Vizuál

Férfi, Nő, Művészet

2011.04.13. 11:45
Ajánlom
Kiállítássorozattal kívánják felhívni a figyelmet a női alkotókra Miskolcon.

Stílusosan március 8-án, Nőnapon, nyitotta meg kapuit Miskolcon a Másik? Nem. című kiállítássorozat, amely a magyar képzőművészet női aspektusára kívánja ráirányítani a közönség figyelmét.

A hét tárlatból álló kiállítássorozat azonban nem valamifajta szembenállás mentén szerveződött. Bár találunk a kiállított művek között feminista munkákat is, de a szervezők szándéka nem holmi harc szítása volt. Ehelyett egyrészt egy régi adósságot szeretnének törleszteni, másrészt bemutatni egy másik szempontot. Az adósság az a figyelemhiány, ami az elmúlt bő száz évben övezte a magyar női alkotókat. Eme szándék értelmében a törlesztés a nagybányai festőnők műveitől indul, hogy aztán az alkotások íve napjainkig húzódjon, a kortárs festmények, fotók és videók világáig. Az emlegetett másik szempont pedig igen, a női szempont, ami néha szembe megy a férfiakéval, azonban az erénye nem ebben rejlik, hanem a világ egy másik képének felmutatásában, ami mindannyiunknak tartogat tanulságokat. 

A kiállítások több helyszínen, változó nyitva tartással működnek, a pontos programról itt olvashatnak.

Másik? Nem.
Rákóczi-ház (Miskolc)
Nyitva: május 21-ig

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Csendes áramlat

Idén lenne 85 éves Nagy B. István Munkácsy-díjas festőművész, akinek tiszteletére Csendes áramlat címmel rendezett emlékkiállítást a Pesti Vigadó galériája.
Vizuál banksy

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.
Vizuál forbes

Scarlett Johansson a világ legjobban fizetett színésznője

A Forbes magazin 2018-as listája szerint Angelina Jolie, Jennifer Anniston és Jennifer Lawrence is a legjobban kereső színésznők között vannak.
Vizuál Film

Kalapács alá kerül a világ első filmplakátja

Árverésre bocsátja a Sotheby's a világ első filmplakátját augusztus végén Londonban. A poszterért annyit kell fizetni, amennyi egy kisebb vidéki lakás ára.
Vizuál mesterségek ünnepe

Mesés mesterségek őrzői

Augusztus 17-20. között 32. alkalommal rendezik meg a Mesterségek Ünnepét a Budai Várban, ahol nyolc ország, köztük Irán népművészei is bemutatkoznak. Rubovszky Éva, az iráni programok szervezője mesélt lapunknak a több ezer éves perzsa civilizációról és annak tárgyi kultúrájáról.