Vizuál

Fekete Györgynek is üzentek a Banksy-eseményen

2012.12.09. 15:05
Ajánlom
Megnyílt, fényfestéssel, dobbal meg basszussal - és azt mutatja, amit az utolsó információk alapján vártunk. A Mélycsarnokban december 8. és január 20. között futó, az ismeretlen személyazonosságú street art művész szellemes filmje köré épülő esemény hozza a telefújt folyósokat, a mozgóképes anyagokat és a Műcsarnokot hamarosan átvevő MMA elnökének is beszóló magyar street artot.

Nem kellett a Banksy-kiállításig (filmvetítés és eseménysorozat) bemenni, hogy nyilvánvalóan lebegjen a fejünk felett: az intézmény tulajdonjoga januártól a Magyar Művészeti Akadémiához kerül, a hírre reagálva Gulyás Gábor november 26-án lemondott. A Műcsarnok bejáratánál a megnyitóra gründolt színes fények és a muzsikát hidegben is rendíthetetlenül toló dj-k mellett a Nemzeti Művészetért Alapítvány művészcsoport - Horváth Tibor, Radics Márk és Farkas Roland - lépcsőn elhelyezett mécsesei is vártak. A december 6-án kihelyezett gyertyák az intézményt jó érzékkel nyilvánítják nemzeti kulturális emlékhellyé. Az MMA befolyásának példátlan megnövelésére már a Banksy-esemény részeként reagált Jakócs Dorottya Dorkja képzőművész is. Belülről rohad az alma című képét a megnyitó előtt a következő üzenettel osztotta meg Facebook oldalán: "Fekete Györgynek hagytam tegnap egy kis ajándékot a Műcsarnok falain, hogy legyen minek örülnie amikor egy hónap múlva átveszi a helyet."

Az erősen hype-olt és minimum a Mikuláshoz hasonlóan várt Banksy valódi zsenije a Mélycsarnok eseményén igazán csak a filmjén keresztül érvényesül. Az intézmény aktuális helyzete egy dolog, a Banksy-megnyitó eltolódása és a még szervezés alatt kialakult negatív reakciók egy másik: ahogyan az a december 8-i időpont közeledtével kiderült, a filmen kívül eredeti (értsd az anonim művész mögött álló Pest Control csoport által jóváhagyott) munka nem került Budapestre. Ezt a szervezők korábban sem állították, az ellenkezője sem derült ki az utolsó pillanatig. Banksy hivatalos honlapján szabad fosztást enged, a netező bármit nyugodtan letölthet személyes használatra - így kerültek végül a nemrégen felújított alsó szint falaira, a kávézó és az ajándékbolt terébe nyomtatott és keretezett Banksy-képek.

A lényeg tehát a 2010-es Exit Through the Gift Shop című film: a 2011-ben Oscarra is jelölt munka fent van a Youtube-on, a Műcsarnok a jogokat vásárolta meg és új magyar feliratot készített. A Banksy által rendezett Exit okos, bonyolult és nem utolsó sorban kifejezetten vicces. A bemutató után hamar elterjedt, hogy az eleve súlyos filmelméleti eszmefuttatásokkal terhelt dokumentumfilmes műfajhoz a munkának pontosan annyi köze van, mint Banksynek a jó modorhoz. Az Exit nem egyszerűen róla és munkásságáról szól. Ez csupán adalék. A film úgy beszél az irányzat legalapvetőbb kérdéseiről (mi az eredeti alkotás, a street art művészet-e vagy vandalizmus, van-e helye múzeumban és galériában, mit jelent a művészeti piacon betöltött szerepe?), hogy valójában egy lökött francia pasas történetét mutatja be.

A film köré kialakított teret, a Mélycsarnok falait és a közönség elől eddig elzárt folyosókat összesen tizenhét magyar street art művész és művészcsoport dolgozta meg. Ahol az év elején még Marina Abramović fotóit és videómunkáit láttuk, ott most szürke-fekete tornyok, stencillel fújt arcok és matricák figyelnek (Dorkja képe is itt látható). Az egyik munka szívesen eladná önmaga eredeti olajfestmény változatát, egy másik képen pedig azt olvashatjuk, hogy Keith Haring azért még mindig "sokkal jobb mint Bankszi". A nyitó nap zenés indítása, a folyosók, a festés, a graffitik beemelése mind jó húzás volt, a bevont magyar szcénáról többet is szívesen megtudtunk volna. A munkák reagálnak Banksy-re is, többen pedig saját kézjegyüket tették le.

A magyar street artosok alkotásai mellett egy másik teremben képernyőkön és vetítve futnak Banksy művészetéhez kapcsolódó mozgóképes anyagok. Egy mini dokumentumfilmben a londoni utca embere mondja meg a tutit, egy hosszabb slideshow a 2009-es hatalmas bristoli kiállításról szól, egy videó Banksy 2008-as agymenését, a New York-i Village Pet Store And Charcoal Grillt mutatja be, vetítik a The Simpsons Banksy által kreált kanapé-jelenetét és az Exit trailerjét is. Egy rövidebb doku két angol srácot mutat be, akik különösebb teketória nélkül egy egész, Banksy által lefújt faldarabot vágtak ki és vitettek el, majd restauráltatták az eredeti munkát. Eladni szerették volna, természetesen.

Január 20-ig várható még több kiegészítő program, vetítés, előadás és zenei rendezvény. A korábbi tervek alapján az Intruders - Behatolás a múzeumi térbe beszélgetésen szóba kerülnek azok a stratégiák, melyek a múzeum terét nem egyszerű kiállító funkcióban képzelik el, és szó lesz az eredeti műalkotásokba való beavatkozásról is. A kiállítás nyitásához igazítva a Gabo Kiadó gondozásában megjelent itthon is Banksy Wall and Piece könyve, a magyar Fal adja a másikat címmel.

Az eseménysorozat környezetének kialakításában közreműködtek: Basky csoport, DirtyDan, Dorkja, DuplexG, flow deco, Diktátor, Halr, infopapa,  LEGYEN MINDEN SOKSZOR, Liberthi, Miss KK, Olaj, Oliver Arthur, Riez József, secco & freshko, void, Vokha.

A vetítések időpontjai:
Kedd, szerda, péntek-vasárnap:10:15, 11:45, 13:15, 14:45, 16:15. Csütörtök:12:15, 13:45, 15:15, 16:45, 18:15.

Kijárat az ajándékbolton át
Színes, magyar feliratos amerikai-angol dokumentumfilm, 87 perc, 2010
Rendező: Banksy
Producer: Jaimie D'Cruz
Zenéjét szerezte: Roni Size 
Szereplő(k): Banksy, Shepard Fairey, Thierry Guetta, Rhys Ifans, Space Invader
A magyar feliratot készítette: Heszky András, Szabó Mihály

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Péterfy Gergely: A Dunakanyarban van valami grandiózus

A Partitúra harmadik szériájának következő adása, most szombaton, szeptember 19-én 14.30-tól Visegrádon és környékén kalandozik a Duna tévén. A műsorvezetők, Miklósa Erika operaénekes és Batta András zenetudós – többek között – a Péterfy-családnál is vendégségben jártak. Péterfy László Kossuth-díjas szobrászművésznél, és lányánál, Péterfy Bori színész-énekesnél. Bori testvére, Péterfy Gergely író azonban a nyári forgatás idején épp külföldön volt, így kimaradt a Partitúrából, de a Fidelio.hu most pótolta a beszélgetést.
Klasszikus

Bretz Gábor: Nem lehet megunni a Kékszakállút

Szeptember 26-án Bartók Béla műveiből ad koncertet a Concerto Budapest. A műsorban egyetlen operája, A kékszakállú herceg vára is elhangzik. Vörös Szilvia énekli Juditot, a várurat pedig Bretz Gábor. A basszusénekest telefonon értük el, hogy az operáról kérdezzük.
Zenés színház

Koronavírussal került kórházba Anna Nyetrebko

Az orosz szopránnak a koronavírussal összefüggő tüdőgyulladása van, ezért orvosi felügyeletre szorul.
Könyv

Patti Smith Kosztolányit olvas a teája mellé

Az amerikai költő/énekes nem most ismerkedik a magyar irodalommal: korábban egy Krasznahorkai kötettel töltötte az éjszakáját.
Zenés színház

Létkérdés az opera – Interjú Almási-Tóth Andrással

A kortárs amerikai darab, Jake Heggie Ments meg, Uram! (Dead Man Walking) című alkotásának magyarországi bemutatójára szeptemberben kerül sor. A színpadra állítás koncepciójáról Almási-Tóth András rendezőt kérdeztük.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál fotó

KÉP-regény: „Sajnos zárva vagyunk”

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal azt idézi fel, milyen volt, amikor még lehetett koncertre járni meghitt klubokba és jazzkocsmákba.
Vizuál ajánló

Műterembejárások, tárlatvezetések, városi séták – Jön az 5. Budapest Art Week

Hetvennél is több helyszínen rendezik meg idén október 16. és 25. között a Budapest Art Week képzőművészeti eseménysorozatot.
Vizuál ajánló

Ezen a hétvégén elmerülhetünk a Zsolnayak világában

Rendhagyó idegenvezetés keretében engednek bepillantást a Zsolnay család titkaiba szeptember 19-én és 20-án Pécsett, a kulturális örökség napjai programsorozaton.
Vizuál ajánló

Ma kezdődik a Műtárgyak éjszakája

Mintegy ötven helyszínen több mint száz programmal rendezik meg csütörtöktől szombatig a 4. Műtárgyak éjszakáját Budapesten.
Vizuál magazin

Mit keres a képregény a múzeum falán?

A legtöbb mű olyan, mint egy rejtvény, amelyet ha megfejtünk, még komplexebb művészeti élményt kapunk. A Ludwig Múzeum gyűjteményében számos rejtélyes alkotás található, amelyek közül most több mint száz művet láthatunk az Időgép című új állandó kiállításon. Vizsgáljuk meg Roy Lichtenstein Vicki című képét kicsit közelebbről!