Vizuál

Fekete Györgynek is üzentek a Banksy-eseményen

2012.12.09. 15:05
Ajánlom
Megnyílt, fényfestéssel, dobbal meg basszussal - és azt mutatja, amit az utolsó információk alapján vártunk. A Mélycsarnokban december 8. és január 20. között futó, az ismeretlen személyazonosságú street art művész szellemes filmje köré épülő esemény hozza a telefújt folyósokat, a mozgóképes anyagokat és a Műcsarnokot hamarosan átvevő MMA elnökének is beszóló magyar street artot.

Nem kellett a Banksy-kiállításig (filmvetítés és eseménysorozat) bemenni, hogy nyilvánvalóan lebegjen a fejünk felett: az intézmény tulajdonjoga januártól a Magyar Művészeti Akadémiához kerül, a hírre reagálva Gulyás Gábor november 26-án lemondott. A Műcsarnok bejáratánál a megnyitóra gründolt színes fények és a muzsikát hidegben is rendíthetetlenül toló dj-k mellett a Nemzeti Művészetért Alapítvány művészcsoport - Horváth Tibor, Radics Márk és Farkas Roland - lépcsőn elhelyezett mécsesei is vártak. A december 6-án kihelyezett gyertyák az intézményt jó érzékkel nyilvánítják nemzeti kulturális emlékhellyé. Az MMA befolyásának példátlan megnövelésére már a Banksy-esemény részeként reagált Jakócs Dorottya Dorkja képzőművész is. Belülről rohad az alma című képét a megnyitó előtt a következő üzenettel osztotta meg Facebook oldalán: "Fekete Györgynek hagytam tegnap egy kis ajándékot a Műcsarnok falain, hogy legyen minek örülnie amikor egy hónap múlva átveszi a helyet."

Az erősen hype-olt és minimum a Mikuláshoz hasonlóan várt Banksy valódi zsenije a Mélycsarnok eseményén igazán csak a filmjén keresztül érvényesül. Az intézmény aktuális helyzete egy dolog, a Banksy-megnyitó eltolódása és a még szervezés alatt kialakult negatív reakciók egy másik: ahogyan az a december 8-i időpont közeledtével kiderült, a filmen kívül eredeti (értsd az anonim művész mögött álló Pest Control csoport által jóváhagyott) munka nem került Budapestre. Ezt a szervezők korábban sem állították, az ellenkezője sem derült ki az utolsó pillanatig. Banksy hivatalos honlapján szabad fosztást enged, a netező bármit nyugodtan letölthet személyes használatra - így kerültek végül a nemrégen felújított alsó szint falaira, a kávézó és az ajándékbolt terébe nyomtatott és keretezett Banksy-képek.

A lényeg tehát a 2010-es Exit Through the Gift Shop című film: a 2011-ben Oscarra is jelölt munka fent van a Youtube-on, a Műcsarnok a jogokat vásárolta meg és új magyar feliratot készített. A Banksy által rendezett Exit okos, bonyolult és nem utolsó sorban kifejezetten vicces. A bemutató után hamar elterjedt, hogy az eleve súlyos filmelméleti eszmefuttatásokkal terhelt dokumentumfilmes műfajhoz a munkának pontosan annyi köze van, mint Banksynek a jó modorhoz. Az Exit nem egyszerűen róla és munkásságáról szól. Ez csupán adalék. A film úgy beszél az irányzat legalapvetőbb kérdéseiről (mi az eredeti alkotás, a street art művészet-e vagy vandalizmus, van-e helye múzeumban és galériában, mit jelent a művészeti piacon betöltött szerepe?), hogy valójában egy lökött francia pasas történetét mutatja be.

A film köré kialakított teret, a Mélycsarnok falait és a közönség elől eddig elzárt folyosókat összesen tizenhét magyar street art művész és művészcsoport dolgozta meg. Ahol az év elején még Marina Abramović fotóit és videómunkáit láttuk, ott most szürke-fekete tornyok, stencillel fújt arcok és matricák figyelnek (Dorkja képe is itt látható). Az egyik munka szívesen eladná önmaga eredeti olajfestmény változatát, egy másik képen pedig azt olvashatjuk, hogy Keith Haring azért még mindig "sokkal jobb mint Bankszi". A nyitó nap zenés indítása, a folyosók, a festés, a graffitik beemelése mind jó húzás volt, a bevont magyar szcénáról többet is szívesen megtudtunk volna. A munkák reagálnak Banksy-re is, többen pedig saját kézjegyüket tették le.

A magyar street artosok alkotásai mellett egy másik teremben képernyőkön és vetítve futnak Banksy művészetéhez kapcsolódó mozgóképes anyagok. Egy mini dokumentumfilmben a londoni utca embere mondja meg a tutit, egy hosszabb slideshow a 2009-es hatalmas bristoli kiállításról szól, egy videó Banksy 2008-as agymenését, a New York-i Village Pet Store And Charcoal Grillt mutatja be, vetítik a The Simpsons Banksy által kreált kanapé-jelenetét és az Exit trailerjét is. Egy rövidebb doku két angol srácot mutat be, akik különösebb teketória nélkül egy egész, Banksy által lefújt faldarabot vágtak ki és vitettek el, majd restauráltatták az eredeti munkát. Eladni szerették volna, természetesen.

Január 20-ig várható még több kiegészítő program, vetítés, előadás és zenei rendezvény. A korábbi tervek alapján az Intruders - Behatolás a múzeumi térbe beszélgetésen szóba kerülnek azok a stratégiák, melyek a múzeum terét nem egyszerű kiállító funkcióban képzelik el, és szó lesz az eredeti műalkotásokba való beavatkozásról is. A kiállítás nyitásához igazítva a Gabo Kiadó gondozásában megjelent itthon is Banksy Wall and Piece könyve, a magyar Fal adja a másikat címmel.

Az eseménysorozat környezetének kialakításában közreműködtek: Basky csoport, DirtyDan, Dorkja, DuplexG, flow deco, Diktátor, Halr, infopapa,  LEGYEN MINDEN SOKSZOR, Liberthi, Miss KK, Olaj, Oliver Arthur, Riez József, secco & freshko, void, Vokha.

A vetítések időpontjai:
Kedd, szerda, péntek-vasárnap:10:15, 11:45, 13:15, 14:45, 16:15. Csütörtök:12:15, 13:45, 15:15, 16:45, 18:15.

Kijárat az ajándékbolton át
Színes, magyar feliratos amerikai-angol dokumentumfilm, 87 perc, 2010
Rendező: Banksy
Producer: Jaimie D'Cruz
Zenéjét szerezte: Roni Size 
Szereplő(k): Banksy, Shepard Fairey, Thierry Guetta, Rhys Ifans, Space Invader
A magyar feliratot készítette: Heszky András, Szabó Mihály

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A mi Chicagónk

A Chicago a minőségi szórakoztatóipar egy legsikerültebb darabja. Nem azért persze, mert igen jól meg van csinálva. Inkább azért, mert jól ki van találva. Nemcsak a társadalmat leplezi le, de önmagát is. Alföldi Róbert rendezésében, a Kultúrbrigád és az Átrium előadásában pedig a mi, honi állapotainkat is.
Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál Film

Találtak egy Kubrick-forgatókönyvet, akár film is készülhetne belőle

Hatvan év után került elő a Burning Secret forgatókönyve, amelyet a rendező Calder Willingham regényíróval közösen írt.
Vizuál sigmund freud

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Vizuál ingmar bergman

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Vizuál frida kahlo

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál magyar nemzeti galéria

Frida Kahlo egy családtag szemével

A videón Frida kedvenc húgának, Cristinának az unokája mesél többek közt arról, hogy milyen volt a a festőházaspár élete, vagy milyen volt felnőni a festőnő képei között.