Vizuál

Festmények áztak el a Louvre-ban

2017.07.19. 12:47
Ajánlom
A hatalmas felhőszakadás és áradás középkori kéziratokat, festményeket és archív tervrajzokat rongálhatott meg Párizsban. A víz az épületekben is kárt tett, ennek ellenére a Louvre majdnem minden terme látogatható.

A múzeum héten kiadott tájékoztatása alapján legalább három műalkotás: Nicolas Poussin Négy évszak (1660–64) sorozatának őszt és tavaszt ábrázoló festménye, illetve Jean François de Troy Márkodeus győzelme (ca 1736) szenvedett vízkárokat.  Poussin sorozatának mind a négy darabját és Troy képét is eltávolították és restaurálják- írta a Hyperallergic.

Nicolas Poussin Négy évszak (1660–64) - Ősz

Nicolas Poussin Négy évszak (1660–64) - Ősz (Fotó/Forrás: Wikipedia)

A francia fővárosra július 9-én és 10-én zúdult nagy mennyiségű csapadék,

éjszaka egyetlen óra alatt 5 centiméter eső esett.

 A múzeum több részét átmenetileg le kellett zárni a látogatók elől. Az iszlám művészet és a Földközi-tenger keleti részéről származó római leletek termei is beáztak, egy álmennyezet is megrongálódott és javításra szorul. A kiállítótereken kívül a múzeum épületének nem látogatható területe is sérült, többek közt egy ruhatár és a dolgozók öltözői. 

Néhány műalkotást - többek közt  Georges de La Tour és Eustache Le Sueur munkáit - óvatosságból levettek a falakról, amint az első vízfoltok megjelentek a XVII. századi francia festészetnek szentelt galériában. Az árvíz ellenére Louvre termeinek jelentős része ugyanúgy fogadta a látogatókat az esőzést követő reggelen, mint mindig. 

louvre

louvre

Nem a Louvre volt azonban az egyetlen párizsi kulturális intézmény, amelyet érintett az özönvíz. 

A Francia Nemzeti Könyvtár középkori kéziratokat tároló raktáraiba is beszivárgott a víz, ami 143 könyvet rongált meg

 a Le Monde beszámolója szerint. Négy nappal később kilenc kivételéven valamennyit sikerült megszárítani, ennek ellenére a könyvtár igazgatója, Sylviane Tarsot-Gillery szerint 14 kézirat szorul majd restaurálásra.

A Kulturális Minisztérium Rue Saint Honoré-n található főraktára olyan komoly károkat szenvedett, hogy teljesen ki kellett üríteni. A Le Monde becslése szerint az itt tárolt, nemzeti műemlékekhez és régészeti lelőhelyekhez kapcsolódó archív anyagok 5-10 százaléka sérülhetett meg.

Jean François de Troy: Márkodeus győzelme (ca 1736) - Louvres

Jean François de Troy: Márkodeus győzelme (ca 1736) - Louvres (Fotó/Forrás: Wikipedia)

Az áradások jelentette veszéllyel, ami különösen a Szajnához közeli, föld alatti raktárakat érinti, évek óta tisztában vannak a párizsi intézmények. Tavaly a júniusi áradások miatt a Louvre és  a  Musée d'Orsay is kénytelen volt bezárni egy időre, hogy a az alsóbb szinteken lévő alkotásokat a biztonságos, felsőbb szintekre költöztessék.  

A Párizstól 130 kilométerre délre fekvő Musée Girodet kulturális katasztrófát szenvedett ugyanebben az áradásban. 

A Louvre már régóta tervezi egy külső raktár és egy műtárgyvédelemmel foglalkozó részleg építését Lens-ben, hogy megóvja a gyűjteménye darabjait a hasonló esetektől. Két évvel ezelőtt már győztest is hirdettek az épület dizájnjára, a raktár azonban azóta sem épült meg.  

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Erős, makacs és érzékeny - Meryl Streep 70 éves

Ma ünnepli hetvenedik születésnapját a háromszoros Oscar-díjas Meryl Streep, a ma élő legnagyobb színészek egyike, akit 21 alkalommal jelöltek Oscar és 31 alkalommal Golden Globe díjra. Portré.
Színház

„Egy Beethoven-koncert után kisebb a valószínűsége annak, hogy valakit fejbe verjünk”

Az Ördögkatlan két megálmodójával, Kiss Mónikával és Bérczes Lászlóval arról beszélgettünk, miből fakad a fesztivál egyedi hangulata és milyen új fellépőket avatnak idén, de néhány praktikus tanáccsal is ellátják azokat, akik kedvet kapnának ellátogatni a fesztiválra július 30. és augusztus 3. között.
Jazz/World

M és Ö és R és K, avagy nem tudom, milyen zene ez, de nagyon jó

Funk, soul, pszichedelikus pop, lo-fi és blues, nem is ez a lényeg, hanem hogy a Mörk nem csak azt tudja, hogyan zenéljen, hanem azt is, hogyan zenéljen Neked.
Jazz/World

David Gilmour 6 milliárd forintért adta el a gitárjait, hogy segítse a klímakatasztrófa elleni harcot

A Pink Floyd gitáros-énekese, a Wish You Were Here szerzője rekordáron adta el a hangszereit, azokat is, amiket az ikonikus lemezein használt. Egy zöld szervezetet támogat a pénzzel.
Klasszikus

Miskolcon találkozott Prometheus és Kékszakállú

Fanfárok, azaz harsonákon játszó zenészek figyelmeztették a közönséget az előadások kezdetére: a Miskolci Nemzeti Színház óratornyából felcsendülő ünnepélyes jeladás két előadásra invitálta meg a Bartók Plusz Operafesztivál hallgatóit, Alekszandr Szkrjabin Prometheus: a tűz költeménye című szimfonikus művére, illetve Bartók Béla A Kékszakállú herceg várára.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál kritika

Elton John élete, a musical

Taron Egerton nemcsak őrült jelmezben, de hangban is hozta a karaktert. Ha Gene Kelly ma dolgozna, pont olyan musicalfilmet forgatna, mint a Rocketman. 
Vizuál ajánló

Felújítják az egyiptomi múzeumok "ősanyját"

Megkezdődött a kairói Egyiptomi Múzeum nagyszabású átalakítási és felújítási munkálatai.
Vizuál kaff

Szezonvégi képeslap, vámpírlegenda és féltékenység - véget ért a 14. KAFF

Láng Orsolya diplomamunkája, a Szezon után nyerte el a 14. KAFF nagydíját, Andrasev Nadja legújabb animációja, a Szimbiózis három elismerést kapott, a legjobb rövidfilm Tóth Roland Lugosi Béla életét feldolgozó alkotása lett Kecskeméten.
Vizuál galéria

Erősen kopnak Van Gogh napraforgói, de legalább a festő ujjlenyomata megmaradt bennük

A holland festő sorozatának színei jelentősen "megkoptak" az elmúlt 130 évben - derült ki az 1889-es Napraforgók című festmény tudományos vizsgálatakor. Viszont felfedezték, hogy Vincent véletlenül belenyúlt a félkész képbe.
Vizuál Film

Erős, makacs és érzékeny - Meryl Streep 70 éves

Ma ünnepli hetvenedik születésnapját a háromszoros Oscar-díjas Meryl Streep, a ma élő legnagyobb színészek egyike, akit 21 alkalommal jelöltek Oscar és 31 alkalommal Golden Globe díjra. Portré.