Vizuál

Festmények – mozivásznon

2016.11.01. 08:29
Ajánlom
Az Uránia Exhibition on the Screen sorozata a legnagyobb mesterek tárlataira juttatja el a mozi közönségét. Egy kiállítást mozivásznon bemutatni rendhagyó gondolatnak tűnik, pedig a szériával a filmszínház évszázados gyakorlatot elevenít fel - tudtuk meg Buglya Zsófiától, az Uránia programigazgatójától.

– Hogy lehet egy kiállításlátogatás élményét mozifilmen visszaadni?

– Eljutnia egy komoly tárlatra Londonba vagy Amszterdamba, eredetiben látni egy festményt, elidőzni egy képnél nagyszerű dolog. Azonban azok a nagy, egyszeri életmű-kiállítások, amelyeket az Exhibition on the Screenbemutat, legtöbbünk számára elérhetetlenek. Ezeket hozzák szinte tapintható közelségbe a nálunk vetített képzőművészeti filmek.

Buglya Zsófia, az Uránia Nemzeti Filmszínház programigazgatója

Buglya Zsófia, az Uránia Nemzeti Filmszínház programigazgatója (Fotó/Forrás: Kaszás Tamás / Fidelio)

 – A sorozat részei hasonlóan épülnek fel?

– Minden film egyedi, de a szerkezetük hasonló: egy-egy rendhagyó tárlat kapcsán, kurátorok, művészettörténészek közreműködésével tekinthetjük át a legnagyobb festők életművét. Megtudjuk, mi volt a kiállítás koncepciója, a képek elrendezésének elve. Edvard Munch művészetét például két párhuzamosan futó oslói kiállítás alapján ismerhettük meg, melyeket a festő születésének 150. évfordulójára rendeztek.

Az alapgondolat az volt, hogy megmutassák, milyen változatos is a Sikoly festőjének életműve, és hogy hol is van a helye ennek a közismert képnek a kevéssé ismert egészben. A festményt Munch eredeti elképzelésének megfelelően nem önálló képként, kerettel, hanem egy a termen körbefutó frízbe (az Élet-frízbe) ágyazva láthattuk viszont.

Volt Van Gogh-epizód, Matisse és Rembrandt. Vermeerről két rész is készült: az egyik a hágai Mauritshuis tárlatára és A leány gyöngy fülbevalóval című képre koncentrált, a másik Vermeer és a zene kapcsolatát vizsgálta egy londoni tárlaton. Látszik, hogy a sorozat koncepciója idővel kicsit változott: a korábbi részekben többet mozogtunk a kiállítótérben, az újabb részekben a múzeumi térben felvett anyagok mellett egyre több a külső felvétel, olykor játékfilmes betét: életképek, hangulatok.

Jan Vermeer - Gitáron játszó nő

Jan Vermeer - Gitáron játszó nő

– Mi alapján forgatnak filmet egy kiállításról?

– A múzeumok is törekszenek az eseményszerűségre, igyekeznek lekövetni a nagy évfordulókat. Másrészt van, hogy egy-egy nagy múzeum újrarendezi állandó kiállítását. Ezekről pedig nemcsak kiadványokat és katalógusokat lehet készíteni, hanem filmes pillanatképet is - ezt teszi az Exhibition sorozat.

– Mikor nyitott az Uránia a hagyományos mozis kínálat mellett színházi és operaközvetítések és kiállításfilmek felé?

– Az operák érkeztek először – 2010-ben csatlakozott az Uránia a New York-i Metropolitan Opera élő közvetítéseihez –, aztán jöttek a Bolsoj előadásai, majd a színházi tartalmak, és mintegy három éve a kiállítások. A mozis zsargonban sokáig HD (azaz magas képminőségű) vagy alternatív tartalomként emlegették ezeket a nem klasszikus értelemben vett filmeket, melyek mára sok nagy presztízsű európai art moziban megkerülhetetlenné váltak.

Színház- és Filmművészeti Egyetem - Uránia Nemzeti Filmszínház

Színház- és Filmművészeti Egyetem - Uránia Nemzeti Filmszínház

– Voltak ennek előzményei a filmszínházban?

Az Uránia 120 éve zenés mulatónak épült, de nem sokkal a nyitás után átalakult, és Uránia Magyar Tudományos Színház néven működött tovább.

Az MTA égisze alatt létrejött Uránia Tudományos Társaság szervezésében a kor neves tudósai tartottak itt tudományos és művészettörténeti előadásokat, távoli országokról, műkincsekről vagy az 1900-as párizsi világkiállításhoz kapcsolódóan. Ezek vetített képes előadások voltak, sok álló-, majd mozgóképpel, egyperces filmillusztrációkkal. Sokáig nagy népszerűségnek örvendtek. Később a játékfilmek kiszorították az ismeretterjesztésnek ezt a formáját az Uránia fala közül, de a művelődés eszménye megmaradt.

– Miért gondolták úgy mégis, hogy helye van ezeknek a vetítéseknek a filmszínházban?

– Nemcsak egy koncert vagy egy színházi előadás lehet kivételes kulturális tartalom, egy kiállítás ugyanúgy megismételhetetlen. Az ezekről készült felvételeket nem lehet csak úgy lehalászni az internetről. Az új filmek sajnos elég hamar megjelennek a letöltőoldalakon, de ezek a színházi és operaközvetítések, speciális képzőművészeti tartalmak exkluzívak tudnak maradni.

Az Uránia épülete ráadásul csodálatos műemlék, a látogató mintha egy színházba vagy palotába lépne be.

Ebben az ünnepélyes környezetben ezek a magas művészeti tartalmak nagyon jól otthonra lelnek.

– Ki a célközönség?

– Szerintem ugyanazok, akik elmennek a Nemzeti Galériába egy Modigliani-kiállításra. A vetítéseket, melyek mindig egyedi alkalmak, 1-2 ismétléssel, hétvégi időpontokra tesszük, hogy sokan el tudjanak jönni. A filmeket eredeti nyelven, magyar felirattal vetítjük.

Edvard Munch: Az élet tánca

Edvard Munch: Az élet tánca (Fotó/Forrás: Espen Solli)

–  Mivel várják a nézőket idén ősszel?

–  Október végén a Manet portréiról szóló epizódot vetítjük. Novemberben Vermeer és a zene és a Munch 150 lesz műsoron, decemberben pedig az Impresszionisták és a Van Gogh - A látás új módja. A David Bowie is című tárlatról készült dokumentumfilmet, amely tematikájában hasonló, de nem része a sorozatnak, szintén októberben és decemberben tűztük műsorra.

Januárban érkezik Goya, Renoir és egy rész A modern kert híres festői címmel. Ez utóbbi több festő – Monet, Van Gogh, Pissarro és Matisse – munkáit mutatja majd be.

– Mi az ön személyes kedvence?

– Jövő őszre érkezik a David Hockney-ról szóló epizód, én azt várom legjobban. Vélhetően nehezebb lesz becsalogatni rá a nézőket, mint egy Rembrandt-kiállításra. De nagyon fontosnak tartom, hogy modern, XX. századi képzőművészeti tartalmakat is megpróbáljuk eljuttatni a közönséghez.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál downton abbey

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Vizuál székely

Panteon – kiállítás a Pesti Vigadóban

Idén nyáron kultúrtörténeti jelentőségű kiállítást rendeznek a Székely Nemzeti Múzeum képzőművészeti gyűjteményéből a Pesti Vigadóban.
Vizuál gyász

Meghalt Friedmann Endre fotóriporter

A World Press Photo-, Balázs Béla- és Táncsics Mihály-díjas fotóst, az MTI örökös tudósítóját 84 éves korában, vasárnap érte a halál - tudatta a család.
Vizuál videotéka

Egyetlen videokölcsönző maradt az egykori hatalmas amerikai hálózatból

Most már tényleg vége a kilencvenes éveknek: az egykor virágzó videokölcsönzők legnagyobbika, az amerikai Blockbuster lánc is bedobja a törülközőt, és bezárja utolsó boltjait.
Vizuál Film

Találtak egy Kubrick-forgatókönyvet, akár film is készülhetne belőle

Hatvan év után került elő a Burning Secret forgatókönyve, amelyet a rendező Calder Willingham regényíróval közösen írt.