Vizuál

Fenntartható? - Az újrahasznosítás és a lassulás jegyében jön a Műtárgyak éjszakája

2022.05.17. 16:05
Ajánlom
A fenntarthatóság lesz a kiemelt témája a VI. Műtárgyak éjszakájának, amely ötven budapesti és néhány vidéki helyszínen csaknem száz művészeti sétával, tárlatvezetéssel, szakmai előadással, műterem-látogatással és egyéb programmal invitálja a látogatókat május 26. és 28. között.

A Műtárgy.com műkereskedelmi portál által szervezett eseménysorozat  idén több tárlatvezetést is kínál a fenntarthatóság témájában, többek között a Ludwig Múzeumban, a Szépművészeti Múzeumban és a Magyar Nemzeti Galériában, de lesznek e-rolleres művészeti séták is.

Kollmann Szilvia, a Műtárgyak éjszakája igazgatója kiemelte, hogy a Klebelsberg Kultúrkúria az idei üveg nemzetközi éve kapcsán rendezett kortárs üvegművészeti kiállítást; Breuer Marcell születésének 120. évfordulójára emlékezik első, nemrég felújított épületében, a Walter Rózsi-villában az Építészeti Múzeum; a Magyar Nemzeti Bank kortárs képzőművészeti gyűjteménye pedig Petrányi Zsolt válogatásában mutatkozik be. Évek óta a legnépszerűbb programok közé tartoznak a Műtárgyak éjszakája workshopjai is.

A Herendi Porcelán Palotában például porcelánrózsát, a BTM Vármúzeumában kályhacsempét, míg a FISE Galériában vagy a KaCs Műhelyben öltözék-kiegészítőket készíthetnek az érdeklődők.

A Q Contemporaryben a műgyűjtés kulisszatitkaiba avat be Spengler Katalin műgyűjtő, az Országos Múzeumi Restaurátori és Raktározási Központ szakemberei pedig a műtárgy-restaurálás, -konzerválás, - diagnosztika és -kutatás folyamataiba adnak bevezetést.

Különleges tárlatvezetésekkel készül számos nagy múzeum, például a Magyar Nemzeti Galéria, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Múzeum, megnyitja kapuit többek között Gül Baba türbéje, a Pesti Vigadó és a Virág Judit Galéria, a Memento Parkban pedig a Kádár-rendszer mindennapjai elevenednek meg.

MementoPark-151200.jpg

Memento Park (Fotó/Forrás: Műtárgyak éjszakája)

Művészet és fenntarthatóság 

A KUBIK közösségi irodában megtekinthető csoportos kiállítás címe Ami a miénk lesz. A  kortárs művészet lencséjén, többféle médiumon keresztül mutatja be a tárlat, hogy hogyan értelmezhető a fenntarthatóság kérdésköre a 21. században. Olyan attribútumokkal kapcsolják egybe, mint a szociális egyenlőség, a természeti rend tisztelete, a természet és társadalom egyensúlyának megtartása, valamint az ember ökoszisztémában betöltött szerepe.

Ökológiai lábnyomunkban súlyosan szerepelnek a közlekedési eszközök. A Műtárgyak éjszakája helyszínei tömegközlekedési eszközökkel és sétálva is jól megközelíthetők, de az alternatív, környezetbarát opciók közül is kiemelt szerephez jut a programban egy alkalmatosság, méghozzá az elektromos roller.

Az eszközre pattanva, Zsiklai Mónika művészettörténész, kurátor vezetésével rendhagyó kortárs galériatúrában lehet részünk, olyan intézmények felkeresésével, mint a Kisterem, a Molnár Ani Galéria, a TOBE Gallery, az Inda Galéria és a Viltin Galéria.

Bár a fogyasztói társadalom a folyamatos vásárlásra, nem pedig a megőrzésre vagy a tárgyak javítására épül, a műtárgyaknak más sors jut osztályrészül.

A hozzáértő restaurálás révén egy-egy műalkotásban sok generáció gyönyörködhet. A Vaja Porcelán Restaurátor Műhelyben Vaja László porcelánszakértő a porcelán és a kerámia restaurálás izgalmas szempontjaiba avatja be a hallgatóságot. Az Art of Lamps Design Studio a kortalan harmóniával bíró lámpatestek világába kalauzol bennünket, ahol az újrahasznosítás által akár újjá is születhetnek a tárgyak. Erre találhatunk példát az Üvegház Design Shopban, ahol a tervező és üzletvezető Kohut-Görömbei Luca azt is megmutatja, hogy

hogyan készül egy törött borospohárból és kiürült borospalackból az ország legjobb éttermeinek tálalókészlete.

mikromuanyagbolkeszultgyuru-145951.jpg

Dunai mikroműanyagból készült gyűrű (Fotó/Forrás: Műtárgyak éjszakája)

Újrahasznosítás

Újrahasznosítható alapanyagok felhasználásával egyedi öltözék-kiegészítőket alkothatunka KACs Műhely foglalkozásán. A művekkel kifejezhetjük különbözőségünket, de a mások iránti tiszteletünket és támogatásunkat is.

A pazarlás és a mértékletesség olyan fogalmak, amelyekkel mindenki nap mint nap találkozik. De vajon mit jelentettek régen, a 17. századi Hollandiában, vagyis a holland aranykor idején, a soha nem látott gazdasági, kulturális és művészeti fellendülés idején? 

A barokk művészet remekeit vizsgálva a Szépművészeti Múzeum tárlatvezetésén a pompa és a protestáns mértékletesség jeleit kereshetjük a korszak viseletein, használati és berendezési tárgyain. 

A fenntarthatósággal már egészen fiatalon, játékos formában érdemes megkezdeni az ismerkedést. A szemlélet akár a gyerekszobákban is érvényesülhet, a nemrégiben felújított Walter Rózsi-villában fény derül arra is, hogy mitől  volt fenntartható egy gyerekszoba a harmincas években?

WalterRozsivilla-150535.jpg

Walter Rózsi-villa (Fotó/Forrás: Műtárgyak éjszakája)

Slow Looking - Lassított idő

Napjainkban, a rengeteg bennünket érő inger jócskán megnehezíti a pillanat megélését, átélését. A művészet élvezete segíthet a lassulásban, a mindennapok sodrásából történő kiszakadásban. Erre törekszik az a háromnapos fesztivál a Ludwig Múzeumban, ahol különleges programmal várják mindazokat, akik a művek segítségével belső utazásra indulnának: a Slow looking – Meditatív társasutazás tárlatvezetés az Időgép állandó kiállítás néhány darabjának rendhagyó felfedezésével lassítja le az időt. A Kiterjesztett jelen – átmeneti valóságok című tárlat, szintén a Ludwig Múzeumban, az emberi lét általános tájékozódás-vesztését járja körbe. A tárlatvezetést és beszélgetést a kiállítás egyik kurátora, Üveges Krisztina tartja.

A természethez való visszatalálás jegyében a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum Mongol művészet a Hopp Ferenc Ázsiai Múzeum gyűjteményében című kiállításon Enerel Bat-Ochir, aki maga is egy nyugat-mongóliai nomád törzs tagja, tart angol nyelvű, személyes példákkal illusztrált vezetést, amelynek fókuszában a nomád életmódot folytató mongolok mindennapi használati tárgyai lesznek.

Egymás és a világ tisztelete, a város és a vidék kettőssége mutatkozik be az 1945 utáni művészetből csemegéző Lépésváltás kiállításon a Magyar Nemzeti Galériában.

Nemes Anita budapesti grafikus-illusztrátor örök témája a nyüzsgő város, az utcai élet és az emberek. Műveivel a Könnyű zenészek, nehéz iparosok - egy kiállítás a melóról című tárlaton, a Fabrika Studioban találkozhatunk, a vezetést Sepsey Zsófia művészettörténész tartja.

Sokaknak ismert lehet, hogy a gödöllői művésztelep alkotói kiemelt figyelmet fordítottakéletmódjukra: rendszeresen mozogtak, organikus élelmiszereket fogyasztottak, sőt többen vegetáriánusok is voltak.

Király Zsuzsanna múzeumpedagógus az MNG Modern idők című tárlatán a kolónia alkotóinak műveivel ismerteti meg az érdeklődőket. Amennyiben valaki a múzeum falain belül is természetre vágyna, Balla Enikő kalauzolásával a 19. századi állandó kiállítás tájképeivel találkozhat a látogató új megközelítésben, szintén az MNG-ben.

A Műtárgyak éjszakáház kapcsolódóan a Dunából származó mikroműanyagok felhasználásával különleges üveggömb és ékszerkollekció készült. A Kohut-Görömbei Luca üvegművész tervezte tárgyakat a fesztivál keretében elárverezik. A bevétel a WWF Magyarország természetvédelmi munkáját segíti majd.

Az árverésre kerülő műtárgyak megtekinthetők és az ajánlatok megtehetők itt>>>

A Műtárgyak Éjszakája Fesztivál teljes programkínálata itt érhető el.

 

Fejléckép: Látogatás a Magyar Nemzeti Galériában (fotó/forrás: Műtárgyak éjszakája)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Ezekért a kötetekért mindenképp érdemes lesz ellátogatni a 95. Ünnepi Könyvhétre

Június 13. és 16. között rendezik meg a 95. Ünnepi Könyvhetet Budapesten a Vörösmarty tér és a Duna-korzó területén. A magyar irodalmi élet egyik legrangosabb eseményére készülve kiválogattunk néhány különösen izgalmas kötetet.
Színház

Egyeztetést követelnek a budapesti művészszínházak

Máté Gábor, Mácsai Pál, Kováts Adél, Barda Beáta és Benkő Nóra is aláírta azt az Országos Színházi Találkozó szervezőinek, a Kulturális és Innovációs Minisztériumnak és a szakmai közvéleménynek szóló nyílt levelet, amelyben azt sérelmezik, hogy a re:oszton nem lesz lehetőségük tárgyalni az új Kulturális Törvényről.
Klasszikus

Átadták a Simándy Énekverseny díjait

Június 3. és 8. között rendezték meg a XII. Simándy József Nemzetközi Énekversenyt, a korábbi évektől eltérően Budapesten, az Eiffel Műhelyházban. A nagy hazai zenei intézmények vezetőiből álló zsűri öt kategóriában hirdetett győzteseket.
Plusz

Lemondott Csák János miniszter

A politikus azzal indokolta döntését, hogy itt az idő átadni a stafétát a fiatalabbaknak. Egy interjúban arról beszélt, elégedett az elmúlt két év során elért eredményeivel. A kulturális és innovációs tárca vezetését Hankó Balázs vette át.
Színház

Vidnyánszky Attila: Vecsei H. Miklós a saját elképzeléseit is megvalósíthatja a Nemzeti társulati tagjaként

A Nemzeti Színház oldalán megjelent interjúban ismertette a következő évaddal kapcsolatos terveket Vidnyánszky Attila. Az intézmény vezérigazgatója saját Marx-rendezésének tervéről is beszélt.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál gyász

Elhunyt Schubert Gusztáv, a Filmvilág főszerkesztője

A Balázs Béla-díjas filmkritikust, a Filmvilág legrégebbi állandó munkatársát élete 69. évében, rövid, de súlyos betegség után érte a halál június 11-én. Fájdalmak nélkül, méltóságban és családja körében hunyt el – adta hírül a Filmvilág szerkesztősége.
Vizuál ajánló

Gyermekkori szimbólumok újraértelmezésére épülő kiállítás nyílik Balatonfüreden

Június 15-én 19 órakor Nemes Márton képzőművész beszédével nyílik Getto József és Menyhárt Marcell szobrászművészek Playroom című kiállítása a balatonfüredi Zsdrál Galériában.
Vizuál ajánló

Berlioztól Eötvös Péterig – kihagyhatatlan premierek a Magyar Mozgókép Fesztiválon

Június 12. és 15. között rendezik meg az ország legnagyobb filmes szemléjét, a Magyar Mozgókép Fesztivált, új nevén a MOZ.GO-t. Az elmúlt évek sikerfilmjei, illetve a klasszikusok mellett idén is számos premierrel készülnek a szervezők.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Húsz éve csak a Zene van

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal annak a titkába avat be minket, hogyan sikerült rávennie Bonót, hogy kifejezetten az ő kamerájába nézve pózoljon egy koncerten. 
Vizuál hír

Újabb öt évig Baán László vezetheti a Szépművészeti Múzeumot

Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter újabb öt évre az eddigi főigazgatót bízta meg a Szépművészeti Múzeum vezetésével. Baán László kinevezése november végén jár le.