Vizuál

Fenntartható? - Az újrahasznosítás és a lassulás jegyében jön a Műtárgyak éjszakája

2022.05.17. 16:05
Ajánlom
A fenntarthatóság lesz a kiemelt témája a VI. Műtárgyak éjszakájának, amely ötven budapesti és néhány vidéki helyszínen csaknem száz művészeti sétával, tárlatvezetéssel, szakmai előadással, műterem-látogatással és egyéb programmal invitálja a látogatókat május 26. és 28. között.

A Műtárgy.com műkereskedelmi portál által szervezett eseménysorozat  idén több tárlatvezetést is kínál a fenntarthatóság témájában, többek között a Ludwig Múzeumban, a Szépművészeti Múzeumban és a Magyar Nemzeti Galériában, de lesznek e-rolleres művészeti séták is.

Kollmann Szilvia, a Műtárgyak éjszakája igazgatója kiemelte, hogy a Klebelsberg Kultúrkúria az idei üveg nemzetközi éve kapcsán rendezett kortárs üvegművészeti kiállítást; Breuer Marcell születésének 120. évfordulójára emlékezik első, nemrég felújított épületében, a Walter Rózsi-villában az Építészeti Múzeum; a Magyar Nemzeti Bank kortárs képzőművészeti gyűjteménye pedig Petrányi Zsolt válogatásában mutatkozik be. Évek óta a legnépszerűbb programok közé tartoznak a Műtárgyak éjszakája workshopjai is.

A Herendi Porcelán Palotában például porcelánrózsát, a BTM Vármúzeumában kályhacsempét, míg a FISE Galériában vagy a KaCs Műhelyben öltözék-kiegészítőket készíthetnek az érdeklődők.

A Q Contemporaryben a műgyűjtés kulisszatitkaiba avat be Spengler Katalin műgyűjtő, az Országos Múzeumi Restaurátori és Raktározási Központ szakemberei pedig a műtárgy-restaurálás, -konzerválás, - diagnosztika és -kutatás folyamataiba adnak bevezetést.

Különleges tárlatvezetésekkel készül számos nagy múzeum, például a Magyar Nemzeti Galéria, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Múzeum, megnyitja kapuit többek között Gül Baba türbéje, a Pesti Vigadó és a Virág Judit Galéria, a Memento Parkban pedig a Kádár-rendszer mindennapjai elevenednek meg.

MementoPark-151200.jpg

Memento Park (Fotó/Forrás: Műtárgyak éjszakája)

Művészet és fenntarthatóság 

A KUBIK közösségi irodában megtekinthető csoportos kiállítás címe Ami a miénk lesz. A  kortárs művészet lencséjén, többféle médiumon keresztül mutatja be a tárlat, hogy hogyan értelmezhető a fenntarthatóság kérdésköre a 21. században. Olyan attribútumokkal kapcsolják egybe, mint a szociális egyenlőség, a természeti rend tisztelete, a természet és társadalom egyensúlyának megtartása, valamint az ember ökoszisztémában betöltött szerepe.

Ökológiai lábnyomunkban súlyosan szerepelnek a közlekedési eszközök. A Műtárgyak éjszakája helyszínei tömegközlekedési eszközökkel és sétálva is jól megközelíthetők, de az alternatív, környezetbarát opciók közül is kiemelt szerephez jut a programban egy alkalmatosság, méghozzá az elektromos roller.

Az eszközre pattanva, Zsiklai Mónika művészettörténész, kurátor vezetésével rendhagyó kortárs galériatúrában lehet részünk, olyan intézmények felkeresésével, mint a Kisterem, a Molnár Ani Galéria, a TOBE Gallery, az Inda Galéria és a Viltin Galéria.

Bár a fogyasztói társadalom a folyamatos vásárlásra, nem pedig a megőrzésre vagy a tárgyak javítására épül, a műtárgyaknak más sors jut osztályrészül.

A hozzáértő restaurálás révén egy-egy műalkotásban sok generáció gyönyörködhet. A Vaja Porcelán Restaurátor Műhelyben Vaja László porcelánszakértő a porcelán és a kerámia restaurálás izgalmas szempontjaiba avatja be a hallgatóságot. Az Art of Lamps Design Studio a kortalan harmóniával bíró lámpatestek világába kalauzol bennünket, ahol az újrahasznosítás által akár újjá is születhetnek a tárgyak. Erre találhatunk példát az Üvegház Design Shopban, ahol a tervező és üzletvezető Kohut-Görömbei Luca azt is megmutatja, hogy

hogyan készül egy törött borospohárból és kiürült borospalackból az ország legjobb éttermeinek tálalókészlete.

mikromuanyagbolkeszultgyuru-145951.jpg

Dunai mikroműanyagból készült gyűrű (Fotó/Forrás: Műtárgyak éjszakája)

Újrahasznosítás

Újrahasznosítható alapanyagok felhasználásával egyedi öltözék-kiegészítőket alkothatunka KACs Műhely foglalkozásán. A művekkel kifejezhetjük különbözőségünket, de a mások iránti tiszteletünket és támogatásunkat is.

A pazarlás és a mértékletesség olyan fogalmak, amelyekkel mindenki nap mint nap találkozik. De vajon mit jelentettek régen, a 17. századi Hollandiában, vagyis a holland aranykor idején, a soha nem látott gazdasági, kulturális és művészeti fellendülés idején? 

A barokk művészet remekeit vizsgálva a Szépművészeti Múzeum tárlatvezetésén a pompa és a protestáns mértékletesség jeleit kereshetjük a korszak viseletein, használati és berendezési tárgyain. 

A fenntarthatósággal már egészen fiatalon, játékos formában érdemes megkezdeni az ismerkedést. A szemlélet akár a gyerekszobákban is érvényesülhet, a nemrégiben felújított Walter Rózsi-villában fény derül arra is, hogy mitől  volt fenntartható egy gyerekszoba a harmincas években?

WalterRozsivilla-150535.jpg

Walter Rózsi-villa (Fotó/Forrás: Műtárgyak éjszakája)

Slow Looking - Lassított idő

Napjainkban, a rengeteg bennünket érő inger jócskán megnehezíti a pillanat megélését, átélését. A művészet élvezete segíthet a lassulásban, a mindennapok sodrásából történő kiszakadásban. Erre törekszik az a háromnapos fesztivál a Ludwig Múzeumban, ahol különleges programmal várják mindazokat, akik a művek segítségével belső utazásra indulnának: a Slow looking – Meditatív társasutazás tárlatvezetés az Időgép állandó kiállítás néhány darabjának rendhagyó felfedezésével lassítja le az időt. A Kiterjesztett jelen – átmeneti valóságok című tárlat, szintén a Ludwig Múzeumban, az emberi lét általános tájékozódás-vesztését járja körbe. A tárlatvezetést és beszélgetést a kiállítás egyik kurátora, Üveges Krisztina tartja.

A természethez való visszatalálás jegyében a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum Mongol művészet a Hopp Ferenc Ázsiai Múzeum gyűjteményében című kiállításon Enerel Bat-Ochir, aki maga is egy nyugat-mongóliai nomád törzs tagja, tart angol nyelvű, személyes példákkal illusztrált vezetést, amelynek fókuszában a nomád életmódot folytató mongolok mindennapi használati tárgyai lesznek.

Egymás és a világ tisztelete, a város és a vidék kettőssége mutatkozik be az 1945 utáni művészetből csemegéző Lépésváltás kiállításon a Magyar Nemzeti Galériában.

Nemes Anita budapesti grafikus-illusztrátor örök témája a nyüzsgő város, az utcai élet és az emberek. Műveivel a Könnyű zenészek, nehéz iparosok - egy kiállítás a melóról című tárlaton, a Fabrika Studioban találkozhatunk, a vezetést Sepsey Zsófia művészettörténész tartja.

Sokaknak ismert lehet, hogy a gödöllői művésztelep alkotói kiemelt figyelmet fordítottakéletmódjukra: rendszeresen mozogtak, organikus élelmiszereket fogyasztottak, sőt többen vegetáriánusok is voltak.

Király Zsuzsanna múzeumpedagógus az MNG Modern idők című tárlatán a kolónia alkotóinak műveivel ismerteti meg az érdeklődőket. Amennyiben valaki a múzeum falain belül is természetre vágyna, Balla Enikő kalauzolásával a 19. századi állandó kiállítás tájképeivel találkozhat a látogató új megközelítésben, szintén az MNG-ben.

A Műtárgyak éjszakáház kapcsolódóan a Dunából származó mikroműanyagok felhasználásával különleges üveggömb és ékszerkollekció készült. A Kohut-Görömbei Luca üvegművész tervezte tárgyakat a fesztivál keretében elárverezik. A bevétel a WWF Magyarország természetvédelmi munkáját segíti majd.

Az árverésre kerülő műtárgyak megtekinthetők és az ajánlatok megtehetők itt>>>

A Műtárgyak Éjszakája Fesztivál teljes programkínálata itt érhető el.

 

Fejléckép: Látogatás a Magyar Nemzeti Galériában (fotó/forrás: Műtárgyak éjszakája)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Kettévágott Carmina Burana – reakciók az operaházi büfébotrányra

Bogányi Tibor karmester visszalépett az operaház Carmina Burana-produkciók vezénylésétől, mivel főigazgatói döntésre szünetet kell beiktatni az előadásba. Az ügy számos viharos reakciót váltott ki.
Vizuál

Elhunyt Koncz András festőművész

A Munkácsy-díjas festőművész, Koncz Zsuzsa énekesnő öccse hosszú, méltósággal viselt, súlyos betegség után hunyt el március 2-án hajnalban, életének hetvenegyedik évében.
Zenés színház

„Mindenkinek ajánlom, hogy menjen ki éjszaka az erdőbe!” – interjú Claus Guthtal

A világ egyik legjelentősebb operarendezője, Claus Guth nemrég Budapestre látogatott: számos neves színház után a Magyar Állami Operaház is átvette Don Giovanni-rendezését. Ebből az alkalomból kérdeztük az alkotót.
Vizuál

Elhunyt Vadász György építész

Életének 92. évében, március 3-án elhunyt Vadász György Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építőművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a nemzet művésze. A kilencvenes években készült épületeivel nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a bauhaus ismét népszerűvé vált a hazai építészetben.
Színház

Oidipusz a politika útvesztőjében – bemutatták Szikszai Rémusz rendezését a Radnóti Színházban

A Radnóti Színház legújabb előadásában Oidipusz egy idealista, ígéretes politikus, akinek szembe kell néznie a múlt terheivel. A produkció bemutatójára március 3-án került sor. A főszerepekben mások mellett Pál András, Kováts Adél és László Zsolt látható.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál kritika

Földi paradicsom még sohasem volt ennyire undorító

Minden idők egyik legjobb holokausztfilmjét készítette el Jonathan Glazer, aki Érdekvédelmi terület című filmjében egy olyan, önmagából kifordult, torz világot tár a szemünk elé, amelyben az együttérzés számít bűnnek.
Vizuál ajánló

Ismerje meg az épületet, ahol Kossuth Lajos elmondta híres beszédét!

Március 16-án Forradalmi események a „Tündérpalotában” címmel ünnepi épülettörténeti sétán vehetünk részt Dr. Csorba László történész vezetésével, amely során megismerhetjük Pesti Vigadó és az 1848/49-es forradalom közös történetét.
Vizuál vadász györgy

Elhunyt Vadász György építész

Életének 92. évében, március 3-án elhunyt Vadász György Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építőművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a nemzet művésze. A kilencvenes években készült épületeivel nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a bauhaus ismét népszerűvé vált a hazai építészetben.
Vizuál gyász

Elhunyt Koncz András festőművész

A Munkácsy-díjas festőművész, Koncz Zsuzsa énekesnő öccse hosszú, méltósággal viselt, súlyos betegség után hunyt el március 2-án hajnalban, életének hetvenegyedik évében.
Vizuál hír

Ezekkel a kiállításokkal várja idén a látogatókat a Szépművészeti és a Nemzeti Galéria

Az ókori Mezopotámia örökségét bemutató nagyszabású tárlattal, Munkácsy Mihály születésének 180. évfordulója előtt tisztelgő emlékkiállítással, valamint Anna Margit életművéből nyíló tárlattal is készülnek.