Vizuál

Fontos a fiatal művészek önmenedzselése

2020.07.31. 13:10
Ajánlom
„Magyarországon, és persze a legkiemelkedőbb gócpontban, Budapesten a jelenkor művészetével, kultúrájával egy igen behatárolható közeg foglalkozik, és jár el kiállításokra, megnyitókra, előadásokra. Ismerjük egymást látásból, és ezek a személyes kapcsolódások gyakran felértékelhetik az alkotói produktumot” – mondta el Pócs Veronika művészettörténész, a MANK Galériában augusztus 2-ig látogatható kiállítás kurátora. Hozzátette: elengedhetetlen az önmenedzselés, sok energiát kell ebbe is fektetniük a fiataloknak. A 35 éven aluli művészek számára meghirdetett pályázat eredményeként létrejött szentendrei kiállítás munkáinak válogatásakor fontos szempont volt a sokszínűség.

Művészet és Játék címmel nyílt kiállítás a MANK Galériában július 1-jén. Mit jelent számodra a két fogalom közös halmaza?

en_gru-125402.jpg

Pócs Veronika művészettörténész (Fotó/Forrás: MANK)

A művészet és a játék viszonya visszavezethet minket az ember legalapvetőbb cselekvéséhez: a kreációhoz, vagy akár nevezhetjük ezt teremtésnek is. A játék öröm, kutatás, kísérletezés, alkotás, rekonstrukció vagy rekreáció, amelyhez alapvetően hozzátartozik a szellemi szabadság, a teremtés kipróbálásának aktusa, ami bármely ember sajátja lehet.

Művészeti értelemben a játék úgynevezett végeredménye maga a mű,

amellyel az alkotó, önmagára-, vagy a világ egy jelenségére reflektál. Ugyanakkor, a művész imitálhatja is a létrehozás természetes spontaneitását, alkotása így az emlékezés tárgyává válhat.

A játékosságnak fontos szerepe van a művészetben, ha ugyanis kényszerré, vagy a pénzszerzés eszközévé válik az alkotás, és elvész belőle az intuíció, a belső indíttatás, az negatívan hat az önálló alkotói tevékenységre.

Ismerek olyan művészeket, akik akár az efféle anyagias nyomás mellett is rendkívül kvalitásos munkákat tudnak létrehozni, tehetségük, ötleteik egyedisége szavatolja a jó mű létrejöttét. Szerintem a megrendelő részéről ez a fajta sürgetés, vagy a mű létrehozásakor tett konkrét elvárás már nem igazán jellemző az élvonalbeli művészekre és galériákra. Olyan benyomásaim vannak viszont, hogy kellő idő állhat a művek létrehozásához, illetve a válogatáshoz is, a kiállítóhelyeken vagy vásárokon ugyanis valóban egyenrangú partnerségi viszony működik.

MuveszetesJatekFiatalkepzomuveszeknyaritarlata-42-130647.jpg

Művészet és Játék tárlat (Fotó/Forrás: MANK)

Tavaly a hasonló pályázat eredményeként inkább festményeket láthattunk a falakon, most viszont sok az interaktív, nem hagyományos művészeti alkotás. Ez egy trend vagy a felhívás eredménye ez a sokszínűség?

Kiállításunkhoz igyekeztem beválogatni a legkülönbözőbb médiumokkal megfogalmazott játék-asszociációkat.

Helyet kapott a vászon-táblakép típusa, tehát a hagyományosabbnak mondható képalkotás is, esetenként a digitalizált lehetőségek felhasználásával ötvözve: Benedek Tom, Benkő Lilla, Körössy-Khalyll Levente, Szabó Kristóf – KristofLab munkáin.

A tárlaton interaktív installációk is szerepelnek, amelyek a néző személyes „beavatkozását”, játékba hívását kínálják fel: Gosztola Kitti, Kádár Emese és ugyancsak Szabó Kristóf – KristofLab friss, szignifikánsan aktuális társadalmi problémákkal foglalkozó művei, melyek az irónia eszközével hatnak még erősebben a befogadó-nézőre. Egyes, a pályázási lehetőség időszaka alatt elkészített vagy átalakított munkákon (Balogh Kristóf, Csapó Júlia, Éliás Tamás, Jakab Borbála Róza, Karai Klaudia) erősen érezhető a pandémia periódusának – sokak számára nehezen megélt – otthonmaradásra, önvizsgálatra kényszerítő, a hétköznapiság megfigyelésére alkalmas minősége, ami a legszemélyesebb témák feldolgozása irányába orientálta a művészeket.

Ugyanakkor a megnyitón is elhangzott, a művészet nem játék, ha attól valakinek a megélhetése függ. Mennyire tud egy fiatal képzőművész ma megélni a művészetéből? Vagy mi kell ahhoz, hogy megélhessen belőle?

Természetesen a rendszeres kiállítási lehetőség alapvetően fontos momentuma a fiatal művészek érvényesülésének, de ebből persze még nem következik az, hogy anyagi javakkal is értékelik az erőfeszítéseiket. A magyar vagy külföldi ösztöndíjakhoz, projekttámogatásokhoz való hozzáférés, ezek folyamatos figyelemmel kísérése kulcsfontosságú lehet számukra. Segíthet még egy művészeti csoporthoz való tartozás is, de nyilván

a legbiztosabb helyzetben azok vannak, akiket egy galéria leszerződtet, így munkáik belföldi és nemzetközi vásárokra juthatnak el, és garantáltan a művészeti szcéna fókuszában maradhatnak.

Ez a lehetőség viszonylag kevés 35 év alatti művésznek adatik meg. A MANK-ban rendezett Művészet és Játék című kiállítás kapcsán személyesen megismert alkotók esetében is azt tapasztaltam, hogy legtöbbjüknek van valamilyen állása, és amellett igyekeznek a művészeti tevékenységükkel is minél előrébb jutni.

MuveszetesJatekFiatalkepzomuveszeknyaritarlata-23-125559.jpg

Művészet és Játék tárlat (Fotó/Forrás: MANK)

Mi kell ahhoz, hogy egy fiatal művész alkotásaira kíváncsi legyen a közönség, és eladhatóvá váljanak alkotásai?

Számos olyan, a fiatalabb generációhoz tartozó művész tevékenységét figyelem, akik bekerültek egy bizonyos kortárs művészeti közösségbe, és gazdag kapcsolatrendszert ápolnak, ami által egyre több fórumon mutatkozhatnak be. Még akkor is, ha esetleg ismétlődő ötletekről, munkákról van szó, hiszen nem minden esetben a kvalitásuknak köszönhetően lehetnek folyamatosan jelen a csoportos bemutatókon. Magyarországon, és persze a legkiemelkedőbb gócpontban, Budapesten a jelenkor művészetével, kultúrájával egy igen behatárolható közeg foglalkozik, és jár el kiállításokra, megnyitókra, előadásokra.

Ismerjük egymást látásból, és ezek a személyes kapcsolódások gyakran felértékelhetik az alkotói produktumot.

De kiemelten fontos az is, hogy egy fiatal művész igyekezzen a lehetőségeihez mérten személyesen vagy a világháló segítségével a nemzetközi trendekről, jelenségekről tájékozódni, esetleg kapcsolatba kerülni a külföldi szcénával. Úgy érzem, ez a fajta nyitottság, szellemi kiterjesztés mindig érzékelhető, látható pluszt ad a kreációiknak.

MuveszetesJatekFiatalkepzomuveszeknyaritarlata-40-125917.jpg

Művészet és Játék tárlat (Fotó/Forrás: MANK)

Mennyire kell ma a fiatal képzőművészeknek érteniük az önmenedzseléshez?

Nagyon is, ahogy korábban említettem, elengedhetetlen az önmenedzselés, sok energiát kell ebbe is fektetniük. Szerencsés, ha időt tudnak szakítani arra, hogy kihasználják a közösségi médiák adta megjelenési lehetőségeket, saját arculatot hozzanak létre, minél jobban kihangsúlyozzák az alkotói attitűdjük marginális pontjait, annak egyediségét.

A szentendrei kiállítás egy pályázat eredménye, összesen 141, fiatal alkotó által beküldött pályamű közül választottátok ki azt a húsz kiállítót, aki megmutathatta művészetét. Mi állapítható meg a pályázók alapján a fiatalok művészetéről, tehetségéről?

Láthatóan nagyon különbözőek azok a megközelítések, ahogyan a húsz kiválasztott művész a játékról, a kreációról gondolkodik, a tárlat efféle karaktere tudatos kurátori koncepcióból fakad. Több művész esetében a nem túl nagy fokú ismertség akár előnyös hozadékokat is viselt, hiszen a friss és elvárásmentes pályamű, ha igazán minőségi, nagy hatással bírhat ránk, a szelektálókra, akik eldöntötték, hogy nem vesszük figyelembe az esetleges kanonizációs folyamatokat, tehát a „neveket”, csak az adott mű nívója számított.

A visszajelzések szerint jól döntöttünk, és érdemes volt bizalmat szavazni azoknak a fiatal alkotóknak is, akik korábban ritkán jutottak hasonló lehetőséghez.

Szerző: Takács Erzsébet

Művészet és Játék
Fiatal képzőművészek nyári tárlata
2020. július 1 – augusztus 2.
MANK Galéria (2000 Szentendre, Bogdányi u. 51.)

 

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Meghalt Josef Abrhám, a Kórház a város szélén Blažej doktora

Az egyik legnépszerűbb cseh színész nyolcvankét éves volt. Bár rengeteg tévéjátékban és filmben játszott, legtöbben a Kórház a város szélén című legendás sorozat Blažej doktoraként emlékeznek rá - adta hírül az ujszo.com szlovák hírportál. 
Könyv

Visszatér a Városmajorba a Margó Fesztivál

Június 9-12. között, az Ünnepi Könyvhéttel egy időben, a Városmajori Szabadtéri Színpadon rendezik meg a Margó Irodalmi Fesztivált, ahol többek közt Nádas Péterrel, Tóth Krisztinával, Romsics Ignáccal, Bereményi Gézával, Péterfy Borival, Zoltán Gáborral és az Alkalmáté Truppal is találkozhatunk.
Vizuál

100 éve lappangó remekműveket árverez el a Virág Judit Galéria

A 25 éves Virág Judit Galéria jubileumi aukcióján Rippl-Rónai József, Vaszary János és Kádár Béla kivételesen értékes alkotása is kalapács alá kerülnek. Mindhárom festmény eddig magángyűjteményekben rejtőzött. A művek két héten át ingyenesen megtekinthetők a Falk Miksa utcai galériában. 
Plusz

A kultúra fogalmát a lehető legtágabban értelmezi a kultúráért és innovációért felelős miniszterjelölt

Csák János a kinevezése előtti meghallgatáson elmondta, az új minisztérium maga is innovációnak tekinthető. A miniszterjelölt kinevezését a bizottság 1 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett 11 szavazattal támogatta.
Vizuál

Jobbnál jobb filmekkel jön az Artmozik éjszakája

Premier előtti vetítések és az elmúlt évek legjobb filmjei várják a filmrajongókat az idei Artmozik éjszakáján, május 20-án késő délutántól másnap hajnalig, öt fővárosi moziban. Ezúttal is filmről filmre vándorolhatunk a Művész, a Puskin, a Toldi, a Tabán és a Kino Cafe mozik között.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Meteoritok és egyéb költemények – Geszler Mária Garzuly jubileumi kiállítása

A Kossuth-díjas keramikusművész, Geszler Mária nem egyedül ünnepli jubileumát. A Pesti Vigadóban most látható tárlaton nyolc fiatalabb alkotóval osztja meg nemcsak a teret, de a művészetről, világról vallott elképzeléseit is. A kiállítás július 24-ig tekinthető meg.
Vizuál ajánló

Grunwalsky Ferenc kapja a Zsigmond Vilmos Filmfesztivál életműdíját

Május 24. és 28. között rendezik meg a szegedi operatőrfesztivált, amelynek idei életműdíjasa Grunwalsky Ferenc operatőr, rendező, forgatókönyvíró. Az eddig 73 filmet jegyző Kossuth- és Balázs Béla-díjas alkotó Jancsó Miklós barátja és munkatársa volt, az 1999-ben induló Pepe-Kapa filmek jó részét közösen forgatták.
Vizuál hír

A Néprajzi Múzeum műtárgyainak mintáiból alkothatunk saját dizájnt ezzel az alkalmazással!

A Múzeumok Világnapján bemutatott motívumalkotó applikációban ezer darab vektorizált díszítmény és motívum közül válogathatunk.
Vizuál hír

Fődíjas lett a Külön falka Olaszországban

Kis Hajni szívszorító és felemelő apa-lánya kapcsolatról szóló mozifilmje a közönségdíjat és a legjobb férfi főszereplő díját is elnyerte a Riviera Nemzetközi Filmfesztiválon, az olaszországi Sestri Levantéban.
Vizuál ajánló

Fenntartható? - Az újrahasznosítás és a lassulás jegyében jön a Műtárgyak éjszakája

A fenntarthatóság lesz a kiemelt témája a VI. Műtárgyak éjszakájának, amely ötven budapesti és néhány vidéki helyszínen csaknem száz művészeti sétával, tárlatvezetéssel, szakmai előadással, műterem-látogatással és egyéb programmal invitálja a látogatókat május 26. és 28. között.