Vizuál

Film a MÁV Szimfonikusokról

2010.11.10. 13:55
Ajánlom
November 14-én lesz látható a Hír TV műsorán a Gördülő zenekar című dokumentumfilm, amely a zenekar megalapításának körülményeit és első évtizedeit mutatja be korabeli dokumentumok és muzsikusok visszaemlékezései alapján.

Első alkalommal láthatja majd a nagyközönség a filmet november 14-én, vasárnap este tíz órakor a Hír Televízió Vetítő című műsorában. A film rendezője Kovács László, a riporter Kovács Géza, a MÁV Szimfonikusok korábbi igazgatója, jelenleg a Nemzeti Filharmonikus Zenekar főigazgatója.

A magyar zenei közéletet ismerők jól tudják, hogy a MÁV Szimfonikus Zenekar egyedülálló a maga nemében: az egyetlen professzionális szimfonikus zenekar a világon, amelyet vasúti társaság alapított és működtet a mai napig. Még javában tartott a II. világháború, amikor egy furcsa szövetség kötődött. A Magyar Királyi Államvasút legmagasabb rangú, zeneszerető vezetője, Varga László elnök megkereste az Operaház fiatal karmesterét, Szőke Tibort és társulásra lelkesítette nagy tervéhez: a háború után a vasút ne csak árut, hanem kultúrát is szállítson. 1945-ben aztán a terv megvalósításához egy egész szerelvényt adott a zenészek, énekesek, hangszerek utaztatásához és a „Gördülő Opera" elvitte Mozart, Puccini, Bartók és mások muzsikáját a lerombolt vidéki városokba. Sokszor olyanok ültek a fűtetlen kultúrtermekben, gyári műhelycsarnokokban, akik még sohasem hallottak klasszikus zenét. A zenészek egy része is a vasúti műhelyekből került elő, tehetséges, zenélgető munkásokból faragott profi zenekari művészeket a zenekaralapító Szőke Tibor karmester, aki befogadta a politikailag nem megbízhatónak minősített művészeket is. Hamarosan az ország első három zenekara között jegyezték a „gördülő szimfonikusokat", akik a helyüket a Zeneakadémia színpadán épp úgy meg tudták állni, mint a bécsi Musikvereinsaal-ban - már 1947-ben.

A látványos, a kort felidéző történelmi dokumentumfilmben a háború utáni megszületésre, a „gördülő zenekar", a Gördülő Opera magas művészi rangot elérő missziójára emlékeznek: Fenyő Gábor ütőhangszeres művész, zenekar igazgató (1995-2004), Fodor András nagybőgő művész, Pusztai Ferenc ütőhangszeres művész, Sztán István trombitaművész, Tasnádi Attila zenekari titkár, Zareczkyné Szentlőrinczy Marianne koncertmester, Kovács Géza zenekar igazgató (1990-1995) és Lendvai György zenekar igazgató (2004- ).

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Nagy neveket rendez Török Ferenc a Vígszínházban

A Bella Figura című darabot mutatja be online a Vígszínház Török Ferenc rendezésében. A 21. századi párkapcsolatokról és emberi viszonyokról szóló előadás premierjét február 27-én, szombaton láthatja a közönség.
Színház

Újabb 26 oktató mondott fel az SZFE-n az őszi félév végén

A Színház- és Filmművészeti Egyetem további 26 oktatója mondott fel, Vidnyánszky Attila pedig interjút adott, és sikertelen liberális támadásról és fájó kijózanodásról beszélt, és állította, hogy többen jelentkeztek az egyetemre, mint tavaly.
Zenés színház

Először neveztek ki női zeneigazgatót Szentpétervár történelmi színházában

A szentpétervári Mihajlovszkij Színház zeneigazgatója lett Alevtina Ioffe, aki több rangos német színházban is bemutatkozott már. Ilyen magas pozíciót még nem kapott női dirigens Oroszországban.
Klasszikus

A főváros értéket lát a Budapesti Tavaszi Fesztiválban, és meg fogja menteni

Miután kiderült, a kormány nem segíti a fővárost a Budapesti Tavaszi Fesztivál finanszírozásában, megkérdeztük a feleket, mi lesz a fesztiválok sorsa: azoké, amelyek most bukkanóra hajtanak, és azoké, amelyek most alakulnak. Úgy tűnik, az elválás inkább békés.
Klasszikus

Február 28-ig jelentkezhetsz kedvezményesen a Crescendóra

Február végéig kedvezményesen várja jelentkezőit a nemzetközi komolyzenei mesterkurzus, a Crescendo Nyári Akadémia, melyre 17. alkalommal kerül sor Tokajban 2021. július 21. és augusztus 2. között.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál előzetes

Itt nézheti meg a Természetes fény első előzetesét!

Megérkezett a Závada Pál regényéből készült film első előzetese. Nagy Dénes filmje a Berlinale versenyprogramjában is szerepel. Egy II. világháborús alakulatról szól, amely a keleti fronton teljesít szolgálatot.
Vizuál gyász

Elhunyt Arturo Di Modica, a Wall Street bikájának szobrásza

A Wall Street ikonikussá vált Támadó bikájának alkotója 80 éves volt. Évek óta rákbetegséggel küzdött, szicíliai otthonában hunyt el.
Vizuál lapszemle

Veszprémbe költözik a Magyar Mozgókép Szemle

A Veszprém-Balaton régióba költözik a Magyar Mozgókép Szemle, együttműködésben az Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozattal - mondta el az Origónak Káel Csaba, a magyar mozgókép fejlesztéséért felelős kormánybiztos, aki a cikkben szót ejtett a magyar filmipar fejlesztésében elért sikerekről is.
Vizuál hír

Anthony Hopkins kapta a Brit Független Filmdíjak legjobb főszereplőnek járó díját

A The Father című drámában nyújtott alakításáért a Brit Független Filmdíjak bizottsága Anthony Hopkinsnak ítélte oda a legjobb főszereplőnek járó díjat, de a film az online ceremónián több kategóriában is eredményesen szerepelt.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Változtassunk klímát!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a balatonboglári jégfalról mesél.