Vizuál

Festők filmvásznon

2010.07.19. 10:39
Ajánlom
Picasso, Caravaggio, Vermeer és Mona Lisa: filmszerepben a képzőművészet. VIDEÓ

Bár a nyár nem a világra szóló tárlatok ideje, az embernek mégis támadhat igénye műalkotásokra és intellektuális izgalmakra. Ilyen esetekben elmélázhatunk volt kiállításokon, fellapozhatunk egy művészeti albumot, vagy a nyár könnyedségéhez illően, megnézhetünk egy jó filmet, amiben nem csak kép van, de izgalom, csavar és romantika is. Összegyűjtöttünk öt filmet, ami garantálja a képzőművészeti szórakozást. 

Picasso kalandjai (1978), rendezte: Tage Danielsson
A Picasso kalandjait joggal tekinthetjük klasszikusnak. Főszereplője a 20. század egyik legnagyobb festője, azonban a film nem csak ezért érdemel figyelmet, hanem mert valószínűleg nincs festő, akinek ennyire szórakoztató formában dolgozták volna fel az életét. Persze az is lehet, hogy a többi festőnek nem volt ilyen vicces élete. Alább egy kis részlet, amiben Picasso éppen szállást keres a Fények Városában, Párizsban.


A Da Vinci-kód (2006), rendezte: Ron Howard
Dan Brown könyvei ugyan aktuálisan a legtöbbet olvasott könyvek a világon, ebből még nem következik az, hogy valóban jók is lennének, ahogy A Da Vinci-kódból készült film is hagyott maga után bőven kívánnivalókat. Ezen problémákkal együtt sem maradhat ki a felsorolásból, hiszen a középpontban a Mona Lisa és egy csomó nevezettesség áll - körülbelül ezek azok a dolgok, amikért egyáltalán érdemes megnézni ezt a filmet.

Caravaggio (1986), rendezte: Derek Jarman
Derek Jarman filmje jóval sötétebb hangulatú mint az imént említett svéd mű, aminek oka minden bizonnyal maga a téma. A negyvenedik évét sem megélő Caravaggio élete ugyanis bővelkedett verekedésekben, botrányokban és, akárcsak képei, sötét tónusokban. A Greenaway stílusát idéző film sikerrel is adja vissza ezt a hangulatot.


Leány gyöngy fülbevalóval (2004), rendezte: Peter Webber
Szintén szenvedélyes alkotói kapcsolatot kelt életre Webber filmje, amely Vermeer érett alkotói korszakát dolgozza fel. Scarlett Johansson ráadásul annyira hasonlít a Vermeer eredeti festményén szereplő lányra, hogy az már szinte hátborzongató.


A Thomas Crown-ügy (1999), rendezte: John McTiernan
Hát igen, ez egy igazi nyári darab. Van benne humor, rablás, szerelmi szál és persze festmény, többek között egy kiváló Monet. Pierce Brosnan ismét lenyűgözően elegáns, Rene Russo végig pompásan van öltöztetve és persze nem marad el a happy end sem. A film egyetlen megoldatlan rejtélye az Russo bűvös másnaposság elleni italának mibenléte.

És hát miből lesz a cserebogár? Egy 1968-as filmből, amiben Steve McQueen és Faye Dunaway hajszolta az izgalmakat, és persze egymást.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál videó

Így látják a madarak az osztrák fővárost - VIDEÓ

Négy sas segítségével készítettek 360 fokos videót Bécsről. A madarak a Duna-toronyból és egy hőlégballonból indulva filmezték a várost.
Vizuál Film

Végre többet tudunk az új Freddie Mercury-filmről

„A bandában csak egy hisztériás királynőnek van hely.” Kijött a Queen-film első igazi előzetese, és még többet ígér, mint a teaser.
Vizuál velencei biennálé

Képzelt kamerák a Velencei Biennále magyar pavilonjában

Szegedy-Maszák Zsuzsanna kurátor és Waliczky Tamás újmédiaművész képviselik Magyarországot jövőre a 58. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálén.
Vizuál videó

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Vizuál pompeji

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.