Vizuál

Festmények áztak el a Louvre-ban

2017.07.19. 12:47
Ajánlom
A hatalmas felhőszakadás és áradás középkori kéziratokat, festményeket és archív tervrajzokat rongálhatott meg Párizsban. A víz az épületekben is kárt tett, ennek ellenére a Louvre majdnem minden terme látogatható.

A múzeum héten kiadott tájékoztatása alapján legalább három műalkotás: Nicolas Poussin Négy évszak (1660–64) sorozatának őszt és tavaszt ábrázoló festménye, illetve Jean François de Troy Márkodeus győzelme (ca 1736) szenvedett vízkárokat.  Poussin sorozatának mind a négy darabját és Troy képét is eltávolították és restaurálják- írta a Hyperallergic.

Nicolas Poussin Négy évszak (1660–64) - Ősz

Nicolas Poussin Négy évszak (1660–64) - Ősz (Fotó/Forrás: Wikipedia)

A francia fővárosra július 9-én és 10-én zúdult nagy mennyiségű csapadék,

éjszaka egyetlen óra alatt 5 centiméter eső esett.

 A múzeum több részét átmenetileg le kellett zárni a látogatók elől. Az iszlám művészet és a Földközi-tenger keleti részéről származó római leletek termei is beáztak, egy álmennyezet is megrongálódott és javításra szorul. A kiállítótereken kívül a múzeum épületének nem látogatható területe is sérült, többek közt egy ruhatár és a dolgozók öltözői. 

Néhány műalkotást - többek közt  Georges de La Tour és Eustache Le Sueur munkáit - óvatosságból levettek a falakról, amint az első vízfoltok megjelentek a XVII. századi francia festészetnek szentelt galériában. Az árvíz ellenére Louvre termeinek jelentős része ugyanúgy fogadta a látogatókat az esőzést követő reggelen, mint mindig. 

louvre

louvre

Nem a Louvre volt azonban az egyetlen párizsi kulturális intézmény, amelyet érintett az özönvíz. 

A Francia Nemzeti Könyvtár középkori kéziratokat tároló raktáraiba is beszivárgott a víz, ami 143 könyvet rongált meg

 a Le Monde beszámolója szerint. Négy nappal később kilenc kivételéven valamennyit sikerült megszárítani, ennek ellenére a könyvtár igazgatója, Sylviane Tarsot-Gillery szerint 14 kézirat szorul majd restaurálásra.

A Kulturális Minisztérium Rue Saint Honoré-n található főraktára olyan komoly károkat szenvedett, hogy teljesen ki kellett üríteni. A Le Monde becslése szerint az itt tárolt, nemzeti műemlékekhez és régészeti lelőhelyekhez kapcsolódó archív anyagok 5-10 százaléka sérülhetett meg.

Jean François de Troy: Márkodeus győzelme (ca 1736) - Louvres

Jean François de Troy: Márkodeus győzelme (ca 1736) - Louvres (Fotó/Forrás: Wikipedia)

Az áradások jelentette veszéllyel, ami különösen a Szajnához közeli, föld alatti raktárakat érinti, évek óta tisztában vannak a párizsi intézmények. Tavaly a júniusi áradások miatt a Louvre és  a  Musée d'Orsay is kénytelen volt bezárni egy időre, hogy a az alsóbb szinteken lévő alkotásokat a biztonságos, felsőbb szintekre költöztessék.  

A Párizstól 130 kilométerre délre fekvő Musée Girodet kulturális katasztrófát szenvedett ugyanebben az áradásban. 

A Louvre már régóta tervezi egy külső raktár és egy műtárgyvédelemmel foglalkozó részleg építését Lens-ben, hogy megóvja a gyűjteménye darabjait a hasonló esetektől. Két évvel ezelőtt már győztest is hirdettek az épület dizájnjára, a raktár azonban azóta sem épült meg.  

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Április 18-án búcsúztatják Eötvös Pétert

A megemlékezésre a Budapest Music Centerben kerül sor, délután négy órai kezdéssel. Az eseményen Kurtág György, Káel Csaba és Kovács Géza mond búcsúbeszédet.
Klasszikus

„A zenét nem interpretálni, hanem megtestesíteni kell” – interjú Barbara Hannigannel

A kanadai születésű szoprán határokat feszegető produkcióval érkezik a Müpába, április 10-én este, a Bartók Tavasz fellépőjeként. A közelgő előadás mellett a magyar kortárs zenéhez fűződő kapcsolatáról is beszélgettünk vele.
Színház

Telex: Szexuális zaklatás ügyében folyik vizsgálat az SZFE-n

A lap értesülései szerint az egyetemen belső vizsgálat indult, mivel egy osztályvezető férfitanár meg nem engedhető kommentárokkal illette a diáklányok külsejét, alakját. Cikkünk frissült az SZFE reakciójával!
Klasszikus

Szimfonikus zsenik koncertje a BFZ-vel és a sztárkarmester Paavo Järvivel

Paavo Järvi édesapja elismert észt karmester volt, egykori szovjet nyaralójukban a kis Paavo időnként összefutott Sosztakoviccsal, Rosztropoviccsal, Arvo Pärttel, Hacsaturjánnal, vagy Emil Gilelsszel.
Színház

Új elnököt választott a Színházi Dolgozók Szakszervezete

A színházi szakmák országosan reprezentatív szakszervezete, az idén 105 éves Színházi Dolgozók Szakszervezete jelentősen megújuláson esett át, miután az április 8-án megtartott tisztújító küldöttgyűlésen megválasztották az új országos ügyvezető elnökséget.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: Teljes KO

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy különösen csavaros nap eseményeit idézi fel, amely során ki akarták rúgni munkahelyéről. De vajon mi köze ehhez Kovács „Kokó” Istvánnak?
Vizuál hír

Mohos Márton és Erdős Dénes vehette át a 42. Magyar Sajtófotó Pályázat fődíjait

A pályázat legjobb fényképeiből nyílt tárlatot június 2-ig láthatja a közönség a budapesti Robert Capa Központban. A díjátadón Balogh László fotóriporteri életműdíjat vehetett át.
Vizuál hír

Nyilvános a 2024-es Cannes-i Filmfesztivál versenyprogramja – George Lucas tiszteletbeli Arany Pálmát kap

Mások mellett Francis Ford Coppola, Jórgosz Lánthimosz, Kirill Szerebrennyikov, David Cronenberg, Paul Schrader és Jacques Audiard is a világ legrangosabb szemléjén mutathatja be új filmjét.
Vizuál ajánló

Kortárs magyar designkiállítás nyílik Berlinben

A Collegium Hungaricum Berlin a Berlin Design Week 2024 keretében szervezett csoportos kiállításán a magyar designerek legfiatalabb nemzedékének alkotásaival ismerkedhet meg a közönség.
Vizuál ajánló

Klasszikus filmek celluloidról – új vetítéssorozat indul májusban

A Cinema Niche szervezésében új vetítéssorozat indul Celluloid Nights címmel május 5-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban, ahol 35 milliméteres filmszalagról láthatják a filmeket a nézők. Első alkalommal Terrence Malick háborús drámáját vetítik.