Vizuál

Fényre érzékenyen

2009.08.12. 09:22
Ajánlom
A fénnyel való kísérletezés, bár a fotográfiai eljárás sajátja, képes önálló képi témává fejlődni.

Pácser Attila tárlatának címe egyszerre titokzatos és sokatmondó. Titokzatos, mert e két latin szó olyan széles asszociációs körrel bír, mely a könnyedséget, az eleganciát, de még a jelentéktelenséget és halványságot is magába foglalja. Sokatmondó, mert egy művészi attitűdöt, a fényviszonyokkal kapcsolatos elmélyült munkát jelez.

A fotózás fő helyszíne egy Kossuth Lajos utcai, XIX. századi napfényműterem, mely egyszerre ad lehetőséget az elvonulásra és tartja fent a kapcsolatot a külvilággal. Az ablakból budapesti háztetőket látni, az idő múlása tökéletesen mérhető a beszűrődő természetes fény erősségén. Pácser nem is ad lehetőséget a napszakokat illető találgatásra, a címadás minimumát a pontos óra és perc feltüntetésében határozta meg. Ezt a mérnöki precizitást egészíti ki, ha nem is minden esetben, egy elvontabb címadás. Az „Angelus" egy akasztón lógó fehér trikóra, míg a „Citatum" három, földön heverő citromra utal, folytatva a latin rájátszások sorát.

Nem csupán a címkézés, a fotók szerkesztése is átgondolt. A letisztult, sok esetben szimmetrikus kompozíciók illeszkednek a klasszikus festészeti és fotográfiai hagyományba. A fényképészet egyik klasszikusát, André Kertészt idézik például a villa árnyékát fekete-fehérben és színesben is megörökítő képek.

Pácser akkor is egy megszokott téma mellett dönt, amikor az üvegdarabok fénytörését vizsgálja, bár a végeredmény igazolja, hogy a játékos, érdekes megoldások tárháza kimeríthetetlen. Az anyag egészére jellemző, hogy apró részleteket egyedi módon ragad meg, makrofelvételei új értelmet adnak a hétköznapi formáknak. A narancsos, lágy fénybe helyezett használati tárgyak úgy kelnek életre a képen, hogy ennek nyomán átélhető a szinte sztoikus nyugalom. Korábbi, fekete-fehér csendéletei ennél szigorúbb vonalakkal dolgoznak, ám néhány közös motívum, például a könyv ábrázolása áthidalja a hangvételbeli váltást.

Egyedül a Galéria nagyméretű ablakai okozta tükröződések lehetnek zavaróak, de jobban belegondolva, a fénnyel való játék koncepciójába ez is belefér.

Pácser Attila: Lux, lucis

Budapest Galéria Kiállítóterme

Nyitva: augusztus 23-ig

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál pompeji

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Vizuál galéria

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.
Vizuál liget

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál downton abbey

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Vizuál székely

Panteon – kiállítás a Pesti Vigadóban

Idén nyáron kultúrtörténeti jelentőségű kiállítást rendeznek a Székely Nemzeti Múzeum képzőművészeti gyűjteményéből a Pesti Vigadóban.