Vizuál

Felmerült egy alternatíva a Múzeumi Negyed helyszínére

2015.10.06. 12:32
Ajánlom
Ha megvalósul az elképzelés, jelentős összeget takarítanának meg, és a Városliget zöldterületeiért aggódók is megnyugodnának.

Áttolná a múzeumi negyedet a Nyugati pályaudvar mögötti rozsdazónába Demján Sándor vállalkozó, és úgy tűnik, a kormány partner lehet ebben - írta a Népszabadságra hivatkozva a Hvg.hu. Így a negyed jóval kisebb lenne, de sokkal kevesebbe is kerülne, és megmaradna a zöld a Városligetben.

A WestEndet is megépítő ingatlanfejlesztő csapata a lap szerint négy nagy tömbre osztotta a Nyugati mögötti 170 ezer négyzetméteres rozsdazónát. A Nagykörút és a Ferdinánd híd közötti első szakasz egyik felében egy vágányok felett "lebegő", sportolásra is alkalmas, 32 ezer négyzetméteres közparkot alakítanának ki. A tömb másik, Podmaniczky utca felé eső, 35 ezer négyzetméteres telkét ingatlanfejlesztők kaphatnák meg irodák, üzletek, lakások és parkolók létesítésére. Ennek a folytatása lenne a Ferdinánd hídon túli, szintén 35 ezer négyzetméteres terület, ahol többszintes épületekkel és összesen 245 ezer négyzetméter beépítésével számolnak. A két tömb eladásából 5-6 milliárd forinthoz juthatna a költségvetés.

A Ferdinánd híd mögötti terület 68 ezer négyzetméteres része a tervek szerint négy közösségi célú épületnek adhatna otthont, ezek fogadhatnák be a múzeumi negyed leszűkített koncepciójából megmaradt intézményeket - talán a Ludwig Múzeummal bővített új Nemzeti Galériát és a Néprajzi Múzeumot.

A tervek megvalósítása összesen több mint 60 milliárd forintba kerülne, amelyből 20 milliárdot az útépítés és a közmű-infrastruktúra kiépítése vinne el. Része lenne a fejlesztésnek a Ferdinánd híd alagúttal való kiváltása is. A lap birtokába jutott számítások szerint a Liget projektet esetleg részben vagy egészben kiváltó beruházás valamivel több mint 55 milliárdból kihozható, míg a Városligetbe tervezett múzeumi negyed költségét előzetesen 140-150 milliárdra becsülték.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál mesterségek ünnepe

Mesés mesterségek őrzői

Augusztus 17-20. között 32. alkalommal rendezik meg a Mesterségek Ünnepét a Budai Várban, ahol nyolc ország, köztük Irán népművészei is bemutatkoznak. Rubovszky Éva, az iráni programok szervezője mesélt lapunknak a több ezer éves perzsa civilizációról és annak tárgyi kultúrájáról.
Vizuál Ostrom

Magyar alkotó filmje is esélyes a Diák Oscarra

Kovács István Ostrom című diplomafilmje a nemzetközi fikciós rövidfilm kategóriában jutott be a jelöltek közé.
Vizuál street art

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Vizuál frida kahlo

Válaszolt a mexikói követség a Frida Kahlo-kiállítást ért támadásra

„Frida Kahlo: kommunista, trockista, de mindezek előtt, művész” – szögezi le David Nájera nagykövet a Magyar Időkben megjelent cikkre reagálva. A lapban támadott kiállítást már ez első héten tízezer látogató tekintette meg.
Vizuál british múzeum

Már a Húsvét-szigetekről is támadják a British Museumot

A Húsvét-sziget őslakos közösségei egy egyedülálló moai szobrot szeretnének visszakapni a múzeumtól. A szobrot a britek még 150 éve vitték el a Chile partjaitól 3500 kilométerre lévő szigetről, hogy Viktória királynőnek ajándékozzák.