Vizuál

Figyeljünk az új Star Wars előzetes zenéjére, hátha kiderül belőle valami!

2017.10.11. 08:50
Ajánlom
John Williams nagyon tudatos filmzene-komponista, nem egyszerűen leköveti a cselekményt, hanem szinte hozzá is tesz ahhoz a zenével. Érdemes az új trailert nyitott füllel hallgatni.

John Williams számára a legfontosabb zenetörténeti előzmény alighanem Richard Wagnertől származik, aki megalkotta a Leitmotif-technikát. Ez azt jelenti, hogy egyes dramaturgiai, történeti motívumokat, illetve szereplőket zenei témák jeleznek. Hasonlóan egy Wagner-operához, a Star Wars szereplőinek is megvan a maguk zenei témája, dallama. Ennek legismertebb példája Darth Vader rézfúvós témája.

85 éves a zeneszerző, aki sosem látta a Csillagok háborúját

Kapcsolódó

85 éves a zeneszerző, aki sosem látta a Csillagok háborúját

John Williams nélkül a seprű nem repül, a galaxisban nincs Erő, nincsen vörös köpenyes szuperhős sem. Születésnapján megírtuk, hogyan lett ő Hollywood egyik első számú zeneszerzője.

Nehéz dolog ez a Wagner, ugye?

Kapcsolódó

Nehéz dolog ez a Wagner, ugye?

Most, hogy véget ért a Wagner-napok, már csak az a kérdés marad hátra: most akkor hogy is van? A zene gyönyörű volt, de ki kinek a kije? És mi minek a mije? Tótfalusi István új könyve szerencsére segít. Azt is megvizsgáljuk, milyen hatással volt Wagner műve a popkultúrára.

A ClassicFM megvizsgálta a Star Wars 8. részének, Az utolsó Jediknek az új előzetesét zenei szempontból, és megpróbálták kitalálni, milyen témák, motívumok, szereplők állnak majd a történet középpontjában.

Vegyük most sorra az egyébként rendkívül izgalmas, igazi starwarsos hangulatú trailert a soundtrack alapján.

  • 0:00 Ahogy azt az utóbbi két Disney-produkciónál is láttuk, kísérteties, enigmatikus hangulatú az első néhány másodperc, egy-két zongorahangot pötyögnek a háttérben. Ez egyelőre nem árul el túl sok mindent.
  • 0:28 Itt kezdődik az, ami minket érdekel: izgalmas, staccato vonósok, viszont a mélyben a rézfúvósok hangja a Birodalmi induló hangjait idézik, majd megszólal Rey, a női főszereplő témája. Persze az nem kérdés, hogy a sötét oldal és a köztársaságiak újra egymásnak feszülnek az új filmben. De az, hogy mindez egyetlen hangzó muzsikává áll össze, azt jelzi, hogy az Erő két oldala nem áll olyan messze egymástól. A későbbi jelenetekből kiderül, hogy Rey nem biztos a dolgába, szeretne eligazítást kapni valakitől. Snoke (a ráncos arcú főgonosz) azt kiabálja, hogy a lánynak be kell töltenie a végzetét. Valószínű, hogy Reynek ugyanúgy meg kell küzdenie a benne lakó gonosszal, ahogy Luke Skywalkernek A Birodalom visszavágban (1:52-nél mintha látnánk is ilyesmit).
the force awakens 2 lucasfilm

the force awakens 2 lucasfilm

  • 1:03 Az egészhez csatlakozik Kylo Ren témája is, egy éles trombitaszólam a felső regiszterben. Nem nehéz kitalálni, hogy Az ébredő erőhöz hasonlóan megint Rey és Kylo Ren között fog eldőlni minden.
  • 2:02 Újra zongoraszó, Rey mond valamit ("Szükségem van, hogy valaki megmondja, hol az én helyem mindebben"), és Kylo Ren a kezét nyújtja felé. Valahogy úgy, mint amikor Luke-ot csábította Darth Vader a sötét oldalra.
  • 2:12 Gyorsan felcsendül még a "Kettős nap / Az erő" dallama, amit 1977 óta olyan jól ismerünk. Ez tényleg csak kötelező kör.

Megtudtunk valamit? Annyi bizonyos, hogy ha csak a zenét hallanánk, legalább annyit el tudnánk mondani az új részről a témák ismeretében, mint pusztán a képsorokat alapján.

A tanulság annyi, hogy a zene nyelve egyáltalán nem olyan nehéz nyelv.

John Williams ezt tudja, és mer zenén keresztül beszélni hozzánk.

Persze az könnyen meglehet, hogy ez az egész találgatás nem sokat ér, az előzeteseket ugyanis úgy rakják össze a filmstúdiók megbízásából az erre szakosodott cégek, hogy a kecske is jóllakjon és a káposzta is megmaradjon. Tehát az előzetes mondjon valamit a filmről, de nem spoilerezzen, sőt akár félre is vezethet, de nem túlságosan, mert annak a csalódás lesz a vége. December 14-én kiderül, hogy mi lesz Rey és Kylo Ren párharcának az eredménye.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.
Színház

Lázár Katinak ítélték a színikritikusok az idei életműdíjat

A Színházi Kritikusok Céhe nyolcadik alkalommal ismer el életműdíjjal a színházművészet bármely területén kiemelkedőt alkotó, 65 év feletti művészt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál videó

Így látják a madarak az osztrák fővárost - VIDEÓ

Négy sas segítségével készítettek 360 fokos videót Bécsről. A madarak a Duna-toronyból és egy hőlégballonból indulva filmezték a várost.
Vizuál Film

Végre többet tudunk az új Freddie Mercury-filmről

„A bandában csak egy hisztériás királynőnek van hely.” Kijött a Queen-film első igazi előzetese, és még többet ígér, mint a teaser.
Vizuál velencei biennálé

Képzelt kamerák a Velencei Biennále magyar pavilonjában

Szegedy-Maszák Zsuzsanna kurátor és Waliczky Tamás újmédiaművész képviselik Magyarországot jövőre a 58. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálén.
Vizuál videó

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Vizuál pompeji

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.