Vizuál

Fény, hang, víz

2010.08.10. 16:12
Ajánlom
Holnaptól újra Sziget, a koncertek mellett számos más látnivalóval.

A Sziget már több éve úgy hirdeti magát mint összkulturális rendezvénysorozat, és valóban, az évek alatt szépen megcombosodtak a koncertek melletti egyéb programok is. Igaz ez képzőművészeti-kiállítás vonalra is. Ennek egyik állandó eleme a Múzeumi Negyed, ahol idén is több budapesti intézmény várja az érdeklődőket: Aquincum, az Iparművészeti Múzeum, a Ludwig Múzeum, a Mai Manó Ház , a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria, a Magyar Nemzeti Múzeum, a MODEM (Debrecen), a Műcsarnok, a Néprajzi Múzeum, a Petőfi Irodalmi Múzeum, az Óbuda Zichy Kastély, a Bajor Gizi Színészmúzeum, a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, a Vasarely Múzeum és a szentendrei Skanzen, amely programjaival a Hungarikum faluban találkozhatunk különös bőséggel.

Senki sem lepődik meg azon, hogy mondjuk a Magyar Nemzeti Galéria nem pár Munkácsy-val várja a Sziget közönségét (bár valószínűleg lenne híre és vonzereje egy ilyen akciónak), hanem programokkal és kedvezményekkel. Ez utóbbiak közé tartozik az is, hogy akárcsak az elmúlt két évben, sértetlen karszalaggal idén is fél áron látogathatók a kitelepülő intézmények kiállításai.
Némiképpen rendhagyó módon kötődnek a képzőművészethez, de egyértelműen vizuális témájú programokat (is) kínál az Octopus Összművészeti Helyszín. A Medence Csoport szervezésében három este (augusztus 11., 12., 13.) éjféltől magyar játékfilmekre épülő kép és hanginstallációkat láthatunk-hallhatunk, így a Taxidermia, a Nyomozó és a Rám csaj még nem volt ilyen hatással újraértelmezését is megtekinthetjük. No meg egy izgalmas beszélgetést a steampunk képregényekről (augusztus 12.) Bayer Antal, a Magyar Képregénykiadók Szövetségének elnökének vezényletével. És lesznek valódi, kézzel fogható alkotások is. Az Octopus mellett állítják ki a Medence Csoport és a Sziget Édesvíz-Folyóvíz pályázatának nyertes műveit.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál Film

Végre többet tudunk az új Freddie Mercury-filmről

„A bandában csak egy hisztériás királynőnek van hely.” Kijött a Queen-film első igazi előzetese, és még többet ígér, mint a teaser.
Vizuál velencei biennálé

Képzelt kamerák a Velencei Biennále magyar pavilonjában

Szegedy-Maszák Zsuzsanna kurátor és Waliczky Tamás újmédiaművész képviselik Magyarországot jövőre a 58. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálén.
Vizuál videó

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Vizuál pompeji

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Vizuál galéria

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.