Vizuál

Film lehet a Neoton-musicalből

2020.04.28. 17:10
Ajánlom
Fejlesztési támogatást nyert a Szép nyári nap című filmterv a Nemzeti Filmintézetnél, derül ki a ma publikált döntésekből.

A megítélt támogatás egyelőre forgatókönyv-fejlesztésre szól, de a Szép nyári nap producerei, Osváth Gábor (Szép csendben, Foglyok) és Zachar Balázs (Külön falka) néhány további részletet is elárultak a projektről a Fidelio.hu-nak.

A film a Budapesti Operettszínházban nyolc éven át futó, a Neoton Família jól ismert dalait felvonultató sikerdarab (szerzői: Böhm György és Korcsmáros György) adaptációja. A készülő alkotás forgatókönyvírója és rendezője az a Fazekas Csaba lesz, akit a Boldog születésnapot és a Swing című filmjei által ismerhetünk, utóbbival ráadásul már belekóstolt a zenés műfajba. Az Ónodi Eszter, Törőcsik Franciska, Csákányi Eszter és Törőcsik Mari főszereplésével forgatott vígjáték 2014-ben közel 100 ezer nézőt ért el a mozikban.

A Szép nyári napban a Neoton Família olyan slágerei csendülnek majd fel, mint a Holnap hajnalig, a 220 felett, Ha szombat este táncol, a Santa Maria és a Don Quijote.

A Neoton pop-slágerei a hetvenes-nyolcvanas években a legtöbbet játszott dalok voltak, és még ma is tömegeket tudnak megmozgatni. Ez a tény, és a színpadi darab sikere már régóta megfilmesítésért kiáltott - mondja Zachar Balázs. – Mindannyiunk számára izgalmas kihívást jelent a klasszikus musical-tematikába ágyazott sztorit a fiatal és az idősebb generációk számára egyaránt vonzó módon elkészíteni.

A film története a színpadi verzióhoz hasonlóan a ’70-es években játszódik, egy középiskolás építőtáborban. A bulizás és a szerelem gondtalanságát élvező főszereplőknek életükben először kell szembenézniük a szüleik vagy épp a rendszer által rájuk erőltetett korlátokkal.

„Színházaink nagyon jól állnak musicalekkel, gondoljunk csak A Pál utcai fiúkra, A nagy Gatsby-re; a Madách és az Operett sikereit felsorolni is nehéz – mondja Osváth Gábor, hozzátéve:

Musicalfilmből ehhez képest évtizedenként egy készült.

Ezt a hiányt enyhíteni régi célunk, és reméljük, a Szép nyári nap egy jó kezdet lesz.”

 

Fejléckép: A Neoton Família két tagja, Végvári Ádám és Csepregi Éva (forrás: PORT.hu)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Díjat nyert Cserhalmi György és Dunai Tamás Los Angelesben – Nézd meg közös kisfilmjüket!

Az Independent Short Awards online gáláján havi szinten díjazza a fesztiválra beküldött, hazájukban már sikerrel bemutatott alkotásokat. A véletlenszerűen kiválasztott és meghívott szakértők a nagy kitüntetésekhez hasonlóan itt is különböző kategóriákban értékelik a műveket, amikkel a világ minden tájáról lehet pályázni.
Plusz

Petőfi menedzsere – Takács Ákos a Kult50-ben

Ezreket mozgat meg, százezreket ér el. A Red Bull Pilvaker ötletes performance-ként indult, mára viszont komoly misszióvá vált, amely kreatív módon népszerűsíti a magyar irodalmat a fiatalok körében. Ötletgazdája, Takács Ákos talán maga sem gondolta az elején, hova jut majd el a kezdeményezésük.
Zenés színház

A legkiemelkedőbb művészeket díjazták a Magyar Operett Napján

Immár hagyomány, hogy a Budapesti Operettszínház Kálmán Imre születésének és Lehár Ferenc halálának évfordulóján – amit 2002 óta a Magyar Operett Napjaként tartanak számon – díjazza az évadban legjobb teljesítményt nyújtó színészeket.
Könyv

Zsigerien ismerős történetek Szöllősi Mátyás új könyvében

Feszes, izgalmas és jelenkori próza Szöllősi Mátyás új kötete, amely két elbeszélést tartalmaz. Párdarabok: az egyik kíméletlen gyomros jelenkorunk Magyarországáról. A másik viszont gyönyörű katarzis a figyelmes olvasó számára. Spoilermentes kritika.
Színház

Kováts Kriszta: Az SZFE-s fiataloknak érezniük kell: nincsenek egyedül!

Múltról és jelenről, elismerésekről, kiállásról és természetesen az SZFE ügyről is beszélgettünk Kováts Krisztával. A Jászai Mari-díjas színésznő nemrégiben vehette át – maszkban – a Pro Artis Erzsébetvárosért díjat, amit értékteremtő művészeti tevékenységéért és kimagasló alkotómunkája elismeréseként kapott.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Beintett a teknős a fotósnak, díjat ért

Átadták az idei Comedy Wildlife Photography díjakat, ami immár hat éve díjazza az év legviccesebb természetfotóit. A rangos megmérettetésre ebben az évben 44 döntős kép közül választották ki a legjobbakat.
Vizuál ajánló

Lábnyomok a Mars vörös porában

A Ludwig Múzeum Egyensúlyban című kiállításán számos olyan alkotó művével találkozhatunk, akik neve ismerősen csenghet a gyűjteményt ismerő látogatóknak. Roman Ondak szlovák művész Meghosszabbított álom című alkotása több tárlaton is szerepelt az elmúlt években. A mostani időszakos kiállítás szintén egy álomszerű művét mutatja be, amelynek címe Séta a Marson. Mit rejt ez a sejtelmes cím?
Vizuál hír

Alberto Barbera marad a Velencei Filmfesztivál igazgatója

Újabb négy évre, 2024-ig hosszabbították meg Alberto Barbera kinevezését – tudta meg a The Hollywood Reporter. A hosszabbításban az is közrejátszhatott, hogy az igazgató a pandémia idején sikerrel szervezte meg a fesztivált, ami a járványügyi előírások szigorú betartásával zajlott.
Vizuál hír

Gothár Péter új filmje a Sevillai Filmfesztiválon lesz látható

Meghívást kapott Gothár Péter új rendezése, a Hét kis véletlen az európai alkotásokból válogató Sevillai Filmfesztiválra. A film az Új hullámok szekció versenyprogramjában fog szerepelni.
Vizuál kult50

Vízipólósnak készült, aztán találkozott a kortárs képzőművészettel – Bencze Péter a Kult50-ben

Elég nehéz elképzelni, bár azért nem példa nélküli, hogy aki anno ellógta a művtöri órákat, egy szép napon azzal az elhatározással ébred fel, hogy szeretné felkarolni a kortárs képzőművészeket. Bencze Péter 22 éves koráig vízilabdaedzőnek készült – a sportolói karrier reményében költözött ki Londonba is –, de amikor egy pakisztáni festőművész lakótársa lett, 180 fokot fordult az élete.