Vizuál

Fokhagyma a sivatagban

2011.04.26. 13:57
Ajánlom
Egy speciális projektre gyűjt pénzt öt magyar művész.

Idén először kapott meghívást magyar alkotócsoport az amerikai Burning Man Fesztiválra, amelyet minden évben a Nevadai sivatagban rendeznek meg egy ideiglenes városban, Black Rock Cityben. A kies helyszín célja egyrészt az, hogy a résztvevők megszabaduljanak a város zajától és a technikai eszközök nyomásától, másrészt hogy önfeledten szórakozhassanak. A színes programok részét képezi, hogy minden évben felállítanak több új installációt, amelyek között idén akár egy magyar alkotás is helyet kaphat, az öt művész által megálmodott ReOnion.

Az öt budapesti művész  ̶  Feles Dani, Sztojánovits Andrea, Debreczeni Péter, Ádám Zsolt és Laczkó Juli ̶  által megálmodott installáció végül is egy újrahasznosított anyagokból készített óriás fokhagyma, amely kabinokat rejt magában. Ez az önmagában is elég meghökkentő építmény azonban nem csak kívül, hanem is belül egyedi látvánnyal bír: hangok és képek folyama tölti meg a belső teret, amelyek áramlását a látogatók szívverése és légzése alakítja és irányítja majd.

A majd ez esetben pedig különösen hangsúlyos, mivel a különleges fokhagyma előállításának költségeit csak részben fedezi a fesztivál, a projekt végösszegéből hiányzó 12 ezer dollárt május 20-ig az alkotóknak kell előteremteniük. Az anyagi rés áthidalására ezért gyűjtésbe kezdtek egy weboldalon, ahol bárki adakozhat, aki minimum 1 dollárt szán a sivatagi attrakcióra és a projekt bemutatkozó videója is megtekinthető.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál mesterségek ünnepe

Mesés mesterségek őrzői

Augusztus 17-20. között 32. alkalommal rendezik meg a Mesterségek Ünnepét a Budai Várban, ahol nyolc ország, köztük Irán népművészei is bemutatkoznak. Rubovszky Éva, az iráni programok szervezője mesélt lapunknak a több ezer éves perzsa civilizációról és annak tárgyi kultúrájáról.
Vizuál Ostrom

Magyar alkotó filmje is esélyes a Diák Oscarra

Kovács István Ostrom című diplomafilmje a nemzetközi fikciós rövidfilm kategóriában jutott be a jelöltek közé.
Vizuál street art

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Vizuál frida kahlo

Válaszolt a mexikói követség a Frida Kahlo-kiállítást ért támadásra

„Frida Kahlo: kommunista, trockista, de mindezek előtt, művész” – szögezi le David Nájera nagykövet a Magyar Időkben megjelent cikkre reagálva. A lapban támadott kiállítást már ez első héten tízezer látogató tekintette meg.
Vizuál british múzeum

Már a Húsvét-szigetekről is támadják a British Museumot

A Húsvét-sziget őslakos közösségei egy egyedülálló moai szobrot szeretnének visszakapni a múzeumtól. A szobrot a britek még 150 éve vitték el a Chile partjaitól 3500 kilométerre lévő szigetről, hogy Viktória királynőnek ajándékozzák.