Vizuál

Fotószuprematisták

2014.01.28. 16:20
Ajánlom
A szuprematizmus száz évvel ezelőtti születése előtt tiszteleg Minyó Szert Károly, Robitz Anikó és Szombathy Bálint munkáival a budapesti Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ január 28-tól látogatható új kiállítása.

A tárlat koncepcióját a művészettörténet jeles eseménye, a szuprematizmus születésének 100. évfordulója ihlette: Kazimir Malevics 1913-ban alkotta meg tárgyi vonatkozásokat elvető festményeinek első sorozatát - idézi fel a Capa Központ közleménye.

Szombathy Bálint kurátor koncepciójában a szuprematizmus elsősorban a dologi világtól való elrugaszkodása és érzékenysége miatt fontos, nem pedig mértani formákra épülő jelbeszéde révén. A tárlaton kiállítóként is részt vevő kurátor olyan "rokon lelkeket" szólított meg a kortárs magyar fotográfusok közül, akik munkásságát huzamosabb ideje figyelemmel kíséri, és szenzibilitásuk miatt közel érezte magához gondolkodásmódjukat - áll a kiállítás ajánlójában.

A magát képzőművészként és szabadkézi fotográfusként meghatározó Minyó Szert Károly sajátos formanyelve a manuális festészetet a mechanikai eszközökkel létrehozott fényképészettel ötvözi. A művész hagyományos módon, festékkel alapozza meg a vásznat, annak száradását követően fényérzékeny emulzióval keni át, végül síkfilm negatívval fedi be, és átvilágítja. Minden képe egyedi táblakép, amely kézzel felrakott emulzióhasználattal, és hagyományos analóg labortechnikával készül.

Minyó fotóperformanszain elsötétített helyiségben biciklit tekerve, annak lámpájával világítja meg a gondosan előkészített vászonra rögzített síkfilmet, majd szivaccsal előhívó emulziót ken a felületre. Eljárásában a kép a nézők előtt hívódik elő, hangsúlyosan szemléltetve a kézi kidolgozás gesztusjellegét.

Robitz Anikó fotói a mértani-absztrakt tartományba viszik el a nézőt. A művész nem alkalmaz külső beavatkozást a képeken, vagyis munkái nem konstrukció, hanem különös és figyelmes látásmódjának eredményei. A fotográfus a világ megapoliszait járva kapja lencsevégre a számára érdekfeszítő mikrovilág-részleteket a kortárs mértani építészet zugaiban; történeti előképei a Bauhaus esztétikájában keresendők.

Szombathy Bálint fotómunkái teljes mértékben mellőzik a fényképezőgépet mint eszközt. Az alkotások egy valaha használt távközlési szerkezet, a telefotó (képtávíró) létrehozta hibás képekből jönnek létre. A mintegy 200 egyedi darabot számláló gyűjteményt a művész a nyolcvanas években hozta létre, a kollekcióból készült szűkebb válogatást 2011-ben mutatta be első ízben a Mai Manó Házban.

A március 14-ig látogatható kiállítás kísérőprogramjairól a www.capacenter.hu honlapon találhatók folyamatosan frissülő információk.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Kovács János az Operaház korrepetitorainak munkáját méltatta

"Szívből gratulálok nagyszerű billentyűs kollégáimnak" - írja.
Klasszikus

Lányával, Norával zenél Fischer Iván a Fesztiválzenekar új évadában

A Budapesti Fesztiválzenekar bejelentette új évadát, amelynek fénypontjába Monteverdi Orfeója kerül Fischer Iván befejezésével.
Könyv

A város legolcsóbb könyvesboltjának árait a vásárlók sem hiszik el

Egy-egy kötet árcéduláját meglátva sokan azt hiszik, antikváriumban járnak, esetleg hogy a könyvek biztos "leestek" a teherautóról, vagy hasonló homályos úton kerültek a polcokra. Pedig nem így van. De akkor hogy kerülhetnek sztárszerzők és Nobel-díjas alkotók művei pár száz forintba? Cikkünkből ez is kiderül.
Klasszikus

Jascha Heifetz ujjai lassított felvételen: ezért volt ő a 20. század Paganinije!

A filmrészlet az 1951-es Of Men and Music című portréból megmutatja, hogy a mindig tökélyre törekvő Heifetz milyen technikás játékos volt.
Klasszikus

Lehet, hogy hiába gyakorolsz, minden a genetikán múlik

Sokan úgy tartják, hogy a kimagasló eredményekhez gyakorlás, gyakorlás és gyakorlás kell. Nos, ez nem igaz, sokkal több múlik a genetikán.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál pályázat

Gyermekkori (rém)álmok – fotó- és filmpályázat Lynch után szabadon

David Lynch inspirálta filmeket, illetve gyerekkori rémálmokat feltáró fotókat várnak a filmes kiállításához kapcsolódó
Vizuál műtárgy

Ők a legdrágább magyar művészek

Az elmúlt 11 év árverései alapján ezek az alkotók érik el a legmagasabb árat az aukciókon itthon és külföldön.
Vizuál galéria

Gazdag kínálattal jön az Antik and Art Budapest – Galéria!

A magyar műtárgypiac legnevesebb szereplői képviseltetik magukat a tíz év kihagyás után újjáéledő, vásárral egybekötött kiállításon március 21-24. között, a Millenárison.
Vizuál interjú

Kerekes Vica: „Olyan, mintha több száz éve lennék itt a Földön” 

Bemutatták Szász Attila új, romantikus történelmi thrillerét, az Apró meséket. A II. világháború utáni zűrzavaros időkben játszódó szerelmi háromszög női főszereplőjével, Kerekes Vicával beszélgettünk szerepekről, visszatérésről és az erőszakos jelenetek megéléséről is. 
Vizuál fényképTár

Amikor „visszapirosodott” március 15. – 1989 eufóriája

A rendszerváltás folyamatában az egyik leglátványosabb, s talán a legfelszabadítóbb újra szabad ünnep 1989. március 15-e volt.