Vizuál

Figyeljünk az új Star Wars előzetes zenéjére, hátha kiderül belőle valami!

2017.10.11. 08:50
Ajánlom
John Williams nagyon tudatos filmzene-komponista, nem egyszerűen leköveti a cselekményt, hanem szinte hozzá is tesz ahhoz a zenével. Érdemes az új trailert nyitott füllel hallgatni.

John Williams számára a legfontosabb zenetörténeti előzmény alighanem Richard Wagnertől származik, aki megalkotta a Leitmotif-technikát. Ez azt jelenti, hogy egyes dramaturgiai, történeti motívumokat, illetve szereplőket zenei témák jeleznek. Hasonlóan egy Wagner-operához, a Star Wars szereplőinek is megvan a maguk zenei témája, dallama. Ennek legismertebb példája Darth Vader rézfúvós témája.

85 éves a zeneszerző, aki sosem látta a Csillagok háborúját

Kapcsolódó

85 éves a zeneszerző, aki sosem látta a Csillagok háborúját

John Williams nélkül a seprű nem repül, a galaxisban nincs Erő, nincsen vörös köpenyes szuperhős sem. Születésnapján megírtuk, hogyan lett ő Hollywood egyik első számú zeneszerzője.

Nehéz dolog ez a Wagner, ugye?

Kapcsolódó

Nehéz dolog ez a Wagner, ugye?

Most, hogy véget ért a Wagner-napok, már csak az a kérdés marad hátra: most akkor hogy is van? A zene gyönyörű volt, de ki kinek a kije? És mi minek a mije? Tótfalusi István új könyve szerencsére segít. Azt is megvizsgáljuk, milyen hatással volt Wagner műve a popkultúrára.

A ClassicFM megvizsgálta a Star Wars 8. részének, Az utolsó Jediknek az új előzetesét zenei szempontból, és megpróbálták kitalálni, milyen témák, motívumok, szereplők állnak majd a történet középpontjában.

Vegyük most sorra az egyébként rendkívül izgalmas, igazi starwarsos hangulatú trailert a soundtrack alapján.

  • 0:00 Ahogy azt az utóbbi két Disney-produkciónál is láttuk, kísérteties, enigmatikus hangulatú az első néhány másodperc, egy-két zongorahangot pötyögnek a háttérben. Ez egyelőre nem árul el túl sok mindent.
  • 0:28 Itt kezdődik az, ami minket érdekel: izgalmas, staccato vonósok, viszont a mélyben a rézfúvósok hangja a Birodalmi induló hangjait idézik, majd megszólal Rey, a női főszereplő témája. Persze az nem kérdés, hogy a sötét oldal és a köztársaságiak újra egymásnak feszülnek az új filmben. De az, hogy mindez egyetlen hangzó muzsikává áll össze, azt jelzi, hogy az Erő két oldala nem áll olyan messze egymástól. A későbbi jelenetekből kiderül, hogy Rey nem biztos a dolgába, szeretne eligazítást kapni valakitől. Snoke (a ráncos arcú főgonosz) azt kiabálja, hogy a lánynak be kell töltenie a végzetét. Valószínű, hogy Reynek ugyanúgy meg kell küzdenie a benne lakó gonosszal, ahogy Luke Skywalkernek A Birodalom visszavágban (1:52-nél mintha látnánk is ilyesmit).
the force awakens 2 lucasfilm

the force awakens 2 lucasfilm

  • 1:03 Az egészhez csatlakozik Kylo Ren témája is, egy éles trombitaszólam a felső regiszterben. Nem nehéz kitalálni, hogy Az ébredő erőhöz hasonlóan megint Rey és Kylo Ren között fog eldőlni minden.
  • 2:02 Újra zongoraszó, Rey mond valamit ("Szükségem van, hogy valaki megmondja, hol az én helyem mindebben"), és Kylo Ren a kezét nyújtja felé. Valahogy úgy, mint amikor Luke-ot csábította Darth Vader a sötét oldalra.
  • 2:12 Gyorsan felcsendül még a "Kettős nap / Az erő" dallama, amit 1977 óta olyan jól ismerünk. Ez tényleg csak kötelező kör.

Megtudtunk valamit? Annyi bizonyos, hogy ha csak a zenét hallanánk, legalább annyit el tudnánk mondani az új részről a témák ismeretében, mint pusztán a képsorokat alapján.

A tanulság annyi, hogy a zene nyelve egyáltalán nem olyan nehéz nyelv.

John Williams ezt tudja, és mer zenén keresztül beszélni hozzánk.

Persze az könnyen meglehet, hogy ez az egész találgatás nem sokat ér, az előzeteseket ugyanis úgy rakják össze a filmstúdiók megbízásából az erre szakosodott cégek, hogy a kecske is jóllakjon és a káposzta is megmaradjon. Tehát az előzetes mondjon valamit a filmről, de nem spoilerezzen, sőt akár félre is vezethet, de nem túlságosan, mert annak a csalódás lesz a vége. December 14-én kiderül, hogy mi lesz Rey és Kylo Ren párharcának az eredménye.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Bösendorfer zongorát hallunk Érdi Tamás új Beethoven-lemezén

Mindig, mindenhol a Steinway, most viszont egy olyan lemez jelent meg, amelyen Bösendorfer-zongora szól. De korántsem ez Érdi Tamás felvételének érdeme.
Klasszikus

Ha a rezesek viccelni kezdenek...

... csinálják úgy, mint ez az öt plusz egy fickó. Most, amikor kis hangszórókon hallgatunk zenét, mindennél fontosabb, hogy megismertessük a legkisebbekkel az élő zene izgalmait. A Brass In Five harsány humorral és a hangszereik sokféle hasznosításával végzik ezt a munkát.
Jazz/World

Visszahelyezik a verset ősi jogaiba – 50 éves a Kaláka

Idén ötvenéves a Kaláka zenekar, akinek dalain már több generáció nőtt fel. A jubileumot november 30-án a Müpában is megünneplik, ennek kapcsán kérdeztük Gryllus Dánielt a vers szerepéről, a gyerekközönségről és Latinovits Zoltánról.
Vizuál

Milyen volt Jeney Zoltán kapcsolata a filmmel?

Jeney Zoltánra emlékezik a Magyar Nemzeti Filmalap. Az október végén elhunyt zeneszerzőt talán sokan a Jób lázadása, a Szindbád és a Kincskereső kisködmön filmzenéiért ismerték. Négy alkotása most ingyen elérhető az interneten.
Vizuál

Tölts egy napot Woody Allennel

November 28-án érkezik a hazai mozikba Woody Allen legújabb filmje, az Egy esős nap New Yorkban. Ebből az alkalomból Woody Allen-napot tartanak a Kino Cafe Moziban, a mester utóbbi években készített legjobb filmjeivel.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál Film

Ceauşescu önéletrajz, Chuck Norris és a román új hullám remekei a Román Filmhéten

A rendszerváltás 30. évfordulóján a visszatekintésé, az emlékezésé a főszerep a 14. Román Filmhéten. A filmhetet A hegyek szigete nyitja, Corneliu Porumboiu Cannes-i versenyfilmjét premier előtt vetíti az Uránia kedd este.
Vizuál díj

Izraeli ügyvédnőről szóló film nyerte a Verziót 

Átadták a 16. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál díjait szombat este Budapesten, amelyen Rachel Leah Jones és Philippe Bellaiche munkája, Az ügyvéd kapta a legjobb emberi jogi film díját.
Vizuál videó

Megmentők vagy újraalkotók? – Polgárdi Ákos és Seres András a Kult50-ben

Mi időtálló és mi nem? Megvárjuk, hogy ez kiderüljön valamiről, vagy még idő előtt lecseréljük? Látszódnia kell valamin, hogy az kortárs? És hogyan maradhat háttérben egy restaurátor munkája az eredeti műhöz képest? Ezeket a témákat is érintettük Polgárdi Ákos grafikussal és Seres András restaurátorral.
Vizuál hír

Újabb három elsőfilm foroghat az Inkubátor Programban

Három elsőfilmes, Szilágyi Fanni, Fazekas Máté és Dér Asia Inkubátor Programban készülő alkotásainak szavazott meg filmgyártási támogatást a Filmszakmai Döntőbizottság.
Vizuál magazin

Másfél méteres hollywoodi óriás: 75 éves Danny DeVito

Szóljatok a köpcösnek, Ikrek, Junior, Batman – csak néhány azok közül a filmek közül, amelyek sokak kedvencévé tették Danny DeVitót, aki 150 centis magasságával Hollywood egyik legnagyobb sztárja.