Vizuál

Festmények áztak el a Louvre-ban

2017.07.19. 12:47
Ajánlom
A hatalmas felhőszakadás és áradás középkori kéziratokat, festményeket és archív tervrajzokat rongálhatott meg Párizsban. A víz az épületekben is kárt tett, ennek ellenére a Louvre majdnem minden terme látogatható.

A múzeum héten kiadott tájékoztatása alapján legalább három műalkotás: Nicolas Poussin Négy évszak (1660–64) sorozatának őszt és tavaszt ábrázoló festménye, illetve Jean François de Troy Márkodeus győzelme (ca 1736) szenvedett vízkárokat.  Poussin sorozatának mind a négy darabját és Troy képét is eltávolították és restaurálják- írta a Hyperallergic.

Nicolas Poussin Négy évszak (1660–64) - Ősz

Nicolas Poussin Négy évszak (1660–64) - Ősz (Fotó/Forrás: Wikipedia)

A francia fővárosra július 9-én és 10-én zúdult nagy mennyiségű csapadék,

éjszaka egyetlen óra alatt 5 centiméter eső esett.

 A múzeum több részét átmenetileg le kellett zárni a látogatók elől. Az iszlám művészet és a Földközi-tenger keleti részéről származó római leletek termei is beáztak, egy álmennyezet is megrongálódott és javításra szorul. A kiállítótereken kívül a múzeum épületének nem látogatható területe is sérült, többek közt egy ruhatár és a dolgozók öltözői. 

Néhány műalkotást - többek közt  Georges de La Tour és Eustache Le Sueur munkáit - óvatosságból levettek a falakról, amint az első vízfoltok megjelentek a XVII. századi francia festészetnek szentelt galériában. Az árvíz ellenére Louvre termeinek jelentős része ugyanúgy fogadta a látogatókat az esőzést követő reggelen, mint mindig. 

louvre

louvre

Nem a Louvre volt azonban az egyetlen párizsi kulturális intézmény, amelyet érintett az özönvíz. 

A Francia Nemzeti Könyvtár középkori kéziratokat tároló raktáraiba is beszivárgott a víz, ami 143 könyvet rongált meg

 a Le Monde beszámolója szerint. Négy nappal később kilenc kivételéven valamennyit sikerült megszárítani, ennek ellenére a könyvtár igazgatója, Sylviane Tarsot-Gillery szerint 14 kézirat szorul majd restaurálásra.

A Kulturális Minisztérium Rue Saint Honoré-n található főraktára olyan komoly károkat szenvedett, hogy teljesen ki kellett üríteni. A Le Monde becslése szerint az itt tárolt, nemzeti műemlékekhez és régészeti lelőhelyekhez kapcsolódó archív anyagok 5-10 százaléka sérülhetett meg.

Jean François de Troy: Márkodeus győzelme (ca 1736) - Louvres

Jean François de Troy: Márkodeus győzelme (ca 1736) - Louvres (Fotó/Forrás: Wikipedia)

Az áradások jelentette veszéllyel, ami különösen a Szajnához közeli, föld alatti raktárakat érinti, évek óta tisztában vannak a párizsi intézmények. Tavaly a júniusi áradások miatt a Louvre és  a  Musée d'Orsay is kénytelen volt bezárni egy időre, hogy a az alsóbb szinteken lévő alkotásokat a biztonságos, felsőbb szintekre költöztessék.  

A Párizstól 130 kilométerre délre fekvő Musée Girodet kulturális katasztrófát szenvedett ugyanebben az áradásban. 

A Louvre már régóta tervezi egy külső raktár és egy műtárgyvédelemmel foglalkozó részleg építését Lens-ben, hogy megóvja a gyűjteménye darabjait a hasonló esetektől. Két évvel ezelőtt már győztest is hirdettek az épület dizájnjára, a raktár azonban azóta sem épült meg.  

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Meglepetés lánykérés volt a pécsi koncerten

Filmekbe illő romantikus jelenet zajlott le a Pannon Filharmonikusok koncertjén Valentin-napon a Kodály Központban.
Klasszikus

Milyen tempóban játsszuk a Kilencedik szimfóniát?

Őrületesen gyors Kilencediket játszott az Óbudai Danubia Zenekar a Zeneakadémián, egy órán belül végeztek a szimfóniával. Beethoven nem forog a sírjában, sőt, valószínűleg ezzel lenne elégedett.
Vizuál

Megvannak a Berlinale idei nyertesei

François Ozon Ezüst Medvével távozhat, a legjobb női és férfi színész díjazottja pedig ugyanabból a filmből került ki és a független díjak között egy magyar győzelemnek is örülhetünk.
Vizuál

Elhunyt Bruno Ganz, aki játszott angyalt, vámpírt és Hitlert is

A Bukás című filmben Adolf Hitlert alakító színész 77 éves volt.
Klasszikus

Indul a Cziffra Fesztivál

Filmvetítéssel kezdődik vasárnap a Cziffra György Fesztivál, amely február 25-ig klasszikus zenei koncertekkel, improvizációs esttel, hangszerbemutatóval és báresttel is várja a közönséget.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál oscar-díj

Mégis mutat mindenkit a tévé az Oscar-átadón

Visszakozott a filmakadémia: mind a 24 díjat a gálaműsor közvetítése alatt adják át. A filmakadémia pénteki rövid közleménye szerint a tagságtól kapott visszajelzések miatt változtatták meg a korábbi döntést.
Vizuál hír

Megvannak a Berlinale idei nyertesei

François Ozon Ezüst Medvével távozhat, a legjobb női és férfi színész díjazottja pedig ugyanabból a filmből került ki és a független díjak között egy magyar győzelemnek is örülhetünk.
Vizuál gyász

Elhunyt Bruno Ganz, aki játszott angyalt, vámpírt és Hitlert is

A Bukás című filmben Adolf Hitlert alakító színész 77 éves volt.
Vizuál ajánló

A monoton, mégis változó világ zenei lenyomata – Changing Grey Live a Ludwigban

A Changing Grey, azaz Zságer Balázs-Žagar és Genser András elektronikus zenei duója február 16-án, szombaton, 18.30-tól különleges helyszínen, a Ludwig Múzeum kiállítóterében ad koncertet, amelyet az improvizált látványvilág tesz még izgalmasabbá.
Vizuál magazin

Párhuzamos univerzumok a Berlinalén

Teltházas vetítések előtt zajlott Buda Flóra Anna és Tóth Luca filmjeinek világpremierje a Berlinale rövidfilmes szekciójában, csakúgy, mint Mészáros Márta 1975-ös Arany Medve-díjas filmjének vetítése, amin mi is ott voltunk. Beszámoló a fesztivál magyar vonatkozású programjairól.