Vizuál

Fontos a fiatal művészek önmenedzselése

2020.07.31. 13:10
Ajánlom
„Magyarországon, és persze a legkiemelkedőbb gócpontban, Budapesten a jelenkor művészetével, kultúrájával egy igen behatárolható közeg foglalkozik, és jár el kiállításokra, megnyitókra, előadásokra. Ismerjük egymást látásból, és ezek a személyes kapcsolódások gyakran felértékelhetik az alkotói produktumot” – mondta el Pócs Veronika művészettörténész, a MANK Galériában augusztus 2-ig látogatható kiállítás kurátora. Hozzátette: elengedhetetlen az önmenedzselés, sok energiát kell ebbe is fektetniük a fiataloknak. A 35 éven aluli művészek számára meghirdetett pályázat eredményeként létrejött szentendrei kiállítás munkáinak válogatásakor fontos szempont volt a sokszínűség.

Művészet és Játék címmel nyílt kiállítás a MANK Galériában július 1-jén. Mit jelent számodra a két fogalom közös halmaza?

en_gru-125402.jpg

Pócs Veronika művészettörténész (Fotó/Forrás: MANK)

A művészet és a játék viszonya visszavezethet minket az ember legalapvetőbb cselekvéséhez: a kreációhoz, vagy akár nevezhetjük ezt teremtésnek is. A játék öröm, kutatás, kísérletezés, alkotás, rekonstrukció vagy rekreáció, amelyhez alapvetően hozzátartozik a szellemi szabadság, a teremtés kipróbálásának aktusa, ami bármely ember sajátja lehet.

Művészeti értelemben a játék úgynevezett végeredménye maga a mű,

amellyel az alkotó, önmagára-, vagy a világ egy jelenségére reflektál. Ugyanakkor, a művész imitálhatja is a létrehozás természetes spontaneitását, alkotása így az emlékezés tárgyává válhat.

A játékosságnak fontos szerepe van a művészetben, ha ugyanis kényszerré, vagy a pénzszerzés eszközévé válik az alkotás, és elvész belőle az intuíció, a belső indíttatás, az negatívan hat az önálló alkotói tevékenységre.

Ismerek olyan művészeket, akik akár az efféle anyagias nyomás mellett is rendkívül kvalitásos munkákat tudnak létrehozni, tehetségük, ötleteik egyedisége szavatolja a jó mű létrejöttét. Szerintem a megrendelő részéről ez a fajta sürgetés, vagy a mű létrehozásakor tett konkrét elvárás már nem igazán jellemző az élvonalbeli művészekre és galériákra. Olyan benyomásaim vannak viszont, hogy kellő idő állhat a művek létrehozásához, illetve a válogatáshoz is, a kiállítóhelyeken vagy vásárokon ugyanis valóban egyenrangú partnerségi viszony működik.

MuveszetesJatekFiatalkepzomuveszeknyaritarlata-42-130647.jpg

Művészet és Játék tárlat (Fotó/Forrás: MANK)

Tavaly a hasonló pályázat eredményeként inkább festményeket láthattunk a falakon, most viszont sok az interaktív, nem hagyományos művészeti alkotás. Ez egy trend vagy a felhívás eredménye ez a sokszínűség?

Kiállításunkhoz igyekeztem beválogatni a legkülönbözőbb médiumokkal megfogalmazott játék-asszociációkat.

Helyet kapott a vászon-táblakép típusa, tehát a hagyományosabbnak mondható képalkotás is, esetenként a digitalizált lehetőségek felhasználásával ötvözve: Benedek Tom, Benkő Lilla, Körössy-Khalyll Levente, Szabó Kristóf – KristofLab munkáin.

A tárlaton interaktív installációk is szerepelnek, amelyek a néző személyes „beavatkozását”, játékba hívását kínálják fel: Gosztola Kitti, Kádár Emese és ugyancsak Szabó Kristóf – KristofLab friss, szignifikánsan aktuális társadalmi problémákkal foglalkozó művei, melyek az irónia eszközével hatnak még erősebben a befogadó-nézőre. Egyes, a pályázási lehetőség időszaka alatt elkészített vagy átalakított munkákon (Balogh Kristóf, Csapó Júlia, Éliás Tamás, Jakab Borbála Róza, Karai Klaudia) erősen érezhető a pandémia periódusának – sokak számára nehezen megélt – otthonmaradásra, önvizsgálatra kényszerítő, a hétköznapiság megfigyelésére alkalmas minősége, ami a legszemélyesebb témák feldolgozása irányába orientálta a művészeket.

Ugyanakkor a megnyitón is elhangzott, a művészet nem játék, ha attól valakinek a megélhetése függ. Mennyire tud egy fiatal képzőművész ma megélni a művészetéből? Vagy mi kell ahhoz, hogy megélhessen belőle?

Természetesen a rendszeres kiállítási lehetőség alapvetően fontos momentuma a fiatal művészek érvényesülésének, de ebből persze még nem következik az, hogy anyagi javakkal is értékelik az erőfeszítéseiket. A magyar vagy külföldi ösztöndíjakhoz, projekttámogatásokhoz való hozzáférés, ezek folyamatos figyelemmel kísérése kulcsfontosságú lehet számukra. Segíthet még egy művészeti csoporthoz való tartozás is, de nyilván

a legbiztosabb helyzetben azok vannak, akiket egy galéria leszerződtet, így munkáik belföldi és nemzetközi vásárokra juthatnak el, és garantáltan a művészeti szcéna fókuszában maradhatnak.

Ez a lehetőség viszonylag kevés 35 év alatti művésznek adatik meg. A MANK-ban rendezett Művészet és Játék című kiállítás kapcsán személyesen megismert alkotók esetében is azt tapasztaltam, hogy legtöbbjüknek van valamilyen állása, és amellett igyekeznek a művészeti tevékenységükkel is minél előrébb jutni.

MuveszetesJatekFiatalkepzomuveszeknyaritarlata-23-125559.jpg

Művészet és Játék tárlat (Fotó/Forrás: MANK)

Mi kell ahhoz, hogy egy fiatal művész alkotásaira kíváncsi legyen a közönség, és eladhatóvá váljanak alkotásai?

Számos olyan, a fiatalabb generációhoz tartozó művész tevékenységét figyelem, akik bekerültek egy bizonyos kortárs művészeti közösségbe, és gazdag kapcsolatrendszert ápolnak, ami által egyre több fórumon mutatkozhatnak be. Még akkor is, ha esetleg ismétlődő ötletekről, munkákról van szó, hiszen nem minden esetben a kvalitásuknak köszönhetően lehetnek folyamatosan jelen a csoportos bemutatókon. Magyarországon, és persze a legkiemelkedőbb gócpontban, Budapesten a jelenkor művészetével, kultúrájával egy igen behatárolható közeg foglalkozik, és jár el kiállításokra, megnyitókra, előadásokra.

Ismerjük egymást látásból, és ezek a személyes kapcsolódások gyakran felértékelhetik az alkotói produktumot.

De kiemelten fontos az is, hogy egy fiatal művész igyekezzen a lehetőségeihez mérten személyesen vagy a világháló segítségével a nemzetközi trendekről, jelenségekről tájékozódni, esetleg kapcsolatba kerülni a külföldi szcénával. Úgy érzem, ez a fajta nyitottság, szellemi kiterjesztés mindig érzékelhető, látható pluszt ad a kreációiknak.

MuveszetesJatekFiatalkepzomuveszeknyaritarlata-40-125917.jpg

Művészet és Játék tárlat (Fotó/Forrás: MANK)

Mennyire kell ma a fiatal képzőművészeknek érteniük az önmenedzseléshez?

Nagyon is, ahogy korábban említettem, elengedhetetlen az önmenedzselés, sok energiát kell ebbe is fektetniük. Szerencsés, ha időt tudnak szakítani arra, hogy kihasználják a közösségi médiák adta megjelenési lehetőségeket, saját arculatot hozzanak létre, minél jobban kihangsúlyozzák az alkotói attitűdjük marginális pontjait, annak egyediségét.

A szentendrei kiállítás egy pályázat eredménye, összesen 141, fiatal alkotó által beküldött pályamű közül választottátok ki azt a húsz kiállítót, aki megmutathatta művészetét. Mi állapítható meg a pályázók alapján a fiatalok művészetéről, tehetségéről?

Láthatóan nagyon különbözőek azok a megközelítések, ahogyan a húsz kiválasztott művész a játékról, a kreációról gondolkodik, a tárlat efféle karaktere tudatos kurátori koncepcióból fakad. Több művész esetében a nem túl nagy fokú ismertség akár előnyös hozadékokat is viselt, hiszen a friss és elvárásmentes pályamű, ha igazán minőségi, nagy hatással bírhat ránk, a szelektálókra, akik eldöntötték, hogy nem vesszük figyelembe az esetleges kanonizációs folyamatokat, tehát a „neveket”, csak az adott mű nívója számított.

A visszajelzések szerint jól döntöttünk, és érdemes volt bizalmat szavazni azoknak a fiatal alkotóknak is, akik korábban ritkán jutottak hasonló lehetőséghez.

Szerző: Takács Erzsébet

Művészet és Játék
Fiatal képzőművészek nyári tárlata
2020. július 1 – augusztus 2.
MANK Galéria (2000 Szentendre, Bogdányi u. 51.)

 

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Meztelenre vetkőzni még az orvos előtt sem!

Láthatóvá válnak a cselédlányok, szegényebb sorból való asszonyok hétköznapjai, a kor egészségügyi, higiéniai, sőt erkölcsi viszonyai. Szécsi Noémi legutóbbi kötetében dr. Hugonnai Vilma, az első magyar orvosnő rendelési naplói alapján enged bepillantást a 19. század végén és a 20. század elején élő nők életébe.
Fidelio Tours

Több mint félszáz program a Zempléni Fesztiválon

Komolyzenei és jazzkoncertek, színházi és irodalmi estek, kiállítások mellett családi és gasztronómiai kínálat várja az érdeklődőket augusztus 14. és 23. között.
Jazz/World

A boglári közönséget táncoltatja meg pénteken a Budapest Bár

Azt már egyértelműen láthatjuk, hogy 2020 nem a nagykoncertek és a többezres fesztiválok éve, de a Budapest Bár legénysége ebben a nehéz helyzetben sem maradt tétlen. Az utóbbi hónapokban tökéletesítették friss lemezük dalait és előkészítettek egy koncertszínházi darabot, amit augusztusban és szeptemberben több ízben is meghallgathatunk. Legközelebb 7-én, pénteken lépnek fel Balatonbogláron, a Kultkikötő 15. születésnapján. A zenekar vezetőjével, Farkas Robival beszélgettünk.
Jazz/World

Tizenhét ember szíve egy akkordban - Beszélgetés Bacsó Kristóffal

Elvégezte a Liszt Ferenc Zeneakadémiát és a Berklee College of Music-ot, bizonyított a francia és az amerikai komolyzenei színtéren, londoni, barcelonai és pescarai jazz fesztiválokon nyűgözte le a szakmát, Orszáczky- és Artisjus-díjban részesült, és különböző formációival eddig négy saját lemezt jelentetett meg. Bacsó Kristóf szaxofonista és zeneszerző jelenleg a Modern Art Orchestra művésze – zenei pályafutásáról, a MAO-val közös munkájáról, jövőbeni terveiről beszélgettünk.
Zenés színház

Fontos, hogy a magyar lelkünk is benne legyen ezekben az előadásokban

A Budavári Palotakoncert meghívott vendégeként augusztus 8-án két erdélyi művész, Hary Judit és Fülöp Márton is szívhez szóló, emlékezetes élményt nyújtó produkciókkal készül megajándékozni az Oroszlános Udvarba érkező közönséget. A Kolozsvári Magyar Opera művészeivel a közelgő gála kapcsán arról is beszélgettünk, hogy határon túli magyarokként miért kiemelkedő fontosságú számukra ez a találkozás és maga az operett műfaj.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Görögország visszaköveteli a Parthenón szobrait

Az athéni Parthenón szobrait szeretné véglegesen visszakapni Görögország a British Museumtól a görög szabadságharc 200. évfordulójára, ezért nemzetközi bizottságot hozott létre - mondta el a kínai állami hírügynökségnek adott interjúban Lina Mendoni kulturális miniszter.
Vizuál portré

Az Apokalipszis most sztárja egy érsek után választotta nevét

Két évig még díszletmunkásként is dolgozott mielőtt Coppola filmje meghozta számára a sikert. Két fia követte őt a szakmában. Martin Sheen amerikai színész augusztus 3-án ünnepli 80. születésnapját. 
Vizuál ajánló

Herceg a vasfüggöny mögül – Róna Viktor kiállítás

A Petőfi Irodalmi Múzeum – Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet új időszaki kiállítását Róna Viktor balettművésznek szenteli.
Vizuál magazin

Angyalszív, Madárka, Evita - Alan Parker legjobb filmjei

Hetvenhat éves korában, július 31-én meghalt Alan Parker angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer, akinek nevéhez olyan kult filmek fűződnek mint a Pink Floyd:Fal, az Angyalszív vagy az Evita.
Vizuál Film

75 éve halt meg Csortos Gyula - PORTRÉ

Hetvenöt éve, 1945. augusztus 1-jén halt meg Csortos Gyula, a két világháború közötti korszak egyik legkedveltebb magyar színésze, a Hyppolit, a lakáj című film főszereplője.