Vizuál

Festők, múzsák, teltház

2016.11.03. 15:35
Ajánlom
Művészetre és irodalomra éhes tömeg rohamozta meg a Kieselbach Galériát a szerdai kiállításmegnyitóval egybekötött könyvbemutatón. Ki mondta, hogy az embereket nem mozgatja meg a kultúra?

Már akkor lehetett sejteni, hogy a rendezvényen nem lesznek kevesen, amikor az ingyenes részvételt nem kötötték előzetes regisztrációhoz és létszámkorlátot sem adtak meg a szervezők. A Facebookon négyezernél is többen érdeklődtek az esemény iránt és majdnem ezer ember jelezte, hogy valóban el is megy.

Az optimista – vagy épp pesszimista, nézőpont kérdése – lépés előszele már a villamosról leszállva megcsapta az érkezőket: a Falk Miksa és a körút sarkán nyíló bejárattól a BÁV melletti antikváriumig állt a sor már fél órával a kezdés előtt. A termet szürke felöltős úriemberek őrizték, a kirakatot pedig teljesen befedték az eseményt reklámozó molinók. A kedélyek lecsillapítására kürtöskalácsot osztottak a várakozóknak, ami sokat lendített a helyzeten.

                    

Fél hat körül kezdték el beengedni a közönséget a galéria termeibe. A jó ütemben fogyatkozó sorból a megkönnyebbülés hullámain hömpölyögtek be a látogatók. A lendület a második kisteremig tartott. Rippl-Rónainál még reménykedtünk, hogy a belső helyiségekben egy kis levegőhöz jutunk, Galimberti Sándor és Dénes Valéria képeinek környékén már beláttuk, hogy sehol sem jobb a helyzet. A kabátjával és táskáival küzdő tömeg önmagát akadályozta abban, hogy láthassa a festményeket vagy elolvashassa a könyvek vonatkozó részét a falakon.

A Festők, múzsák, szerelmek kiállítás nyitóteremében Vaszary és Berényi képei fogadták a látogatót. A kisebb szobák egy-egy alkotónak és múzsájának - vagy Rippl-Rónai esetében múzsáinak – szentelték. Közvetlenül a bejárat mellett Molnos Péter albumát és Nyáry Krisztián kötetét lehetett beszerezni - együtt kedvezőbb áron. Ezzel sokan éltek is. A szerzők saját bevallása szerint a könyvekben csak kevés az átfedés.

A mérlegképes könyvelőnek is érdekes a szerelmi élete

Kapcsolódó

A mérlegképes könyvelőnek is érdekes a szerelmi élete

Korántsem voltak szentéletűek híres íróink és költőink, de ezzel nincsen semmi baj. Külföldön az erkölcsileg nulla írók is benne maradhatnak a tankönyvben, Magyarországon azonban még mindig nem tudják kezelni a magánélet és a művészet különválasztását. Nyáry Krisztiánnal egy készülő zenés produkció apropóján készítettünk interjút, de szóba kerültek a homoszexuális töltetű Kölcsey-levelek és sorozatgyilkos festőink is.

A benti telt ház ellenére sokan rekedtek az utcán. Hozzájuk Veiszer Alinda, Nyáry Krisztián, Molnos Péter és Kieselbach Tamás ki is ment, de a kitűnő hangosításnak hála a húsz perccel később kezdőd beszélgetést is élvezhették. Ezt eredetileg a galéria legnagyobb termének egyik sarkában, büféasztalokból épített sánc mögé tervezték. A csúcsidőben közlekedő 4-6-os legszebb hagyományait idéző tumultus miatt azonban sámlikra állva próbáltak láthatóvá válni a szerzők és a moderátor, sikertelenül.

A könyvekkel az volt a cél, hogy a festőket közel hozza a közönséghez, bár arra valószínűleg Nyáry Krisztián sem számított, hogy ezt ennyire szó szerint valósítja meg. A Nyáry Festői szerelmek című kötetében szereplő 20 történet és 30 festő közül Veiszer Alindát elsősorban a női alkotók érdekelték. Hamarosan kisebb vita alakult ki Fialka Olga festői és családanyai/háziasszonyi érdemeit illetően, majd a Ferenczy-családot elhagyva Munkácsy Mihályt és korai marketing zseninek titulát kedvesét, Cécile-t érintették, ahonnan Derkovits Gyulára és a dacos proletár öntudattal alkotásra ugrottak.

               

Innen csak egy lépés volt az állami és politikai megrendelések megítélésének kérdese, különös tekintettel Lotz Károlyra és Berényi Róbertre. A párizsi és müncheni tanulmányokat követően még a saját nemükhöz vonzódó – arisztokrata - alkotókra is kitérek röviden, majd a festők közötti viszonyhálót próbálták röviden felvázolni. (Czóbel Béla például egy Rippl-Rónai-kiállításon döntötte el, hogy festő lesz.)

A szerzők javaslata, hogy az olvasás után is térjen vissza a közönség és más szemmel nézik majd a képeket, többszörösen aktuálisnak bizonyult, a terem túlsó felén található festmények ugyanis akár Whistler mamáját is ábrázolhatták, esélyünk sem volt átjutni. Kimerítően tanulmányoztuk viszont Vaszary János: Lilaruhás nő macskákkal és Berényi Róbert Lány pamlagon macskával című képét, amelyek elé bevettük magunkat a beszélgetés idejére dacolva a hely- és oxigénhiánnyal.

               

Kieselbach Tamás elköszönésképpen bejelentette, hogy a képekkel nem csak lehet, de megéri szelfizni. A legtöbb kedvelést begyűjtő fotókat ugyanis dedikált kötetekkel és egy több száz ezer forint értékű festménnyel jutalmazzák majd. 

A kiállítás november 27-ig tekinthető meg továbbra is ingyenesen, ahogy a kötetek is kaphatóak még a helyszínen. Mindkettő megéri, hogy egy csendesebb napon elsétáljunk a Jászaiig és nyugodt körülmények között végignézzük a tárlatot. 

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál downton abbey

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Vizuál székely

Panteon – kiállítás a Pesti Vigadóban

Idén nyáron kultúrtörténeti jelentőségű kiállítást rendeznek a Székely Nemzeti Múzeum képzőművészeti gyűjteményéből a Pesti Vigadóban.
Vizuál gyász

Meghalt Friedmann Endre fotóriporter

A World Press Photo-, Balázs Béla- és Táncsics Mihály-díjas fotóst, az MTI örökös tudósítóját 84 éves korában, vasárnap érte a halál - tudatta a család.
Vizuál videotéka

Egyetlen videokölcsönző maradt az egykori hatalmas amerikai hálózatból

Most már tényleg vége a kilencvenes éveknek: az egykor virágzó videokölcsönzők legnagyobbika, az amerikai Blockbuster lánc is bedobja a törülközőt, és bezárja utolsó boltjait.
Vizuál Film

Találtak egy Kubrick-forgatókönyvet, akár film is készülhetne belőle

Hatvan év után került elő a Burning Secret forgatókönyve, amelyet a rendező Calder Willingham regényíróval közösen írt.