvedésének állítanak emléket. 

A műalkotások mellett számos olyan archív fotó – köztük a magyar származású fotográfus, Nickolas Muray képei – eredeti öltözék és személyes tárgy is feltűnik a filmben, amelyeket eddig nem láthatott a közönség. Ezeket mostanáig a Frida egykori otthonában, a híres Kék Házban (La Casa Azul) működő Frida Kahlo Múzeum zárt archívumában tárolták, és sok szempontból árnyalják a mindennapi életéről, személyiségéről alkotott képet.

Az archív felvételek mellett a stáb ellátogatott a festőnő életének eredet helyszíneire is. Így láthatjuk a kereszteződést, ahol a híres baleset történt 95 évvel ezelőtt, 1925. szeptember 17-én. A tizennyolc esztendős Frida Kahlo épp egy túlzsúfolt buszon ült, amikor karamboloztak egy villamossal. Minden utas megsebesült, ám a lány szenvedte el a legsúlyosabb sérüléseket.

Egy férfi észrevette, hogy ömlik belőlem a vér, majd egy közeli biliárdterem egyik asztalára fektettek, míg értem nem jött a Vöröskereszt.

Amikor megpillantottam az édesanyámat, azt mondtam neki: »Életben maradtam, és van is miért élnem – ez a festészet.«”- emlékezett vissza egy interjúban.

A baleset következményei egész életét meghatározták, azonban a film valamennyi megszólalója megerősítette, hogy

Frida a fizikai fájdalom ellenére szenvedélyes életszeretete mit sem változott, derűs, életvidám személyiség volt.

A festményeiből sütő fájdalom nem határozta meg a személyiségét. Ezt támasztja alá a film címét is adó felirat a mindössze nyolc nappal a halála előtt készített dinnyéket ábrázoló csendéletnek a címe: Viva la Vida! (Éljen az élet!)

Ha valaki keni-vágja Frida életét, annak inkább egy gyönyörű felvételekkel kísért, átfogó ismétlés lehet a mozi, az újoncoknak azonban szépen összeszedett ismeretterjesztő darab - költői betétekkel. Frida lírai énje (alkalmanként megkettőzve) fehér ruhába kóborol, táncol végig a filmen fel-fel bukkanva az asszony életének jelentős helyszínein. 

Giovanni Troilo olasz filmrendező mozifilmjét a 35. Torinói Nemzetközi Filmfesztiválon mutatták be. Hazánkban A művészet templomai sorozat keretében, a Pannonia Entertainment forgalmazásában kerül a mozikba. Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban vetítik, emellett országszerte számos további helyszínen, többek közt Szegeden, Pécsett, Szombathelyen és Debrecenben is bemutatják, eredeti nyelven, magyar felirattal. A Várkert Bazár és az Art+ Cinema műsorán, emellett a sorozat online filmkölcsönzője segítségével otthonról is megnézhetők a korábbi epizódok. Ősszel és télen további új bemutatókkal folytatódik a sorozat, köztük Peggy Guggenheim gyűjtőszenvedélyét, Modigliani és Botticelli életpályáját bemutató filmekkel.

Viva la Vida – Mozifilm Frida Kahlo életéről és művészetéről

olasz ismeretterjesztő film, 90 perc, 2020
Forgalmazó: Pannonia Entertainment Ltd.

Frida Kahlo, a hagyománytisztelő feminista

Kapcsolódó

Frida Kahlo, a hagyománytisztelő feminista

Először rendeznek kiállítást Budapesten Frida Kahlo képeiből, ráadásul riválisának gyűjteményéből. A mexikói festőművész maga építette „brandjéről” és magyarságáról Lantos Adriánával, a kiállítás kurátorával beszélgettünk.

Úgy fest, megtalálták az egyetlen felvételt Frida Kahlo hangjáról

Úgy fest, megtalálták az egyetlen felvételt Frida Kahlo hangjáról

A mexikói nemzeti hangarchívum, a National Sound Library úgy véli, Frida Kahlo saját, Diego portréja című esszéjét olvassa föl az El Bachiller radio pilotjában, amely hangfelvétel nemrégiben került elő.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Ezekért a kötetekért mindenképp érdemes lesz ellátogatni a 95. Ünnepi Könyvhétre

Június 13. és 16. között rendezik meg a 95. Ünnepi Könyvhetet Budapesten a Vörösmarty tér és a Duna-korzó területén. A magyar irodalmi élet egyik legrangosabb eseményére készülve kiválogattunk néhány különösen izgalmas kötetet.
Színház

Egyeztetést követelnek a budapesti művészszínházak

Máté Gábor, Mácsai Pál, Kováts Adél, Barda Beáta és Benkő Nóra is aláírta azt az Országos Színházi Találkozó szervezőinek, a Kulturális és Innovációs Minisztériumnak és a szakmai közvéleménynek szóló nyílt levelet, amelyben azt sérelmezik, hogy a re:oszton nem lesz lehetőségük tárgyalni az új Kulturális Törvényről.
Klasszikus

Átadták a Simándy Énekverseny díjait

Június 3. és 8. között rendezték meg a XII. Simándy József Nemzetközi Énekversenyt, a korábbi évektől eltérően Budapesten, az Eiffel Műhelyházban. A nagy hazai zenei intézmények vezetőiből álló zsűri öt kategóriában hirdetett győzteseket.
Plusz

Lemondott Csák János miniszter

A politikus azzal indokolta döntését, hogy itt az idő átadni a stafétát a fiatalabbaknak. Egy interjúban arról beszélt, elégedett az elmúlt két év során elért eredményeivel. A kulturális és innovációs tárca vezetését Hankó Balázs vette át.
Színház

Vidnyánszky Attila: Vecsei H. Miklós a saját elképzeléseit is megvalósíthatja a Nemzeti társulati tagjaként

A Nemzeti Színház oldalán megjelent interjúban ismertette a következő évaddal kapcsolatos terveket Vidnyánszky Attila. Az intézmény vezérigazgatója saját Marx-rendezésének tervéről is beszélt.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál gyász

Elhunyt Schubert Gusztáv, a Filmvilág főszerkesztője

A Balázs Béla-díjas filmkritikust, a Filmvilág legrégebbi állandó munkatársát élete 69. évében, rövid, de súlyos betegség után érte a halál június 11-én. Fájdalmak nélkül, méltóságban és családja körében hunyt el – adta hírül a Filmvilág szerkesztősége.
Vizuál ajánló

Gyermekkori szimbólumok újraértelmezésére épülő kiállítás nyílik Balatonfüreden

Június 15-én 19 órakor Nemes Márton képzőművész beszédével nyílik Getto József és Menyhárt Marcell szobrászművészek Playroom című kiállítása a balatonfüredi Zsdrál Galériában.
Vizuál ajánló

Berlioztól Eötvös Péterig – kihagyhatatlan premierek a Magyar Mozgókép Fesztiválon

Június 12. és 15. között rendezik meg az ország legnagyobb filmes szemléjét, a Magyar Mozgókép Fesztivált, új nevén a MOZ.GO-t. Az elmúlt évek sikerfilmjei, illetve a klasszikusok mellett idén is számos premierrel készülnek a szervezők.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Húsz éve csak a Zene van

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal annak a titkába avat be minket, hogyan sikerült rávennie Bonót, hogy kifejezetten az ő kamerájába nézve pózoljon egy koncerten. 
Vizuál hír

Újabb öt évig Baán László vezetheti a Szépművészeti Múzeumot

Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter újabb öt évre az eddigi főigazgatót bízta meg a Szépművészeti Múzeum vezetésével. Baán László kinevezése november végén jár le.