Vizuál

Ferenc pápa újabb történelmi tette: nőt nevezett ki a Vatikáni Múzeum élére

2016.12.22. 15:14
Ajánlom
Barbara Jatta lesz az első nő a történelem során, aki betölti ezt a posztot. Ferenc pápa nem titkolt szándéka, hogy több nő töltsön be tisztséget a katolikus egyházban - írta meg a news.artnet.com.

Ferenc pápa december 20-án nevezte ki Barbara Jattát, az olasz művészettörténészt a Vatikáni Múzeum élére, mely mindenképpen történelmi jelentőségű, a világ egyik legbefolyásosabb művészeti intézményét fogja vezetni.

Az új kinevezés 2017. január 1-jétől szól, Jatta Antonio Paoluccit fogja váltani, aki szintén művészettörténész, 2007-ben került a Vatikáni Múzeum élére, korábban pedig az olasz kulturális miniszteri posztot is betöltötte.

Ferenc pápa

Ferenc pápa (Fotó/Forrás: Michael Campanella / Getty Images Hungary)

Jatta Rómában született, és 1996 óta dolgozik a Vatikánban, azon belül is a Vatikáni Könyvtárban. A Wall Street Journal értesülései szerint Ferenc pápa több nőt szeretne látni a katolikus egyház soraiban, bár a legfontosabb posztokat továbbra is férfiak, bíborosok és püspökök tölthetik csak be.

Jatta a világ egyik leghatalmasabb művészeti gyűjteményét fogja vezetni, mely magában foglalja a Sixtus-kápolna Michelangelo által festett freskóit, Giotto Stefaneschi triptichonját, Raffaello folignói madonnáját, Leonardo da Vinci Szent Jeromosát és Caravaggio Jézus sírbatétele című művét.

400 éves hagyományt rúgott fel Ferenc pápa

Újra meglepetést szerzett Ferenc pápa; múzeumnak ajánlotta fel Castel Gandolfó-i nyári rezidenciáját. A megnyitó október 21-én volt - adta hírül a religionnews.com.

A múzeum 54 galériából áll, és a világ egyik leglátogatottabb művészeti intézménye, 2015-ben nagyjából hatmillió látogatót vonzott, és előkelő helyet foglal el a világ tíz legnépszerűbb múzeuma között. A Vatikáni Múzeum adja a Szentszék egyik legnagyobb bevételét is: bruttó 311 millió dollárt, ami 41 millió dolláros nettó hasznot jelent.

Az intézmény Paolucci megbízatása alatt lett nyereséges, aki a látogatószámot 40 százalékkal tudta növelni 2007 és 2015 között. Az eredményt olyan intézkedésekkel érte el, mint a múzeum nyitva tartási idejének növelése, néhány kulcsfontosságú remekmű restaurálása valamint új légkondicionáló és világítási rendszer telepítése.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Tánc

Carlos Acosta balettigazgató lett

A kubai utcagyerekből generációja egyik legkiemelkedőbb művészévé avanzsált táncost választották a Birmingam Royal Ballet új balettigazgatójának.
Vizuál

Társadalmi, politikai kérdéseket feszegetnek a 69. Berlinale versenyfilmjei

Összeállt a 69. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale) versenyprogramja, az Oscar-díjas francia színésznő, Juliette Binoche vezette zsűrinek 17 alkotás közül kell kiválasztania a legjobbat. A magyar filmet Mészáros Márta, Buda Flóra Anna, Tóth Luca és Tasnádi Zsófia képviseli.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál bécs

Másfél évre bezár a bécsi Freud Múzeum

A népszerű osztrák kiállítóhely egy nagyszabású felújítás miatt már csak február 28-ig látogatható.
Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Vizuál ludwig múzeum

Szavazzon, hogy a Ludwig múzeumé legyen a legjobb kiállítás díja!

A Global Fine Art Awards (GFAA) 2019 díjra A Permanens Forradalom. Mai ukrán képzőművészet című válogatást jelölték 31 ország további 93 nomináltjával együtt. Január 27-ig a közönség is szavazhat az egyik díjra.
Vizuál hír

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.
Vizuál ajánló

Februárban kerül a mozikba Bud Spencer életrajzi filmje

Hatvan év után a magyar alkotás az első portréfilm, amely Bud Spencer egész életét feldolgozza és bemutatja azt az arcát, amelyet a filmjeiből nem ismerhettünk.