Vizuál

Filmfinanszírozás közösségi úton

2016.05.01. 09:26
Ajánlom
A filmkészítéshez nem elég egy jó ötlet, hanem sok pénz is kell hozzá. Ez a probléma gyakran még neves rendezők esetében is a megvalósítás útjába áll. Kemény Eszti és csapata már sikerrel alkalmazta a közösségi finanszírozást, és most egy újabb izgalmas alkotáshoz keresnek támogatókat.

Az interjú a PORT Magazinban jelent meg. 

NÉVJEGY

Kemény Eszter az ELTE BTK-n előbb a szabadbölcsészet szak filmelmélet-filmtörténet szakirányán, majd a Budapesti Metropolitan Egyetem mozgóképművész mesterszakán műsorkészítő szakirányon szerzett diplomát. 2014-es vizsgafilmje, a Parafrázis több díjat, köztük a Faludi Filmfesztivál díját is elnyerte. Állandó operatőre Chilton Flóra, akinek jelenleg Szürkület című diplomafilmjét készítik közösen, ehhez kampányolnak most az Indiegogo oldalon.

Kemény Eszter

Kemény Eszter (Fotó/Forrás: Laposi Dávid)

- Parafrázis című vizsgafilmed, amiben a Hajduk Károly által alakított karakter egy kastélyban bolyong, és nőkhöz való viszonyáról elmélkedik, egy eléggé meglepő csattanóval zárul. Mekkora összeget sikerült összeszedni rá az Indiegogon?

- Az egyetemen a feladat szerint egy híres rendező előtt kellett tisztelegni a vizsgafilmünkkel, én Peter Greenawayt választottam, Nietzsche-gondolatokat is felhasználva. 700 euróra volt szükségünk a megvalósításhoz azon kívül, amit az egyetemtől kaptunk. Az Indiegogo-kampányban végül több mint 100 százaléka összejött az összegnek. Spanyolországból is érkezett támogatás egy ismeretlen nőtől, ami nagy meglepetés volt.

- Van-e recept a közösségi finanszírozás sikerére?

- A nagyon jó reklám, trailer, valamint a színészekről, helyszínekről készült jó vizuális anyagok sokat lendíthetnek az ügyön. Az új filmünknél fontos hívószónak tartjuk, hogy valós, mai problémáról szól: arról, hogy vidéken mennyire nincs munka, ezért nyugatra mennek az emberek. Viszont sokkal jobb nem lesz a helyzet, mert ott is átverhetik őket, és attól, hogy pár hét alatt összeszednek egy nagyobb összeget, nem lesz jobb az életük. Tóth Kriszta novellájából készül, és Pálfi György rendező a konzulensünk. Mindegyik színész színházi színész, de filmvásznon kevésbé ismertek. Ezt direkt így akartuk, nem szerettünk volna, hogy prekoncepciókkal közeledjenek a nézők a karakterekhez. 1500 euróra van szükségünk, és most 37 százaléknál járunk. Mivel nagyon sok különböző helyen játszódik, és a szereplők is sokat utaznak, ezért a szokásos eszközbérlés, kamera, lámpák, bérleti költségek mellett főleg a benzinre költenénk az összeget.

- Aki nem a Filmművészetin végzett, annak elég nehéz a filmes szakmában anyagi támogatáshoz jutnia. Elképzelhető, hogy ez a finanszírozási forma akár nagyjátékfilmek esetében is működhet?

- Külföldön, Angliában és Amerikában működik ez a modell, nagyon sok pénzt lehet így összeszedni. Viszont Magyarországon nagyjátékfilmek esetében jelenleg annyira nem jellemző, talán csak ha külföldi közönségnek szánja az ember. Tudok olyan nagyjátékfilmes projektről, ami nagy nevekkel és rendezővel forgott volna, de nem jött össze ezen a módon. Mi fiatalok, lelkesek és ambiciózusok vagyunk; nagyon bízunk az adakozókban.

Eszterék új filmjének közösségi kampányoldala itt érhető el, a kampány kisfilmjét pedig itt tudjátok megnézni:
 

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Szombaton újra Bach zenéje szól a metró peronja mellett

Idén is lemerészkednek az Operaház zenészei a metróba, Bach műveiből nyújtanak ízelítőt a zeneszerző születésének 334. évfordulóján. Élmény lesz a tömegközlekedés!
Vizuál

Megnyílt az Antik and Art Budapest vásár és kiállítás

A magyar műtárgypiac legnevesebb szereplői részvételével több mint 30 kiállító anyaga látható a Millenárison, köztük bútor, csillár, ékszer, festmény, grafika, numizmatika, óra, papír-régiség, porcelán és kerámia, ritkaság-szőnyegek, textíliák, vallási tárgyak.
Klasszikus

Itt hallgathatod vissza Bősze Ádám Varázsboltjának előző adásait

Tíz rész már felkerült podcastként a netre, mutatjuk, ha esetleg nem találta volna!
Színház

Földrészeken átívelő Íliász maraton az Ódry Színpadon

Éjszakába nyúló Íliász-felolvasást tartanak az Ódry Színpadon pénteken. A mintegy 12 órásra tervezett esemény, ahhoz az 59 ország részvételével zajló világméretű Homérosz-olvasáshoz csatlakozik, amelyet a lyoni École Normale Supérieure kezdeményezésére szerveztek meg.
Vizuál

KÉP-regény: Fényképezzünk Madonnát!

A Fidelio új sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Íme az első rész, amely az Evita című film budapesti forgatásához kötődik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Bruno Ganz gyémántgyűrűjét Jens Harzer német színész viselheti tovább

A német nyelvű színházművészet legrangosabb elismerését, a gyémántokkal kirakott Iffland-gyűrűt Jens Harzer német színésznek adta tovább korábbi kitüntetettje, Bruno Ganz - jelentette be az osztrák kulturális minisztérium, a februárban 77 évesen elhunyt svájci filmszínész végrendeletének felnyitása után. 
Vizuál hír

Egy napra hazavihetsz egy Picassót

...csak meg kell indokolni, miért szeretnéd, ha a te lakásod falán lógna. Az ötlet, amivel egy Picasso-kiállítást reklámoznak, kicsit olyan, mintha egy Hamupipőke-rajongó műgyűjtő fejéből pattant volna ki. Megkapod a képet, de mindössze egyetlen napra. Arról nincs információnk, hogy akkor vinnék vissza a múzeumba, mikor éjfélt üt az óra, de úgy lenne stílusos.
Vizuál fotó

KÉP-regény: Fényképezzünk Madonnát!

A Fidelio új sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Íme az első rész, amely az Evita című film budapesti forgatásához kötődik.
Vizuál műgyűjtés

Megnyílt az Antik and Art Budapest vásár és kiállítás

A magyar műtárgypiac legnevesebb szereplői részvételével több mint 30 kiállító anyaga látható a Millenárison, köztük bútor, csillár, ékszer, festmény, grafika, numizmatika, óra, papír-régiség, porcelán és kerámia, ritkaság-szőnyegek, textíliák, vallási tárgyak.
Vizuál fényképTár

Nem szabadott nagyobb fület rajzolni Sztálinnak, mint az etalon – FényképTár

A vezetők képmásán minden apró részletet ellenőriztek, központilag kiadott portrékról dolgoztak az állami ünnepségek transzparenseinek festői.