Vizuál

Fókuszban a mentális betegségek – Pénzes Stefánia új kiállítása a Pinceszínházban

2023.03.03. 10:00
Ajánlom
„Befejezetlen ügy” címmel nyílik új kiállítása Pénzes Stefániának a Pinceszínházban, március 11-én. A tárlat fókuszában ezúttal is a mentális egészség témája áll.

„A kiállítás címe több jelentéssel bír: egyszerre reményteljes és szorongató. A feladás közelében azt mondja, dolgod van még az életben; ugyanakkor a lezáratlanság bizonytalanságára emlékeztet" – olvasható a közleményben.

Pénzes Stefánia

rajzait többször hasonlították Frida Kahlo stílusához érzelmi kifejezésmódja miatt.

Mexikó világa nemcsak vizuális szinten, de zeneileg is inspiráló számára: az ország népdalaival, Chavela Vargas balladáinak feldolgozásaival több irodalmi és színházi eseményen vett részt a Uknow Duo zenekar szólóénekeseként.

penzes-stefania_ok-163818.jpg

Pénzes Stefánia munkája (Fotó/Forrás: Pénzes Stefánia)

2020-as #triggerwarning című önálló kiállítása középpontjában a mentálhigiénia tabumentesítése állt. 

„Az emberi lélek működésével mindenki foglalkozik így vagy úgy −

engem megmentett, hogy rá voltam kényszerítve az önmegismerésre.

Az út nem volt könnyű − most sem az; biztonságos illúziókat építek le folyamatosan magammal és másokkal kapcsolatban, amitől olyan, mintha kicsúszna a lábam alól a talaj. De így legalább megtanulok egyensúlyozni” – nyilatkozta a művész korábbi kiállítása kapcsán a Fideliónak.

zenekar-163855.jpg

Uknow Duo zenekar (Pénzes Stefi és Dörnyei Szabi) (Fotó/Forrás: Pénzes Stefánia)

Pénzes Stefánia életében mindig is terápiás jelleggel bírt a művészet, rajzaival és szövegeivel szorongásait, dühét, depresszióját fejezi ki. Emellett évek óta énekel:

2020-ban felvételt nyert a bostoni Berklee College of Music egyetemre is.

Uknow Duo nevű saját zenekarával a megnyitón is koncertet adnak. A kiállítást Dicső Dániel rendező nyitja meg, akinek nevével már találkozhattak a Pinceszínház nézői.

Befejezetlen ügy

Helyszín: Pinceszínház

A megnyitó időpontja: március 11.

Fejléckép: Pénzes Stefánia az egyik munkájával (Fotó/Forrás: Pénzes Stefánia)

 

Vigyázat, ezek a képek a lelkünk legmélyére hatolnak!

Kapcsolódó

Vigyázat, ezek a képek a lelkünk legmélyére hatolnak!

Október 22-én #triggerwarning címmel nyílik kiállítás a Pótkulcsban, amit koncert követ majd. A tárlat a szorongás, a depresszió, a pánikzavar témáit járja körül.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

„Vissza a pénzt a kultúrába!” – Duda Éva és Fodor Tamás felolvasta a FESZ követeléseit a Civil Sugárúton

Az 1848-as forradalom évfordulója alkalmából Civil Sugárút néven, civil szervezetek részvételével tartottak eseménysorozatot a Hősök tere és az Andrássy út között március 14-én és 15-én. Itt hangzott el a Független Előadó-művészeti Szövetség kiáltványa.
Plusz

„Nem karriert, sokkal inkább magamat próbáltam építeni” – interjú Menyhárt Jenővel, az Európa Kiadó énekes-gitárosával

„Az én fejemben is többször megfordult, hogy disszidáljak. Egyszer ténylegesen közel kerültem ahhoz, hogy meg is tegyem” – meséli az Európa Kiadó énekes-gitárosa, Menyhárt Jenő. Interjú.
Vizuál

Petőfi 200 – Vetítéssorozat indul a Toldi Moziban

Március 23. és június 8. között klasszikus filmek és szakértői beszélgetések segítségével idézhetjük meg a kétszáz éve született költő alakját, emlékezetét.
Színház

Harmadszor mutatta be a Szegedi Nemzeti Színház az anatevkai tejesember történetét

Király Levente és Gregor József után ezúttal Borovics Tamás bújt Tevje bőrébe a Hegedűs a háztetőn című musical szegedi előadásában. A zenés produkció márciusban három, áprilisban további két alkalommal látható a Nagyszínházban.  
Vizuál

Nemes Márton képviseli hazánkat a 2024-es Velencei Biennálén

A Ludwig Múzeum 2024-ben Nemes Márton festőművész Techno Zen című kiállítását mutatja be a Velencei Képzőművészeti Biennálén.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Pillants be a Budapest Bábszínház kulisszái mögé! – új kiállítás nyílik a Deák17 Galériában

Budapest egyesítésének 150. évfordulója alkalmából rendez közös kiállítást a Deák17 Galéria és a Budapest Bábszínház. A MINDEN BÁB! című tárlat legfőbb ambíciója, hogy bevezesse a látogatókat a színház kulisszái mögé.
Vizuál magazin

„Megszerettem menet közben az életet” – Interjú Ujj Zsuzsival

„Az a vihar, ami bennem tombolt hosszú évekig, elült” – mondja Ujj Zsuzsi fotós, performer, a Csókolom zenekar énekese, dalszerzője, akivel a Fidelio új, Dalok nyomában című sorozata kapcsán ültünk le beszélgetni, kikérdezve őt a zenekar legtöbbet feldolgozott szerzeményéről, a Dunántúli slágerről.
Vizuál ajánló

Az Őrségi Fazekasság múltja, jelene és jövője elevenedik meg a Pesti Vigadóban

A Tiszta forrásból című tárlat április 2-ig látogatható még. Márciusban két alkalommal is részt vehetünk kurátori tárlatvezetésen.
Vizuál hír

Nemes Márton képviseli hazánkat a 2024-es Velencei Biennálén

A Ludwig Múzeum 2024-ben Nemes Márton festőművész Techno Zen című kiállítását mutatja be a Velencei Képzőművészeti Biennálén.
Vizuál ajánló

Petőfi 200 – Vetítéssorozat indul a Toldi Moziban

Március 23. és június 8. között klasszikus filmek és szakértői beszélgetések segítségével idézhetjük meg a kétszáz éve született költő alakját, emlékezetét.