Vizuál

Fókuszban a mentális betegségek – Pénzes Stefánia új kiállítása a Pinceszínházban

2023.03.03. 10:00
Ajánlom
„Befejezetlen ügy” címmel nyílik új kiállítása Pénzes Stefániának a Pinceszínházban, március 11-én. A tárlat fókuszában ezúttal is a mentális egészség témája áll.

„A kiállítás címe több jelentéssel bír: egyszerre reményteljes és szorongató. A feladás közelében azt mondja, dolgod van még az életben; ugyanakkor a lezáratlanság bizonytalanságára emlékeztet" – olvasható a közleményben.

Pénzes Stefánia

rajzait többször hasonlították Frida Kahlo stílusához érzelmi kifejezésmódja miatt.

Mexikó világa nemcsak vizuális szinten, de zeneileg is inspiráló számára: az ország népdalaival, Chavela Vargas balladáinak feldolgozásaival több irodalmi és színházi eseményen vett részt a Uknow Duo zenekar szólóénekeseként.

penzes-stefania_ok-163818.jpg

Pénzes Stefánia munkája (Fotó/Forrás: Pénzes Stefánia)

2020-as #triggerwarning című önálló kiállítása középpontjában a mentálhigiénia tabumentesítése állt. 

„Az emberi lélek működésével mindenki foglalkozik így vagy úgy −

engem megmentett, hogy rá voltam kényszerítve az önmegismerésre.

Az út nem volt könnyű − most sem az; biztonságos illúziókat építek le folyamatosan magammal és másokkal kapcsolatban, amitől olyan, mintha kicsúszna a lábam alól a talaj. De így legalább megtanulok egyensúlyozni” – nyilatkozta a művész korábbi kiállítása kapcsán a Fideliónak.

zenekar-163855.jpg

Uknow Duo zenekar (Pénzes Stefi és Dörnyei Szabi) (Fotó/Forrás: Pénzes Stefánia)

Pénzes Stefánia életében mindig is terápiás jelleggel bírt a művészet, rajzaival és szövegeivel szorongásait, dühét, depresszióját fejezi ki. Emellett évek óta énekel:

2020-ban felvételt nyert a bostoni Berklee College of Music egyetemre is.

Uknow Duo nevű saját zenekarával a megnyitón is koncertet adnak. A kiállítást Dicső Dániel rendező nyitja meg, akinek nevével már találkozhattak a Pinceszínház nézői.

Befejezetlen ügy

Helyszín: Pinceszínház

A megnyitó időpontja: március 11.

Fejléckép: Pénzes Stefánia az egyik munkájával (Fotó/Forrás: Pénzes Stefánia)

 

Vigyázat, ezek a képek a lelkünk legmélyére hatolnak!

Kapcsolódó

Vigyázat, ezek a képek a lelkünk legmélyére hatolnak!

Október 22-én #triggerwarning címmel nyílik kiállítás a Pótkulcsban, amit koncert követ majd. A tárlat a szorongás, a depresszió, a pánikzavar témáit járja körül.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

„Ha sztrájkolunk, ha lejjebb kapcsolunk, nem lesz magyar operaéneklés” – interjú Ókovács Szilveszterrel

Új évadról, sztrájkról, szereposztásokról és az Eiffel Műhelyházról is kérdeztük Ókovács Szilveszter főigazgatót, aki azt is elárulta, mit gondol az elmúlt időszak néhány olyan kínos ügyéről, amit felkapott a sajtó.
Klasszikus

Elhunyt Fekete Győr István

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett zeneszerző, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola zeneszerzés tanára 88 éves volt.
Jazz/World

Fedél nélkül – Simon Kornél zenekara ad koncertet a 6SZÍN-ben

Simon Kornél és Tótváradi Zsolt szerzőpáros együttese, a Boughris május 30-án tartja meg bemutatkozó estjét a terézvárosi játszóhelyen. A zenekar átmenetet képez a Pink Floyd és John Mayer stílusa között. 
Plusz

Ugorjon fejest a szabadtéri szezonba a júniusi Fidelióval!

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a 2024. júniusi Fidelio. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Színház

Nemzetközi fesztiválok a Karinthy Színházban

Június 4-én és 5-én a Nemzetközi Történetmesélő Fesztiválon, június 8-án pedig az I. Karinthy New Wave Festivalon találkozhat a közönség nemzetközileg elismert művészekkel.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Elveszettnek hitt részletek kerültek elő az Egri csillagok 1923-as filmfeldolgozásából

Filmtörténeti szenzációt jelentő részletek kerültek elő az Egri csillagok bő száz éve forgatott némafilmváltozatából. Az életre kelthető apró szilánkokra Janikovszky Mara hagyatékában bukkantak rá.
Vizuál magazin

KÉP-regény: A híd, ami megmaradt

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal az európai uniós csatlakozás kapcsán Budapest hídjainak történetét idézi fel.
Vizuál hír

„Úton lenni boldogság, megérkezni halál” – film készül a 80 éves Hobóról

Zenés road movie forgatása indul Földes László Hobo monumentális életművéről a Nemzeti Filmintézet támogatásával. A mintegy nyolc évtizedes életutat megfilmesítő Nem lehet két hazád forgatókönyvírója Turczi István, rendezője pedig Szalay Péter.
Vizuál ajánló

Gyereknap, ahol a szülők is lehetnek gyerekek! Játsszunk EGYÜTT a Néprajzi Múzeumban!

Május 20-ig kedvezményes jegy a város legsokoldalúbb gyereknapi mulatságára! A Néprajzi Múzeum május 26-án délelőtt tizenegy és délután öt óra között várja a családokat.
Vizuál ajánló

Júniusban ismét házhoz jönnek a japán filmek

Június 5. és július 3. között a kortárs japán filmművészet számos remekművét nézhetjük meg ingyenesen a JFF Online Japán Filmfesztivál során, ugyanakkor a kínálatban helyet kapott például Kinosita Keiszuke Tizenkét szempár című klasszikusa is.