Vizuál

Fényre érzékenyen

2009.08.12. 09:22
Ajánlom
A fénnyel való kísérletezés, bár a fotográfiai eljárás sajátja, képes önálló képi témává fejlődni.

Pácser Attila tárlatának címe egyszerre titokzatos és sokatmondó. Titokzatos, mert e két latin szó olyan széles asszociációs körrel bír, mely a könnyedséget, az eleganciát, de még a jelentéktelenséget és halványságot is magába foglalja. Sokatmondó, mert egy művészi attitűdöt, a fényviszonyokkal kapcsolatos elmélyült munkát jelez.

A fotózás fő helyszíne egy Kossuth Lajos utcai, XIX. századi napfényműterem, mely egyszerre ad lehetőséget az elvonulásra és tartja fent a kapcsolatot a külvilággal. Az ablakból budapesti háztetőket látni, az idő múlása tökéletesen mérhető a beszűrődő természetes fény erősségén. Pácser nem is ad lehetőséget a napszakokat illető találgatásra, a címadás minimumát a pontos óra és perc feltüntetésében határozta meg. Ezt a mérnöki precizitást egészíti ki, ha nem is minden esetben, egy elvontabb címadás. Az „Angelus" egy akasztón lógó fehér trikóra, míg a „Citatum" három, földön heverő citromra utal, folytatva a latin rájátszások sorát.

Nem csupán a címkézés, a fotók szerkesztése is átgondolt. A letisztult, sok esetben szimmetrikus kompozíciók illeszkednek a klasszikus festészeti és fotográfiai hagyományba. A fényképészet egyik klasszikusát, André Kertészt idézik például a villa árnyékát fekete-fehérben és színesben is megörökítő képek.

Pácser akkor is egy megszokott téma mellett dönt, amikor az üvegdarabok fénytörését vizsgálja, bár a végeredmény igazolja, hogy a játékos, érdekes megoldások tárháza kimeríthetetlen. Az anyag egészére jellemző, hogy apró részleteket egyedi módon ragad meg, makrofelvételei új értelmet adnak a hétköznapi formáknak. A narancsos, lágy fénybe helyezett használati tárgyak úgy kelnek életre a képen, hogy ennek nyomán átélhető a szinte sztoikus nyugalom. Korábbi, fekete-fehér csendéletei ennél szigorúbb vonalakkal dolgoznak, ám néhány közös motívum, például a könyv ábrázolása áthidalja a hangvételbeli váltást.

Egyedül a Galéria nagyméretű ablakai okozta tükröződések lehetnek zavaróak, de jobban belegondolva, a fénnyel való játék koncepciójába ez is belefér.

Pácser Attila: Lux, lucis

Budapest Galéria Kiállítóterme

Nyitva: augusztus 23-ig

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Megkezdte munkáját Antal Zsolt az SZFE Elméleti Intézetének élén

Sára Balázs és Bodolay Géza után újabb intézetvezető kezdte meg munkáját a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.
Jazz/World

Három napon át minden a jazz körül forog

A kilenc éve minden évben április 30-án megrendezett Nemzetközi Jazznap (International Jazz Day) magyar eseményeit a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, azonban a szervezők most online pótolják az elmaradt koncerteket, amiket három napon keresztül, öt budapesti és egy felvidéki helyszínről közvetítenek.
Színház

Online tartja legújabb bemutatóját a Pesti Színház

Elmesélhető-e a 20. század történelme egyetlen család, ház vagy kő történetén keresztül? Marius von Mayenburg A kő című drámájában generációról generációra hagyományozott titkok, falakba eltemetett történetek kerülnek felszínre, megértetve valamit saját múltunkból, de leginkább a jelenünkből. Michal Dočekal, a Prágai Városi Színházak igazgatójának rendezése december 5-én látható élő stream formájában.
Színház

Auksz Éva: Szerencsére az élet visszaigazolta, hogy jó úton vagyok

A Partitúra december 5-én, szombaton 14.30-tól Dunaújvárosban kalandozik. Itt született a zenés és prózai előadásokban is emlékezetes alakításokat nyújtó Auksz Éva, aki színházi elfoglaltságai miatt nem tudott jelen lenni a Partitúra dunaújvárosi forgatásán, egykori néptáncos fellépéseinek helyszínén, a Bartók Kamaraszínházban, ahol Őze Áron, az intézmény igazgatója vitte körbe a stábot. Auksz Éva ugyanakkor a Fidelio.hu-nak mesélt fiatalkori útkereséséről, mesteréről, Iglódi Istvánról, és egy különleges előadásról, amely a Rózsavölgyi Szalonban megy majd – a korlátozó intézkedések feloldása után.
Jazz/World

„Lesz még, aki rákérdez a hamisságra?” – Megérkezett Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint új klipje

Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint úgy döntöttek, hogy a pandémia okán lelassult időben nem egyben adják ki új lemezüket, hanem havonta bemutatnak egy-egy dalt. Íme a legújabb.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

Jean-Luc Godard, a francia új hullám legendás alakja 90 éves

A tiszteletbeli Oscar-díjas francia filmrendező nevéhez fűződik a Kifulladásig című alkotás, amelyet a világ legjobb filmjei között tartanak számon.
Vizuál hír

Online látható Tóth Luca fesztiváldíjas kisfilmje

November 30-tól bárki megnézheti Tóth Luca legújabb kisfilmjét, a Berlinalén debütált Lidérc urat. A rendező második függetlenfilmjét 2019-ben mutatták be és azóta közel 90 fesztiválon szerepelt, versenyprodukcióként pedig 12 jelölést váltott díjra.
Vizuál hír

Zenthe Ferencre emlékezik OSZMI

Online programmal emlékezik Zenthe Ferenc születésének századik évfordulójára az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet. A 20. század második felének egyik legmeghatározóbb magyar színművészéről pályatársai csak úgy nyilatkoztak, hogy „nagysága abban is állt, hogy pici epizódban is alázatos és fegyelmezett volt”.
Vizuál gyász

Elhunyt moszkvai Puskin Szépművészeti Múzeum volt elnöke

98 éves korában, koronavírus-fertőzésben elhunyt Irina Antonova, a világhírű moszkvai Puskin Szépművészeti Múzeum volt igazgatója, aki 52 év után, 2013-ban vonult vissza az intézmény éléről.
Vizuál felhívás

Vásároljon bérletet, mentse meg a Cirko Mozit!

A Cirko-Gejzír Mozi közönsége segítségét kérni, és egy olyan bérletet kínál, amely onnantól érvényes, amikor a tulajdonosa használni kezdi. De nagy segítség számukra, ha már most megveszi.