Vizuál

Fénypontok az Esterházy-kastélyban

2014.06.24. 16:28
Ajánlom
Játsszon Fidelióval és tekintse meg Ön is az egykori kismartoni Esterházy-udvartartás enteriőrjének különleges, 18. és 19. századi darabjait!

A kismartoni Esterházy-kastély története már a XIII. században álló középkori várra vezethető vissza, melyet Esterházy Miklós nádor a harmincéves háború során kapta cserébe munkácsi váráért II. Ferdinánd császártól. A kastély barokk kibővítését Pál herceg neves, a habsburg udvarban is dolgozó északolasz építőmesterekkel végeztette. A tornyokat hagymakupolával látták el, a kupolák alá pedig harangok kerültek. Máig burgenland tartomány legnagyobb harangjának számít a délnyugati kupola 7000 kg súlyú Szűz Mária harangja. A kastély eredeti színét a belső udvar fehér és kékesszürke árnyalatai idézik meg.

Az udvar homlokzatát érdekes torzfejek díszítik, a szóbeszéd szerint némelyik azokat az udvari hivatalnokokat karikatúrázza ki, akik el akarták csalni a stukkókészítők fizetését. Ekkor épül meg a kastély egyik fénypontja, a korabeli mulatságok helyszíneként szolgáló Nagy Terem is, melyet ma már csak Haydn Teremként ismer a nagyvilág. Festményei megidézik Ádámot és Évát, a római császárok mellett a magyar királyokat, a mennyezeti freskó fő témája pedig Ámor és Psziché legendája. A korabeli feljegyzések szerint I. Lipót császár udvarában gyakran szóbeszéd tárgya volt az épület, a császár kiszemelte magának, de végül mágsem szerezte meg magának. Bár már ebben az időben megalakul az udvar első állandó zenekara, az itt uzajló zenei élet elhiresülése I. Pál unokájának, II. Pál Antalnak a nevéhez fűződik, hiszen ő alkalmazta elsőként Haydnt és Luigi Tomasini hegedűvirtuózt.

Pál Antal korai halála után testvére, I. Miklós lett a családfő. Fényes Miklós híres volt udvartartásáról - melyet a kastély egy másik fénypontja, az ő vásárlásából származó, máig 265 darabot számláló Frankenthali porcelán étkészlet hűen bizonyít -, de ő kismarton helyett szívesebben tartózkodott az általa átalakított pompázatos süttöri (fertődi) vadászkastélyban, amit viszont Haydn ki nem álhatott. „El voltam zárva a világtól, senkki nem ingathatott meg magamban, senki nem gyötörhetett, így nem volt más választásom, különleges darabokat kellett alkotnom." - írja Haydn. Miklós fia, I. Antal herceg, szintén nem vetette meg a pompát. Öröklött kulturális dominanciája és rendi autoritása fejedelmi reprezentációt kívánt, így a családi gazdagság megjelenítése számára egyfajta túlélési stratégiát jelentett, amelyet mindenáron, így a francia forradalmat is figyelmen kívül hagyva fenn kellett tartania. Nevéhez fűződik egy újabb fénypont, a barokk ebédlő klasszicista átalakítása, az ide tervezett álarcokat, griffeket, bőségszarukat és szatírokat ábrázoló dekorációt Friedrich Rohde udvari festő álmodott vászonra. Az így már reprezentációs célokat szolgáló ebédlőben, akár hatvan embert is le tudtak ültetni, akik abból a nagy majorátusi ezüstből étkeztek, amelyet joggal nevezhetünk a kastély legcsillogóbb ékszerének.

A francia forradalomra fittyet hányva Antal a régi pompát újjá akarta varázsolni, a felvilágosodásból eredő új stílusformákat alkalmazva nem csak az ebédlőt, hanem apja majorátusi ezüstjét is átalakíttatta. I. Miklós herceg nagy kagylókból készült ezüst asztali alátéte, a régi fullajtár pajzsok, a kanalak, desszertes készletek, gyertyatartók, trumeau tükrök, valamint egy nagy ezüst asztalkeret mind az olvasztóba vándoroltak. Összesen 913 márka (mintegy 256 kg) ezüst és 176 márka (mintegy 49 kg) bécsi durva ezüst ment Ignaz Sebastian Würth mester műhelyébe az új készlet alapanyagként. Végül 1793. március 28-án Würth elküldte Esterházy Antal hercegnek a számlát a 628 darab ezüst edényről, amelyek összsúlya 1202 márka (mintegy 337 kg) volt. Würth tokokba és ládákba csomagolta őket, s flanelldarabokat fektetett az egyes ezüsttárgyak közé, hogy a szállítás közben elkerüljék a karcolódást, ápolásukhoz nyolc font ezüstport és tisztítószert adott. Bővebben: http://esterhazy.at/de/sammlungen/1330366/Esterhazy-deckt-den-Silbertisch?_vl_backlink=/de/sammlungen/index.do

Kérdésünk: Melyik Esterházy herceg nevéhze fűződik a máig látható nagy majorátusi ezüstkészlet elkészítése?

A helyesen válaszolók közül egyvalaki partnerével ellátogathat a kismartoni Esterházy-kastély kiállítására.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.
Vizuál ajánló

Csendes áramlat

Idén lenne 85 éves Nagy B. István Munkácsy-díjas festőművész, akinek tiszteletére Csendes áramlat címmel rendezett emlékkiállítást a Pesti Vigadó galériája.
Vizuál banksy

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.
Vizuál forbes

Scarlett Johansson a világ legjobban fizetett színésznője

A Forbes magazin 2018-as listája szerint Angelina Jolie, Jennifer Anniston és Jennifer Lawrence is a legjobban kereső színésznők között vannak.
Vizuál Film

Kalapács alá kerül a világ első filmplakátja

Árverésre bocsátja a Sotheby's a világ első filmplakátját augusztus végén Londonban. A poszterért annyit kell fizetni, amennyi egy kisebb vidéki lakás ára.