Vizuál

Figyeljünk az új Star Wars előzetes zenéjére, hátha kiderül belőle valami!

2017.10.11. 08:50
Ajánlom
John Williams nagyon tudatos filmzene-komponista, nem egyszerűen leköveti a cselekményt, hanem szinte hozzá is tesz ahhoz a zenével. Érdemes az új trailert nyitott füllel hallgatni.

John Williams számára a legfontosabb zenetörténeti előzmény alighanem Richard Wagnertől származik, aki megalkotta a Leitmotif-technikát. Ez azt jelenti, hogy egyes dramaturgiai, történeti motívumokat, illetve szereplőket zenei témák jeleznek. Hasonlóan egy Wagner-operához, a Star Wars szereplőinek is megvan a maguk zenei témája, dallama. Ennek legismertebb példája Darth Vader rézfúvós témája.

85 éves a zeneszerző, aki sosem látta a Csillagok háborúját

Kapcsolódó

85 éves a zeneszerző, aki sosem látta a Csillagok háborúját

John Williams nélkül a seprű nem repül, a galaxisban nincs Erő, nincsen vörös köpenyes szuperhős sem. Születésnapján megírtuk, hogyan lett ő Hollywood egyik első számú zeneszerzője.

Nehéz dolog ez a Wagner, ugye?

Kapcsolódó

Nehéz dolog ez a Wagner, ugye?

Most, hogy véget ért a Wagner-napok, már csak az a kérdés marad hátra: most akkor hogy is van? A zene gyönyörű volt, de ki kinek a kije? És mi minek a mije? Tótfalusi István új könyve szerencsére segít. Azt is megvizsgáljuk, milyen hatással volt Wagner műve a popkultúrára.

A ClassicFM megvizsgálta a Star Wars 8. részének, Az utolsó Jediknek az új előzetesét zenei szempontból, és megpróbálták kitalálni, milyen témák, motívumok, szereplők állnak majd a történet középpontjában.

Vegyük most sorra az egyébként rendkívül izgalmas, igazi starwarsos hangulatú trailert a soundtrack alapján.

  • 0:00 Ahogy azt az utóbbi két Disney-produkciónál is láttuk, kísérteties, enigmatikus hangulatú az első néhány másodperc, egy-két zongorahangot pötyögnek a háttérben. Ez egyelőre nem árul el túl sok mindent.
  • 0:28 Itt kezdődik az, ami minket érdekel: izgalmas, staccato vonósok, viszont a mélyben a rézfúvósok hangja a Birodalmi induló hangjait idézik, majd megszólal Rey, a női főszereplő témája. Persze az nem kérdés, hogy a sötét oldal és a köztársaságiak újra egymásnak feszülnek az új filmben. De az, hogy mindez egyetlen hangzó muzsikává áll össze, azt jelzi, hogy az Erő két oldala nem áll olyan messze egymástól. A későbbi jelenetekből kiderül, hogy Rey nem biztos a dolgába, szeretne eligazítást kapni valakitől. Snoke (a ráncos arcú főgonosz) azt kiabálja, hogy a lánynak be kell töltenie a végzetét. Valószínű, hogy Reynek ugyanúgy meg kell küzdenie a benne lakó gonosszal, ahogy Luke Skywalkernek A Birodalom visszavágban (1:52-nél mintha látnánk is ilyesmit).
the force awakens 2 lucasfilm

the force awakens 2 lucasfilm

  • 1:03 Az egészhez csatlakozik Kylo Ren témája is, egy éles trombitaszólam a felső regiszterben. Nem nehéz kitalálni, hogy Az ébredő erőhöz hasonlóan megint Rey és Kylo Ren között fog eldőlni minden.
  • 2:02 Újra zongoraszó, Rey mond valamit ("Szükségem van, hogy valaki megmondja, hol az én helyem mindebben"), és Kylo Ren a kezét nyújtja felé. Valahogy úgy, mint amikor Luke-ot csábította Darth Vader a sötét oldalra.
  • 2:12 Gyorsan felcsendül még a "Kettős nap / Az erő" dallama, amit 1977 óta olyan jól ismerünk. Ez tényleg csak kötelező kör.

Megtudtunk valamit? Annyi bizonyos, hogy ha csak a zenét hallanánk, legalább annyit el tudnánk mondani az új részről a témák ismeretében, mint pusztán a képsorokat alapján.

A tanulság annyi, hogy a zene nyelve egyáltalán nem olyan nehéz nyelv.

John Williams ezt tudja, és mer zenén keresztül beszélni hozzánk.

Persze az könnyen meglehet, hogy ez az egész találgatás nem sokat ér, az előzeteseket ugyanis úgy rakják össze a filmstúdiók megbízásából az erre szakosodott cégek, hogy a kecske is jóllakjon és a káposzta is megmaradjon. Tehát az előzetes mondjon valamit a filmről, de nem spoilerezzen, sőt akár félre is vezethet, de nem túlságosan, mert annak a csalódás lesz a vége. December 14-én kiderül, hogy mi lesz Rey és Kylo Ren párharcának az eredménye.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Angyallal a vállán – Hajduk Károly a Kult50-ben

Hisz benne Hajduk Károly, hogy a színész, amikor valami igazán lényegit érez meg szerepében, akkortól az a nehezen megmagyarázható „valami” kisangyalként ül a vállán, és játéka minden egyes pillanatában a fülébe sugdos. Hajduk Károly alakítását látva, minden bizonnyal ezt a segítséget is megkapta, amikor az Akik maradtak című, számtalan rangos elismerést begyűjtő film főszerepét forgatta.
Vizuál

Átadták a legjobb magyar filmelőzetesnek járó díjakat

Az idei Arany Blende a zsűri szavazatai szerint A létezés eufóriája-trailerhez került, míg a közönségdíj az Apró mesék előzeteséé lett. Mutatjuk a nyertes videókat!
Klasszikus

Arany Oroszlánt nyert a Concerto Budapest koncertfilmje Velencében

Szabó Stein Imre koncertfilmjét díjazták a Velencei TV Fesztiválon, amely májusban debütált a Mezzo TV-n. A Concerto Budapest és Gidon Kremer közös hangversenyét örökítette meg a felvétel.
Vizuál

Akár telefonról is bejárhatóak a Nyitott Műhelyek az idei Budapest Design Weeken

Online cukorvirág-készítés, környezettudatos esőkabát előállítás, vicces kerámiák vagy kézműves cipők műhelytitkai. Az idei Design Hét félig a netre költözött, így a nyitott műhelyekbe akár otthonról is bepillanthatunk! Mutatjuk, hogyan!
Színház

Kiosztották a MOST FESZT díjait

A legjobb monodrámát, stúdiószínházi előadást és a legjobb alakítást ismerte el a zsűri, de a közönségzsűri is osztott ki díjat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Múló, törékeny pillanatok rögzítése

A Ludwig Múzeum Időgép című kiállításán, ahogy a cím is utal rá, olyan műveket láthatunk, amelyek az idő fogalmával foglalkoznak. A törékeny, múló pillanat megragadásának témáját több alkotás is feldolgozza, ilyenek Waliczky Tamás képzeletbeli kameráinak képei is, amelyekből kettőt is láthatunk a tárlaton. Az egyik ilyen 12 lencsés kamera sokszemű pókra emlékeztet. Milyen elképzelés lapul a rejtélyes szerkezet mögött?
Vizuál Film

A macsó, aki nőként aratta első sikerét

Jack Lemmon oldalán tipegett be a világhírnévbe, de később is olyan partnerekkel dolgozott, mint Roger Moore. Magyar gyökerei mindig fontosak voltak számára. 2010. szeptember 29-én halt meg  Tony Curtis.
Vizuál ajánló

Idén online követhetjük a 17. Verziót

November 10. és 22. között online nézhető Magyarország egyetlen emberi jogi dokumentumfilm fesztiválja. Az ötven film a legizgalmasabb és legaktuálisabb nemzetközi és hazai témákat hozza el, nyitófilmként pedig a 76 napot, amely a világjárvány epicentrumának korai napjairól ad hiteles tudósítást.
Vizuál Film

Október végén jelképes és szűkített formában megrendezik a cannes-i filmfesztivált

A koronavírus-járvány miatt májusban elhalasztott 73. fesztivált október végén egy, a szokásosnál kisebb és rövidebb formában mégis megrendezik a Croisette-en - jelentették be hétfőn Párizsban a szervezők.
Vizuál gyász

Elhunyt Kátai Mihály György képzőművész

Életének 85. évében, hétfőn elhunyt Kátai Mihály György Munkácsy-díjas festőművész, tűzzománc-készítő, szobrász, keramikus, író - közölte az MTI-vel a művész felesége, Kátainé Szilvay Ingrid.