Vizuál

Felújították Henry Moore legnagyobb szobrát

2010.07.23. 16:26
Ajánlom
Új fényben pompázik a Henry Moore berlini szobra, a Pillangó.

Felújították Berlinben Henry Moore legnehezebb bronzszobrát, a Nagy osztott ovális: Pillangó címet viselő alkotást. A közel kilenc tonnát nyomó mű volt Moore utolsó nagyobb munkája, melyet közvetlenül a halála előtt, 1986-ben fejezett be. A szobor egy medence közepén áll, a berlini Világ Kultúráinak Háza bejárata előtt, amely a nem-európai kultúrák bemutatására szakosodott.

Moore a Pillangót eredetileg csak kölcsönadta Nyugat-Berlinnek 1986-ben, de a városvezetés szerette volna megtartani, ezért megkérték, hogy adományozza a városnak. A kérvényező levél azonban éppen a halála előtt ért el a szobrászhoz, így az már válasz nélkül maradt, de végül mégis a város tulajdonába került a szobor. A Moore hagyatékát gondozó Henry Moore Alapítvány eladta 1988-ban 4,5 millió német márkáért (ez bő 2 millió euró mai árfolyamon), ami nem kis összeg egy köztéri szoborért.
Az évek alatt azonban, a környezeti ártalmak és a vandalizmus következtében, nagyon leromlott a szobor állapota. Mivel a felújítást helyben nem tudtál elvégezni, ezért a szobrot elszállították a Noack öntödébe, ahol eredetileg is öntötték a szobrot. Itt lecsiszolták, újrapolírozták, újrafényezték és olyan formába hozták a szobrot mint új korába. Az eljárás 150 ezer euróba került, de ezzel csak a hőingadozás és egyéb természeti események okozta károkat tudták helyrehozni. A vandálok elleni védelem még további összegeket kíván majd.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál Film

Végre többet tudunk az új Freddie Mercury-filmről

„A bandában csak egy hisztériás királynőnek van hely.” Kijött a Queen-film első igazi előzetese, és még többet ígér, mint a teaser.
Vizuál velencei biennálé

Képzelt kamerák a Velencei Biennále magyar pavilonjában

Szegedy-Maszák Zsuzsanna kurátor és Waliczky Tamás újmédiaművész képviselik Magyarországot jövőre a 58. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálén.
Vizuál videó

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Vizuál pompeji

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Vizuál galéria

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.