Vizuál

Figyeljünk az új Star Wars előzetes zenéjére, hátha kiderül belőle valami!

2017.10.11. 08:50
Ajánlom
John Williams nagyon tudatos filmzene-komponista, nem egyszerűen leköveti a cselekményt, hanem szinte hozzá is tesz ahhoz a zenével. Érdemes az új trailert nyitott füllel hallgatni.

John Williams számára a legfontosabb zenetörténeti előzmény alighanem Richard Wagnertől származik, aki megalkotta a Leitmotif-technikát. Ez azt jelenti, hogy egyes dramaturgiai, történeti motívumokat, illetve szereplőket zenei témák jeleznek. Hasonlóan egy Wagner-operához, a Star Wars szereplőinek is megvan a maguk zenei témája, dallama. Ennek legismertebb példája Darth Vader rézfúvós témája.

85 éves a zeneszerző, aki sosem látta a Csillagok háborúját

Kapcsolódó

85 éves a zeneszerző, aki sosem látta a Csillagok háborúját

John Williams nélkül a seprű nem repül, a galaxisban nincs Erő, nincsen vörös köpenyes szuperhős sem. Születésnapján megírtuk, hogyan lett ő Hollywood egyik első számú zeneszerzője.

Nehéz dolog ez a Wagner, ugye?

Kapcsolódó

Nehéz dolog ez a Wagner, ugye?

Most, hogy véget ért a Wagner-napok, már csak az a kérdés marad hátra: most akkor hogy is van? A zene gyönyörű volt, de ki kinek a kije? És mi minek a mije? Tótfalusi István új könyve szerencsére segít. Azt is megvizsgáljuk, milyen hatással volt Wagner műve a popkultúrára.

A ClassicFM megvizsgálta a Star Wars 8. részének, Az utolsó Jediknek az új előzetesét zenei szempontból, és megpróbálták kitalálni, milyen témák, motívumok, szereplők állnak majd a történet középpontjában.

Vegyük most sorra az egyébként rendkívül izgalmas, igazi starwarsos hangulatú trailert a soundtrack alapján.

  • 0:00 Ahogy azt az utóbbi két Disney-produkciónál is láttuk, kísérteties, enigmatikus hangulatú az első néhány másodperc, egy-két zongorahangot pötyögnek a háttérben. Ez egyelőre nem árul el túl sok mindent.
  • 0:28 Itt kezdődik az, ami minket érdekel: izgalmas, staccato vonósok, viszont a mélyben a rézfúvósok hangja a Birodalmi induló hangjait idézik, majd megszólal Rey, a női főszereplő témája. Persze az nem kérdés, hogy a sötét oldal és a köztársaságiak újra egymásnak feszülnek az új filmben. De az, hogy mindez egyetlen hangzó muzsikává áll össze, azt jelzi, hogy az Erő két oldala nem áll olyan messze egymástól. A későbbi jelenetekből kiderül, hogy Rey nem biztos a dolgába, szeretne eligazítást kapni valakitől. Snoke (a ráncos arcú főgonosz) azt kiabálja, hogy a lánynak be kell töltenie a végzetét. Valószínű, hogy Reynek ugyanúgy meg kell küzdenie a benne lakó gonosszal, ahogy Luke Skywalkernek A Birodalom visszavágban (1:52-nél mintha látnánk is ilyesmit).
the force awakens 2 lucasfilm

the force awakens 2 lucasfilm

  • 1:03 Az egészhez csatlakozik Kylo Ren témája is, egy éles trombitaszólam a felső regiszterben. Nem nehéz kitalálni, hogy Az ébredő erőhöz hasonlóan megint Rey és Kylo Ren között fog eldőlni minden.
  • 2:02 Újra zongoraszó, Rey mond valamit ("Szükségem van, hogy valaki megmondja, hol az én helyem mindebben"), és Kylo Ren a kezét nyújtja felé. Valahogy úgy, mint amikor Luke-ot csábította Darth Vader a sötét oldalra.
  • 2:12 Gyorsan felcsendül még a "Kettős nap / Az erő" dallama, amit 1977 óta olyan jól ismerünk. Ez tényleg csak kötelező kör.

Megtudtunk valamit? Annyi bizonyos, hogy ha csak a zenét hallanánk, legalább annyit el tudnánk mondani az új részről a témák ismeretében, mint pusztán a képsorokat alapján.

A tanulság annyi, hogy a zene nyelve egyáltalán nem olyan nehéz nyelv.

John Williams ezt tudja, és mer zenén keresztül beszélni hozzánk.

Persze az könnyen meglehet, hogy ez az egész találgatás nem sokat ér, az előzeteseket ugyanis úgy rakják össze a filmstúdiók megbízásából az erre szakosodott cégek, hogy a kecske is jóllakjon és a káposzta is megmaradjon. Tehát az előzetes mondjon valamit a filmről, de nem spoilerezzen, sőt akár félre is vezethet, de nem túlságosan, mert annak a csalódás lesz a vége. December 14-én kiderül, hogy mi lesz Rey és Kylo Ren párharcának az eredménye.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Miranda Liu három órán át játszott a zenekarnak, míg megkapta a koncertmesteri széket

Tizenkilenc évesen vált a legfiatalabb hazai koncertmesterré, igaz, meg is dolgozott érte. Miranda Liu még mindig csak huszonkettő, de már kvartettalapító, most pedig egy új kamarazenei fesztivált szervez az ősz beköszöntekor. Ez lesz a New Millennium.
Könyv

Ernest Hemingway ritkán látott családi fotói

Felépítette saját mítoszát: síelt, horgászott, vadászott, bikaviadalokat látogatott, szenvedélyesen érdekelte a háború és fáradhatatlanul kereste a személyes boldogságot. A Nobel-díjas amerikai író, akinek tárgyilagos szikár stílusát sokan próbálják utánozni azóta is, 1899. július 21-én született.
Klasszikus

Amikor Maria João Pires másik zongoraversennyel készült, mint a zenekar

Ma ünnepli 75. születésnapját Maria João Pires, az egyik legjobb Mozart-játékos az elmúlt évtizedekből. Leghíresebb koncertfelvételével köszöntjük őt.
Vizuál

Aki pestiesítette a párizsi divatot

Egyszerű másoló, remek divatérzékű üzletasszony vagy tervezőzseni? Rotschild Klára szalonja a luxust jelentette a harmincastól a hetvenes évekig. Simonovics Ildikó mesélt arról, milyen kihívás összegyűjteni a még megmaradt ruhákat, dokumentumokat és kibogozni a valóságot a legendák és pletykák közül.
Klasszikus

Barokk randevú Gödöllőn

A barokk zenének ad otthont augusztusban a Gödöllői Királyi Kastély, ahol Bach egyik ritkán játszott világi kantátájának színpadi változata és Vivaldi a-moll kettősversenye is elhangzik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál Film

Elkészült a Downton Abbey magyar nyelvű előzetese

Törvényszerű volt, hogy az egyik legsikeresebb brit sorozat, a Downton Abbey filmváltozatot kap, az viszont szerencsés meglepetés, hogy az alkotás nyolc nappal az amerikai bemutató előtt már látható lesz a magyar mozikban. Nézze meg a magyar nyelvű előzetest.
Vizuál Film

Akinek a dalai egy egész generáció gyerekkorát meghatározták

Az utóbbi évek új Disney-feldolgozásainál valódi színészek játsszák újra a meséket CGI állatokkal és környezettel, a királylányok feministák lettek, a dzsinn családot alapított. Egyetlen biztos pont van azonban az új verziókban: az eredeti zenék. Július 22-én lesz hetvenéves Alan Menken nyolcszoros Oscar-díjas amerikai filmzeneszerző, számtalan sikeres Disney-rajzfilm kísérőzenéjének komponistája.
Vizuál videó

Így nézett ki a Macskák stábja az animált szőr előtt

Ha már kiszörnyülködted magad az előzetesen akkor mutatunk egy kis videót a próbákról és a díszletekről.
Vizuál ajánló

Premier előtti vetítésekkel és tematikus napokkal vár a Vertigo Filmhét

A közelmúlt filmtermésének legjavából huszonnégy alkotást vetítenek az idei Vertigo Filmhéten, amely július 24. és 31. között várja az érdeklődőket a fővárosi Puskin moziban.
Vizuál divattervező

Aki pestiesítette a párizsi divatot

Egyszerű másoló, remek divatérzékű üzletasszony vagy tervezőzseni? Rotschild Klára szalonja a luxust jelentette a harmincastól a hetvenes évekig. Simonovics Ildikó mesélt arról, milyen kihívás összegyűjteni a még megmaradt ruhákat, dokumentumokat és kibogozni a valóságot a legendák és pletykák közül.