Vizuál

Filmhátterek háttéremberei

2016.12.02. 08:23
Ajánlom
Ön meg tud nevezni legalább egy filmes háttérfestőt? Nem? Akkor ebből a frissen megjelent könyvből pótolhatja lemaradását. Annyit elárulunk, hogy Salvador Dalí is kipróbálta magát a műfajban, és több pár éve készült film háttere is a régi technikával készült.

Egy rendkívül izgalmas filmes könyv (The Art of the Hollywood Backdrop) jelent meg a napokban – angol nyelven – mely a filmes háttérfestők nehéz és fáradtságos munkáját állítja középpontba - írja a hyperallergic.com. A nézők sokszor nem is veszik észre, mennyi meló van egy-egy film hátterében, bár ez manapság már inkább technikai, mint művészeti kérdés.

hatter

hatter

Az 1930-as évektől a CGI és a nagy felbontású fotók megjelenéséig a festett háttereknek óriási jelentőségük volt a filmiparban. A háttérfestő háttéremberek háttérmunkáját kevéssé ismerték el, annak ellenére, hogy nem is kérdés, mekkora szerepük volt abban, hogy a valóságot filmes háttérré transzformálják egy-egy gyönyörűen kivitelezett, hatalmas festmény által.

Ezeknek a háttérembereknek a munkáját ismerteti meg a könyv, mely több mint 300 képet tartalmaz híres filmek festett háttereiről. Az album már megrendelhető az amazonon is.

A szerző a bevezetőben azt írja, hogy ezek a speciális effekt-hátterek, a legnagyobb festmények, amiket valaha festettek, és lélegzetelállító művészi és technikai virtuozitással alkották meg őket. Azt is megjegyzik, hogy manapság a háttereket már digitálisan nyomtatott fotónagyítások alkotják, de a festett háttereknek még most is van szerepük, bár egyre kisebb mértékben.

Furcsa, mégis igaz, hogy a festett háttér gyakran igazibbnak hat, mint egy kinagyított fotó. A szcenikusok természetesen manipulálni tudják a hátteret a fények, színek, textúrák beállításával, bizonyos részletek kiemelésével, mások elfedésével. Másrészről a fotó statikus, és egy részlet hangsúlyozásával lehet, hogy épp a többi beállítást teszik tönkre.

Több nem is olyan régen készült filmeken is festett háttereket használtak, hogy különleges, „túlvilági” atmoszférát teremtsenek. Ilyen volt például a Lemony Snicket: A balszerencse áradása 2004-ből, vagy a 2014-es Csillagok között, mely részben az űrben játszódik.

A könyv nagy része azokra a művészekre koncentrál, akik Hollywood „aranykorában” dolgoztak a filmháttereken. Az 1936-os Megkövült erdő (The Petrified Forest) című film története szerint az arizonai sivatagban játszódott, viszont a teljes forgatás a Warner Bros kaliforniai stúdiójában, élethű hátterek előtt zajlott.

A háttérfestők soha nem kerültek a figyelem középpontjába, valószínűleg senki sem tudna felsorolni név szerint egyetlen ilyen szakembert, illetve művészt sem. Pedig Salvador Dalí is kipróbálta magát egy filmben, nevezetesen Hitchcock Elbűvölve (Spellbound) című misztikus thrillerében ő tervezte és festette meg a híres álomjelenet díszletét.

A mozinéző talán észre sem veszi ezeket a munkákat, illetve valódi, három dimenziós háttereknek gondolják őket, pedig az Óz, a csodák csodája (1939), az Észak-északnyugat (1959) vagy Az Operaház fantomja című filmek hátterei is ezeknek a háttérfestő embereknek a munkáját dicsérik.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Megépítették a hangszereket, amiket Bosch a Gyönyörök kertjén ábrázolt

És kiderült, hogy pokolian szólnak. Nem véletlenül, hiszen az 1500 táján készült triptichon Pokol szárnyán találhatóak.
Zenés színház

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Zenés színház

Spielberg egy 17 éves, ismeretlen lányt választott a West Side Story női főszerepére

Steven Spielberg egy nyílt szereplőválogatáson feltűnt, ismeretlen 17 éves lányra bízta Maria szerepét a West Side Story új filmes feldolgozásában.
Vizuál

A naiv festő, aki egy szenttől kapta tudását

60 év felett kezdett el festeni, és úgy vált az egyik meghatározó roma művésszé itthon, hogy csak két általánost végzett el. Balázs Jánosnak nem volt könnyű élete, de mindig elfogadta sorsát - egyedül az alkotás érdekelte.
Klasszikus

Ilyen lenne a #10éveskihívás kedvenc zeneszerzőinkkel

A közösségi médiában hódít a 10 éves kihívás, azaz a #10yearschallenge. Megnéztük, milyen lenne, ha a legnagyobb zeneszerzők is posztolnának fotót és szöveget.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Szakírói pályázatot hirdet a Capa Központ

40 év alatti szerzők írásait várják a Kép-Élmény című kiállításhoz kapcsolódóan. 
Vizuál Film

Néhány érdekesség az idei Oscar-jelöltekről

Több érdekességet is összegyűjtött az Amerikai Filmakadémia az Oscar-díj kedden nyilvánosságra hozott idei jelöltjeiről. Miben különleges Lady Gaga nominációja?
Vizuál oscar

Nincs magyar Oscar-jelölt, a Ruben Brandt és a Susotázs is lemaradt

Fantasztikus siker kapujában állt a magyar animációs film, de sajnos nem sikerült jelölést szereznie.
Vizuál kiállítás

A naiv festő, aki egy szenttől kapta tudását

60 év felett kezdett el festeni, és úgy vált az egyik meghatározó roma művésszé itthon, hogy csak két általánost végzett el. Balázs Jánosnak nem volt könnyű élete, de mindig elfogadta sorsát - egyedül az alkotás érdekelte.
Vizuál Film

Heavy metál partival és mozgó szaunával érkeznek a finn filmek

A finn filmes kultúra legjavába nyerhetünk betekintést február 6. és 10. között, a nyolcadik Finn Filmnapokon  Az idén 15 éves magyarországi Finn Intézet (FinnAgora) díjnyertes dokumentumfilmeket, nagyjáték- és rövidfilmeket hoz el a budapesti Toldi moziba.