Vizuál

Festők filmvásznon

2010.07.19. 10:39
Ajánlom
Picasso, Caravaggio, Vermeer és Mona Lisa: filmszerepben a képzőművészet. VIDEÓ

Bár a nyár nem a világra szóló tárlatok ideje, az embernek mégis támadhat igénye műalkotásokra és intellektuális izgalmakra. Ilyen esetekben elmélázhatunk volt kiállításokon, fellapozhatunk egy művészeti albumot, vagy a nyár könnyedségéhez illően, megnézhetünk egy jó filmet, amiben nem csak kép van, de izgalom, csavar és romantika is. Összegyűjtöttünk öt filmet, ami garantálja a képzőművészeti szórakozást. 

Picasso kalandjai (1978), rendezte: Tage Danielsson
A Picasso kalandjait joggal tekinthetjük klasszikusnak. Főszereplője a 20. század egyik legnagyobb festője, azonban a film nem csak ezért érdemel figyelmet, hanem mert valószínűleg nincs festő, akinek ennyire szórakoztató formában dolgozták volna fel az életét. Persze az is lehet, hogy a többi festőnek nem volt ilyen vicces élete. Alább egy kis részlet, amiben Picasso éppen szállást keres a Fények Városában, Párizsban.


A Da Vinci-kód (2006), rendezte: Ron Howard
Dan Brown könyvei ugyan aktuálisan a legtöbbet olvasott könyvek a világon, ebből még nem következik az, hogy valóban jók is lennének, ahogy A Da Vinci-kódból készült film is hagyott maga után bőven kívánnivalókat. Ezen problémákkal együtt sem maradhat ki a felsorolásból, hiszen a középpontban a Mona Lisa és egy csomó nevezettesség áll - körülbelül ezek azok a dolgok, amikért egyáltalán érdemes megnézni ezt a filmet.

Caravaggio (1986), rendezte: Derek Jarman
Derek Jarman filmje jóval sötétebb hangulatú mint az imént említett svéd mű, aminek oka minden bizonnyal maga a téma. A negyvenedik évét sem megélő Caravaggio élete ugyanis bővelkedett verekedésekben, botrányokban és, akárcsak képei, sötét tónusokban. A Greenaway stílusát idéző film sikerrel is adja vissza ezt a hangulatot.


Leány gyöngy fülbevalóval (2004), rendezte: Peter Webber
Szintén szenvedélyes alkotói kapcsolatot kelt életre Webber filmje, amely Vermeer érett alkotói korszakát dolgozza fel. Scarlett Johansson ráadásul annyira hasonlít a Vermeer eredeti festményén szereplő lányra, hogy az már szinte hátborzongató.


A Thomas Crown-ügy (1999), rendezte: John McTiernan
Hát igen, ez egy igazi nyári darab. Van benne humor, rablás, szerelmi szál és persze festmény, többek között egy kiváló Monet. Pierce Brosnan ismét lenyűgözően elegáns, Rene Russo végig pompásan van öltöztetve és persze nem marad el a happy end sem. A film egyetlen megoldatlan rejtélye az Russo bűvös másnaposság elleni italának mibenléte.

És hát miből lesz a cserebogár? Egy 1968-as filmből, amiben Steve McQueen és Faye Dunaway hajszolta az izgalmakat, és persze egymást.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Egyik húzza a másikat – Almási Miklós bejegyzése

Valami titkos versenyfélének tűnhet az a csoporthatás, ahogy a klasszikus zene korszakos alakjai egymás mellett és által jutottak el a csúcsig. Almási Miklós Széchenyi-díjas esztéta, filozófus, esszéíró vendégcikke.
Plusz

Hátborzongatóan szép történet áll Bereményi Géza legnépszerűbb dalszövege mögött

A Kossuth-díjas művészt egy rádióműsorban kérdezték halhatatlanságról és a Nagy utazás című számáról, válaszul azonban az egyik legkedveltebb Cseh Tamás-dal, a Csönded vagyok keletkezésének történetét osztotta meg, amelynek versszakaiban valójában párbeszédet folytat egy elhunyt fiúval.
Plusz

Szabó T. Anna: „Elkötelezem magam az irodalommal. Mindörökké.”

Egy 1988-ból származó naplórészletet osztott meg néhány nappal ezelőtt közösségi oldalán Szabó T. Anna költő.
Plusz

Cate Blanchett Virág Emesétől tanult zongorázni a Tár című filmhez

A színésznő egy fiktív női karmestert alakít a Todd Field által rendezett életrajzi filmben. A figura életre keltéséhez karmesteri és zongoratanulmányokat is folytatott, ez utóbbit Virág Emese segítségével.
Zenés színház

Nézze vissza Mundruczó Kornél müncheni Lohengrin-rendezését!

December 3-án mutatta be a Bajor Állami Opera Wagner Lohengrinjét Mundruczó Kornél rendezésében. Az előadást a színház saját streamingfelülete és a BR-Klassik is közvetítette, ahol vissza is nézhető a produkció.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál gyász

Elhunyt Rezi Kató Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum általános főigazgató-helyettese

„Megrendülten tudatjuk, hogy Rezi Kató Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum általános főigazgató-helyettese, az MNM Esztergomi Vármúzeum igazgatója, a Magyar Régész Szövetség alapító tagja életének 59. évében ma reggel váratlanul elhunyt” – adta hírül az intézmény közleményében.
Vizuál gyász

Elhunyt Jan Nowicki, A temetetlen halott című Nagy Imre-film főszereplője

A nyolcvanhárom éves korában elhunyt lengyel színész több évtizeden keresztül Mészáros Márta magyar rendező élettársa volt.
Vizuál hír

A magyar származású festő, akinek a képe a francia elnök dolgozószobájában lóg – Kamaratárlat nyílt Hantai Simon munkáiból

A Hantai, Klee és más absztrakciók című kiállítás a világhírű, magyar származású festő munkái mellett az őt inspiráló alkotók műveit is bemutatja a Szépművészeti Múzeum.
Vizuál gyász

Elhunyt Kirstie Alley, a Nicsak, ki beszél!-filmek sztárja

A 71 éves Emmy-díjas színésznőnél a közelmúltban diagnosztizáltak rákot, halálhírét gyermekei jelentették be az Instagramon. A művésztől John Travolta is elbúcsúzott közösségi oldalán. 
Vizuál kritika

A metronóm kérlelhetetlensége – megnéztük az Ennio Morricone-filmet

Egy monumentális életműhöz monumentális portré illik: Giuseppe Tornatore dokumentumfilmje a maga két és fél órájával töményen, sűrítve mutatja meg, miért is lehet kizárólag szuperlatívuszokban beszélni Ennio Morriconéról.