Vizuál

Fotók Budapestről, amelyek nem jönnek szembe az Instagramon

2016.09.02. 09:08
Ajánlom
A hajléktalan emberekről készült szociofotókat megszokhattuk már. Na de láttunk-e már olyanokat, amelyeket ők csináltak?

A válasz erre igen: 1997-ben, mikor már erősen érződött a rendszerváltás óta súlyosbodó hajléktalanprobléma, Erhardt Miklós indította el a féléves Saját szemmel című projektet, amelyben hajléktalan emberek kezébe adott eldobható fényképezőgépet munkadíj fejében. A kiállítást videóinterjúk kísérték.

20 évvel később ugyanezen logika mentén, de egy londoni példa alapján kezdett bele a Budapest Bike Maffia és a Cafe Art a My Budapest Photo Projectbe. A munkát március végén kezdték; 100 hajléktalannak, szállókban és utcán élőknek egyaránt osztottak ki eldobható Fuji fénylépezőgépeket, hogy saját szemszögből mutassák be a várost. Őket a Budapest Bike Maffián keresztül találták meg, a szervezet ugyanis már évek óta kapcsolatban van hajléktalan emberekkel, különböző módokon segítik őket. 

My Budapest Photo Project

My Budapest Photo Project (Fotó/Forrás: Jász Annamária)

„A cél az, hogy ne mi beszéljünk róluk, ők szólaljanak meg. Mi a keretet biztosítjuk nekik, hogy a belső igazságukat képviseljék” - hangzott el a szervezők részéről a keddi sajtóbeszélgetésen. Erre egyébként sok alkotó nem tudott eljönni, mert dolgoztak – szemben azzal a sztereotípiával, ami a hajléktalanokról él bennünk.

Egy hét után 87 fényképezőgépet és 2000 képet kaptak vissza. Ezek közül 50-et akartak kiállítani, de 62 lett belőle – több képből ugyanis sorozat állt össze. Csoszó Gabriella fotóművész vezetésével workshop is zajlik a háttérben; sok rejtett tehetség és művész bukkant elő, és a legváltozatosabb témákat örökítették meg a fotósok. A Budapest Pontban augusztus 30-án nyílt kiállításon felbukkannak önarcképek, játszóterek, barátok a hajléktalanszállóról, városrészletek, kutyák, de strandjelenet is.

Lakást ebből nem tudok venni”

A sajtóbeszélgetésre meghívtak több alkotót is a projekt résztvevői közül, akik elmesélték saját sorsukat. Mint kiderült, egy rossz döntés, egy baleset, egy betegség elég ahhoz, hogy valaki az utcára kerüljön. Micskei Gyula 2009-ben komoly autóbaleset érte, koponyatörése során maradandó agykárosodást szenvedett. Nem kapott állami támogatást, leszázalékolták. 36 kilósan jött ki a kórházból, és nem volt hova mennie. Jelenleg hajléktalanszállón él, lufihajtogató bohócként keresi a kenyerét. „Továbblépés nem lesz, lakást ebből nem tudok venni” - mondta a sajtóbeszélgetésen a projektről, de hozzátette: fontos, hogy a kiállítás látogatói lássák, hogy a nehézségek ellenére van ok az optimizmusra, mindig lehet találni megoldást.

Micskei Gyula képe

Micskei Gyula képe

Horváthné Pintér Dóra és férje feje fölül eladták az albérletet, reggel 8 és dél között el kellett hagyniuk a lakást, ráadásul pont karácsonykor, amikor minden hajléktalanszálló tele volt. 4 hónapig az utcán éltek, majd legalább ennyi időbe telt, amíg sikerült talpra állniuk és lakást találniuk. Az ő képe a saját cipőit ábrázolja a Duna-parti budapesti holokauszt-emlékmű lábbelijei között: elmondása szerint ekkor annyira azt érezte, hogy el van veszve, és senki se segít, hogy kilépett a cipőjéből, és ezt fotózta le. A projekt, az önreflexió olyan erős érzelmeket váltott ki belőle, amelyek végül hozzásegítették a megoldáshoz. „Elkezdtem olyan szemmel gondolkozni, ahogy sosem, megláttam a fényt az alagút végén” - mondta.

Horváthné Pintér Dóra: Sorstalanság új cipőben

Horváthné Pintér Dóra: Sorstalanság új cipőben

Varga Mária többszörösen hátrányos helyzetű: amellett, hogy hajléktalan, kerekesszékes is. Egy szállón él párjával, Turóczi Bálinttal, akivel közösen vettek részt a projektben. Tíz évesen derült ki, hogy születési rendellenessége miatt gerincvelősérült. Nem tud rendesen közlekedni Budapesten, a járdaszegélyek, a lépcsők miatt mindenütt akadályokba ütközik; a gyógyszertárak, boltok, közintézmények, de még a hajléktalanszállók sem akadálymentesítettek.

Közös fotóikon Mária látható, amint ezekkel a helyzetekkel szembesül a kerekesszékében. Azt szerették volna érzékeltetni, hogy ők is emberek, nekik is joguk van mozogni.

Túróczi Bálint: A kerekesszékesek lehetetlen élete

Túróczi Bálint: A kerekesszékesek lehetetlen élete

Díszcsövest csináltak belőlem”

Ezt Csizi Zsolt, a Város Mindenkié csoport aktivistája mondta a sajtóbeszélgetésen, akiből pár éve médiasztár lett, és ennek is köszönheti, hogy sikerült kitörnie helyzetéből. Öt évig volt hajléktalan, 2 éve egy 14. kerületi lakásban él.

2008-ban szűnt meg Miskolcon a gyár, ahol dolgozott; ez váláshoz vezetett, ami után Pestre jött. Egy erdőben élt saját készítésű faházában, amit aztán le akartak bontani; a sztorira ráugrott ugyanis a média, az Index Nagykép-sorozatot, majd kisfilmet forgatott róla. Nagy nyilvánosságot kapott ügye a döntéshozók szívéhez is eljutott. „Pont akkor volt a polgármesterválasztás a kerületben, szavazókat akartak szerezni” - magyarázta Zsolt, aki végül szociális lakáshoz jutott. Azóta is felismerik és megállítják az utcán. Egyébként gyerekkori álma volt, hogy fotózzon; saját bőrén is érezte, és rendületlenül hisz abban, hogy egy kép meg tudja változtatni az ember életét. A projektben egy kunyhóban élő pár mindennapjait fotózta.

Csizi Zsolt:: Ebéd a kunyhóban

Csizi Zsolt:: Ebéd a kunyhóban

My London Photo Projekt névvel már 4. éve zajlik a kezdeményezés angol változata, Sydney-ben idén kerül piacra az első naptár. A sajtóbeszélgetésen jelen volt Paul Ryan, a Cafe Art londoni munkatársa, aki szerint az angol projekt annyiban különbözik a magyartól, hogy ott a résztvevőknek csak a 25 %-át tették ki az utcán élők, nagy részük már otthonra talált. Budapesten a projektben részt vevő fotósok többsége pedig még mindig hajléktalan.

A projekt alapvető célja, hogy elmossák, vagy legalább gyengítsék a sztereotípiákat. A kiválasztott képekből nyílt kiállítás szeptember 18-ig tekinthető meg ingyenesen a Budapest Pontban, a legjobbakra a közönség szavazhat. A 13 legjobb fotóból naptárat hoznak létre, a bevételt a résztvevő fotósok között osztják szét.

Várady István: Ételosztási forgatag

Várady István: Ételosztási forgatag

Oláh Zsolt János: Egy boldogtalan segítségnyújtás

Oláh Zsolt János: Egy boldogtalan segítségnyújtás

Kiss Enikő: Aki hiányzik a képről

Kiss Enikő: Aki hiányzik a képről

Pollák László: Csak kényelmesen

Pollák László: Csak kényelmesen

Gede Márton: Kommunikáció

Gede Márton: Kommunikáció

Becsapódik mögötted a börtön kapuja, és nem vár senki

Sok meghökkentő dolgot megtudtunk az Adj Hangot Alapítvány kiállításán, amit volt fogvatartottak szabadulás után készített képeiből rendeztek. Olvassa el riportunkat!

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

Szfinxek és obeliszkek városa: egyiptománia és szabadkőművesség Budapesten

Van egy mondás, amely szerint Rómában ma több obeliszk áll, mint Karnakban, az ókori egyiptomiak egyik fő vallási központjában. Talán sokak számára meglepő lehet, hogy Budapesten is többet tudnánk összeszámolni egy városi séta alkalmával.
Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.
Vizuál ajánló

Csendes áramlat

Idén lenne 85 éves Nagy B. István Munkácsy-díjas festőművész, akinek tiszteletére Csendes áramlat címmel rendezett emlékkiállítást a Pesti Vigadó galériája.
Vizuál banksy

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.
Vizuál forbes

Scarlett Johansson a világ legjobban fizetett színésznője

A Forbes magazin 2018-as listája szerint Angelina Jolie, Jennifer Anniston és Jennifer Lawrence is a legjobban kereső színésznők között vannak.