Vizuál

Fokozatosan nyílnak meg a múzeumok Európában

2020.04.24. 13:50
Ajánlom
Több intézményben kötelező lesz a maszkviselés a látogatók és a dolgozók számára. Berlinben az Állami Könyvtár, Bécsben az állatkert is kinyithat május közepén.

Fokozatosan fognak megnyílni Berlin világhírű múzeumai a közönség előtt a koronavírus-járvány feltartóztatását célzó korlátozások enyhítése nyomán a német főváros kulturális illetékeseinek tervei szerint. Ausztriában május közepén már újranyitja kapuit a schönbrunni kastély és az állatkert, az Albertina pedig május 27-től várja a látogatókat.

Németország

Néhány múzeum fog kinyitni május első felében, vagy a hónap közepén a német fővárosban, jelentette be Herman Parzinger, a kulturális javak porosz alapítványának elnöke. Hangsúlyozta, hogy kötelező lesz a maszkviselés a látogatók számára, csakúgy, mint a múzeumi dolgozók esetében. „Nem jelentéktelen dolog egy múzeum újranyitása. Átfogó intézkedések kellenek ahhoz, hogy biztosítsuk a higiéniát és elkerüljük a fertőződést.”

Mint elmondta, fontos lesz szabályozni a látogatók számát is, mivel az emberek általában hosszú időt töltenek a kiállítások megtekintésekor az épületekben.

GettyImages-1158648808-135021.jpg

Múzeum-sziget, Berlin (Fotó/Forrás: Getty Images Hungary)

A múzeumok előtt először a könyvtárak nyílnak meg ismét május 4-én Németországban,

köztük az Állami Könyvtár, az ország legnagyobb tudományos és általános könyvtára. Az UNESCO világörökség részét képező berlini Múzeum-sziget intézményei évente hárommillió látogató vonzanak. A koronavírus-járvány lassulása nyomán a hatóságok hétfőtől kezdték meg a korlátozó intézkedések lazítását.

Ausztria

A pünkösdi ünnepek előtt, május 27-én ismét megnyitja kapuit a bécsi Albertina múzeum és a helyiek végre birtokukba vehetik az osztrák főváros új modern művészeti múzeumát, az Albertina Modernet is. Utóbbi megnyitását március 12-re tervezték, ám a koronavírus-járvány terjedésének feltartóztatására hozott korlátozások miatt el kellett halasztani a bécsi Karlsplatzon lévő Künstlerhaus épületben helyet kapó múzeum megnyitását.

Márciustól új modern művészeti múzeumba járhatunk Bécsben

Kapcsolódó

Márciustól új modern művészeti múzeumba járhatunk Bécsben

A múzeum Bécs második világháború utáni művészeti életét bemutató kiállítással nyílik március 12-én.

Az intézmény első kiállítása az osztrák főváros második világháború utáni művészeti életét mutatja be. Az új múzeumban 2500 négyzetméternyi kiállítótéren ötezer képzőművész több mint 60 ezer alkotása talál otthonra. Itt kapott helyet az Albertinának 2018-ban adományozott Essl-gyűjtemény, benne Cindy Sherman, Georg Baselitz és Alex Katz alkotásaival. Karlheinz Essl osztrák műgyűjtő gyűjteményének mintegy 90 millió euró (29 milliárd forint) értékű részét ajándékozta az Albertinának, a háború utáni osztrák művészet 1323 művét.

GettyImages-1214336763-134340.jpg

Albertina Modern (Fotó/Forrás: Getty Images Hungary)

Május 15-én újranyitja kapuit a schönbrunni kastély és az állatkert.

Margaret Schramböck gazdasági miniszter csütörtöki közleményében kiemelte, hogy valamennyi idegenforgalmi látványosság újranyitására részletes terveket dolgoztak ki, amelyek összhangban vannak a WHO vonatkozó ajánlásaival. Az egyik kulcsfontosságú intézkedés, hogy belépőjegyeket csak az interneten lehet vásárolni.

Svájc

Júniusban újra kinyitja kapuit Lausanne-ban az Olimpiai Múzeum. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság a múlt hónapban jelentette be, hogy a múzeum nem látogatható, miután a szövetségi kormány bezáratta az iskolákat, vendéglátóhelyeket és üzleteket.

Az újranyitást az teszi lehetővé, hogy a kormány bejelentette a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások háromlépcsős feloldását, amely szerint június 8-tól a múzeumok ismét fogadhatnak látogatókat.

Fejléckép: Albertina (fotó: Getty Images Hungary)

Virtuális barangolás a Szépművészeti Múzeum barokk gyűjteményében

Kapcsolódó

Virtuális barangolás a Szépművészeti Múzeum barokk gyűjteményében

Az 1600 és 1800 közötti magyarországi művészetet bemutató virtuális tárlat a Szépművészeti Múzeum honlapjáról érhető el.

Egy évvel elhalasztják a bécsi Modigliani-kiállítást

Egy évvel elhalasztják a bécsi Modigliani-kiállítást

Eredetileg idén őszre tervezték volna az Amadeo Modigliani munkáit bemutató retrospektív kiállítást a bécsi Albertinában, ám a koronavírus-járvány miatt elhalasztják egy évvel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Elhunyt Jerger Krisztina művészettörténész

Életének 72. évében, kedden hunyt el a varsói Magyar Kulturális Intézet egykori vezetője, aki sokat tett a lengyel-magyar művészeti kapcsolatokért.
Klasszikus

Hatalmas előrelépés a zenekarnak: a Mezzo TV sugározza a Concerto Budapest koncertfilmjét

Több hónapos munka eredménye, hogy a zenekar saját gyártású koncertfilmmel mutatkozhat be a Mezzo TV műsorán. A filmet, amelyet Szabó Stein Imre rendezett, a magyar közönség is láthatja az interneten. Kulisszatitkokról a vezető rendezőt kérdeztük.
Vizuál

Két tonna üvegnegatív: vidéki fényképészműtermek gyűjteménye

A kidobástól megmentett üvegnegatívokon az egyes vidékek népviselete mellett a háború előtti és alatti élet pillanatai villannak fel megmutatva azt is, mit tartottak megörökítésre érdemesnek az életükből az 1910-20-as évek táján.
Színház

Újra járhatunk szabadtéri előadásokra, de a fesztiválokra még várnunk kell

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet többek között színházi előadásra, mozira, cirkuszra, valamint könyvszakmai rendezvényre vonatkozik.
Vizuál

Csúnya varázs - Budapesti fényképek az 1930-as években

Az éjszakai fényképezés és a „varázsosítás” összefüggése - erről ír a FényképTár mai részében Tomsics Emőke, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának történész-muzeológusa.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

Csúnya varázs - Budapesti fényképek az 1930-as években

Az éjszakai fényképezés és a „varázsosítás” összefüggése - erről ír a FényképTár mai részében Tomsics Emőke, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának történész-muzeológusa.
Vizuál galéria

A festő, akinek lakását és öltözködését is utánozták a bécsiek

Tökéletesen megtestesítette a romantikus művész ideálját tehetségével és fényűző életmódjával, pedig állítólag hihetetlenül félénk volt. Hans Makart művészete a szecesszió előfutára lett, Gustav Klimt rajongott a munkáiért.
Vizuál galéria

Két tonna üvegnegatív: vidéki fényképészműtermek gyűjteménye

A kidobástól megmentett üvegnegatívokon az egyes vidékek népviselete mellett a háború előtti és alatti élet pillanatai villannak fel megmutatva azt is, mit tartottak megörökítésre érdemesnek az életükből az 1910-20-as évek táján.
Vizuál slow life

Ez egy komoly, szinte drámai kiállítás, meglehetősen sötét jövőképekkel

A Lassú élet. Radikális hétköznapok című kiállítás áprilisban nyílt volna a Ludwig Múzeumban. Egy interjúsorozatban a kurátori csapat tagjait kérdezzük az egyelőre csupán a virtuális térben látható csoportos válogatásról. Az ötödik epizódban Csizek Petra beszélt kedvenc műveiről és az önállóbb nézői befogadásról
Vizuál videó

A Lánchíd is szerepel Hans Zimmer legújabb klipjében

Hans Zimmer Oscar-díjas zeneszerző és napjaink egyik legnépszerűbb DJ-je, Alan Walker közös, „Time” című számához a COVID-19 koronavírus miatt kiüresedett városokat megjelenítő videoklipet készítettek. A dal először az Eredet című film betétdala volt, amely most Alan Walker feldolgozásában, közös előadásukban született újjá.