Vizuál

Festményes memóriajátékkal fedezhetjük fel Szentendrét

2022.08.02. 10:55
Ajánlom
Utazás közben, tengerparton vagy a reggeli kávé kortyolgatása közben is kipróbálhatjuk a Ferenczy Múzeumi Centrum új online memóriajátékát, amelyben Szentendréhez kötődő festők képeit fedezhetjük fel.

A játékban olyan alkotók műveivel találkozhatunk, mint Vajda Lajos, Kmetty János és Ámos Imre. Mindegyik festmény egy-egy Szentendrét ábrázoló tájkép. A festők városába amúgy is érdemes kilátogatni, mert úgy érezhetjük magunkat, mintha külföldön lennénk:

bolyonghatunk a macskaköves utcákon,

hangulatos étteremben ebédelhetünk, vagy éppen kipróbálhatjuk az isteni lángost, amelyet a Váralja lépcsőnél árulnak. A Duna-parton bárokban, kávézókban élvezhetjük a nyári napokat, avagy estéket, ha pedig egy kis hűsre vágyunk, mindenképpen

látogassunk el a Ferenczy Múzeumba, ahol a Párizsban élő 94 éves festőművész, Anna Mark Árnyékok és jelek című retrospektív kiállítása látható.

A Ferenczy Múzeumi Centrumhoz egyébként összesen tíz múzeum tartozik, így kedvünkre válogathatunk a tárlatok között, és közben bejárhatjuk a várost is.

A memóriajáték ide kattintva érhető el.

Fejléckép: Paizs Goebel Jenő, Patakpart (Bükkös parti részlet szamaraskordéval), 1934., falemez, tempera, 36×43,5 cm (részlet) (Forrás: Ferenczy Múzeumi Centrum Facebook-oldala)

Életmű-kiállítás nyílik a magyar származású, Párizsban élő művésznő munkáiból

Kapcsolódó

Életmű-kiállítás nyílik a magyar származású, Párizsban élő művésznő munkáiból

Anna Mark retrospektív kiállítása nyílik Szentendrén, a Ferenczy Múzeumban, július 21-én. Magyarországon első alkalommal mutatkozik be ilyen léptékű, átfogó kiállítással a festő. Az életművön keresztül feltárul Anna Mark szentendrei kötődése, baráti kapcsolatai, valamint az 1956 után számára feltáruló szabad világ és művészetének jelentős korszakai.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lélek és hitelesség a muzsikálásban – Keller András és Pierre-Laurent Aimard a Concerto Budapest turnéja kapcsán

Szeptember közepén nagy sikerű koncertsorozatot adott a Concerto Budapest az Egyesült Királyságban és Írországban. A turné zárópontján Keller András karmester és Pierre-Laurent Aimard zongoraművész osztotta meg velünk gondolatait.
Könyv

Válogatás az idei Könyvfesztivál programjaiból

Mások mellett Rakovszky Zsuzsa, Vámos Miklós, Nádasdy Ádám, Christine Leunens és Clara Dupont-Monod is a Könyvfesztiválon mutatja be új könyvét. Szubjektív válogatásunkban számos izgalmas programot ajánlunk. 
Zenés színház

Christian Thielemann a Berlini Állami Opera új főzeneigazgatója

Az intézménynek azután kellett új vezetőt találnia a pozícióra, hogy januárban a korábbi főzeneigazgató, Daniel Barenboim egészségi állapotára hivatkozva lemondott posztjáról.
Klasszikus

Megújult épületben kezdi a 2023/24-es évadot a Szent István Filharmonikusok

A 2024-ben megalapításának hetvenedik évfordulóját ünneplő együttes épületbejárással egybekötött sajtóeseményen jelentette be új évadát, amelynek során a jól ismert sorozatok mellett új, kamarazenei bérlet is várja a közönséget.
Klasszikus

Magyar Kincsek – Folytatódik a Concerto Budapest zenei kaleidoszkópja

A felfedezés és újrafelfedezés, az értékek megtalálása központi motívuma a Concerto Budapest Magyar Kincsek-programjainak, melyeknek a közönség az idei évadban is koncertsorozat keretein belül lehet részese a Zeneakadémián.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: Így etesd a sirályaidat

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal azt szemlélteti, hogyan dobhatjuk fel a fényképeinket némi street food, a turisták, valamint a sirályok segítségével. 
Vizuál gyász

Elhunyt Szirtes András filmrendező

Az operatőrként, vágóként, színészként és zenészként is ismert művészt nagyon személyes hangulatú alkotásai tették híressé. Hetvenkét éves korában érte a halál.
Vizuál hír

Siket, vak és néma Leninek, megnőtt orrú Sztálinok – Sam Havadtoy kiállítása a Terror Házában

„Nagy bűntetthez nagy eszme kell!” címmel nyílt meg szeptember 27-én Sam Havadtoy amerikai-magyar képzőművész időszaki kiállítása a Terror Háza Múzeumban.
Vizuál gyász

Elhunyt Sir Michael Gambon

Az ír-angol színész, aki a Harry Potter-filmekben Dumledore alakját öltötte magára, nyolcvankét éves korában hunyt el tüdőgyulladás következtében.
Vizuál ajánló

Kortárs festőművésznők kiállításával nyitja az őszt a Bényi Galéria

Szeptember 27-én nyitott meg az Anyaggá vált idő című tárlat, amelyen Éberling Anikó és Szász Zsuzsa alkotásait láthatja a közönség. A tárlat október 20-ig tart nyitva, és ingyenesen látogatható.