Vizuál

Fiatal fotósok Afrikában

2012.04.25. 11:50
Ajánlom
Még április 28-ig lehet látni az A38 Hajón a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója tagjainak, Pályi Zsófiának, Várai Enikőnek és Floszmann Attilának a Ha Isten is úgy akarja című kiállítását. Az Afrikában készült fotókat a Les Frankolorés Fesztivál keretében mutatták be - a rendezvény olyan művészi ritkaságokat kínál, ahol a francia nyelv az elsődleges összekötő kapocs.

A nem régen sajtfotó díjakat is beszerző Pályi Zsófia nyolc képe Mozambik, Várai Enikő kilenc felvétele Tunézia, Floszmann Attila húsz fotója pedig Líbia hangulatát mutatja be - a képek mind színesek, de eltérő alkotói látásmóddal és technikával készültek. Trembeczki Péter, az FFS titkára megjegyezte, hogy a kiállításnak nem az a célja, hogy földrajzilag és társadalmilag mutassa be az országokat, hanem az, hogy az alkotók afrikai utazásainak szubjektív élményét tárja az európai közönség elé. Véleménye szerint a média a fekete kontinenst általában egysíkúan, a közismert "szafari-bohózat-nomád" törzsi történéseken keresztül mutatja be. Kiemelte, hogy Floszmann Attila a nagy médiafigyelemmel kísért líbiai háború után műszaki kamerájával járta a lepusztult vidéket, Pályi Zsófia riporteri szemmel fordult a mozambiki vidékhez és emberekhez, Várai Enikő képei pedig Tunézia tájairól és lakóiról elmélkednek.

A megnyitón a nyugat-afrikai Burkina Fasóból érkezett fiatal drámaíró, Aristide Tarnagda Vörös föld (Terre Rouge) című művéből Csorba Sándorral, a Théatre du Jour társulat tagjával közösen olvasta fel a dialógusokat két nyelven, franciául és magyarul. Az estét a magyar Peca zenekar és a marokkói Said Tichiti koncertje zárta. A Frankolorés Fesztivált 2004-ben alapították, egy irodalmi-színházi projektből nőtte ki magát sok műfajú eseménnyé. "Meggyőződésünk, hogy az afrikai kortárs dráma őszinte, nyers hangvétele olyan izgalmas, friss tartalmakat rejt, amelyeket érdemes a hazai közönségnek bemutatni. Ennek jegyében jelenik meg áprilisban magyarul az elefántcsontparti Koffi Kwahulé két színműve, a Sörfőzde (Brasserie) és Big-Shoot a L'Harmattan Kiadó gondozásában" - jegyezte meg még Trembeczki.

A 2011-es sajtófotó díjakról galériástul itt, az FFS egy nemrégen befejezett projekjéről pedig itt lehet olvasni.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Újra színpadon - Így élték meg a művészek a visszatérést

A pandémia miatti leállás során nemcsak mi, nézők szoktunk el a személyes kulturális élményektől, de bizony a művészeknek is újra kellett tanulniuk a színpadi jelenlétet és a közönséggel történő találkozást. Ennek a folyamatnak a lelki oldaláról kérdeztük őket.
Klasszikus

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Zenés színház

Sztárgála és jótékonysági nap Patricia Petibonnal és Lawrence Brownlee-val az Opera Eiffel Műhelyházában

2021. augusztus 21-én 19:00 órától a kivételes francia koloratúrszoprán, Patricia Petibon és a legkeresettebb amerikai bel canto tenor, Lawrence Brownlee ad szabadtéri koncertet az Opera Eiffel Műhelyházának parkjában.
Zenés színház

Kazinczy Ferenc fiáról készít előadást a Madách Színház

Derzsi György és Meskó Zsolt darabja, a Kazinczy, a tizenötödik nyerte a III. Madách Musical Pályázatot, melyet a teátrum műsorra tűz a 2021/22-es évadban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

75 év után újra Magyarországon Courbet festménye

Magyar magángyűjtő vásárolta meg, így 75 év után újra Magyarországra került az egykori Hatvany-gyűjtemény jeles darabja, Gustave Courbet Fürdőzők az erdőben című festménye. Rövidesen a magyar közönség is láthatja az értékes alkotást.
Vizuál premier

Szarajevóban és Velencében is versenyez magyar film 

Grosan Cristina A legjobb dolgokon bőgni kell című filmjének a 27. Szarajevói Filmfesztivál versenyprogramjában, Fabricius Gábor Eltörölni Frankot című első nagyjátékfilmjének a 78. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Critics' Week programjában tartják a világpremierjét. 
Vizuál kiállítás

Jancsó Miklós acélbörtönben, Barcsay Jenő vaskarikában - Féner Tamás új portréi

Rendhagyó virtuális tárlatra invitál Féner Tamás fotóművész. A 34 új portré mellett történetek, anekdoták érzékeltetik a fotós és képein szereplők kapcsolatát: között lelkészt, szerzetest, rabbit, szociológust, történészt, írót, költőt, zeneszerzőt és bírót is találunk. 
Vizuál evolúció

A nemzetközi filmkritikusok nagy elismeréssel írnak az Evolúcióról

A tavalyi Oscar-jelölés után újra az amerikai szakma radarján Mundruczó Kornél rendező és Wéber Kata forgatókönyvíró. Világszerte felfigyeltek, és elismerő kritikák méltatják a Cannes-ban bemutatott Evolúciót.
Vizuál hír

Tablókon Mészöly Miklós élete

A 100 éve született Mészöly Miklós halálának 20. évfordulója alkalmából, az író életművéhez kapcsolódó szabadtéri kiállítás nyílt Budapesten.