Vizuál

Fotóriporteri Életműdíjat kapott Benkő Imre

2021.04.13. 09:35
Ajánlom
A Balázs Béla-díjas Benkő Imre vehette át idén a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ által alapított Fotóriporteri Életműdíjat.

A 2018-ban létrehozott kitüntetést minden évben a központ kuratóriuma ítéli oda a legkiemelkedőbb életműi teljesítményért. 2018-ban Urbán Tamás, 2019-ben Szebeni András, 2020-ban pedig Rédei Ferenc vehette át a díjat, az idei döntéshozó kuratórium tagjai Bánkuti András, Horváth M. Judit, Keleti Éva, Kőrösi Orsolya, Móricz-Sabján Simon és Szigeti Tamás voltak.

Benkő Imre képeit már több kiállításon is láthatták az érdeklődők a Capa Központban, de a fotográfus 2017-ben könyvbemutatót is tartott az intézményben.

2019-ben A hónap alkotója címmel jutalmazták, ekkor a 2018-as évének, illetve kínai utazásának képei közül válogattak, de bemutatásra került néhány számára kedves alkotás is.

Benkő Imre 1968-tól 18 éven keresztül volt az MTI fotóriportere, 1986-os alapításától megszűnéséig a Képes 7 munkatára, 1992-től pedig az Európa Magazin főmunkatársa. Emellett számos lapnak dolgozott, többek között a Griff, a Vasárnap és a HVG oldalaira fotózott. Képei megtalálhatóak a párizsi Wostok Press fotóügynökségnél is.

Munkája során „a való világ vizuális értelmezése, az ember és környezetének sajátos dokumentatív ábrázolása” érdekli, évtizedek óta fényképezi a budapesti utcák emberét. Munkásságát Balázs Béla-díjjal, Magyarország Kiváló Művésze-díjjal, valamint Prima Primissima-díjjal is elismerték.

Tiszteletére a Capa Központ virtuális kiállítást rendezett, amely az alábbi oldalon tekinthető meg.

Fejléckép: Benkő Imre (fotó: Urbán Ádám / Wikipédia)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Elhunyt Ragályi Elemér, Kossuth-díjas operatőr

A 83 esztendős filmes szakember halálának hírét a család közölte a Telexszel.
Zenés színház

„A csodát vissza a közönségnek” – Kesselyák Gergely is pályázik az Opera élére

A karmester közösségi oldalán jelentette be, hogy beadta pályázatát az intézmény főigazgatói posztjára, és közzétette pályázatának legfontosabb pontjait.
Vizuál

Ingyenesen nézhető filmekkel tiszteleg Ragályi Elemér emléke előtt a FILMIO

Április 2-a estig ingyenesen nézhetünk meg a Nemzeti Filmintézet (NFI) streaming platformján három filmet, amelyet a március 30-án elhunyt operatőr fényképezett.
Könyv

23 kortárs író dolgozik Budapest nagyregényén

A projektben részt vevő művészek már kiválasztották a lakosság által beküldött történeteket legjobbjait, és hozzá is láttak a fejezetek megírásához. A könyvet novemberben vehetjük kézbe.
Jazz/World

Oláh Krisztián személyes inspirációiról is mesél legújabb videójában – Klippremier a Fidelión

Oláh Krisztián konkrét hátteret felrajzoló ötletek mellett rengeteg inspirációs forrását és asszociációját is megosztja újonnan indult, Insight című sorozatában. A felvétel a Fidelio oldalán debütál.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Ingyenesen nézhető filmekkel tiszteleg Ragályi Elemér emléke előtt a FILMIO

Április 2-a estig ingyenesen nézhetünk meg a Nemzeti Filmintézet (NFI) streaming platformján három filmet, amelyet a március 30-án elhunyt operatőr fényképezett.
Vizuál beszámoló

Szelíd mondatok, megsemmisítő ítéletek

Nádas Péter gondolataiba nyerhetünk betekintést Kárpáti György Mór dokumentumfilmjében, amely szemet gyönyörködtető módon tárja elénk az író gombosszegi házát és a környező természet élővilágát.
Vizuál ajánló

Sokáig titokban dolgozott pincéjében a cseh fotográfia rebellis alakja, Jan Saudek

Magyarország legnagyobb fotográfiai eseménye, a Budapest FotóFesztivál a kortárs cseh fotográfia rebellis alakja, Jan Saudek kiállításával nyitja meg rendezvénysorozatát a Műcsarnokban.
Vizuál magazin

KÉP-regény: E-vel kezdtem el

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy régi Tankcsapda fotó kapcsán az E-klubbal kapcsolatos személyes élményeiről olvashatunk.
Vizuál ajánló

„Legalább még itt vagyunk” – az it's fine mozgalom kiállítása a Bunker Galériában + KÉPEK

A kiállítás alkotóinak célja, hogy közösséget teremtsenek azokkal, akik a kilátástalanság, a folyamatos rossz hírek és a világbizonytalanság korában úgy érzik, egyedül maradtak apátiájukkal.