Vizuál

Festmények áztak el a Louvre-ban

2017.07.19. 12:47
Ajánlom
A hatalmas felhőszakadás és áradás középkori kéziratokat, festményeket és archív tervrajzokat rongálhatott meg Párizsban. A víz az épületekben is kárt tett, ennek ellenére a Louvre majdnem minden terme látogatható.

A múzeum héten kiadott tájékoztatása alapján legalább három műalkotás: Nicolas Poussin Négy évszak (1660–64) sorozatának őszt és tavaszt ábrázoló festménye, illetve Jean François de Troy Márkodeus győzelme (ca 1736) szenvedett vízkárokat.  Poussin sorozatának mind a négy darabját és Troy képét is eltávolították és restaurálják- írta a Hyperallergic.

Nicolas Poussin Négy évszak (1660–64) - Ősz

Nicolas Poussin Négy évszak (1660–64) - Ősz (Fotó/Forrás: Wikipedia)

A francia fővárosra július 9-én és 10-én zúdult nagy mennyiségű csapadék,

éjszaka egyetlen óra alatt 5 centiméter eső esett.

 A múzeum több részét átmenetileg le kellett zárni a látogatók elől. Az iszlám művészet és a Földközi-tenger keleti részéről származó római leletek termei is beáztak, egy álmennyezet is megrongálódott és javításra szorul. A kiállítótereken kívül a múzeum épületének nem látogatható területe is sérült, többek közt egy ruhatár és a dolgozók öltözői. 

Néhány műalkotást - többek közt  Georges de La Tour és Eustache Le Sueur munkáit - óvatosságból levettek a falakról, amint az első vízfoltok megjelentek a XVII. századi francia festészetnek szentelt galériában. Az árvíz ellenére Louvre termeinek jelentős része ugyanúgy fogadta a látogatókat az esőzést követő reggelen, mint mindig. 

louvre

louvre

Nem a Louvre volt azonban az egyetlen párizsi kulturális intézmény, amelyet érintett az özönvíz. 

A Francia Nemzeti Könyvtár középkori kéziratokat tároló raktáraiba is beszivárgott a víz, ami 143 könyvet rongált meg

 a Le Monde beszámolója szerint. Négy nappal később kilenc kivételéven valamennyit sikerült megszárítani, ennek ellenére a könyvtár igazgatója, Sylviane Tarsot-Gillery szerint 14 kézirat szorul majd restaurálásra.

A Kulturális Minisztérium Rue Saint Honoré-n található főraktára olyan komoly károkat szenvedett, hogy teljesen ki kellett üríteni. A Le Monde becslése szerint az itt tárolt, nemzeti műemlékekhez és régészeti lelőhelyekhez kapcsolódó archív anyagok 5-10 százaléka sérülhetett meg.

Jean François de Troy: Márkodeus győzelme (ca 1736) - Louvres

Jean François de Troy: Márkodeus győzelme (ca 1736) - Louvres (Fotó/Forrás: Wikipedia)

Az áradások jelentette veszéllyel, ami különösen a Szajnához közeli, föld alatti raktárakat érinti, évek óta tisztában vannak a párizsi intézmények. Tavaly a júniusi áradások miatt a Louvre és  a  Musée d'Orsay is kénytelen volt bezárni egy időre, hogy a az alsóbb szinteken lévő alkotásokat a biztonságos, felsőbb szintekre költöztessék.  

A Párizstól 130 kilométerre délre fekvő Musée Girodet kulturális katasztrófát szenvedett ugyanebben az áradásban. 

A Louvre már régóta tervezi egy külső raktár és egy műtárgyvédelemmel foglalkozó részleg építését Lens-ben, hogy megóvja a gyűjteménye darabjait a hasonló esetektől. Két évvel ezelőtt már győztest is hirdettek az épület dizájnjára, a raktár azonban azóta sem épült meg.  

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Klasszikus

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál Film

Végre többet tudunk az új Freddie Mercury-filmről

„A bandában csak egy hisztériás királynőnek van hely.” Kijött a Queen-film első igazi előzetese, és még többet ígér, mint a teaser.
Vizuál velencei biennálé

Képzelt kamerák a Velencei Biennále magyar pavilonjában

Szegedy-Maszák Zsuzsanna kurátor és Waliczky Tamás újmédiaművész képviselik Magyarországot jövőre a 58. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálén.
Vizuál videó

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Vizuál pompeji

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Vizuál galéria

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.