Vizuál

Filmfinanszírozás közösségi úton

2016.05.01. 09:26
Ajánlom
A filmkészítéshez nem elég egy jó ötlet, hanem sok pénz is kell hozzá. Ez a probléma gyakran még neves rendezők esetében is a megvalósítás útjába áll. Kemény Eszti és csapata már sikerrel alkalmazta a közösségi finanszírozást, és most egy újabb izgalmas alkotáshoz keresnek támogatókat.

Az interjú a PORT Magazinban jelent meg. 

NÉVJEGY

Kemény Eszter az ELTE BTK-n előbb a szabadbölcsészet szak filmelmélet-filmtörténet szakirányán, majd a Budapesti Metropolitan Egyetem mozgóképművész mesterszakán műsorkészítő szakirányon szerzett diplomát. 2014-es vizsgafilmje, a Parafrázis több díjat, köztük a Faludi Filmfesztivál díját is elnyerte. Állandó operatőre Chilton Flóra, akinek jelenleg Szürkület című diplomafilmjét készítik közösen, ehhez kampányolnak most az Indiegogo oldalon.

Kemény Eszter

Kemény Eszter (Fotó/Forrás: Laposi Dávid)

- Parafrázis című vizsgafilmed, amiben a Hajduk Károly által alakított karakter egy kastélyban bolyong, és nőkhöz való viszonyáról elmélkedik, egy eléggé meglepő csattanóval zárul. Mekkora összeget sikerült összeszedni rá az Indiegogon?

- Az egyetemen a feladat szerint egy híres rendező előtt kellett tisztelegni a vizsgafilmünkkel, én Peter Greenawayt választottam, Nietzsche-gondolatokat is felhasználva. 700 euróra volt szükségünk a megvalósításhoz azon kívül, amit az egyetemtől kaptunk. Az Indiegogo-kampányban végül több mint 100 százaléka összejött az összegnek. Spanyolországból is érkezett támogatás egy ismeretlen nőtől, ami nagy meglepetés volt.

- Van-e recept a közösségi finanszírozás sikerére?

- A nagyon jó reklám, trailer, valamint a színészekről, helyszínekről készült jó vizuális anyagok sokat lendíthetnek az ügyön. Az új filmünknél fontos hívószónak tartjuk, hogy valós, mai problémáról szól: arról, hogy vidéken mennyire nincs munka, ezért nyugatra mennek az emberek. Viszont sokkal jobb nem lesz a helyzet, mert ott is átverhetik őket, és attól, hogy pár hét alatt összeszednek egy nagyobb összeget, nem lesz jobb az életük. Tóth Kriszta novellájából készül, és Pálfi György rendező a konzulensünk. Mindegyik színész színházi színész, de filmvásznon kevésbé ismertek. Ezt direkt így akartuk, nem szerettünk volna, hogy prekoncepciókkal közeledjenek a nézők a karakterekhez. 1500 euróra van szükségünk, és most 37 százaléknál járunk. Mivel nagyon sok különböző helyen játszódik, és a szereplők is sokat utaznak, ezért a szokásos eszközbérlés, kamera, lámpák, bérleti költségek mellett főleg a benzinre költenénk az összeget.

- Aki nem a Filmművészetin végzett, annak elég nehéz a filmes szakmában anyagi támogatáshoz jutnia. Elképzelhető, hogy ez a finanszírozási forma akár nagyjátékfilmek esetében is működhet?

- Külföldön, Angliában és Amerikában működik ez a modell, nagyon sok pénzt lehet így összeszedni. Viszont Magyarországon nagyjátékfilmek esetében jelenleg annyira nem jellemző, talán csak ha külföldi közönségnek szánja az ember. Tudok olyan nagyjátékfilmes projektről, ami nagy nevekkel és rendezővel forgott volna, de nem jött össze ezen a módon. Mi fiatalok, lelkesek és ambiciózusok vagyunk; nagyon bízunk az adakozókban.

Eszterék új filmjének közösségi kampányoldala itt érhető el, a kampány kisfilmjét pedig itt tudjátok megnézni:
 

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Ezeket a könyveket vásárolták legtöbben karácsonyra

A könyv az egyik legjobb dolog, ami a fa alá kerülhet – legalábbis szerintünk. A decemberi eladási adatokból az is kiderül, hogy melyik kötetekkel lepték meg szeretteiket a vásárlók.
Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Klasszikus

Mit játszhat egy fagottista a tévémacin túl?

A kérdésre a választ Stefán Zsófia koncertje adhatja meg, aki a Concerto Zeneházban lép fel január 14-én.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Könyv

Rovarokkal, penésszel, idővel való küzdelem a corvinák védelmében

Vegyészek, restaurátorok, ötvös- és textilművészek is munkálkodtak azért, hogy Mátyás király világhírű kódexei fennmaradjanak.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál kiállítás

Hős vagy gazember? – Az ismeretlen Görgei

Görgei Artúr honvéd tábornokról szóló időszaki kiállítás nyílt a Nemzeti Múzeumban. A tárlat arra is választ igyekszik adni, igaza volt-e Kossuth Lajosnak, aki Görgeit tette felelőssé a szabadságharc elvesztéséért.
Vizuál hír

Ezekért a magyar filmekért szoríthatunk a Berlinalén

Buda Flóra Anna Entropia és Tóth Luca Lidérc úr című rövidfilmje is szerepel a februárban kezdődő Berlini Nemzetközi Filmfesztivál programjában.
Vizuál vincent van gogh

Először hagyják el Európát Van Gogh napraforgói

A londoni National Gallery a tokiói olimpiára kölcsönzi a birtokában lévő egyetlen napraforgós Vincent van Gogh-festményt a 2020-as tokiói nyári olimpiai játékok alkalmából.
Vizuál optikai csalódás

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Vizuál videó

Több mint 30 ezren látták a Rossz verseket

A rendező, Reisz Gábor és csapata ennek alkalmából különleges zenés remix-videóban köszöni meg a nézők bizalmát.