Vizuál

Filmhátterek háttéremberei

2016.12.02. 08:23
Ajánlom
Ön meg tud nevezni legalább egy filmes háttérfestőt? Nem? Akkor ebből a frissen megjelent könyvből pótolhatja lemaradását. Annyit elárulunk, hogy Salvador Dalí is kipróbálta magát a műfajban, és több pár éve készült film háttere is a régi technikával készült.

Egy rendkívül izgalmas filmes könyv (The Art of the Hollywood Backdrop) jelent meg a napokban – angol nyelven – mely a filmes háttérfestők nehéz és fáradtságos munkáját állítja középpontba - írja a hyperallergic.com. A nézők sokszor nem is veszik észre, mennyi meló van egy-egy film hátterében, bár ez manapság már inkább technikai, mint művészeti kérdés.

hatter

hatter

Az 1930-as évektől a CGI és a nagy felbontású fotók megjelenéséig a festett háttereknek óriási jelentőségük volt a filmiparban. A háttérfestő háttéremberek háttérmunkáját kevéssé ismerték el, annak ellenére, hogy nem is kérdés, mekkora szerepük volt abban, hogy a valóságot filmes háttérré transzformálják egy-egy gyönyörűen kivitelezett, hatalmas festmény által.

Ezeknek a háttérembereknek a munkáját ismerteti meg a könyv, mely több mint 300 képet tartalmaz híres filmek festett háttereiről. Az album már megrendelhető az amazonon is.

A szerző a bevezetőben azt írja, hogy ezek a speciális effekt-hátterek, a legnagyobb festmények, amiket valaha festettek, és lélegzetelállító művészi és technikai virtuozitással alkották meg őket. Azt is megjegyzik, hogy manapság a háttereket már digitálisan nyomtatott fotónagyítások alkotják, de a festett háttereknek még most is van szerepük, bár egyre kisebb mértékben.

Furcsa, mégis igaz, hogy a festett háttér gyakran igazibbnak hat, mint egy kinagyított fotó. A szcenikusok természetesen manipulálni tudják a hátteret a fények, színek, textúrák beállításával, bizonyos részletek kiemelésével, mások elfedésével. Másrészről a fotó statikus, és egy részlet hangsúlyozásával lehet, hogy épp a többi beállítást teszik tönkre.

Több nem is olyan régen készült filmeken is festett háttereket használtak, hogy különleges, „túlvilági” atmoszférát teremtsenek. Ilyen volt például a Lemony Snicket: A balszerencse áradása 2004-ből, vagy a 2014-es Csillagok között, mely részben az űrben játszódik.

A könyv nagy része azokra a művészekre koncentrál, akik Hollywood „aranykorában” dolgoztak a filmháttereken. Az 1936-os Megkövült erdő (The Petrified Forest) című film története szerint az arizonai sivatagban játszódott, viszont a teljes forgatás a Warner Bros kaliforniai stúdiójában, élethű hátterek előtt zajlott.

A háttérfestők soha nem kerültek a figyelem középpontjába, valószínűleg senki sem tudna felsorolni név szerint egyetlen ilyen szakembert, illetve művészt sem. Pedig Salvador Dalí is kipróbálta magát egy filmben, nevezetesen Hitchcock Elbűvölve (Spellbound) című misztikus thrillerében ő tervezte és festette meg a híres álomjelenet díszletét.

A mozinéző talán észre sem veszi ezeket a munkákat, illetve valódi, három dimenziós háttereknek gondolják őket, pedig az Óz, a csodák csodája (1939), az Észak-északnyugat (1959) vagy Az Operaház fantomja című filmek hátterei is ezeknek a háttérfestő embereknek a munkáját dicsérik.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Színes, szélesvásznú életműdíjak a magyar film ünnepén

Megszámlálhatatlan filmben és televíziós alkotásban játszottak az 5. Magyar Filmhét életműdíjasai: Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera. A díjátadóval megkezdődött a filmhét, hét kategóriában összesen 203 filmet vetítenek a Corvin moziban.
Plusz

Létünk legizgalmasabb momentuma a felfedezés – Interjú Novák Péterrel

Javában tart a Partitúra zenei, művészeti road show új szériájának forgatása. Novák Péterrel rendező tapasztalatairól, forgatásokról, témaválasztásról mesélt, és arról is, hogy lehet-e kultúra nélkül élni.
Plusz

Kicsoda valójában a hölgy a híres „We Can Do It!” poszteren?

Mindenki ismeri az ikonikus posztert, amelyen egy nő feszít, mellette a híres szlogen: „Meg tudjuk csinálni”. De kicsoda a képen látható hölgy?
Zenés színház

Népdalt énekelve sétál át a macska a hivatalon

Halas Dóra és Nagy Fruzsina már a második közös előadásukat készítették el a Soharóza kórussal. Catwalk-koncertnek nevezik az általuk alkotott műfajt, amelyben elegyednek a kóruskoncert, a színház és a divatbemutató jellegzetességei. Az Ügyben népdalokat dolgoztak fel, bár mint mondták, Kodály és Bartók óta valami nagyon félrecsúszott a népzene társadalmi megítélésében.
Vizuál

Ruben Brandt visszatért a tett helyére – interjú Milorad Krstić-csel

Milorad Krstić animált krimije, a Ruben Brandt 40 ezer néző felett jár, és közel került az Oscar-jelöltséghez. A Műcsarnokban rendezett kiállítással a kör teljessé vált, a festménytolvaj visszatért születési helyére. A művészettörténeti utalásokkal zsúfolt mozi 2018 egyik legmeghatározóbb mozzanata volt a magyar kultúrában, így alkotója bekerült az idei Kult50-be is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

A legelső magyar absztrakt festmény is megcsodálható az újragondolt Czóbel kiállításon

Tovább folytatódik Czóbel Béla életművének bemutatása Szentendrén, a Templomdombon, a művész egykori lakóhelyén kialakított múzeumban. Az Újragondolt Czóbel 4.0. kiállítás egyik szenzációja a legkorábbi magyar absztrakt festmény.
Vizuál napszállta

Nemes Jeles László a legjobb rendező Pekingben

Nemes Jeles László nyerte a legjobb rendező díját Ázsia nagyszabású seregszemléjén, a Pekingi Nemzetközi Filmfesztiválon a Napszállta című filmjéért. A filmet pénteken vetítik a Magyar Filmhéten, a Corvin moziban.
Vizuál magazin

Csokoládéra épült a világhírű műgyűjtemény

A Budapest Art Week keretén belül betekintettünk a budapesti Ludwig Múzeum kulisszái mögé, ahol azt is megtudhattuk, mi köze a húsvéti csokitojásoknak Andy Warhol pop-art képeihez.
Vizuál videó

Terápia filmben és építészetben – Krigler Gábor és Varga Tamás a Kult50-ben

A Kult50 a háttérben álló alkotókra is szeretné felhívni a figyelmet, hiszen Krigler Gábor showrunner, kreatív producer sorozataival és Varga Tamás építész épületeivel sokan naponta találkoznak. Videósorozatunk hetente két alkalommal jelentkezik, amelyben párosával mutatjuk be az idei Kult50 szereplőit.
Vizuál hír

Színes, szélesvásznú életműdíjak a magyar film ünnepén

Megszámlálhatatlan filmben és televíziós alkotásban játszottak az 5. Magyar Filmhét életműdíjasai: Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera. A díjátadóval megkezdődött a filmhét, hét kategóriában összesen 203 filmet vetítenek a Corvin moziban.