Vizuál

Filmfinanszírozás közösségi úton

2016.05.01. 09:26
Ajánlom
A filmkészítéshez nem elég egy jó ötlet, hanem sok pénz is kell hozzá. Ez a probléma gyakran még neves rendezők esetében is a megvalósítás útjába áll. Kemény Eszti és csapata már sikerrel alkalmazta a közösségi finanszírozást, és most egy újabb izgalmas alkotáshoz keresnek támogatókat.

Az interjú a PORT Magazinban jelent meg. 

NÉVJEGY

Kemény Eszter az ELTE BTK-n előbb a szabadbölcsészet szak filmelmélet-filmtörténet szakirányán, majd a Budapesti Metropolitan Egyetem mozgóképművész mesterszakán műsorkészítő szakirányon szerzett diplomát. 2014-es vizsgafilmje, a Parafrázis több díjat, köztük a Faludi Filmfesztivál díját is elnyerte. Állandó operatőre Chilton Flóra, akinek jelenleg Szürkület című diplomafilmjét készítik közösen, ehhez kampányolnak most az Indiegogo oldalon.

Kemény Eszter

Kemény Eszter (Fotó/Forrás: Laposi Dávid)

- Parafrázis című vizsgafilmed, amiben a Hajduk Károly által alakított karakter egy kastélyban bolyong, és nőkhöz való viszonyáról elmélkedik, egy eléggé meglepő csattanóval zárul. Mekkora összeget sikerült összeszedni rá az Indiegogon?

- Az egyetemen a feladat szerint egy híres rendező előtt kellett tisztelegni a vizsgafilmünkkel, én Peter Greenawayt választottam, Nietzsche-gondolatokat is felhasználva. 700 euróra volt szükségünk a megvalósításhoz azon kívül, amit az egyetemtől kaptunk. Az Indiegogo-kampányban végül több mint 100 százaléka összejött az összegnek. Spanyolországból is érkezett támogatás egy ismeretlen nőtől, ami nagy meglepetés volt.

- Van-e recept a közösségi finanszírozás sikerére?

- A nagyon jó reklám, trailer, valamint a színészekről, helyszínekről készült jó vizuális anyagok sokat lendíthetnek az ügyön. Az új filmünknél fontos hívószónak tartjuk, hogy valós, mai problémáról szól: arról, hogy vidéken mennyire nincs munka, ezért nyugatra mennek az emberek. Viszont sokkal jobb nem lesz a helyzet, mert ott is átverhetik őket, és attól, hogy pár hét alatt összeszednek egy nagyobb összeget, nem lesz jobb az életük. Tóth Kriszta novellájából készül, és Pálfi György rendező a konzulensünk. Mindegyik színész színházi színész, de filmvásznon kevésbé ismertek. Ezt direkt így akartuk, nem szerettünk volna, hogy prekoncepciókkal közeledjenek a nézők a karakterekhez. 1500 euróra van szükségünk, és most 37 százaléknál járunk. Mivel nagyon sok különböző helyen játszódik, és a szereplők is sokat utaznak, ezért a szokásos eszközbérlés, kamera, lámpák, bérleti költségek mellett főleg a benzinre költenénk az összeget.

- Aki nem a Filmművészetin végzett, annak elég nehéz a filmes szakmában anyagi támogatáshoz jutnia. Elképzelhető, hogy ez a finanszírozási forma akár nagyjátékfilmek esetében is működhet?

- Külföldön, Angliában és Amerikában működik ez a modell, nagyon sok pénzt lehet így összeszedni. Viszont Magyarországon nagyjátékfilmek esetében jelenleg annyira nem jellemző, talán csak ha külföldi közönségnek szánja az ember. Tudok olyan nagyjátékfilmes projektről, ami nagy nevekkel és rendezővel forgott volna, de nem jött össze ezen a módon. Mi fiatalok, lelkesek és ambiciózusok vagyunk; nagyon bízunk az adakozókban.

Eszterék új filmjének közösségi kampányoldala itt érhető el, a kampány kisfilmjét pedig itt tudjátok megnézni:
 

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Jazz/World

Elhunyt Szakcsi Lakatos Béla

A magyar jazz ikonikus alakját október 2-án, életének 80. évében érte a halál – adta hírül a Magyar Jazz Szövetség.
Plusz

A nem hallható zene – felvételek a környező világ rezgéseiből

A zenei világnap alkalmából érdemes eltűnődni, mi is a muzsika, és milyen rezgések léteznek a hallható tartományon túl. Bemutatunk néhány művészt és tudóst, kísérletező kedvű alkotókat, akik a körülöttünk lévő világ alig érzékelhető hangjait dolgozzák fel.
Színház

„Benett példája a követendő” – Janisch Attila is megszólalt a visszautasított díj kapcsán

Idén a Junior Prima Díj egyik idei kitüntetettje, Vilmányi Benett színművész személyes nézeteire hivatkozva nem vette át az elismerést. Az ügy kapcsán a kulturális élet több fontos szereplője is megszólalt, legutóbb Janisch Attila filmrendező.
Színház

Tarr Béla a Freeszfe Egyesület elnökségének új vezetője

A Freeszfe küldöttgyűlése szeptember 29-én új tagokat választott, munkájukat külkapcsolatokért felelős tanácsadóként továbbra is Upor László dramaturg és Rihay-Kovács Zita jogász segíti.
Színház

Személyes világvégéink – Andella Mirtill posztapokaliptikus víziót rendez

A fiatal filmrendező első színházi rendezésében, az Elnyelt rezgések utóéletében egy posztapokaliptikus vízióban enged betekintést a magyar néplélekbe, és keresi a választ arra, hogyan lehet reményt találni szubjektív, személyes világvégéink után.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Maradjon köztünk – Kiállítással tisztelegnek Révész László László előtt egykori tanítványai

2021 márciusában hunyt el Révész László László festőművész, performer, díszlettervező, forgatókönyvíró. A nemzetközileg is elismert művész 2009-től haláláig tanított a Magyar Képzőművészeti Egyetemen, mint a Festő Tanszék osztályvezető mestere, egyetemi docens, doktori témavezető.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Tanuljunk meg angolul!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a napokban elhunyt világhírű rapperről, Coolióról emlékezett meg, akit egy interjú során kapott lencsevégre.
Vizuál ajánló

Díjnyertes szlovén filmek érkeznek a Toldiba

Valahol a Bridget Jones és a Trainspotting közt elhelyezkedő, különleges hangulatú történet, egy egzisztenciális thriller a fekete komédia elemeivel vegyítve, valamint egy váratlan találkozás az idősek otthonában. Három kortárs alkotást láthatunk október végén a Szlovén Filmnapokon.
Vizuál ajánló

Kiállítással, művészeti vásárral és divatbemutatóval vár az idén 40 éves FISE

Az iparművészet minden területét felölelő kiállítás nyílik október 6-án a B32 Galériában. A tárlaton 185 kiállító, csaknem kétszáz alkotása látható majd egészen október 20-ig. A kiállítás mellett iparművészeti vásárral, divatbemutatóval és két új FISE kiadvánnyal is készülnek.
Vizuál ajánló

Több ezer műtárggyal várja a látogatókat az Art Market Budapest

Több mint ötszáz kiállító művésszel és több ezer alkotással várja az Art Market Budapest az érdeklődőket október 6-9. között a Bálnában. Közép- és Kelet-Európa vezető művészeti vásárát a Duna-parti épület négy emeletén összesen mintegy 8.000 négyzetméteren építik fel. A vásár idei díszvendége Szerbia.