Vizuál

Fekete Györgynek is üzentek a Banksy-eseményen

2012.12.09. 15:05
Ajánlom
Megnyílt, fényfestéssel, dobbal meg basszussal - és azt mutatja, amit az utolsó információk alapján vártunk. A Mélycsarnokban december 8. és január 20. között futó, az ismeretlen személyazonosságú street art művész szellemes filmje köré épülő esemény hozza a telefújt folyósokat, a mozgóképes anyagokat és a Műcsarnokot hamarosan átvevő MMA elnökének is beszóló magyar street artot.

Nem kellett a Banksy-kiállításig (filmvetítés és eseménysorozat) bemenni, hogy nyilvánvalóan lebegjen a fejünk felett: az intézmény tulajdonjoga januártól a Magyar Művészeti Akadémiához kerül, a hírre reagálva Gulyás Gábor november 26-án lemondott. A Műcsarnok bejáratánál a megnyitóra gründolt színes fények és a muzsikát hidegben is rendíthetetlenül toló dj-k mellett a Nemzeti Művészetért Alapítvány művészcsoport - Horváth Tibor, Radics Márk és Farkas Roland - lépcsőn elhelyezett mécsesei is vártak. A december 6-án kihelyezett gyertyák az intézményt jó érzékkel nyilvánítják nemzeti kulturális emlékhellyé. Az MMA befolyásának példátlan megnövelésére már a Banksy-esemény részeként reagált Jakócs Dorottya Dorkja képzőművész is. Belülről rohad az alma című képét a megnyitó előtt a következő üzenettel osztotta meg Facebook oldalán: "Fekete Györgynek hagytam tegnap egy kis ajándékot a Műcsarnok falain, hogy legyen minek örülnie amikor egy hónap múlva átveszi a helyet."

Az erősen hype-olt és minimum a Mikuláshoz hasonlóan várt Banksy valódi zsenije a Mélycsarnok eseményén igazán csak a filmjén keresztül érvényesül. Az intézmény aktuális helyzete egy dolog, a Banksy-megnyitó eltolódása és a még szervezés alatt kialakult negatív reakciók egy másik: ahogyan az a december 8-i időpont közeledtével kiderült, a filmen kívül eredeti (értsd az anonim művész mögött álló Pest Control csoport által jóváhagyott) munka nem került Budapestre. Ezt a szervezők korábban sem állították, az ellenkezője sem derült ki az utolsó pillanatig. Banksy hivatalos honlapján szabad fosztást enged, a netező bármit nyugodtan letölthet személyes használatra - így kerültek végül a nemrégen felújított alsó szint falaira, a kávézó és az ajándékbolt terébe nyomtatott és keretezett Banksy-képek.

A lényeg tehát a 2010-es Exit Through the Gift Shop című film: a 2011-ben Oscarra is jelölt munka fent van a Youtube-on, a Műcsarnok a jogokat vásárolta meg és új magyar feliratot készített. A Banksy által rendezett Exit okos, bonyolult és nem utolsó sorban kifejezetten vicces. A bemutató után hamar elterjedt, hogy az eleve súlyos filmelméleti eszmefuttatásokkal terhelt dokumentumfilmes műfajhoz a munkának pontosan annyi köze van, mint Banksynek a jó modorhoz. Az Exit nem egyszerűen róla és munkásságáról szól. Ez csupán adalék. A film úgy beszél az irányzat legalapvetőbb kérdéseiről (mi az eredeti alkotás, a street art művészet-e vagy vandalizmus, van-e helye múzeumban és galériában, mit jelent a művészeti piacon betöltött szerepe?), hogy valójában egy lökött francia pasas történetét mutatja be.

A film köré kialakított teret, a Mélycsarnok falait és a közönség elől eddig elzárt folyosókat összesen tizenhét magyar street art művész és művészcsoport dolgozta meg. Ahol az év elején még Marina Abramović fotóit és videómunkáit láttuk, ott most szürke-fekete tornyok, stencillel fújt arcok és matricák figyelnek (Dorkja képe is itt látható). Az egyik munka szívesen eladná önmaga eredeti olajfestmény változatát, egy másik képen pedig azt olvashatjuk, hogy Keith Haring azért még mindig "sokkal jobb mint Bankszi". A nyitó nap zenés indítása, a folyosók, a festés, a graffitik beemelése mind jó húzás volt, a bevont magyar szcénáról többet is szívesen megtudtunk volna. A munkák reagálnak Banksy-re is, többen pedig saját kézjegyüket tették le.

A magyar street artosok alkotásai mellett egy másik teremben képernyőkön és vetítve futnak Banksy művészetéhez kapcsolódó mozgóképes anyagok. Egy mini dokumentumfilmben a londoni utca embere mondja meg a tutit, egy hosszabb slideshow a 2009-es hatalmas bristoli kiállításról szól, egy videó Banksy 2008-as agymenését, a New York-i Village Pet Store And Charcoal Grillt mutatja be, vetítik a The Simpsons Banksy által kreált kanapé-jelenetét és az Exit trailerjét is. Egy rövidebb doku két angol srácot mutat be, akik különösebb teketória nélkül egy egész, Banksy által lefújt faldarabot vágtak ki és vitettek el, majd restauráltatták az eredeti munkát. Eladni szerették volna, természetesen.

Január 20-ig várható még több kiegészítő program, vetítés, előadás és zenei rendezvény. A korábbi tervek alapján az Intruders - Behatolás a múzeumi térbe beszélgetésen szóba kerülnek azok a stratégiák, melyek a múzeum terét nem egyszerű kiállító funkcióban képzelik el, és szó lesz az eredeti műalkotásokba való beavatkozásról is. A kiállítás nyitásához igazítva a Gabo Kiadó gondozásában megjelent itthon is Banksy Wall and Piece könyve, a magyar Fal adja a másikat címmel.

Az eseménysorozat környezetének kialakításában közreműködtek: Basky csoport, DirtyDan, Dorkja, DuplexG, flow deco, Diktátor, Halr, infopapa,  LEGYEN MINDEN SOKSZOR, Liberthi, Miss KK, Olaj, Oliver Arthur, Riez József, secco & freshko, void, Vokha.

A vetítések időpontjai:
Kedd, szerda, péntek-vasárnap:10:15, 11:45, 13:15, 14:45, 16:15. Csütörtök:12:15, 13:45, 15:15, 16:45, 18:15.

Kijárat az ajándékbolton át
Színes, magyar feliratos amerikai-angol dokumentumfilm, 87 perc, 2010
Rendező: Banksy
Producer: Jaimie D'Cruz
Zenéjét szerezte: Roni Size 
Szereplő(k): Banksy, Shepard Fairey, Thierry Guetta, Rhys Ifans, Space Invader
A magyar feliratot készítette: Heszky András, Szabó Mihály

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.
Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.
Plusz

Használt a tiltakozás? Végül nem bántaná az NKA-t az új törvényjavaslat

Nem szerepel a Nemzeti Kulturális Alap átalakítása a Nemzeti Kulturális Tanácsról szóló törvényjavaslatban, de a színházaknak közös fenntartási megállapodást kell kötniük a kormánnyal.
Színház

Ezekre az előadásokra küldenék el a politikusokat a színészek

Szégyen, Hamlet, A bajnok, Az ember tragédiája – többek között ezeket a produkciókat ajánlották azok a színházi alkotók, akiket a december 9-i tüntetésen kérdeztünk meg arról, mire hívnák el a politikai döntéshozókat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Előkerült egy lopott Klimt

Egy 1997-ben az észak-olaszországi Piancenza egy galáériájából ellopott Gustav Klimt-portré bukkant fel Olaszországban.
Vizuál gyász

Elhunyt Varga Imre szobrászművész

A neves művész életének 97. évében, hosszan tartó, türelemmel viselt betegség után december 9-én hunyt el otthonában - tette közzé honlapján a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) kedden.
Vizuál Film

Tíz új európai filmet kínál az ArteKino Filmfesztivál az interneten

December 31-ig tart az ArteKino Filmfesztivál, amely tíz új európai filmhez biztosít ingyenes, online hozzáférést. A filmbarátok kényeztetésére minden filmet magyar felirattal láttak el, sőt rendezői nyilatkozatot, szinopszist és filmajánlót is mellékeltek hozzájuk. 
Vizuál magazin

Keleti Éva: Csak én vagyok, meg a fényképezőgépem

Meg több teremnyi legendás magyar művész és egy csokornyi feltörekvő tehetség. És ami összeköti őket: Keleti Éva kamerája. A fotóművész retrospektív kiállításának december 10-i megnyitója előtt exkluzív tárlatvezetést tartott a Fideliónak.
Vizuál berlin

Az elegancia és az abszurd humor jegyében adták át az Európai Filmdíjakat

Az európai film legnagyobb ünnepéről számol be helyszíni tudósítónk Berlinből, ahol szombat este, a 32. Európai Filmdíj átadóján összegyűlt az európai filmes szcéna színe-java. A helyszín, mint mindig, az ezer nézőt befogadó Nyugat-Berlini színházépület, a Haus der Berliner Festspiele volt.