Vizuál

Fiatal fotósok Afrikában

2012.04.25. 11:50
Ajánlom
Még április 28-ig lehet látni az A38 Hajón a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója tagjainak, Pályi Zsófiának, Várai Enikőnek és Floszmann Attilának a Ha Isten is úgy akarja című kiállítását. Az Afrikában készült fotókat a Les Frankolorés Fesztivál keretében mutatták be - a rendezvény olyan művészi ritkaságokat kínál, ahol a francia nyelv az elsődleges összekötő kapocs.

A nem régen sajtfotó díjakat is beszerző Pályi Zsófia nyolc képe Mozambik, Várai Enikő kilenc felvétele Tunézia, Floszmann Attila húsz fotója pedig Líbia hangulatát mutatja be - a képek mind színesek, de eltérő alkotói látásmóddal és technikával készültek. Trembeczki Péter, az FFS titkára megjegyezte, hogy a kiállításnak nem az a célja, hogy földrajzilag és társadalmilag mutassa be az országokat, hanem az, hogy az alkotók afrikai utazásainak szubjektív élményét tárja az európai közönség elé. Véleménye szerint a média a fekete kontinenst általában egysíkúan, a közismert "szafari-bohózat-nomád" törzsi történéseken keresztül mutatja be. Kiemelte, hogy Floszmann Attila a nagy médiafigyelemmel kísért líbiai háború után műszaki kamerájával járta a lepusztult vidéket, Pályi Zsófia riporteri szemmel fordult a mozambiki vidékhez és emberekhez, Várai Enikő képei pedig Tunézia tájairól és lakóiról elmélkednek.

A megnyitón a nyugat-afrikai Burkina Fasóból érkezett fiatal drámaíró, Aristide Tarnagda Vörös föld (Terre Rouge) című művéből Csorba Sándorral, a Théatre du Jour társulat tagjával közösen olvasta fel a dialógusokat két nyelven, franciául és magyarul. Az estét a magyar Peca zenekar és a marokkói Said Tichiti koncertje zárta. A Frankolorés Fesztivált 2004-ben alapították, egy irodalmi-színházi projektből nőtte ki magát sok műfajú eseménnyé. "Meggyőződésünk, hogy az afrikai kortárs dráma őszinte, nyers hangvétele olyan izgalmas, friss tartalmakat rejt, amelyeket érdemes a hazai közönségnek bemutatni. Ennek jegyében jelenik meg áprilisban magyarul az elefántcsontparti Koffi Kwahulé két színműve, a Sörfőzde (Brasserie) és Big-Shoot a L'Harmattan Kiadó gondozásában" - jegyezte meg még Trembeczki.

A 2011-es sajtófotó díjakról galériástul itt, az FFS egy nemrégen befejezett projekjéről pedig itt lehet olvasni.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Wagner istenek nélkül – kritikaszemle a bayreuthi Ringről

Bár eredetileg 2020-ra tervezték, a pandémia miatt csak idén találkozhatott a közönség Valentin Schwarz osztrák rendező új Ring-produkciójával. A közönség részéről heves elutasítással fogadott előadásoknak a sajtó erényeit és hibáit is kiemelte.
Plusz

Ilyen volt a Sziget Fesztivál első két napja – Galéria

Szabadság, buli, önfeledt szórakozás, némi kultúrával megspékelve – a Sziget idén is hozza a formáját, a fesztiválozók pedig nagyon várták mindezt, főleg két év kihagyás után. Fura jelmezekbe bújt fiatalokból most sincs hiány, mindenki barátságos, és nagy csodálkozásunkra földön fetrengő fesztiválozókból is jóval kevesebbet láttunk, mint néhány évvel ezelőtt.
Színház

29 éves korában elhunyt Uszléber Ádám színpadtechnikus

A Komáromi Jókai Színház munkatársát hosszú betegség után, tragikusan fiatalon érte a halál – tudatta Facebookon a teátrum.
Jazz/World

Cseh Tamás-emléknapot szerveznek Bakonybélen

Soha nem hallott dalok is elhangzanak augusztus 13-án Bakonybélen, az Énekmondók emlékezete című rendezvényen, amelyet Cseh Tamás zenész-énekes tiszteletére rendeznek meg. 
Vizuál

Elsőként Budapesten látható a rasszizmus elleni vándorkiállítás

A rasszizmus és a radikalizáció elleni harc fontosságára hívja fel a figyelmet egy bécsi vándorkiállítás, amely augusztus 23-tól lesz látható a budapesti Holokauszt Emlékközpontban. Az Osztrák Történelem Háza (hdgö) tárlatát a nagy nemzetközi sikerre való tekintettel világkörüli útra indították. "A radikalizáció bécsi modellje. Ausztria és a Soá" című kiállítást elsőként Budapesten mutatják be.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál gyász

Elhunyt Anne Heche

Az 53 éves amerikai színésznő a múlt héten szenvedett autóbalesetet, sérülései olyan súlyosnak bizonyultak, hogy életét már nem lehetett megmenteni.
Vizuál ajánló

Ingyenes tárlatvezetéssel és filmvetítéssel készülnek a Várkert Bazárban

A népszerű Tóretró Blog weboldal szerzője Glázer Tamás kalauzolja végig a közönséget a Balaton RETROspektív című kiállításon. A tárlatvezetés után ingyenes filmvetítéssel várják az érdeklődőket.
Vizuál ajánló

Elsőként Budapesten látható a rasszizmus elleni vándorkiállítás

A rasszizmus és a radikalizáció elleni harc fontosságára hívja fel a figyelmet egy bécsi vándorkiállítás, amely augusztus 23-tól lesz látható a budapesti Holokauszt Emlékközpontban. Az Osztrák Történelem Háza (hdgö) tárlatát a nagy nemzetközi sikerre való tekintettel világkörüli útra indították. "A radikalizáció bécsi modellje. Ausztria és a Soá" című kiállítást elsőként Budapesten mutatják be.
Vizuál hír

A Szelíd és a Zanox is érkezik a FILMIO-ra

A mozik után először a FILMIO felületén látható Csuja László és Nemes Anna díjnyertes Szelíd című testmelodrámája. A platformra hamarosan felkerül Baranyi Benő Gábor közönség- és kritikuskedvenc Zanox – Kockázatok és mellékhatások című vígjátéka is. 
Vizuál ajánló

Balaton, nyár, szerelem – Klasszikus és kortárs műalkotások a Pintér Aukciósház árverésén

A fonyódi dombok, a szántódi kemping, a badacsonyi móló, de még a tihanyi látképre is licitálhatnak a műkedvelők a Pintér Galéria és Aukciósház hagyományos nyári árverésén. Az aukciót augusztus 13-án, a balatonfüredi Vaszary Galériában tartják meg.