Vizuál

Fotóriporteri Életműdíjat kapott Benkő Imre

2021.04.13. 09:35
Ajánlom
A Balázs Béla-díjas Benkő Imre vehette át idén a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ által alapított Fotóriporteri Életműdíjat.

A 2018-ban létrehozott kitüntetést minden évben a központ kuratóriuma ítéli oda a legkiemelkedőbb életműi teljesítményért. 2018-ban Urbán Tamás, 2019-ben Szebeni András, 2020-ban pedig Rédei Ferenc vehette át a díjat, az idei döntéshozó kuratórium tagjai Bánkuti András, Horváth M. Judit, Keleti Éva, Kőrösi Orsolya, Móricz-Sabján Simon és Szigeti Tamás voltak.

Benkő Imre képeit már több kiállításon is láthatták az érdeklődők a Capa Központban, de a fotográfus 2017-ben könyvbemutatót is tartott az intézményben.

2019-ben A hónap alkotója címmel jutalmazták, ekkor a 2018-as évének, illetve kínai utazásának képei közül válogattak, de bemutatásra került néhány számára kedves alkotás is.

Benkő Imre 1968-tól 18 éven keresztül volt az MTI fotóriportere, 1986-os alapításától megszűnéséig a Képes 7 munkatára, 1992-től pedig az Európa Magazin főmunkatársa. Emellett számos lapnak dolgozott, többek között a Griff, a Vasárnap és a HVG oldalaira fotózott. Képei megtalálhatóak a párizsi Wostok Press fotóügynökségnél is.

Munkája során „a való világ vizuális értelmezése, az ember és környezetének sajátos dokumentatív ábrázolása” érdekli, évtizedek óta fényképezi a budapesti utcák emberét. Munkásságát Balázs Béla-díjjal, Magyarország Kiváló Művésze-díjjal, valamint Prima Primissima-díjjal is elismerték.

Tiszteletére a Capa Központ virtuális kiállítást rendezett, amely az alábbi oldalon tekinthető meg.

Fejléckép: Benkő Imre (fotó: Urbán Ádám / Wikipédia)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Eredeti Örkény-egypercessel köszöntötték Mácsai Pált a jubileumi Azt meséld el Pista! után

Május 12-én különleges évfordulót ünnepelt az Örkény Színház, ugyanis 700. alkalommal tűzték műsorra Mácsai Pál egyszemélyes előadását, az Azt meséld el, Pista!-t.
Klasszikus

A Budapesti Fesztiválzenekar emlékkoncertet tart a koronavírus áldozatainak emlékére

A május 26-i ingyenes emlékkoncertet a Budapest Kongresszusi Központban rendezik meg, ahol a Budapesti Fesztiválzenekar és egy erre az alkalomra összeálló kórus, Fischer Iván vezényletével Mozart Requiemjét adja elő. A koncertet aznap az RTL Klub-on is meg lehet tekinteni.
Jazz/World

"Tragikus végű játszma" – A kékszakállú herceg várát új formába öntötte Sárik Péter

Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operájára Sárik Péter zeneszerző, jazz-zongoraművész készített jazzátiratot, melyet először élőben augusztusban hallhat a közönség a Zempléni Fesztiválon.
Zenés színház

Elhunyt Haramza László operaénekes

A Magyar Állami Operaház magánénekesét 60 éves korában érte a halál – adta hírül az Opera.
Vizuál

Online premieren mutatják be a frissen felújított Habfürdőt

Kovásznai György születésének 87. évfordulóján a Nemzeti Filmintézet-Filmarchívum Igazgatósága videomegosztó csatornáján két alkalommal, május 15-én és 16-án este 7 órakor bemutatja a legendás animációs film restaurált változatát. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: A Gyilkos tó kémiája

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Gyilkos-tónál megélt pálinka-történeteket mesélt.
Vizuál aukció

Új kiállítótérrel bővül a Virág Judit Galéria

Rippl-Rónai, Bortnyik és Munkácsy remekművei láthatók a május 15-én nyíló, csaknem 400 négyzetméteres területtel kibővülő Virág Judit Galériában, ahol a 105 kortárs és 157 klasszikus művet felvonultató új aukciós tárlat is megtekinthető.
Vizuál hír

Jelentős elismerésben részesül Marina Abramović

Marina Abramović világhírű performanszművész kapja idén a spanyol Nobel-díjnak is nevezett Asztúria hercegnője-díjat művészeti kategóriában – adta hírül a Papageno, a Pledge Times hírportálra hivatkozva. Az Asztúria hercegnője Alapítvány minden évben nyolc kategóriában osztja ki az elismerést, melynek első kihirdetett győztese a szerb művész.
Vizuál premier

Online premieren mutatják be a frissen felújított Habfürdőt

Kovásznai György születésének 87. évfordulóján a Nemzeti Filmintézet-Filmarchívum Igazgatósága videomegosztó csatornáján két alkalommal, május 15-én és 16-án este 7 órakor bemutatja a legendás animációs film restaurált változatát. 
Vizuál hír

106 éves korában elhunyt Norman Lloyd amerikai színész-rendező

Az Emmy-díjra jelölt színészt Los Angeles-i otthonában érte a halál - adta hírül az MTI. Norman Lloyd pályafutása kezdetén együtt dolgozott Orson Wellesszel, Alfred Hitchcockkal és Charlie Chaplinnel is.