Vizuál

Felszabadított női testek, tabuk nélkül

2023.03.23. 14:30
Ajánlom
Saját testüket médiumként használva fogalmazták meg a női lét kérdéseit azok az művészek, akiknek munkáit a Liget Galéria „Lerántjuk a leplet” című kiállításán láthatjuk még április 6-ig. A bemutatott alkotások között fotóperformanszok, festmények, videómunkák és egy szilikontorzó is található. 

Egy csontvázmenyasszony vigyorog ránk, frakkba öltözött csontvázvőlegénye mellől. Az 1986-ban készült fénykép egy szokatlan menyegzőt örökít meg: Ujj Zsuzsi énekes, fotóművész elképzelt esküvőjét. A címe is ez, Esküvős. A több mint harminchat éve készült felvételek azóta bejárták a világot: New Yorkban, Los Angelesben és Bécsben is kiállították őket a művész más fotóperformanszaival együtt.

eskuvos-bridal-1986-lambda-print-70-x-50-cm-2012-155856.jpg

Ujj Zsuzsi: Esküvős, 1986 (Fotó/Forrás: Ujj Zsuzsi)

„Akkoriban létkérdés volt, hogy ilyen formában kommunikálni tudjak a környezetemmel. Ha az adott nap érzéseit meg tudtam fogalmazni, akkor azt a napot túléltem. Ha nem, akkor ordítva szenvedtem” – mesélte lapunknak Ujj Zsuzsi arról a ’86 és ’91 között tartó időszakról, amikor a később híressé vált fotóit készítette.

„Amikor megismertem Hajas Tibor munkáit, az olyan volt, mint egy gyomorszájonrúgás. Azelőtt fogalmam sem volt róla, hogy a fényképezőgépet így is lehet használni. Akkoriban éppen válófélben voltam, de együtt voltam már Halas István fotóssal. Pontosabban egy se veled, se nélküled kapcsolatban. Halas elköltözött Párizsba, akkor még azt hittem, örökre. Utánaküldözgettem a fotókat, ezekkel üzentem neki. Mondhatni, odavágtam a képeket, hogy nézze meg, mit hagyott maga után. Mert egyébként nem tudtunk normálisan kommunikálni, csak a vizualitás nyelvén” – tette hozzá a Csókolom zenekar énekesnője, dalszerzője, akinek első önálló kiállítását Várnagy Tibor szervezte a Liget Galériában, 1988-ban.

A galéria idén ünnepli fennállásának 40. évfordulóját.

Azon kevés helyek közé tartozik, ahol a kezdetektől bemutatták „a női szempontú, a feminizmus keretrendszerét tudatosan vagy látens módon alkalmazó” magyar és nemzetközi művészek munkáit.

LillaSzasz-131136.jpg

Zsolti mama mennybe megy #7, #9, #10, #28, #31 (2008-2010) (Fotó/Forrás: Wéber Áron / Liget Galéria)

Nincs ez másképp legújabb, Lerántjuk a leplet című kiállításukkal sem, ahol Ujj Zsuzsi képein kívül az osztrák Magdalena Frey és Stephanie Winte, a német Om Bori, Januskó Klaudia, Poprádi Flóra, Szász Lilla, valamint a 2020-ban elhunyt Oláh Mara OMARA alkotásait láthatja a közönség. A tárlat kurátora, Molnár Veronika – aki átvette a hely vezetését Várnagy Tibortól – az elmúlt negyven év meghatározó szereplőitől válogatott olyan műveket, amelyek „felelevenítik, kibővítik, vagy gesztus szinten utalást tesznek” a művészek korábbi ligetes szerepléseire. Ezeken az alkotók saját testüket médiumként használva fogalmaztak meg kérdéseket, és „vizsgáltak tabutémákat a hagyományos női szerepekre vonatkozóan.”

Sokkolóan hatnak Magdalena Frey munkái, amelyek közül a Méhlepény című, 1989-ben készült képeket az osztrák művész már kiállította korábban a Ligetben. A fotósorozat kendőzetlenül, rendkívül részletességgel mutatja be, ahogy a művész megszülte gyermekét.  Miközben a képeket nézzük, elgondolkozunk azon, miért is tartjuk sokkolónak a felvételeket, hiszen a világ egyik legtermészetesebb dolgát mutatja be, a születés folyamatát.

Talán azért, mert úgy szocializálódtunk a patriarchális társadalomban, hogy a menstruáció, a szülés, a női test hormonális változásai, a női szexualitás mind-mind tabunak számítanak.

Egy videómunka is látható Freytől: az Emilie című, 2009-ben készített, csaknem húszperces filmen a művészt figyelhetjük meg várandósan, meztelenül, kendőzetlenül.

Manapság különösen fontos bemutatni az ilyen jellegű nőművészeti alkotásokat, hiszen napjainkban egyébként is erősödik az igény a női test és szexualitás kontroll alatt tartására, „például az alkotmányos abortuszjog eltörlésével az USA-ban, a gender szak beszüntetésével hazánkban, vagy az erkölcsrendőrség legújabb akciói által Iránban” – ahogy olvasható a kiállítás leírásában.

Épp ezért tartja fontosnak a Liget Galéria a művészeten keresztüli politikai állásfoglalását

olyan alkotók munkáit bemutatva, mint a német Om Bori, akinek „without headscarf” (fejkendő nélkül) című videója inspirálta a tárlat címét.

Klaudia-Janusko_ok-131134.jpg

Januskó Klaudia: Female Class, 2022 (részlet) (Fotó/Forrás: Wéber Áron / Liget Galéria)

A galéria terében megjelenik egy szilikonból készített „női bőr” is, Januskó Klaudia New Female Class (2022) című torzója. A művész a videójátékok nőábrázolásával foglalkozik, azon belül pedig az úgynevezett MMORPG-kkel, azaz a „massively multiplayer online role playing gameekkel”. Ezeket a videójátékokat többségében férfiak fejlesztik, és elsődleges célközönségük is férfiakból áll, noha a játékosok nemi eloszlása csaknem egyenlő. A kiállítótérben látható cyberfeminista munka egyszerre fogalmaz meg kritikát a játékkészítőkkel szemben, valamint azokat a férfi játékosokat is kérdőre vonja, akik új külsőt, azaz új bőrt vásárolnak ajándékba a női játékosoknak. Az MMORPG-k világában ez ugyanis egy elfogadott gesztus, holott úgy hat a kibertérben, mintha az illető „megvásárolná” az adott női játékost.

A Liget Galéria tárlata azért is figyelemre méltó, mert

ugyan a nyugat-európai kiállítóterekben régóta jelen vannak a hasonló nőművészeti munkák, hazánkban még mindig nagyon kevés példát találunk ezekre.

Úgy tűnik azonban, hogy a galéria úttörő szerepet vállal mindezzel, így próbálva enyhíteni a jelenlegi aránytalan helyzeten.

Lerántjuk a leplet

Helyszín: Liget Galéria

Időpont: 2023. március 1.–április 6.

Fejléckép: Liget Galéria, enteriőrkép (Fotó/Forrás: Wéber Áron)

„Megszerettem menet közben az életet” – Interjú Ujj Zsuzsival

Kapcsolódó

„Megszerettem menet közben az életet” – Interjú Ujj Zsuzsival

„Az a vihar, ami bennem tombolt hosszú évekig, elült” – mondja Ujj Zsuzsi fotós, performer, a Csókolom zenekar énekese, dalszerzője, akivel a Fidelio új, Dalok nyomában című sorozata kapcsán ültünk le beszélgetni, kikérdezve őt a zenekar legtöbbet feldolgozott szerzeményéről, a Dunántúli slágerről.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Mégsem mutatja be a Pesti Színház Székely Csaba társadalmi megosztottságról szóló darabját

Sokan várták már nagy izgalommal a Pesti Színház őszre meghirdetett premierjét, amiben Székely Csaba legújabb darabját, a Kalandfilmet mutatták volna be, Kincses Réka rendezésében. CIKKÜNK FRISSÜLT!
Színház

Jelentős színházi társulatok szűnhetnek meg

A kulturális kormányzat nyilvánosságra hozta az előadó-művészeti szervezetek támogatására vonatkozó döntését. Több, a működési támogatások csökkentése miatt eleve nehéz helyzetbe került, akár évtizedes sikeres múlttal és figyelemre méltó jelennel rendelkező, közfeladatot ellátó társulat egyáltalán nem kap támogatást.
Zenés színház

VeszprémFest 2023: jön Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea

2023-ban 20 éves a VeszprémFest. A kétévtizedes prémium zenei fesztivál július 12. és 16. között a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt zenei rendezvényeként fennállásának egyik legváltozatosabb programjával ünnepel.
Színház

„Vállalom, hogy éltem, és azt, hogy majd meghalok ” – 110 éve született Gobbi Hilda

A legendás színésznő pályája során olyan emlékezetes szerepeket játszott el, mint a Csongor és Tünde Mirigyje, vagy a Hamlet Gertrúdja, az igazi népszerűséget azonban a Szabó család című rádiós családregény Szabó nénije hozta meg számára. 
Tánc

„Könnyeken átívelő nevetés” – interjú Boris Eifmannal

Ritka és egyedülálló balett érkezik Budapestre június 10-től: a világhírű koreográfus, Boris Eifman 2019-es premierje, A Pygmalion-hatás. A művészt arról kérdeztük, mi a kötődése a komikumhoz, a groteszkhez, és milyen lesz a 21. század táncnyelve.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál gyász

Százegy éves korában elhunyt Francoise Gilot festőművész

A művész hosszú ideje tüdő- és szívproblémákkal küzdött. Francoise Gilot-ra sokáig Pablo Picasso múzsájaként tekintettek csak, de idővel saját munkái révén is kivívta a világ figyelmét.
Vizuál hír

Retrospektív vetítéssorozattal tisztelegnek Tarr Béla előtt Los Angelesben

Június 6. és 10. között a Kossuth-díjas magyar rendező hét felejthetetlen alkotását láthatja az amerikai közönség, méghozzá felújított formában.
Vizuál hír

Ami a fa mögött szárazon marad – Fusz Mátyás a 2023-as Leopold Bloom Képzőművészeti Díj nyertese

Hetedik alkalommal adták át a Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat, amit az alapító ír házaspár azzal a céllal hozott létre, hogy a kortárs magyar képzőművészeket támogassa és jelenlétüket erősítse a nemzetközi művészeti színtéren.
Vizuál gyász

Elhunyt a Petrocellit alakító Barry Newman

A 92 éves Newman május 11-én természetes halállal hunyt el egy New York-i kórházban – közölte a hírt a színész felesége a Hollywood Reporterrel, vette észre a HVG.
Vizuál magazin

KÉP-regény: A punk mókamester

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a Green Day együttes kissé őrült énekeséről nosztalgiázott, egy friss sztori kapcsán.