Vizuál

Formabontó koncertfilmek a Budapest Ritmo-n

2021.05.09. 14:45
Ajánlom
„Szükségből erényt, koncertből filmet” – ez a Budapest Ritmo idei mottója, amely a Bartók Tavasz keretében május 10. és 12. között különleges látványvilágú koncertfilmekkel várja az érdeklődőket.

A felfedezőfesztiválon olyan alkotók filmjei láthatók, mint Reisz Gábor és Szimler Bálint, Szilágyi Fanni, Damokos Attila, Kálmán Mátyás, valamint a vizuál-művész Karcis Gábor, akik azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy alkotásaikkal színpadon nem reprodukálható élményt, lenyűgöző képi világot teremtsenek.

Meyer Balázs, a Budapest Ritmo programigazgatója is ezekben a különleges megoldásokban látja közvetítések egyediségét:

a legfontosabb törekvésük az volt, hogy a streamelt koncertek műfaját tényleg érdekessé, kreatívvá tegyék, miközben a koncertfilmek által maguk a művészeti ágak is egymásba fonódnak.

Az ingyenes online fesztivál a város rejtett zugaiba invitál, az Akvárium Klub koncertjei mellett a nézők beleshetnek például a Dresch Vonós Quartet éjszakai előadásába az Epreskert szobrászműhelyében, a Twentysix Budapest dzsungelébe, a Gellért Szálló sötétebb részeire, vagy épp virtuális sétát tehetnek napnyugta után a Füvészkertben.

BudapestRitmo-Cimbalind-1-124654.jpg

Budapest Ritmo (Fotó/Forrás: Budapest Ritmo)

Akik pedig a Magyarországon nem, vagy csak néha hallott előadókra kíváncsiak, azoknak a Budapest Ritmo zenei dokumentumfilmekkel kedveskedik. João Gilberto, a bossa nova 88 éves korában elhunyt atyja, Astor Piazzolla, a tangó forradalmasítója és Tony Allen, az afrobeat lüktető ritmusának megalkotója személyében a világzene három egykori óriása is az idei fesztivál vendége lesz egy-egy ritkán, magyarul pedig most először látható alkotásban.

A koncert- és dokumentumfilmek ingyenesen láthatóak a Budapest Ritmo Online-on a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében május 10. és 12. között, a pontos programról a fesztivál honlapja ad bővebb tájékoztatást.

Fejléckép forrása: Budapest Ritmo

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Van neve annak, ami vagyok – Székely Kriszta kiállása

A Katona József Színház rendezője, Székely Kriszta is felszólalt június 14-én, a homoszexualitást a pedofíliával összemosó törvény elleni tüntetésen.
Jazz/World

Elhunyt Winand Gábor zenész

Hosszan tartó betegség után, 57 éves korában elhunyt Winand Gábor fuvolán és zongorán is kiválóan játszó zenész, énekes, tanár és zeneszerző – tudatta Budapest Jazz Club.
Klasszikus

A magyar zenetanárnő, aki generációkat tanított meg szorongás nélkül hegedülni

Havas Kató a saját bőrén tapasztalta meg, milyen káros hatással van egy muzsikusra a szorongás, a megfelelési kényszer és a lámpaláz. Egy balatoni cigányprímás, egy amerikai találkozás és egy majdnem félbeszakadt karrier hatására dolgozta ki hegedűoktatási módszerét, amelynek központi jelszava volt a természetesség, a könnyedség és a belülről fakadó elegancia.
Tánc

Ismét élőben játszik a Recirquel Társulat

A Solus Amor című produkcióval nyitja meg kapuit június 25-én a Müpa Fesztivál Színháza. Nem ez lesz az egyetlen újcirkusz-produkció a színházteremben: a trilógia egy másik darabja, a My Land is színre kerül.
Vizuál

Akik az erdőkből merítettek erőt

A Pálosok című tárlat az egyetlen magyar alapítású és máig működő férfi szerzetesrend, a pálos rend történetéről ad áttekintést. Egyszerre szól a világi és egyházi társadalom valamennyi csoportjához, s nyit azok felé is, akik kevés, vagy semmilyen tudással nem rendelkeznek a pálos rendről.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Habkönnyű magyar filmeket tett ingyenesen elérhetővé a Filmio

Június 17-20. között bárki számára elérhető a Veri az ördög a feleségét, A veréb is madár, valamint a Mit csinált a feleséged 3-tól 5-ig? című vígjáték.
Vizuál hír

Madame Tussauds nyílik Budapesten

Várhatóan 2022 első negyedévében a Dorottya utcában is megnyílik az élethű viaszszobrairól híres Madame Tussauds, amely azért is különleges, mert a budapesti múzeum lesz a világ első teljesen franchise-rendszerben működő Madame Tussauds-ja – adta hírül a Telex.
Vizuál hír

Meghívták Rudolf Olivér diplomafilmjét a cannes-i fesztivál válogatásába

A FONICA M-120 című alkotást is beválogatták a cannes-i fesztivál Cinéfondation programja. A világ legnagyobb presztízsű filmes seregszemléje évről évre izgalmas válogatást mutat be a legfiatalabb generáció munkáiból.
Vizuál hír

150 millió forintért kelt el egy Tihanyi-csendélet

A Kieselbach Galéria június 14-i aukcióján az egyik legdrágább tétel Tihanyi Lajos Csendélet cserepes virággal, kancsóval és citromokkal című festménye volt, melyet a festő 1909-ben készített.
Vizuál Rendtörténet

Akik az erdőkből merítettek erőt

A Pálosok című tárlat az egyetlen magyar alapítású és máig működő férfi szerzetesrend, a pálos rend történetéről ad áttekintést. Egyszerre szól a világi és egyházi társadalom valamennyi csoportjához, s nyit azok felé is, akik kevés, vagy semmilyen tudással nem rendelkeznek a pálos rendről.