Vizuál

Felmerült egy alternatíva a Múzeumi Negyed helyszínére

2015.10.06. 12:32
Ajánlom
Ha megvalósul az elképzelés, jelentős összeget takarítanának meg, és a Városliget zöldterületeiért aggódók is megnyugodnának.

Áttolná a múzeumi negyedet a Nyugati pályaudvar mögötti rozsdazónába Demján Sándor vállalkozó, és úgy tűnik, a kormány partner lehet ebben - írta a Népszabadságra hivatkozva a Hvg.hu. Így a negyed jóval kisebb lenne, de sokkal kevesebbe is kerülne, és megmaradna a zöld a Városligetben.

A WestEndet is megépítő ingatlanfejlesztő csapata a lap szerint négy nagy tömbre osztotta a Nyugati mögötti 170 ezer négyzetméteres rozsdazónát. A Nagykörút és a Ferdinánd híd közötti első szakasz egyik felében egy vágányok felett "lebegő", sportolásra is alkalmas, 32 ezer négyzetméteres közparkot alakítanának ki. A tömb másik, Podmaniczky utca felé eső, 35 ezer négyzetméteres telkét ingatlanfejlesztők kaphatnák meg irodák, üzletek, lakások és parkolók létesítésére. Ennek a folytatása lenne a Ferdinánd hídon túli, szintén 35 ezer négyzetméteres terület, ahol többszintes épületekkel és összesen 245 ezer négyzetméter beépítésével számolnak. A két tömb eladásából 5-6 milliárd forinthoz juthatna a költségvetés.

A Ferdinánd híd mögötti terület 68 ezer négyzetméteres része a tervek szerint négy közösségi célú épületnek adhatna otthont, ezek fogadhatnák be a múzeumi negyed leszűkített koncepciójából megmaradt intézményeket - talán a Ludwig Múzeummal bővített új Nemzeti Galériát és a Néprajzi Múzeumot.

A tervek megvalósítása összesen több mint 60 milliárd forintba kerülne, amelyből 20 milliárdot az útépítés és a közmű-infrastruktúra kiépítése vinne el. Része lenne a fejlesztésnek a Ferdinánd híd alagúttal való kiváltása is. A lap birtokába jutott számítások szerint a Liget projektet esetleg részben vagy egészben kiváltó beruházás valamivel több mint 55 milliárdból kihozható, míg a Városligetbe tervezett múzeumi negyed költségét előzetesen 140-150 milliárdra becsülték.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ha ez így marad, nehezebbé válik az ELTE Zenei Tanszék működése

Le kellett építeni az oktatói létszám egyharmadát a tanszéken, miután 250 millió forintot von el a BTK-tól a kormány. FRISSÍTVE!
Klasszikus

Meglepetés lánykérés volt a pécsi koncerten

Filmekbe illő romantikus jelenet zajlott le a Pannon Filharmonikusok koncertjén Valentin-napon a Kodály Központban.
Tánc

Gyárépületből lett a tánc új otthona – Bejártuk a Nemzeti Táncszínház frissen átadott épületét

A Nemzeti Táncszínház Millenárison található új épületének exkluzív sajtóbejárásán azt is megtudtuk, hogyan lesz valami szupermodern és korszerű annak ellenére, hogy „régi”.
Könyv

Kötött sapka – Tandori Dezső emlékére

A 80 éves korában elhunyt költőre Fáy Miklós emlékezik.
Klasszikus

Mi van, ha a Tavaszi áldozat botrányos premierje meg sem történt?

Lehet, hogy a bemutató karmestere terjesztette el, hogy összeverekedtek Sztravinszkij balettje közben a nézők? Úgy tűnik, a Sacre botránya csak egy jól csengő reklámszöveg.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Megvannak a Berlinale idei nyertesei

François Ozon Ezüst Medvével távozhat, a legjobb női és férfi színész díjazottja pedig ugyanabból a filmből került ki és a független díjak között egy magyar győzelemnek is örülhetünk.
Vizuál gyász

Elhunyt Bruno Ganz, aki játszott angyalt, vámpírt és Hitlert is

A Bukás című filmben Adolf Hitlert alakító színész 77 éves volt.
Vizuál ajánló

A monoton, mégis változó világ zenei lenyomata – Changing Grey Live a Ludwigban

A Changing Grey, azaz Zságer Balázs-Žagar és Genser András elektronikus zenei duója február 16-án, szombaton, 18.30-tól különleges helyszínen, a Ludwig Múzeum kiállítóterében ad koncertet, amelyet az improvizált látványvilág tesz még izgalmasabbá.
Vizuál magazin

Párhuzamos univerzumok a Berlinalén

Teltházas vetítések előtt zajlott Buda Flóra Anna és Tóth Luca filmjeinek világpremierje a Berlinale rövidfilmes szekciójában, csakúgy, mint Mészáros Márta 1975-ös Arany Medve-díjas filmjének vetítése, amin mi is ott voltunk. Beszámoló a fesztivál magyar vonatkozású programjairól.
Vizuál videó

Világszerte Bucsi Réka szerelmes filmjével kezdődik a Valentin nap

Két évvel ezelőtt a Berlinale versenyprogramjában mutatkozott be Bucsi Réka LOVE című animációs filmje, amelyet a Vimeo szerkesztői Valentin napi meglepetésként mától szabadon hozzáférhetővé tettek.