Vizuál

Filmfinanszírozás közösségi úton

2016.05.01. 09:26
Ajánlom
A filmkészítéshez nem elég egy jó ötlet, hanem sok pénz is kell hozzá. Ez a probléma gyakran még neves rendezők esetében is a megvalósítás útjába áll. Kemény Eszti és csapata már sikerrel alkalmazta a közösségi finanszírozást, és most egy újabb izgalmas alkotáshoz keresnek támogatókat.

Az interjú a PORT Magazinban jelent meg. 

NÉVJEGY

Kemény Eszter az ELTE BTK-n előbb a szabadbölcsészet szak filmelmélet-filmtörténet szakirányán, majd a Budapesti Metropolitan Egyetem mozgóképművész mesterszakán műsorkészítő szakirányon szerzett diplomát. 2014-es vizsgafilmje, a Parafrázis több díjat, köztük a Faludi Filmfesztivál díját is elnyerte. Állandó operatőre Chilton Flóra, akinek jelenleg Szürkület című diplomafilmjét készítik közösen, ehhez kampányolnak most az Indiegogo oldalon.

Kemény Eszter

Kemény Eszter (Fotó/Forrás: Laposi Dávid)

- Parafrázis című vizsgafilmed, amiben a Hajduk Károly által alakított karakter egy kastélyban bolyong, és nőkhöz való viszonyáról elmélkedik, egy eléggé meglepő csattanóval zárul. Mekkora összeget sikerült összeszedni rá az Indiegogon?

- Az egyetemen a feladat szerint egy híres rendező előtt kellett tisztelegni a vizsgafilmünkkel, én Peter Greenawayt választottam, Nietzsche-gondolatokat is felhasználva. 700 euróra volt szükségünk a megvalósításhoz azon kívül, amit az egyetemtől kaptunk. Az Indiegogo-kampányban végül több mint 100 százaléka összejött az összegnek. Spanyolországból is érkezett támogatás egy ismeretlen nőtől, ami nagy meglepetés volt.

- Van-e recept a közösségi finanszírozás sikerére?

- A nagyon jó reklám, trailer, valamint a színészekről, helyszínekről készült jó vizuális anyagok sokat lendíthetnek az ügyön. Az új filmünknél fontos hívószónak tartjuk, hogy valós, mai problémáról szól: arról, hogy vidéken mennyire nincs munka, ezért nyugatra mennek az emberek. Viszont sokkal jobb nem lesz a helyzet, mert ott is átverhetik őket, és attól, hogy pár hét alatt összeszednek egy nagyobb összeget, nem lesz jobb az életük. Tóth Kriszta novellájából készül, és Pálfi György rendező a konzulensünk. Mindegyik színész színházi színész, de filmvásznon kevésbé ismertek. Ezt direkt így akartuk, nem szerettünk volna, hogy prekoncepciókkal közeledjenek a nézők a karakterekhez. 1500 euróra van szükségünk, és most 37 százaléknál járunk. Mivel nagyon sok különböző helyen játszódik, és a szereplők is sokat utaznak, ezért a szokásos eszközbérlés, kamera, lámpák, bérleti költségek mellett főleg a benzinre költenénk az összeget.

- Aki nem a Filmművészetin végzett, annak elég nehéz a filmes szakmában anyagi támogatáshoz jutnia. Elképzelhető, hogy ez a finanszírozási forma akár nagyjátékfilmek esetében is működhet?

- Külföldön, Angliában és Amerikában működik ez a modell, nagyon sok pénzt lehet így összeszedni. Viszont Magyarországon nagyjátékfilmek esetében jelenleg annyira nem jellemző, talán csak ha külföldi közönségnek szánja az ember. Tudok olyan nagyjátékfilmes projektről, ami nagy nevekkel és rendezővel forgott volna, de nem jött össze ezen a módon. Mi fiatalok, lelkesek és ambiciózusok vagyunk; nagyon bízunk az adakozókban.

Eszterék új filmjének közösségi kampányoldala itt érhető el, a kampány kisfilmjét pedig itt tudjátok megnézni:
 

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„Kezdenek visszaköszönni a ’70-es évek” – színházi emberek tiltakoznak

Kováts Adél, Mácsai Pál, Pintér Béla és Ónodi Eszter is megszólal abban a videóban, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap kiszivárgott, radikális átalakítása miatt meghirdetett december 9-i demonstráció kapcsán tettek közzé.
Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.
Színház

Újszínházi zaklatási ügyről ír a HVG

A lap úgy tudja, egy állami kitüntetéssel is rendelkező, ismert színész zaklathatott egy nem színész alkalmazottat az Újszínházban.
Plusz

Használt a tiltakozás? Végül nem bántaná az NKA-t az új törvényjavaslat

Nem szerepel a Nemzeti Kulturális Alap átalakítása a Nemzeti Kulturális Tanácsról szóló törvényjavaslatban, de a színházaknak közös fenntartási megállapodást kell kötniük a kormánnyal.
Színház

SZFE: Gothár Péter ügyét ürügyként használják fel az egyetem lejáratására

Közleményben tiltakoznak a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanárai az egyetem lejáratása, ellehetetlenítése, a színházvezetői kinevezések befolyásolása és a független színházi szféra sarokba szorítása ellen.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

Keleti Éva: Csak én vagyok, meg a fényképezőgépem

Meg több teremnyi legendás magyar művész és egy csokornyi feltörekvő tehetség. És ami összeköti őket: Keleti Éva kamerája. A fotóművész retrospektív kiállításának december 10-i megnyitója előtt exkluzív tárlatvezetést tartott a Fideliónak.
Vizuál berlin

Az elegancia és az abszurd humor jegyében adták át az Európai Filmdíjakat

Az európai film legnagyobb ünnepéről számol be helyszíni tudósítónk Berlinből, ahol szombat este, a 32. Európai Filmdíj átadóján összegyűlt az európai filmes szcéna színe-java. A helyszín, mint mindig, az ezer nézőt befogadó Nyugat-Berlini színházépület, a Haus der Berliner Festspiele volt.
Vizuál hír

Megették a 120 ezer dollárt érő kiállítási tárgyat – egy banánt

Megette egy látogató Maurizio Cattelan alkotását, egy ragasztószalaggal falra erősített banánt egy Miamiban rendezett kiállításon, ahol előzőleg egy francia műgyűjtő 120 ezer dollárért megvásárolta az olasz képzőművész Comedian (Komédiás) című művét.
Vizuál képregény

KÉP-regény: A lovak meg a sirály

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten arról mesél, hogy milyen az, amikor teljesen mást akar lefotózni, mint ami végül megjelenik a képen.
Vizuál Film

Online elérhető magyar filmek (nem csak) külföldieknek

Mindig is meg akartad mutatni a külföldi ismerőseidnek, hogy miért jók a hazai mozifilmek? Itt a lehetőség!