Vizuál

Filmhátterek háttéremberei

2016.12.02. 08:23
Ajánlom
Ön meg tud nevezni legalább egy filmes háttérfestőt? Nem? Akkor ebből a frissen megjelent könyvből pótolhatja lemaradását. Annyit elárulunk, hogy Salvador Dalí is kipróbálta magát a műfajban, és több pár éve készült film háttere is a régi technikával készült.

Egy rendkívül izgalmas filmes könyv (The Art of the Hollywood Backdrop) jelent meg a napokban – angol nyelven – mely a filmes háttérfestők nehéz és fáradtságos munkáját állítja középpontba - írja a hyperallergic.com. A nézők sokszor nem is veszik észre, mennyi meló van egy-egy film hátterében, bár ez manapság már inkább technikai, mint művészeti kérdés.

hatter

hatter

Az 1930-as évektől a CGI és a nagy felbontású fotók megjelenéséig a festett háttereknek óriási jelentőségük volt a filmiparban. A háttérfestő háttéremberek háttérmunkáját kevéssé ismerték el, annak ellenére, hogy nem is kérdés, mekkora szerepük volt abban, hogy a valóságot filmes háttérré transzformálják egy-egy gyönyörűen kivitelezett, hatalmas festmény által.

Ezeknek a háttérembereknek a munkáját ismerteti meg a könyv, mely több mint 300 képet tartalmaz híres filmek festett háttereiről. Az album már megrendelhető az amazonon is.

A szerző a bevezetőben azt írja, hogy ezek a speciális effekt-hátterek, a legnagyobb festmények, amiket valaha festettek, és lélegzetelállító művészi és technikai virtuozitással alkották meg őket. Azt is megjegyzik, hogy manapság a háttereket már digitálisan nyomtatott fotónagyítások alkotják, de a festett háttereknek még most is van szerepük, bár egyre kisebb mértékben.

Furcsa, mégis igaz, hogy a festett háttér gyakran igazibbnak hat, mint egy kinagyított fotó. A szcenikusok természetesen manipulálni tudják a hátteret a fények, színek, textúrák beállításával, bizonyos részletek kiemelésével, mások elfedésével. Másrészről a fotó statikus, és egy részlet hangsúlyozásával lehet, hogy épp a többi beállítást teszik tönkre.

Több nem is olyan régen készült filmeken is festett háttereket használtak, hogy különleges, „túlvilági” atmoszférát teremtsenek. Ilyen volt például a Lemony Snicket: A balszerencse áradása 2004-ből, vagy a 2014-es Csillagok között, mely részben az űrben játszódik.

A könyv nagy része azokra a művészekre koncentrál, akik Hollywood „aranykorában” dolgoztak a filmháttereken. Az 1936-os Megkövült erdő (The Petrified Forest) című film története szerint az arizonai sivatagban játszódott, viszont a teljes forgatás a Warner Bros kaliforniai stúdiójában, élethű hátterek előtt zajlott.

A háttérfestők soha nem kerültek a figyelem középpontjába, valószínűleg senki sem tudna felsorolni név szerint egyetlen ilyen szakembert, illetve művészt sem. Pedig Salvador Dalí is kipróbálta magát egy filmben, nevezetesen Hitchcock Elbűvölve (Spellbound) című misztikus thrillerében ő tervezte és festette meg a híres álomjelenet díszletét.

A mozinéző talán észre sem veszi ezeket a munkákat, illetve valódi, három dimenziós háttereknek gondolják őket, pedig az Óz, a csodák csodája (1939), az Észak-északnyugat (1959) vagy Az Operaház fantomja című filmek hátterei is ezeknek a háttérfestő embereknek a munkáját dicsérik.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

A végzet asszonya élete végéig díva maradt

A magyar femme fatale emigráns éveiben ritkán mutatkozott, nem járt társaságba - saját, régi filmjei viszont hipnotikus erővel hatottak rá.
Klasszikus

Hegedűn játszott az agyműtétje közben, a sebész elveszett Mahlernél

Egy 53 éves brit muzsikus agyműtéten esett át. A hangszerét is vinnie kellett az operációra, hogy az orvosok ellenőrizni tudják, ne sérüljenek az agy más részei a beavatkozás közben.
Tánc

Elbűvölte a Jacqueline du Pré életéről szóló balett Daniel Barenboim karmestert

Bemutatták a legendás csellista életéről szóló balettelőadást a brit Királyi Operaházban. Özvegye, Daniel Barenboim is pozitívan nyilatkozott a produkcióról.
Klasszikus

Egy életet kell végigélni ahhoz, hogy valaki így tudjon zongorázni

Kurtág Márta emlékére szólt a zene szerdán a BMC-ben, a 94 éves Kurtág György játékát pedig videofelvételen hallottuk. Feleségének tett ígérete volt, hogy ezt a Mozart-szonátát adja elő.
Zenés színház

A díva, akit a grúz szegénységből a világ tetejére segített az énekhangja

Tbilisziben született, Milánóban él, szerte a világon ünneplik. 2020-ban Japán és Kína mellett a Keresztény farsang sztárvendégeként Magyarországon is fellép „az operavilág Angelina Jolie”-jaként emlegetett szoprán, Nino Machaidze, aki magazinunknak karrierje lépcsőfokairól, múltjáról, jelenéről és jövőjéről is mesélt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

A Netflix hozza Sophia Loren új filmjét

A Netflix vásárolta meg az Előttem az élet című világhírű regényből, Sophia Loren főszereplésével készülő új produkció forgalmazási jogait.
Vizuál hír

Tiltakoznak a dolgozók a múzeumok költöztetése ellen

Elfogadhatatlannak tartják, hogy államtitok lett egy közgyűjtemény költözésének részleteiből, a műtárgyakhoz pedig évekig még a szakértők sem férhetnek hozzá. "Költöző közgyűjtemények, veszélyeztetett értékek, bizonytalanságban tartott munkatársak..." címmel adtak hangot véleményüknek.
Vizuál morphoto

KÉP-regény: A napelemes poloska

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten a klímaváltozásra reflektál.
Vizuál berlinale

Jeremy Ironsszal és politikai állásfoglalásokkal nyitott a Berlinale

A társadalmi, politikai kérdések iránt hagyományosan nyitott Berlini Nemzetközi Filmfesztivál csütörtök esti megnyitóján egyperces néma tiszteletadással emlékeztek meg a Hessen tartományi Hanauban előző nap történt lövöldözés áldozatairól.
Vizuál kritika

Eredeti művek – hamis kiállítás?

Lehet-e egy punkot klasszikus kiállításon bemutatni? Kifinomult bosszú a művészeti közegtől vagy egyszerű félreértelmezés?