Vizuál

Film a MÁV Szimfonikusokról

2010.11.10. 13:55
Ajánlom
November 14-én lesz látható a Hír TV műsorán a Gördülő zenekar című dokumentumfilm, amely a zenekar megalapításának körülményeit és első évtizedeit mutatja be korabeli dokumentumok és muzsikusok visszaemlékezései alapján.

Első alkalommal láthatja majd a nagyközönség a filmet november 14-én, vasárnap este tíz órakor a Hír Televízió Vetítő című műsorában. A film rendezője Kovács László, a riporter Kovács Géza, a MÁV Szimfonikusok korábbi igazgatója, jelenleg a Nemzeti Filharmonikus Zenekar főigazgatója.

A magyar zenei közéletet ismerők jól tudják, hogy a MÁV Szimfonikus Zenekar egyedülálló a maga nemében: az egyetlen professzionális szimfonikus zenekar a világon, amelyet vasúti társaság alapított és működtet a mai napig. Még javában tartott a II. világháború, amikor egy furcsa szövetség kötődött. A Magyar Királyi Államvasút legmagasabb rangú, zeneszerető vezetője, Varga László elnök megkereste az Operaház fiatal karmesterét, Szőke Tibort és társulásra lelkesítette nagy tervéhez: a háború után a vasút ne csak árut, hanem kultúrát is szállítson. 1945-ben aztán a terv megvalósításához egy egész szerelvényt adott a zenészek, énekesek, hangszerek utaztatásához és a „Gördülő Opera" elvitte Mozart, Puccini, Bartók és mások muzsikáját a lerombolt vidéki városokba. Sokszor olyanok ültek a fűtetlen kultúrtermekben, gyári műhelycsarnokokban, akik még sohasem hallottak klasszikus zenét. A zenészek egy része is a vasúti műhelyekből került elő, tehetséges, zenélgető munkásokból faragott profi zenekari művészeket a zenekaralapító Szőke Tibor karmester, aki befogadta a politikailag nem megbízhatónak minősített művészeket is. Hamarosan az ország első három zenekara között jegyezték a „gördülő szimfonikusokat", akik a helyüket a Zeneakadémia színpadán épp úgy meg tudták állni, mint a bécsi Musikvereinsaal-ban - már 1947-ben.

A látványos, a kort felidéző történelmi dokumentumfilmben a háború utáni megszületésre, a „gördülő zenekar", a Gördülő Opera magas művészi rangot elérő missziójára emlékeznek: Fenyő Gábor ütőhangszeres művész, zenekar igazgató (1995-2004), Fodor András nagybőgő művész, Pusztai Ferenc ütőhangszeres művész, Sztán István trombitaművész, Tasnádi Attila zenekari titkár, Zareczkyné Szentlőrinczy Marianne koncertmester, Kovács Géza zenekar igazgató (1990-1995) és Lendvai György zenekar igazgató (2004- ).

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál videó

Így látják a madarak az osztrák fővárost - VIDEÓ

Négy sas segítségével készítettek 360 fokos videót Bécsről. A madarak a Duna-toronyból és egy hőlégballonból indulva filmezték a várost.
Vizuál Film

Végre többet tudunk az új Freddie Mercury-filmről

„A bandában csak egy hisztériás királynőnek van hely.” Kijött a Queen-film első igazi előzetese, és még többet ígér, mint a teaser.
Vizuál velencei biennálé

Képzelt kamerák a Velencei Biennále magyar pavilonjában

Szegedy-Maszák Zsuzsanna kurátor és Waliczky Tamás újmédiaművész képviselik Magyarországot jövőre a 58. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálén.
Vizuál videó

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Vizuál pompeji

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.