Vizuál

Fontos a fiatal művészek önmenedzselése

2020.07.31. 13:10
Ajánlom
„Magyarországon, és persze a legkiemelkedőbb gócpontban, Budapesten a jelenkor művészetével, kultúrájával egy igen behatárolható közeg foglalkozik, és jár el kiállításokra, megnyitókra, előadásokra. Ismerjük egymást látásból, és ezek a személyes kapcsolódások gyakran felértékelhetik az alkotói produktumot” – mondta el Pócs Veronika művészettörténész, a MANK Galériában augusztus 2-ig látogatható kiállítás kurátora. Hozzátette: elengedhetetlen az önmenedzselés, sok energiát kell ebbe is fektetniük a fiataloknak. A 35 éven aluli művészek számára meghirdetett pályázat eredményeként létrejött szentendrei kiállítás munkáinak válogatásakor fontos szempont volt a sokszínűség.

Művészet és Játék címmel nyílt kiállítás a MANK Galériában július 1-jén. Mit jelent számodra a két fogalom közös halmaza?

en_gru-125402.jpg

Pócs Veronika művészettörténész (Fotó/Forrás: MANK)

A művészet és a játék viszonya visszavezethet minket az ember legalapvetőbb cselekvéséhez: a kreációhoz, vagy akár nevezhetjük ezt teremtésnek is. A játék öröm, kutatás, kísérletezés, alkotás, rekonstrukció vagy rekreáció, amelyhez alapvetően hozzátartozik a szellemi szabadság, a teremtés kipróbálásának aktusa, ami bármely ember sajátja lehet.

Művészeti értelemben a játék úgynevezett végeredménye maga a mű,

amellyel az alkotó, önmagára-, vagy a világ egy jelenségére reflektál. Ugyanakkor, a művész imitálhatja is a létrehozás természetes spontaneitását, alkotása így az emlékezés tárgyává válhat.

A játékosságnak fontos szerepe van a művészetben, ha ugyanis kényszerré, vagy a pénzszerzés eszközévé válik az alkotás, és elvész belőle az intuíció, a belső indíttatás, az negatívan hat az önálló alkotói tevékenységre.

Ismerek olyan művészeket, akik akár az efféle anyagias nyomás mellett is rendkívül kvalitásos munkákat tudnak létrehozni, tehetségük, ötleteik egyedisége szavatolja a jó mű létrejöttét. Szerintem a megrendelő részéről ez a fajta sürgetés, vagy a mű létrehozásakor tett konkrét elvárás már nem igazán jellemző az élvonalbeli művészekre és galériákra. Olyan benyomásaim vannak viszont, hogy kellő idő állhat a művek létrehozásához, illetve a válogatáshoz is, a kiállítóhelyeken vagy vásárokon ugyanis valóban egyenrangú partnerségi viszony működik.

MuveszetesJatekFiatalkepzomuveszeknyaritarlata-42-130647.jpg

Művészet és Játék tárlat (Fotó/Forrás: MANK)

Tavaly a hasonló pályázat eredményeként inkább festményeket láthattunk a falakon, most viszont sok az interaktív, nem hagyományos művészeti alkotás. Ez egy trend vagy a felhívás eredménye ez a sokszínűség?

Kiállításunkhoz igyekeztem beválogatni a legkülönbözőbb médiumokkal megfogalmazott játék-asszociációkat.

Helyet kapott a vászon-táblakép típusa, tehát a hagyományosabbnak mondható képalkotás is, esetenként a digitalizált lehetőségek felhasználásával ötvözve: Benedek Tom, Benkő Lilla, Körössy-Khalyll Levente, Szabó Kristóf – KristofLab munkáin.

A tárlaton interaktív installációk is szerepelnek, amelyek a néző személyes „beavatkozását”, játékba hívását kínálják fel: Gosztola Kitti, Kádár Emese és ugyancsak Szabó Kristóf – KristofLab friss, szignifikánsan aktuális társadalmi problémákkal foglalkozó művei, melyek az irónia eszközével hatnak még erősebben a befogadó-nézőre. Egyes, a pályázási lehetőség időszaka alatt elkészített vagy átalakított munkákon (Balogh Kristóf, Csapó Júlia, Éliás Tamás, Jakab Borbála Róza, Karai Klaudia) erősen érezhető a pandémia periódusának – sokak számára nehezen megélt – otthonmaradásra, önvizsgálatra kényszerítő, a hétköznapiság megfigyelésére alkalmas minősége, ami a legszemélyesebb témák feldolgozása irányába orientálta a művészeket.

Ugyanakkor a megnyitón is elhangzott, a művészet nem játék, ha attól valakinek a megélhetése függ. Mennyire tud egy fiatal képzőművész ma megélni a művészetéből? Vagy mi kell ahhoz, hogy megélhessen belőle?

Természetesen a rendszeres kiállítási lehetőség alapvetően fontos momentuma a fiatal művészek érvényesülésének, de ebből persze még nem következik az, hogy anyagi javakkal is értékelik az erőfeszítéseiket. A magyar vagy külföldi ösztöndíjakhoz, projekttámogatásokhoz való hozzáférés, ezek folyamatos figyelemmel kísérése kulcsfontosságú lehet számukra. Segíthet még egy művészeti csoporthoz való tartozás is, de nyilván

a legbiztosabb helyzetben azok vannak, akiket egy galéria leszerződtet, így munkáik belföldi és nemzetközi vásárokra juthatnak el, és garantáltan a művészeti szcéna fókuszában maradhatnak.

Ez a lehetőség viszonylag kevés 35 év alatti művésznek adatik meg. A MANK-ban rendezett Művészet és Játék című kiállítás kapcsán személyesen megismert alkotók esetében is azt tapasztaltam, hogy legtöbbjüknek van valamilyen állása, és amellett igyekeznek a művészeti tevékenységükkel is minél előrébb jutni.

MuveszetesJatekFiatalkepzomuveszeknyaritarlata-23-125559.jpg

Művészet és Játék tárlat (Fotó/Forrás: MANK)

Mi kell ahhoz, hogy egy fiatal művész alkotásaira kíváncsi legyen a közönség, és eladhatóvá váljanak alkotásai?

Számos olyan, a fiatalabb generációhoz tartozó művész tevékenységét figyelem, akik bekerültek egy bizonyos kortárs művészeti közösségbe, és gazdag kapcsolatrendszert ápolnak, ami által egyre több fórumon mutatkozhatnak be. Még akkor is, ha esetleg ismétlődő ötletekről, munkákról van szó, hiszen nem minden esetben a kvalitásuknak köszönhetően lehetnek folyamatosan jelen a csoportos bemutatókon. Magyarországon, és persze a legkiemelkedőbb gócpontban, Budapesten a jelenkor művészetével, kultúrájával egy igen behatárolható közeg foglalkozik, és jár el kiállításokra, megnyitókra, előadásokra.

Ismerjük egymást látásból, és ezek a személyes kapcsolódások gyakran felértékelhetik az alkotói produktumot.

De kiemelten fontos az is, hogy egy fiatal művész igyekezzen a lehetőségeihez mérten személyesen vagy a világháló segítségével a nemzetközi trendekről, jelenségekről tájékozódni, esetleg kapcsolatba kerülni a külföldi szcénával. Úgy érzem, ez a fajta nyitottság, szellemi kiterjesztés mindig érzékelhető, látható pluszt ad a kreációiknak.

MuveszetesJatekFiatalkepzomuveszeknyaritarlata-40-125917.jpg

Művészet és Játék tárlat (Fotó/Forrás: MANK)

Mennyire kell ma a fiatal képzőművészeknek érteniük az önmenedzseléshez?

Nagyon is, ahogy korábban említettem, elengedhetetlen az önmenedzselés, sok energiát kell ebbe is fektetniük. Szerencsés, ha időt tudnak szakítani arra, hogy kihasználják a közösségi médiák adta megjelenési lehetőségeket, saját arculatot hozzanak létre, minél jobban kihangsúlyozzák az alkotói attitűdjük marginális pontjait, annak egyediségét.

A szentendrei kiállítás egy pályázat eredménye, összesen 141, fiatal alkotó által beküldött pályamű közül választottátok ki azt a húsz kiállítót, aki megmutathatta művészetét. Mi állapítható meg a pályázók alapján a fiatalok művészetéről, tehetségéről?

Láthatóan nagyon különbözőek azok a megközelítések, ahogyan a húsz kiválasztott művész a játékról, a kreációról gondolkodik, a tárlat efféle karaktere tudatos kurátori koncepcióból fakad. Több művész esetében a nem túl nagy fokú ismertség akár előnyös hozadékokat is viselt, hiszen a friss és elvárásmentes pályamű, ha igazán minőségi, nagy hatással bírhat ránk, a szelektálókra, akik eldöntötték, hogy nem vesszük figyelembe az esetleges kanonizációs folyamatokat, tehát a „neveket”, csak az adott mű nívója számított.

A visszajelzések szerint jól döntöttünk, és érdemes volt bizalmat szavazni azoknak a fiatal alkotóknak is, akik korábban ritkán jutottak hasonló lehetőséghez.

Szerző: Takács Erzsébet

Művészet és Játék
Fiatal képzőművészek nyári tárlata
2020. július 1 – augusztus 2.
MANK Galéria (2000 Szentendre, Bogdányi u. 51.)

 

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elhunyt Haramza László operaénekes

A Magyar Állami Operaház magánénekesét 60 éves korában érte a halál – adta hírül az Opera.
Zenés színház

Ingyen látható a Macskák londoni előadása az online térben

Bemutatásának 40. évfordulóján a The Show Must Go On Youtube-csatornája ingyenesen közvetíti Andrew Lloyd Webber kultikus darabját, a Macskákat.
Zenés színház

Idén is díjazták a nemzetközi operaélet legjobbjait

Online díjátadón jelentették be az Opera Awards győzteseit, akik a 2020/21-es évadban nyújtott teljesítményük alapján érdemelték ki a díjat.
Plusz

A b(m)űvész embersége – interjú a 110 éve született Rodolfo lányával, Gálvölgyi Judittal

Polgári neve Gross Dezső volt, de Rodolfoként ismerte meg a világ. „Vigyázat, csalok!”, mondta – és csalt. A többi már játék volt és szórakozás. Születésének 110. évfordulója alkalmából lánya, Gálvölgyi Judit segítségével idéztük föl a bűvész és édesapa legendás alakját.
Vizuál

KÉP-regény: A Gyilkos tó kémiája

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Gyilkos-tónál megélt pálinka-történeteket mesélt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Új magyar LMBTQ-dokumentumfilm érkezik a mozikba

A nemzetközi színtéren is sikerrel szereplő Tobi színeit július 1-jén mutatják be a magyar mozik a Cirko Film forgalmazásában.
Vizuál újranyitás

Premier előtt látható a Szupernóva az Ideje moziba menni fesztiválon

Kilenc új filmet mutat be az Ideje moziba menni fesztivál május 27. és 30. között. Az egyik legjobban várt film a Szupernóva, a lélegzetelállító tájakon forgatott érzékeny romantikus brit dráma Colin Firth és Stanley Tucci főszereplésével.
Vizuál ajánló

Françoise Gilot 100. születésnapja előtt tiszteleg a Várfok Galéria

Az art KARLSRUHE vendégeként május 19. és 21. között a Várfok Galéria a Várfok Project Roomban rendezi be hibrid standját, amelyen Françoise Gilot 100. születésnapja előtt tisztelgő One-Artist-Show és a Várfok Highlights válogatás lesz látható. 
Vizuál magazin

KÉP-regény: A Gyilkos tó kémiája

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Gyilkos-tónál megélt pálinka-történeteket mesélt.
Vizuál aukció

Új kiállítótérrel bővül a Virág Judit Galéria

Rippl-Rónai, Bortnyik és Munkácsy remekművei láthatók a május 15-én nyíló, csaknem 400 négyzetméteres területtel kibővülő Virág Judit Galériában, ahol a 105 kortárs és 157 klasszikus művet felvonultató új aukciós tárlat is megtekinthető.