Vizuál

Filmhátterek háttéremberei

2016.12.02. 08:23
Ajánlom
Ön meg tud nevezni legalább egy filmes háttérfestőt? Nem? Akkor ebből a frissen megjelent könyvből pótolhatja lemaradását. Annyit elárulunk, hogy Salvador Dalí is kipróbálta magát a műfajban, és több pár éve készült film háttere is a régi technikával készült.

Egy rendkívül izgalmas filmes könyv (The Art of the Hollywood Backdrop) jelent meg a napokban – angol nyelven – mely a filmes háttérfestők nehéz és fáradtságos munkáját állítja középpontba - írja a hyperallergic.com. A nézők sokszor nem is veszik észre, mennyi meló van egy-egy film hátterében, bár ez manapság már inkább technikai, mint művészeti kérdés.

hatter

hatter

Az 1930-as évektől a CGI és a nagy felbontású fotók megjelenéséig a festett háttereknek óriási jelentőségük volt a filmiparban. A háttérfestő háttéremberek háttérmunkáját kevéssé ismerték el, annak ellenére, hogy nem is kérdés, mekkora szerepük volt abban, hogy a valóságot filmes háttérré transzformálják egy-egy gyönyörűen kivitelezett, hatalmas festmény által.

Ezeknek a háttérembereknek a munkáját ismerteti meg a könyv, mely több mint 300 képet tartalmaz híres filmek festett háttereiről. Az album már megrendelhető az amazonon is.

A szerző a bevezetőben azt írja, hogy ezek a speciális effekt-hátterek, a legnagyobb festmények, amiket valaha festettek, és lélegzetelállító művészi és technikai virtuozitással alkották meg őket. Azt is megjegyzik, hogy manapság a háttereket már digitálisan nyomtatott fotónagyítások alkotják, de a festett háttereknek még most is van szerepük, bár egyre kisebb mértékben.

Furcsa, mégis igaz, hogy a festett háttér gyakran igazibbnak hat, mint egy kinagyított fotó. A szcenikusok természetesen manipulálni tudják a hátteret a fények, színek, textúrák beállításával, bizonyos részletek kiemelésével, mások elfedésével. Másrészről a fotó statikus, és egy részlet hangsúlyozásával lehet, hogy épp a többi beállítást teszik tönkre.

Több nem is olyan régen készült filmeken is festett háttereket használtak, hogy különleges, „túlvilági” atmoszférát teremtsenek. Ilyen volt például a Lemony Snicket: A balszerencse áradása 2004-ből, vagy a 2014-es Csillagok között, mely részben az űrben játszódik.

A könyv nagy része azokra a művészekre koncentrál, akik Hollywood „aranykorában” dolgoztak a filmháttereken. Az 1936-os Megkövült erdő (The Petrified Forest) című film története szerint az arizonai sivatagban játszódott, viszont a teljes forgatás a Warner Bros kaliforniai stúdiójában, élethű hátterek előtt zajlott.

A háttérfestők soha nem kerültek a figyelem középpontjába, valószínűleg senki sem tudna felsorolni név szerint egyetlen ilyen szakembert, illetve művészt sem. Pedig Salvador Dalí is kipróbálta magát egy filmben, nevezetesen Hitchcock Elbűvölve (Spellbound) című misztikus thrillerében ő tervezte és festette meg a híres álomjelenet díszletét.

A mozinéző talán észre sem veszi ezeket a munkákat, illetve valódi, három dimenziós háttereknek gondolják őket, pedig az Óz, a csodák csodája (1939), az Észak-északnyugat (1959) vagy Az Operaház fantomja című filmek hátterei is ezeknek a háttérfestő embereknek a munkáját dicsérik.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

„Írás és olvasás ikrek” - Vámos Miklós a Lírástudókban

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio május 12-én, szerda este fél 8-kor jelentkező irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Vámos Miklós író.
Színház

Gyabronka József, Háy János és Alföldi Róbert az újranyitó Átrium színpadán

Május 21-től újra élő előadásokat tart az Átrium. A budai intézmény első produkciója a Fehér nyuszi, vörös nyuszi című darab Gyabronka József előadásában, ezt követően egy Háy János-premierrel, valamint a Mefisztó című kortárs zenés kabaréval várják a közönséget.
Színház

Eredeti Örkény-egypercessel köszöntötték Mácsai Pált a jubileumi Azt meséld el Pista! után

Május 12-én különleges évfordulót ünnepelt az Örkény Színház, ugyanis 700. alkalommal tűzték műsorra Mácsai Pál egyszemélyes előadását, az Azt meséld el, Pista!-t.
Klasszikus

A Budapesti Fesztiválzenekar emlékkoncertet tart a koronavírus áldozatainak emlékére

A május 26-i ingyenes emlékkoncertet a Budapest Kongresszusi Központban rendezik meg, ahol a Budapesti Fesztiválzenekar és egy erre az alkalomra összeálló kórus, Fischer Iván vezényletével Mozart Requiemjét adja elő. A koncertet aznap az RTL Klub-on is meg lehet tekinteni.
Jazz/World

"Tragikus végű játszma" – A kékszakállú herceg várát új formába öntötte Sárik Péter

Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operájára Sárik Péter zeneszerző, jazz-zongoraművész készített jazzátiratot, melyet először élőben augusztusban hallhat a közönség a Zempléni Fesztiválon.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: A Gyilkos tó kémiája

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Gyilkos-tónál megélt pálinka-történeteket mesélt.
Vizuál aukció

Új kiállítótérrel bővül a Virág Judit Galéria

Rippl-Rónai, Bortnyik és Munkácsy remekművei láthatók a május 15-én nyíló, csaknem 400 négyzetméteres területtel kibővülő Virág Judit Galériában, ahol a 105 kortárs és 157 klasszikus művet felvonultató új aukciós tárlat is megtekinthető.
Vizuál hír

Jelentős elismerésben részesül Marina Abramović

Marina Abramović világhírű performanszművész kapja idén a spanyol Nobel-díjnak is nevezett Asztúria hercegnője-díjat művészeti kategóriában – adta hírül a Papageno, a Pledge Times hírportálra hivatkozva. Az Asztúria hercegnője Alapítvány minden évben nyolc kategóriában osztja ki az elismerést, melynek első kihirdetett győztese a szerb művész.
Vizuál premier

Online premieren mutatják be a frissen felújított Habfürdőt

Kovásznai György születésének 87. évfordulóján a Nemzeti Filmintézet-Filmarchívum Igazgatósága videomegosztó csatornáján két alkalommal, május 15-én és 16-án este 7 órakor bemutatja a legendás animációs film restaurált változatát. 
Vizuál hír

106 éves korában elhunyt Norman Lloyd amerikai színész-rendező

Az Emmy-díjra jelölt színészt Los Angeles-i otthonában érte a halál - adta hírül az MTI. Norman Lloyd pályafutása kezdetén együtt dolgozott Orson Wellesszel, Alfred Hitchcockkal és Charlie Chaplinnel is.