Vizuál

Fiatal fotósok Afrikában

2012.04.25. 11:50
Ajánlom
Még április 28-ig lehet látni az A38 Hajón a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója tagjainak, Pályi Zsófiának, Várai Enikőnek és Floszmann Attilának a Ha Isten is úgy akarja című kiállítását. Az Afrikában készült fotókat a Les Frankolorés Fesztivál keretében mutatták be - a rendezvény olyan művészi ritkaságokat kínál, ahol a francia nyelv az elsődleges összekötő kapocs.

A nem régen sajtfotó díjakat is beszerző Pályi Zsófia nyolc képe Mozambik, Várai Enikő kilenc felvétele Tunézia, Floszmann Attila húsz fotója pedig Líbia hangulatát mutatja be - a képek mind színesek, de eltérő alkotói látásmóddal és technikával készültek. Trembeczki Péter, az FFS titkára megjegyezte, hogy a kiállításnak nem az a célja, hogy földrajzilag és társadalmilag mutassa be az országokat, hanem az, hogy az alkotók afrikai utazásainak szubjektív élményét tárja az európai közönség elé. Véleménye szerint a média a fekete kontinenst általában egysíkúan, a közismert "szafari-bohózat-nomád" törzsi történéseken keresztül mutatja be. Kiemelte, hogy Floszmann Attila a nagy médiafigyelemmel kísért líbiai háború után műszaki kamerájával járta a lepusztult vidéket, Pályi Zsófia riporteri szemmel fordult a mozambiki vidékhez és emberekhez, Várai Enikő képei pedig Tunézia tájairól és lakóiról elmélkednek.

A megnyitón a nyugat-afrikai Burkina Fasóból érkezett fiatal drámaíró, Aristide Tarnagda Vörös föld (Terre Rouge) című művéből Csorba Sándorral, a Théatre du Jour társulat tagjával közösen olvasta fel a dialógusokat két nyelven, franciául és magyarul. Az estét a magyar Peca zenekar és a marokkói Said Tichiti koncertje zárta. A Frankolorés Fesztivált 2004-ben alapították, egy irodalmi-színházi projektből nőtte ki magát sok műfajú eseménnyé. "Meggyőződésünk, hogy az afrikai kortárs dráma őszinte, nyers hangvétele olyan izgalmas, friss tartalmakat rejt, amelyeket érdemes a hazai közönségnek bemutatni. Ennek jegyében jelenik meg áprilisban magyarul az elefántcsontparti Koffi Kwahulé két színműve, a Sörfőzde (Brasserie) és Big-Shoot a L'Harmattan Kiadó gondozásában" - jegyezte meg még Trembeczki.

A 2011-es sajtófotó díjakról galériástul itt, az FFS egy nemrégen befejezett projekjéről pedig itt lehet olvasni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.
Vizuál ajánló

Csendes áramlat

Idén lenne 85 éves Nagy B. István Munkácsy-díjas festőművész, akinek tiszteletére Csendes áramlat címmel rendezett emlékkiállítást a Pesti Vigadó galériája.
Vizuál banksy

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.
Vizuál forbes

Scarlett Johansson a világ legjobban fizetett színésznője

A Forbes magazin 2018-as listája szerint Angelina Jolie, Jennifer Anniston és Jennifer Lawrence is a legjobban kereső színésznők között vannak.
Vizuál Film

Kalapács alá kerül a világ első filmplakátja

Árverésre bocsátja a Sotheby's a világ első filmplakátját augusztus végén Londonban. A poszterért annyit kell fizetni, amennyi egy kisebb vidéki lakás ára.