Vizuál

Fokozatosan nyílnak meg a múzeumok Európában

2020.04.24. 13:50
Ajánlom
Több intézményben kötelező lesz a maszkviselés a látogatók és a dolgozók számára. Berlinben az Állami Könyvtár, Bécsben az állatkert is kinyithat május közepén.

Fokozatosan fognak megnyílni Berlin világhírű múzeumai a közönség előtt a koronavírus-járvány feltartóztatását célzó korlátozások enyhítése nyomán a német főváros kulturális illetékeseinek tervei szerint. Ausztriában május közepén már újranyitja kapuit a schönbrunni kastély és az állatkert, az Albertina pedig május 27-től várja a látogatókat.

Németország

Néhány múzeum fog kinyitni május első felében, vagy a hónap közepén a német fővárosban, jelentette be Herman Parzinger, a kulturális javak porosz alapítványának elnöke. Hangsúlyozta, hogy kötelező lesz a maszkviselés a látogatók számára, csakúgy, mint a múzeumi dolgozók esetében. „Nem jelentéktelen dolog egy múzeum újranyitása. Átfogó intézkedések kellenek ahhoz, hogy biztosítsuk a higiéniát és elkerüljük a fertőződést.”

Mint elmondta, fontos lesz szabályozni a látogatók számát is, mivel az emberek általában hosszú időt töltenek a kiállítások megtekintésekor az épületekben.

GettyImages-1158648808-135021.jpg

Múzeum-sziget, Berlin (Fotó/Forrás: Getty Images Hungary)

A múzeumok előtt először a könyvtárak nyílnak meg ismét május 4-én Németországban,

köztük az Állami Könyvtár, az ország legnagyobb tudományos és általános könyvtára. Az UNESCO világörökség részét képező berlini Múzeum-sziget intézményei évente hárommillió látogató vonzanak. A koronavírus-járvány lassulása nyomán a hatóságok hétfőtől kezdték meg a korlátozó intézkedések lazítását.

Ausztria

A pünkösdi ünnepek előtt, május 27-én ismét megnyitja kapuit a bécsi Albertina múzeum és a helyiek végre birtokukba vehetik az osztrák főváros új modern művészeti múzeumát, az Albertina Modernet is. Utóbbi megnyitását március 12-re tervezték, ám a koronavírus-járvány terjedésének feltartóztatására hozott korlátozások miatt el kellett halasztani a bécsi Karlsplatzon lévő Künstlerhaus épületben helyet kapó múzeum megnyitását.

Márciustól új modern művészeti múzeumba járhatunk Bécsben

Kapcsolódó

Márciustól új modern művészeti múzeumba járhatunk Bécsben

A múzeum Bécs második világháború utáni művészeti életét bemutató kiállítással nyílik március 12-én.

Az intézmény első kiállítása az osztrák főváros második világháború utáni művészeti életét mutatja be. Az új múzeumban 2500 négyzetméternyi kiállítótéren ötezer képzőművész több mint 60 ezer alkotása talál otthonra. Itt kapott helyet az Albertinának 2018-ban adományozott Essl-gyűjtemény, benne Cindy Sherman, Georg Baselitz és Alex Katz alkotásaival. Karlheinz Essl osztrák műgyűjtő gyűjteményének mintegy 90 millió euró (29 milliárd forint) értékű részét ajándékozta az Albertinának, a háború utáni osztrák művészet 1323 művét.

GettyImages-1214336763-134340.jpg

Albertina Modern (Fotó/Forrás: Getty Images Hungary)

Május 15-én újranyitja kapuit a schönbrunni kastély és az állatkert.

Margaret Schramböck gazdasági miniszter csütörtöki közleményében kiemelte, hogy valamennyi idegenforgalmi látványosság újranyitására részletes terveket dolgoztak ki, amelyek összhangban vannak a WHO vonatkozó ajánlásaival. Az egyik kulcsfontosságú intézkedés, hogy belépőjegyeket csak az interneten lehet vásárolni.

Svájc

Júniusban újra kinyitja kapuit Lausanne-ban az Olimpiai Múzeum. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság a múlt hónapban jelentette be, hogy a múzeum nem látogatható, miután a szövetségi kormány bezáratta az iskolákat, vendéglátóhelyeket és üzleteket.

Az újranyitást az teszi lehetővé, hogy a kormány bejelentette a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások háromlépcsős feloldását, amely szerint június 8-tól a múzeumok ismét fogadhatnak látogatókat.

Fejléckép: Albertina (fotó: Getty Images Hungary)

Virtuális barangolás a Szépművészeti Múzeum barokk gyűjteményében

Kapcsolódó

Virtuális barangolás a Szépművészeti Múzeum barokk gyűjteményében

Az 1600 és 1800 közötti magyarországi művészetet bemutató virtuális tárlat a Szépművészeti Múzeum honlapjáról érhető el.

Egy évvel elhalasztják a bécsi Modigliani-kiállítást

Egy évvel elhalasztják a bécsi Modigliani-kiállítást

Eredetileg idén őszre tervezték volna az Amadeo Modigliani munkáit bemutató retrospektív kiállítást a bécsi Albertinában, ám a koronavírus-járvány miatt elhalasztják egy évvel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Kihirdették a 2021-es Artisjus-díjazottak névsorát

Könnyű- és komolyzenei alkotókat díjazott idén is az Artisjus. Fábri Pétert zenei munkásságáért életműdíjjal tüntették ki, az év zeneszerzője a világhírű dobos Borlai Gergő lett, míg a tragikusan fiatalon elhunyt Siklósi Örs előtt, posztumusz Junior Artisjus-díjjal tisztelegtek.
Színház

Étel só nélkül, élet színház nélkül – Interjú Barnák Lászlóval, a szegedi teátrum főigazgatójával

Izgalmas produkciókkal készül megünnepelni 90 éves jubileumát a Szegedi Szabadtéri Játékok. Van is ok az örömre, hiszen szép lassan újraindul a kulturális élet. Ám az óvatosságnak is helye van, ugyanúgy, mint a reménynek. Barnák Lászlóval, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójával a művészetbe vetett hit jegyében, a pandémia árnyékában, a színházi világon jóval túlmutató kérdésekről is beszélgettünk.
Plusz

Pentaton Hangstúdió – egy tiszta hang a belváros szívében

2021-ben új szolgáltatással bővült az ország legnagyobb múltra visszatekintő privát művészügynöksége, a Pentaton Művész- és Koncertügynökség portfóliója: megnyílt az újonnan kialakított Pentaton Hangstúdió.
Jazz/World

„Élvezem, hogy mennyi mindent nem tudok” – Interjú Fábri Péterrel, az Artisjus életműdíjasával

Az Artisjus könnyűzenei alkotói életműdíját idén Fábri Péter író, költő, dalszövegíró, műfordító kapta. Az elismerés okán beszélgetve felidéztük, hogyan inspirálták őt barátok, szerelmek, dalok és formák. Megtudtuk, miért nem ír már több verseskötetet és az is kiderült, miként vált boldogtalan költőből boldog dalszövegíróvá.
Klasszikus

Bartók-kotta, Wagner-album, akár egy órán belül! – Házhoz jön a Rózsavölgyi kínálata

Mostantól még kényelmesebben juthatunk hozzá a Rózsavölgyi Zenemű- és Könyvesboltban fellelhető zenei kiadványokhoz és sikerkönyvekhez, ugyanis a Wolt futárai szállítják azokat házhoz, akár a rendeléstől számított egy órán belül.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Leonardótól a preraffaelitákig - nyit a Szépművészeti és a Nemzeti Galéria

A Magyar Nemzeti Galéria a londoni Tate Britain preraffaelita mesterműveiből válogatott tárlattal nyílik meg május 13-án, míg a Szépművészeti Múzeum május 12-től látogatható, emellett júniusban Leonardótól Miróig címmel új időszaki tárlattal készülnek.
Vizuál magazin

KÉP-regény: A Badacsony magánélete

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a klímaváltozás miatt átalakuló badacsonyi látképről mesél.
Vizuál hír

Ferenc Jóska visszafoglalta az egykor róla elnevezett hidat!

Újabb Kolodko-miniszobor jelent meg Budapesten: ezúttal a Szabadság hídon, amely korábban Ferenc József nevét viselte.
Vizuál ajánló

Így fotóznak a filmesek

Képekben gondolkodnak - Filmesek fotói címmel nyílt meg a Műcsarnok legújabb fotóművészeti tárlata, amely a virtuális forma mellett védettségi igazolvánnyal már személyesen is látogatható. 
Vizuál filmio

Életre kelnek a mesék

Felkerült a FILMIO kínálatába Visky Ábel látványos díszleteket, jelmezeket és animációt is szabadon alkalmazó dokumentumfilmje, a Mesék a zárkából. Az élvonalbeli nemzetközi fesztiválokon szerepelt alkotás nemrég a BIDF legjobb magyar filmje lett.