Vizuál

Fontos a fiatal művészek önmenedzselése

2020.07.31. 13:10
Ajánlom
„Magyarországon, és persze a legkiemelkedőbb gócpontban, Budapesten a jelenkor művészetével, kultúrájával egy igen behatárolható közeg foglalkozik, és jár el kiállításokra, megnyitókra, előadásokra. Ismerjük egymást látásból, és ezek a személyes kapcsolódások gyakran felértékelhetik az alkotói produktumot” – mondta el Pócs Veronika művészettörténész, a MANK Galériában augusztus 2-ig látogatható kiállítás kurátora. Hozzátette: elengedhetetlen az önmenedzselés, sok energiát kell ebbe is fektetniük a fiataloknak. A 35 éven aluli művészek számára meghirdetett pályázat eredményeként létrejött szentendrei kiállítás munkáinak válogatásakor fontos szempont volt a sokszínűség.

Művészet és Játék címmel nyílt kiállítás a MANK Galériában július 1-jén. Mit jelent számodra a két fogalom közös halmaza?

en_gru-125402.jpg

Pócs Veronika művészettörténész (Fotó/Forrás: MANK)

A művészet és a játék viszonya visszavezethet minket az ember legalapvetőbb cselekvéséhez: a kreációhoz, vagy akár nevezhetjük ezt teremtésnek is. A játék öröm, kutatás, kísérletezés, alkotás, rekonstrukció vagy rekreáció, amelyhez alapvetően hozzátartozik a szellemi szabadság, a teremtés kipróbálásának aktusa, ami bármely ember sajátja lehet.

Művészeti értelemben a játék úgynevezett végeredménye maga a mű,

amellyel az alkotó, önmagára-, vagy a világ egy jelenségére reflektál. Ugyanakkor, a művész imitálhatja is a létrehozás természetes spontaneitását, alkotása így az emlékezés tárgyává válhat.

A játékosságnak fontos szerepe van a művészetben, ha ugyanis kényszerré, vagy a pénzszerzés eszközévé válik az alkotás, és elvész belőle az intuíció, a belső indíttatás, az negatívan hat az önálló alkotói tevékenységre.

Ismerek olyan művészeket, akik akár az efféle anyagias nyomás mellett is rendkívül kvalitásos munkákat tudnak létrehozni, tehetségük, ötleteik egyedisége szavatolja a jó mű létrejöttét. Szerintem a megrendelő részéről ez a fajta sürgetés, vagy a mű létrehozásakor tett konkrét elvárás már nem igazán jellemző az élvonalbeli művészekre és galériákra. Olyan benyomásaim vannak viszont, hogy kellő idő állhat a művek létrehozásához, illetve a válogatáshoz is, a kiállítóhelyeken vagy vásárokon ugyanis valóban egyenrangú partnerségi viszony működik.

MuveszetesJatekFiatalkepzomuveszeknyaritarlata-42-130647.jpg

Művészet és Játék tárlat (Fotó/Forrás: MANK)

Tavaly a hasonló pályázat eredményeként inkább festményeket láthattunk a falakon, most viszont sok az interaktív, nem hagyományos művészeti alkotás. Ez egy trend vagy a felhívás eredménye ez a sokszínűség?

Kiállításunkhoz igyekeztem beválogatni a legkülönbözőbb médiumokkal megfogalmazott játék-asszociációkat.

Helyet kapott a vászon-táblakép típusa, tehát a hagyományosabbnak mondható képalkotás is, esetenként a digitalizált lehetőségek felhasználásával ötvözve: Benedek Tom, Benkő Lilla, Körössy-Khalyll Levente, Szabó Kristóf – KristofLab munkáin.

A tárlaton interaktív installációk is szerepelnek, amelyek a néző személyes „beavatkozását”, játékba hívását kínálják fel: Gosztola Kitti, Kádár Emese és ugyancsak Szabó Kristóf – KristofLab friss, szignifikánsan aktuális társadalmi problémákkal foglalkozó művei, melyek az irónia eszközével hatnak még erősebben a befogadó-nézőre. Egyes, a pályázási lehetőség időszaka alatt elkészített vagy átalakított munkákon (Balogh Kristóf, Csapó Júlia, Éliás Tamás, Jakab Borbála Róza, Karai Klaudia) erősen érezhető a pandémia periódusának – sokak számára nehezen megélt – otthonmaradásra, önvizsgálatra kényszerítő, a hétköznapiság megfigyelésére alkalmas minősége, ami a legszemélyesebb témák feldolgozása irányába orientálta a művészeket.

Ugyanakkor a megnyitón is elhangzott, a művészet nem játék, ha attól valakinek a megélhetése függ. Mennyire tud egy fiatal képzőművész ma megélni a művészetéből? Vagy mi kell ahhoz, hogy megélhessen belőle?

Természetesen a rendszeres kiállítási lehetőség alapvetően fontos momentuma a fiatal művészek érvényesülésének, de ebből persze még nem következik az, hogy anyagi javakkal is értékelik az erőfeszítéseiket. A magyar vagy külföldi ösztöndíjakhoz, projekttámogatásokhoz való hozzáférés, ezek folyamatos figyelemmel kísérése kulcsfontosságú lehet számukra. Segíthet még egy művészeti csoporthoz való tartozás is, de nyilván

a legbiztosabb helyzetben azok vannak, akiket egy galéria leszerződtet, így munkáik belföldi és nemzetközi vásárokra juthatnak el, és garantáltan a művészeti szcéna fókuszában maradhatnak.

Ez a lehetőség viszonylag kevés 35 év alatti művésznek adatik meg. A MANK-ban rendezett Művészet és Játék című kiállítás kapcsán személyesen megismert alkotók esetében is azt tapasztaltam, hogy legtöbbjüknek van valamilyen állása, és amellett igyekeznek a művészeti tevékenységükkel is minél előrébb jutni.

MuveszetesJatekFiatalkepzomuveszeknyaritarlata-23-125559.jpg

Művészet és Játék tárlat (Fotó/Forrás: MANK)

Mi kell ahhoz, hogy egy fiatal művész alkotásaira kíváncsi legyen a közönség, és eladhatóvá váljanak alkotásai?

Számos olyan, a fiatalabb generációhoz tartozó művész tevékenységét figyelem, akik bekerültek egy bizonyos kortárs művészeti közösségbe, és gazdag kapcsolatrendszert ápolnak, ami által egyre több fórumon mutatkozhatnak be. Még akkor is, ha esetleg ismétlődő ötletekről, munkákról van szó, hiszen nem minden esetben a kvalitásuknak köszönhetően lehetnek folyamatosan jelen a csoportos bemutatókon. Magyarországon, és persze a legkiemelkedőbb gócpontban, Budapesten a jelenkor művészetével, kultúrájával egy igen behatárolható közeg foglalkozik, és jár el kiállításokra, megnyitókra, előadásokra.

Ismerjük egymást látásból, és ezek a személyes kapcsolódások gyakran felértékelhetik az alkotói produktumot.

De kiemelten fontos az is, hogy egy fiatal művész igyekezzen a lehetőségeihez mérten személyesen vagy a világháló segítségével a nemzetközi trendekről, jelenségekről tájékozódni, esetleg kapcsolatba kerülni a külföldi szcénával. Úgy érzem, ez a fajta nyitottság, szellemi kiterjesztés mindig érzékelhető, látható pluszt ad a kreációiknak.

MuveszetesJatekFiatalkepzomuveszeknyaritarlata-40-125917.jpg

Művészet és Játék tárlat (Fotó/Forrás: MANK)

Mennyire kell ma a fiatal képzőművészeknek érteniük az önmenedzseléshez?

Nagyon is, ahogy korábban említettem, elengedhetetlen az önmenedzselés, sok energiát kell ebbe is fektetniük. Szerencsés, ha időt tudnak szakítani arra, hogy kihasználják a közösségi médiák adta megjelenési lehetőségeket, saját arculatot hozzanak létre, minél jobban kihangsúlyozzák az alkotói attitűdjük marginális pontjait, annak egyediségét.

A szentendrei kiállítás egy pályázat eredménye, összesen 141, fiatal alkotó által beküldött pályamű közül választottátok ki azt a húsz kiállítót, aki megmutathatta művészetét. Mi állapítható meg a pályázók alapján a fiatalok művészetéről, tehetségéről?

Láthatóan nagyon különbözőek azok a megközelítések, ahogyan a húsz kiválasztott művész a játékról, a kreációról gondolkodik, a tárlat efféle karaktere tudatos kurátori koncepcióból fakad. Több művész esetében a nem túl nagy fokú ismertség akár előnyös hozadékokat is viselt, hiszen a friss és elvárásmentes pályamű, ha igazán minőségi, nagy hatással bírhat ránk, a szelektálókra, akik eldöntötték, hogy nem vesszük figyelembe az esetleges kanonizációs folyamatokat, tehát a „neveket”, csak az adott mű nívója számított.

A visszajelzések szerint jól döntöttünk, és érdemes volt bizalmat szavazni azoknak a fiatal alkotóknak is, akik korábban ritkán jutottak hasonló lehetőséghez.

Szerző: Takács Erzsébet

Művészet és Játék
Fiatal képzőművészek nyári tárlata
2020. július 1 – augusztus 2.
MANK Galéria (2000 Szentendre, Bogdányi u. 51.)

 

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.
Klasszikus

Rendkívüli csodagyerekek a Virtuózok új évadában

Öt ország legjobbjai gyűltek össze a komolyzenei tehetségkutatóban. A nemzetközi műsorfolyam november 27-től látható minden péntek este 20.30-kor a Duna tévé műsorán.
Plusz

Fischer Ádám: Az első csöngetés

Sorozatunkban Budapest díszpolgárai osztják meg velünk a fővároshoz kötődő személyes történetüket. Fischer Ádám karmester, aki 2009 óta a cím birtokosa, elárulta egy kedves szokását, amely kimondottan az Akácfa utcához kötődik.
Színház

Az SZFE elleni harcra használhatja a kormány a veszélyhelyzeti felhatalmazást?

Amennyiben a felsőoktatási intézmény fenntartója úgy dönt, hogy egy félévet nem ismer el, mert nem tudja ellenőrizni az órákat, akkor ez azonnal végrehajtható – szúrta ki a HVG.
Színház

Bodolay Géza vezetheti az SZFE Színházművészeti Intézetét

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetet is vezető rendező Bagossy Lászlót váltja az intézetvezetői poszton – írta meg a HVG.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

A négyzetrácsos papírtól a virtuális valóságig – A hálózati vizualizáció története dióhéjban

Bár jelenleg zárva tart a Ludwig Múzeum, így a Barabási Albert-László hálózatkutatói munkásságának vizualizációs anyagát bemutató kiállítás is, jó hír, hogy a mielőbbi újranyitás reményében a múzeum március végéig meghosszabbította a tárlatot. Addig is, amíg újra személyesen átélhetjük a tudomány és a művészet találkozásának varázsát, ismerkedjünk meg a hálózati vizualizáció fejlődéstörténetével.
Vizuál hír

Firenzében díjazták Lakos Nóra filmjét

Lakos Nóra HAB című alkotása nyerte a nagy múltú firenzei Cinema e Donne nemzetközi filmfesztivál legjobbjának járó Gilda-díjat.
Vizuál magazin

Aki egyszer legyőzte Chuck Norrist – ma lenne 80 éves Bruce Lee

Alig néhány szerep fűződik a nevéhez, Bruce Lee-t azonban a legnagyobbak között tartja számon a filmipar. Sokoldalúságát mi sem bizonyítja jobban, minthogy harcművészként, színészként, rendezőként, producerként és forgatókönyvíróként is megállta a helyét. Mindössze 32 éves volt, amikor elhunyt, halálának körülményei pedig máig tisztázatlanok.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Színház az egész

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal az idén 85 éves Törőcsik Mariról mesél.
Vizuál hír

Mads Mikkelsen érkezik Johnny Depp helyére a Legendás állatok és megfigyelésük folytatásában

Miután a Warner Bros. Filmstúdió megvált a bántalmazás miatt botrányba keveredő Johnny Depptől, a rajongók a közösségi médiában követelték a színész visszavételét. A stúdió azonban nem engedett a nyomásnak és csütörtökön bejelentette: Mads Mikkelsen veszi át Grindelwald szerepét a Legendás állatokban.