Vizuál

Fénypontok az Esterházy-kastélyban

2014.06.24. 16:28
Ajánlom
Játsszon Fidelióval és tekintse meg Ön is az egykori kismartoni Esterházy-udvartartás enteriőrjének különleges, 18. és 19. századi darabjait!

A kismartoni Esterházy-kastély története már a XIII. században álló középkori várra vezethető vissza, melyet Esterházy Miklós nádor a harmincéves háború során kapta cserébe munkácsi váráért II. Ferdinánd császártól. A kastély barokk kibővítését Pál herceg neves, a habsburg udvarban is dolgozó északolasz építőmesterekkel végeztette. A tornyokat hagymakupolával látták el, a kupolák alá pedig harangok kerültek. Máig burgenland tartomány legnagyobb harangjának számít a délnyugati kupola 7000 kg súlyú Szűz Mária harangja. A kastély eredeti színét a belső udvar fehér és kékesszürke árnyalatai idézik meg.

Az udvar homlokzatát érdekes torzfejek díszítik, a szóbeszéd szerint némelyik azokat az udvari hivatalnokokat karikatúrázza ki, akik el akarták csalni a stukkókészítők fizetését. Ekkor épül meg a kastély egyik fénypontja, a korabeli mulatságok helyszíneként szolgáló Nagy Terem is, melyet ma már csak Haydn Teremként ismer a nagyvilág. Festményei megidézik Ádámot és Évát, a római császárok mellett a magyar királyokat, a mennyezeti freskó fő témája pedig Ámor és Psziché legendája. A korabeli feljegyzések szerint I. Lipót császár udvarában gyakran szóbeszéd tárgya volt az épület, a császár kiszemelte magának, de végül mágsem szerezte meg magának. Bár már ebben az időben megalakul az udvar első állandó zenekara, az itt uzajló zenei élet elhiresülése I. Pál unokájának, II. Pál Antalnak a nevéhez fűződik, hiszen ő alkalmazta elsőként Haydnt és Luigi Tomasini hegedűvirtuózt.

Pál Antal korai halála után testvére, I. Miklós lett a családfő. Fényes Miklós híres volt udvartartásáról - melyet a kastély egy másik fénypontja, az ő vásárlásából származó, máig 265 darabot számláló Frankenthali porcelán étkészlet hűen bizonyít -, de ő kismarton helyett szívesebben tartózkodott az általa átalakított pompázatos süttöri (fertődi) vadászkastélyban, amit viszont Haydn ki nem álhatott. „El voltam zárva a világtól, senkki nem ingathatott meg magamban, senki nem gyötörhetett, így nem volt más választásom, különleges darabokat kellett alkotnom." - írja Haydn. Miklós fia, I. Antal herceg, szintén nem vetette meg a pompát. Öröklött kulturális dominanciája és rendi autoritása fejedelmi reprezentációt kívánt, így a családi gazdagság megjelenítése számára egyfajta túlélési stratégiát jelentett, amelyet mindenáron, így a francia forradalmat is figyelmen kívül hagyva fenn kellett tartania. Nevéhez fűződik egy újabb fénypont, a barokk ebédlő klasszicista átalakítása, az ide tervezett álarcokat, griffeket, bőségszarukat és szatírokat ábrázoló dekorációt Friedrich Rohde udvari festő álmodott vászonra. Az így már reprezentációs célokat szolgáló ebédlőben, akár hatvan embert is le tudtak ültetni, akik abból a nagy majorátusi ezüstből étkeztek, amelyet joggal nevezhetünk a kastély legcsillogóbb ékszerének.

A francia forradalomra fittyet hányva Antal a régi pompát újjá akarta varázsolni, a felvilágosodásból eredő új stílusformákat alkalmazva nem csak az ebédlőt, hanem apja majorátusi ezüstjét is átalakíttatta. I. Miklós herceg nagy kagylókból készült ezüst asztali alátéte, a régi fullajtár pajzsok, a kanalak, desszertes készletek, gyertyatartók, trumeau tükrök, valamint egy nagy ezüst asztalkeret mind az olvasztóba vándoroltak. Összesen 913 márka (mintegy 256 kg) ezüst és 176 márka (mintegy 49 kg) bécsi durva ezüst ment Ignaz Sebastian Würth mester műhelyébe az új készlet alapanyagként. Végül 1793. március 28-án Würth elküldte Esterházy Antal hercegnek a számlát a 628 darab ezüst edényről, amelyek összsúlya 1202 márka (mintegy 337 kg) volt. Würth tokokba és ládákba csomagolta őket, s flanelldarabokat fektetett az egyes ezüsttárgyak közé, hogy a szállítás közben elkerüljék a karcolódást, ápolásukhoz nyolc font ezüstport és tisztítószert adott. Bővebben: http://esterhazy.at/de/sammlungen/1330366/Esterhazy-deckt-den-Silbertisch?_vl_backlink=/de/sammlungen/index.do

Kérdésünk: Melyik Esterházy herceg nevéhze fűződik a máig látható nagy majorátusi ezüstkészlet elkészítése?

A helyesen válaszolók közül egyvalaki partnerével ellátogathat a kismartoni Esterházy-kastély kiállítására.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Apukák, korhelyek, Alberich, gonosz vagy borvirágos pasik

Nem is igazi basszus, inkább bariton, mondja magáról. De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy a legjelentősebb operajátszó helyekre hívják. Pünkösdkor például Salzburgba, de az alábbi beszélgetéshez is Párizsba telefonáltunk. Márciusban A Mester és Margarita premierjén láthatjuk színpadon.
Klasszikus

A 94 éves Kurtág György Mozartot játszik – VIDEÓ

Feleségének, Mártának tett ígéretét teljesíti be azzal, hogy február 19-én előadja Mozart F-dúr szonátáját a BMC-ben.
Zenés színház

Vitray Tamás Händel-operában lép színpadra

Nem mindennapi operabemutatóval készül idei évadára a Szegedi Szabadtéri. Händel vígoperai jellegű művében, az Agrippinában Mester Viktória és Ludovik Kendi mellett Vitray Tamás is színpadra lép.
Klasszikus

Richter, Ojsztrah és Rosztropovics közös Beethoven-felvétele, ami borzalmasan sikerült

Maga Richter is azt mondta rá, nem hajlandó vállalni, de nem volt mit tenni, az EMI klasszikus zenei supergroup-ot álmodott magának.
Klasszikus

Az univerzum titkát tárja fel a Pannon Filharmonikusok

A pécsi zenekar Müpában adott sorozatának negyedik koncertjén Kelemen Barnabás egy finn csemegét játszik, majd csillagközi utazásra csábít Bogányi Tibor vezető karmesterrel március 6-án.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál sixtus-kápolna

Egyetlen hétre visszatérnek a Sixtus-kápolnába Raffaello falikárpitjai

Évszázadok után ismét együtt láthatóak a sorozat darabjai a Sixtus-kápolnába, melyeket Raffaello tervezett X. Leó pápa megbízásából a pápai magánkápolnába. A különleges kiállítással ünneplik a reneszánsz festőművész és építész halálának 500. évfordulóját a Vatikáni Múzeumok.
Vizuál oszk

Száz évvel ezelőtti bálok titokzatos kincsei

Az Országos Széchényi Könyvtár a legnagyobb magyar közgyűjteményként ritkán megtekinthető és sokszor első látásra meglepő kincsek egész sorát őrzi. Ezekből válogatva mutatunk be minden hónapban egy-egy olyan ereklyét, kuriózumot, amelyeket eddig alkalmanként, vagy egyáltalán nem láthatott a magyar közönség.
Vizuál interjú

Filmzenét írt hat óra alatt, nyert – interjú Hodován Milánnal

A Zeneakadémia hallgatója huszonegy évesen hozta el a legjobb filmzenéért járó díjat az Eindhoveni Film­fesztivál 48 Hour Film Project versenyéről decemberben. Hodován Milánnal beszélgettem. A FIGARO MAGAZIN CIKKE.
Vizuál ajánló

Az azeri tájak festői világába invitálnak az Azerbajdzsáni Filmnapok

A fiatal azerbajdzsáni rendezők új hullámának alkotásaiból válogat az Azerbajdzsáni Filmnapok, amelyen hét alkotás látható február 18. és 22. között három helyszínen, Budapesten, Szegeden és Pécsen.
Vizuál hír

Bocsánatot kért az installációt véletlenül összetörő kritikus

Egy üres poharat akart letenni mellé, amikor véletlenül összetört egy 20 ezer dollár (hatmillió forint) értékű kortárs installációt egy mexikói művészeti vásáron.