Vizuál

Fekete Györgynek is üzentek a Banksy-eseményen

2012.12.09. 15:05
Ajánlom
Megnyílt, fényfestéssel, dobbal meg basszussal - és azt mutatja, amit az utolsó információk alapján vártunk. A Mélycsarnokban december 8. és január 20. között futó, az ismeretlen személyazonosságú street art művész szellemes filmje köré épülő esemény hozza a telefújt folyósokat, a mozgóképes anyagokat és a Műcsarnokot hamarosan átvevő MMA elnökének is beszóló magyar street artot.

Nem kellett a Banksy-kiállításig (filmvetítés és eseménysorozat) bemenni, hogy nyilvánvalóan lebegjen a fejünk felett: az intézmény tulajdonjoga januártól a Magyar Művészeti Akadémiához kerül, a hírre reagálva Gulyás Gábor november 26-án lemondott. A Műcsarnok bejáratánál a megnyitóra gründolt színes fények és a muzsikát hidegben is rendíthetetlenül toló dj-k mellett a Nemzeti Művészetért Alapítvány művészcsoport - Horváth Tibor, Radics Márk és Farkas Roland - lépcsőn elhelyezett mécsesei is vártak. A december 6-án kihelyezett gyertyák az intézményt jó érzékkel nyilvánítják nemzeti kulturális emlékhellyé. Az MMA befolyásának példátlan megnövelésére már a Banksy-esemény részeként reagált Jakócs Dorottya Dorkja képzőművész is. Belülről rohad az alma című képét a megnyitó előtt a következő üzenettel osztotta meg Facebook oldalán: "Fekete Györgynek hagytam tegnap egy kis ajándékot a Műcsarnok falain, hogy legyen minek örülnie amikor egy hónap múlva átveszi a helyet."

Az erősen hype-olt és minimum a Mikuláshoz hasonlóan várt Banksy valódi zsenije a Mélycsarnok eseményén igazán csak a filmjén keresztül érvényesül. Az intézmény aktuális helyzete egy dolog, a Banksy-megnyitó eltolódása és a még szervezés alatt kialakult negatív reakciók egy másik: ahogyan az a december 8-i időpont közeledtével kiderült, a filmen kívül eredeti (értsd az anonim művész mögött álló Pest Control csoport által jóváhagyott) munka nem került Budapestre. Ezt a szervezők korábban sem állították, az ellenkezője sem derült ki az utolsó pillanatig. Banksy hivatalos honlapján szabad fosztást enged, a netező bármit nyugodtan letölthet személyes használatra - így kerültek végül a nemrégen felújított alsó szint falaira, a kávézó és az ajándékbolt terébe nyomtatott és keretezett Banksy-képek.

A lényeg tehát a 2010-es Exit Through the Gift Shop című film: a 2011-ben Oscarra is jelölt munka fent van a Youtube-on, a Műcsarnok a jogokat vásárolta meg és új magyar feliratot készített. A Banksy által rendezett Exit okos, bonyolult és nem utolsó sorban kifejezetten vicces. A bemutató után hamar elterjedt, hogy az eleve súlyos filmelméleti eszmefuttatásokkal terhelt dokumentumfilmes műfajhoz a munkának pontosan annyi köze van, mint Banksynek a jó modorhoz. Az Exit nem egyszerűen róla és munkásságáról szól. Ez csupán adalék. A film úgy beszél az irányzat legalapvetőbb kérdéseiről (mi az eredeti alkotás, a street art művészet-e vagy vandalizmus, van-e helye múzeumban és galériában, mit jelent a művészeti piacon betöltött szerepe?), hogy valójában egy lökött francia pasas történetét mutatja be.

A film köré kialakított teret, a Mélycsarnok falait és a közönség elől eddig elzárt folyosókat összesen tizenhét magyar street art művész és művészcsoport dolgozta meg. Ahol az év elején még Marina Abramović fotóit és videómunkáit láttuk, ott most szürke-fekete tornyok, stencillel fújt arcok és matricák figyelnek (Dorkja képe is itt látható). Az egyik munka szívesen eladná önmaga eredeti olajfestmény változatát, egy másik képen pedig azt olvashatjuk, hogy Keith Haring azért még mindig "sokkal jobb mint Bankszi". A nyitó nap zenés indítása, a folyosók, a festés, a graffitik beemelése mind jó húzás volt, a bevont magyar szcénáról többet is szívesen megtudtunk volna. A munkák reagálnak Banksy-re is, többen pedig saját kézjegyüket tették le.

A magyar street artosok alkotásai mellett egy másik teremben képernyőkön és vetítve futnak Banksy művészetéhez kapcsolódó mozgóképes anyagok. Egy mini dokumentumfilmben a londoni utca embere mondja meg a tutit, egy hosszabb slideshow a 2009-es hatalmas bristoli kiállításról szól, egy videó Banksy 2008-as agymenését, a New York-i Village Pet Store And Charcoal Grillt mutatja be, vetítik a The Simpsons Banksy által kreált kanapé-jelenetét és az Exit trailerjét is. Egy rövidebb doku két angol srácot mutat be, akik különösebb teketória nélkül egy egész, Banksy által lefújt faldarabot vágtak ki és vitettek el, majd restauráltatták az eredeti munkát. Eladni szerették volna, természetesen.

Január 20-ig várható még több kiegészítő program, vetítés, előadás és zenei rendezvény. A korábbi tervek alapján az Intruders - Behatolás a múzeumi térbe beszélgetésen szóba kerülnek azok a stratégiák, melyek a múzeum terét nem egyszerű kiállító funkcióban képzelik el, és szó lesz az eredeti műalkotásokba való beavatkozásról is. A kiállítás nyitásához igazítva a Gabo Kiadó gondozásában megjelent itthon is Banksy Wall and Piece könyve, a magyar Fal adja a másikat címmel.

Az eseménysorozat környezetének kialakításában közreműködtek: Basky csoport, DirtyDan, Dorkja, DuplexG, flow deco, Diktátor, Halr, infopapa,  LEGYEN MINDEN SOKSZOR, Liberthi, Miss KK, Olaj, Oliver Arthur, Riez József, secco & freshko, void, Vokha.

A vetítések időpontjai:
Kedd, szerda, péntek-vasárnap:10:15, 11:45, 13:15, 14:45, 16:15. Csütörtök:12:15, 13:45, 15:15, 16:45, 18:15.

Kijárat az ajándékbolton át
Színes, magyar feliratos amerikai-angol dokumentumfilm, 87 perc, 2010
Rendező: Banksy
Producer: Jaimie D'Cruz
Zenéjét szerezte: Roni Size 
Szereplő(k): Banksy, Shepard Fairey, Thierry Guetta, Rhys Ifans, Space Invader
A magyar feliratot készítette: Heszky András, Szabó Mihály

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Eredeti Örkény-egypercessel köszöntötték Mácsai Pált a jubileumi Azt meséld el Pista! után

Május 12-én különleges évfordulót ünnepelt az Örkény Színház, ugyanis 700. alkalommal tűzték műsorra Mácsai Pál egyszemélyes előadását, az Azt meséld el, Pista!-t.
Klasszikus

A Budapesti Fesztiválzenekar emlékkoncertet tart a koronavírus áldozatainak emlékére

A május 26-i ingyenes emlékkoncertet a Budapest Kongresszusi Központban rendezik meg, ahol a Budapesti Fesztiválzenekar és egy erre az alkalomra összeálló kórus, Fischer Iván vezényletével Mozart Requiemjét adja elő. A koncertet aznap az RTL Klub-on is meg lehet tekinteni.
Zenés színház

Elhunyt Haramza László operaénekes

A Magyar Állami Operaház magánénekesét 60 éves korában érte a halál – adta hírül az Opera.
Jazz/World

"Tragikus végű játszma" – A kékszakállú herceg várát új formába öntötte Sárik Péter

Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operájára Sárik Péter zeneszerző, jazz-zongoraművész készített jazzátiratot, melyet először élőben augusztusban hallhat a közönség a Zempléni Fesztiválon.
Vizuál

Online premieren mutatják be a frissen felújított Habfürdőt

Kovásznai György születésének 87. évfordulóján a Nemzeti Filmintézet-Filmarchívum Igazgatósága videomegosztó csatornáján két alkalommal, május 15-én és 16-án este 7 órakor bemutatja a legendás animációs film restaurált változatát. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: A Gyilkos tó kémiája

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Gyilkos-tónál megélt pálinka-történeteket mesélt.
Vizuál aukció

Új kiállítótérrel bővül a Virág Judit Galéria

Rippl-Rónai, Bortnyik és Munkácsy remekművei láthatók a május 15-én nyíló, csaknem 400 négyzetméteres területtel kibővülő Virág Judit Galériában, ahol a 105 kortárs és 157 klasszikus művet felvonultató új aukciós tárlat is megtekinthető.
Vizuál hír

Jelentős elismerésben részesül Marina Abramović

Marina Abramović világhírű performanszművész kapja idén a spanyol Nobel-díjnak is nevezett Asztúria hercegnője-díjat művészeti kategóriában – adta hírül a Papageno, a Pledge Times hírportálra hivatkozva. Az Asztúria hercegnője Alapítvány minden évben nyolc kategóriában osztja ki az elismerést, melynek első kihirdetett győztese a szerb művész.
Vizuál premier

Online premieren mutatják be a frissen felújított Habfürdőt

Kovásznai György születésének 87. évfordulóján a Nemzeti Filmintézet-Filmarchívum Igazgatósága videomegosztó csatornáján két alkalommal, május 15-én és 16-án este 7 órakor bemutatja a legendás animációs film restaurált változatát. 
Vizuál hír

106 éves korában elhunyt Norman Lloyd amerikai színész-rendező

Az Emmy-díjra jelölt színészt Los Angeles-i otthonában érte a halál - adta hírül az MTI. Norman Lloyd pályafutása kezdetén együtt dolgozott Orson Wellesszel, Alfred Hitchcockkal és Charlie Chaplinnel is.