Vizuál

Felavatták a közösségi összefogással megvalósult Deim Pál-szobrot Szentendrén

2023.07.03. 11:00
Ajánlom
A „Dobjuk össze!” elnevezésű közösségi gyűjtésnek köszönhetően valósulhatott meg a Deim Pál térre megálmodott Deim-szobor. Az ötvenhat színes zománctáblával borított köztéri alkotást a művész születésnapján, június 29-én avatták fel.

A 3×3 méteres köztéri szobor megvalósulását Szentendre Város Önkormányzata, a Ferenczy Múzeumi Centrum, Deim Pál családja, valamint számos cég, helyi művész és Szentendréhez kötődő magánszemély támogatta.

Az átadóünnepségen köszöntőt mondott Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere, Prosek Zoltán, a Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatója, Farkas Ádám szobrászművész és Deim Réka művészettörténész. Az ünnepi hangulatot a kiváló muzsikus, Borbély Mihály szaxofonjátéka tette teljessé.

„A szobor Deim Pál Tájékozódási plasztika (1976) című terve alapján valósult meg, amely több szempontból egyedülálló a művész életművében.

Egyrészt ez az egyetlen zománctechnikájú alkotása, másrészt számos köztéri szoborterve közül azon kevesek egyike, amely nem megemlékezési funkciót lát el.

Azzal a céllal készült, hogy egy egyhangú közteret barátságosabbá és kreatívabbá tegyen, illetve markáns jelenlétével identitást kölcsönözzön neki.

Deim_szoboravato_fotoDeimBalazs19-105031.jpg

Deim Pál Tájékozódási plasztika című szobrának avatóünnepsége (Fotó/Forrás: Deim Balázs / Ferenczy Múzeumi Centrum)

Deim Pál 1976-ban vett részt a magyar zománcművesség egyik központjának számító kecskeméti Nemzetközi Zománcművészeti Alkotótelep frissen létesült művésztelepén, melynek fókuszában az építészethez kapcsolódó projektek álltak. Ebben a kontextusban született meg a szoborterv, hogy hozzájáruljon egy új lakótelep élhetőbbé tételéhez.

Az eredeti elképzelés nem valósult meg, de Szentendre városa és a Ferenczy Múzeumi Centrum 2022-ben, a művész születésének 90. évfordulóján úgy döntött, felállítja a szobrot a Deim Pálról frissen elnevezett téren.

A Tájékozódási plasztika így betöltheti eredeti funkcióját, és erősítheti a város kreativitásra és művészetre épülő identitását.

Azt az irányt képviselheti a Szentendrére érkező lakók és látogatók számára, amelyet Deim Pál személye is megtestesített: az ésszerű modernizáció és a múlt értékeinek őrzése közötti egyensúlyt.” – mondta el a szoborról Deim Réka művészettörténész, a művész unokája, a MűvészetMalomban 2022-ben és a Virág Judit Galériában 2023-ban megrendezett Deim Pál: Csendek című életműtárlat kurátora.

Fejléckép: Deim Pál Tájékozódási plasztika című szobrának avatóünnepsége (fotó/forrás: Deim Balázs / Ferenczy Múzeumi Centrum)

Közösségi összefogással állítanának szobrot Deim Pál tiszteletére

Kapcsolódó

Közösségi összefogással állítanának szobrot Deim Pál tiszteletére

Deim Pál születésének 90. évfordulója alkalmából a Ferenczy Múzeumi Centrum, Szentendre Város Önkormányzata és a Deim Pál Archívum közreműködésével, egy köztéri szobor felállítását tervezi a Deim Pál téren. A gesztussal a magyar neoavantgárd képzőművészet egyik kiemelkedő alakja, Szentendre szülötte előtt tisztelegnek.

Több mint 6 millió forint gyűlt össze közösségi összefogással, így elkezdődhet a Deim-szobor felállítása

Több mint 6 millió forint gyűlt össze közösségi összefogással, így elkezdődhet a Deim-szobor felállítása

A szobor költségeinek előteremtésére a Ferenczy Múzeumi Centrum 2022 decemberében indította el a „Dobjuk össze!” elnevezésű közösségi gyűjtést, amely idén március végén zárult.  

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Ismét nagy színészek tolmácsolásában hallgathatunk verseket a kisföldalattin

Július 15. és július 21. között ismét klasszikus és kortárs versek szólalnak meg a Millenniumi Földalatti Vasút állomásain a Vers a peronon programsorozatban.
Könyv

Aki az irodalommal csalta meg az orvostudományt – 120 éve hunyt el Anton Pavlovics Csehov

1904. július 15-én hunyt el az egyik legnagyobb orosz író, Anton Pavlovics Csehov, aki drámáival és más prózai szövegeivel egyaránt megújította a modern irodalmat. A művész életéről tíz pontban emlékezünk meg.
Színház

Kálid Artúr kapta idén a Kőszegi Várszínház Hollósi Frigyes-díját

A színművész a Hyppolit, a lakáj címszerepében nyújtott teljesítményéért érdemelte ki az elismerést, amelyről a közönség szavazatai döntöttek. Az előadás ősztől a dunaújvárosi Bartók Színház műsorán lesz látható.
Színház

Egyeztetést sürget a Színházi Dolgozók Szakszervezete a kiözelmúltbeli balesetek miatt

A szakszervezet közleményt bocsátott ki, amelyben leírták, csak azokban az esetekben tudnak aktívan fellépni, ha szakszervezeti tag az érintett, ugyanakkor kezdeményezik, hogy más színházi szervezetekkel közösen dolgozzanak ki protokollt a hasonló esetekre.
Vizuál

Bűvészinasok – kiállítás mutatja be az Astra Bábegyüttes és a Maszk Bábszínház elmúlt évtizedeit

Szeptember 22-ig láthatja a közönség a Pesti Vigadóban a Bűvészinasok elnevezésű tárlatot, amelyen a hazai bábművészet két megkerülhetetlen társulatát ismerhetjük meg közelebbről. A kiállításhoz kapcsolódóan izgalmas kísérőrendezvények közül is válogathatunk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Játéktól a mesterségig – népi kézműves kiállítás nyílt a Hagyományok Házában

A Hagyományok Háza egyedülálló tárlattal várja a látogatókat Játéktól a mesterségig címmel, amely a népi kézműves szakképzések végzős hallgatóinak vizsgaremekeit mutatja be, szeptember 25-éig.
Vizuál ajánló

Bűvészinasok – kiállítás mutatja be az Astra Bábegyüttes és a Maszk Bábszínház elmúlt évtizedeit

Szeptember 22-ig láthatja a közönség a Pesti Vigadóban a Bűvészinasok elnevezésű tárlatot, amelyen a hazai bábművészet két megkerülhetetlen társulatát ismerhetjük meg közelebbről. A kiállításhoz kapcsolódóan izgalmas kísérőrendezvények közül is válogathatunk.
Vizuál Film

Hajdu Szabolcs Kálmán-nap című filmje is versenyez a palicsi filmfesztivál fődíjáért

A magyar film mellett további tíz alkotás vesz részt a versenyprogramban. Közülük választja ki a zsűri, ki kapja meg a legjobb filmnek járó Arany Torony díjat, a legjobb rendezőnek járó Palicsi Tornyot és a zsűri különdíját, emellett a közönség is szavazhat a legjobbnak ítélt alkotásra.
Vizuál magazin

Ezekről a kultfilmekről ma már mindenki szuperlatívuszokban beszél, pedig megbuktak a premierjük idején

Ma már nehéz elhinni, de számos kultikus remekmű alulteljesített premierje idején a mozikban. Cikkünkben ezek közül mutatunk be néhányat, rávilágítva arra is, milyen tényezők befolyásolhatják egy-egy produkció pénzügyi sikerét. 
Vizuál interjú

Mindig készen kell álljunk némi „zajt” csapni magunk körül – interjú Till Brönnerrel

Identitás – Európai látkép címmel nyílt meg, és augusztus 25-ig várja a látogatókat Till Brönner fotókiállítása a Ludwig Múzeumban. A jazztörténet egyik legsikeresebb német zenészét trombita-virtuózként tartják számon, a jazz és popzene számos nagyságával működött együtt, emellett fotográfusként is kiváló.