Vizuál

Fotószuprematisták

2014.01.28. 16:20
Ajánlom
A szuprematizmus száz évvel ezelőtti születése előtt tiszteleg Minyó Szert Károly, Robitz Anikó és Szombathy Bálint munkáival a budapesti Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ január 28-tól látogatható új kiállítása.

A tárlat koncepcióját a művészettörténet jeles eseménye, a szuprematizmus születésének 100. évfordulója ihlette: Kazimir Malevics 1913-ban alkotta meg tárgyi vonatkozásokat elvető festményeinek első sorozatát - idézi fel a Capa Központ közleménye.

Szombathy Bálint kurátor koncepciójában a szuprematizmus elsősorban a dologi világtól való elrugaszkodása és érzékenysége miatt fontos, nem pedig mértani formákra épülő jelbeszéde révén. A tárlaton kiállítóként is részt vevő kurátor olyan "rokon lelkeket" szólított meg a kortárs magyar fotográfusok közül, akik munkásságát huzamosabb ideje figyelemmel kíséri, és szenzibilitásuk miatt közel érezte magához gondolkodásmódjukat - áll a kiállítás ajánlójában.

A magát képzőművészként és szabadkézi fotográfusként meghatározó Minyó Szert Károly sajátos formanyelve a manuális festészetet a mechanikai eszközökkel létrehozott fényképészettel ötvözi. A művész hagyományos módon, festékkel alapozza meg a vásznat, annak száradását követően fényérzékeny emulzióval keni át, végül síkfilm negatívval fedi be, és átvilágítja. Minden képe egyedi táblakép, amely kézzel felrakott emulzióhasználattal, és hagyományos analóg labortechnikával készül.

Minyó fotóperformanszain elsötétített helyiségben biciklit tekerve, annak lámpájával világítja meg a gondosan előkészített vászonra rögzített síkfilmet, majd szivaccsal előhívó emulziót ken a felületre. Eljárásában a kép a nézők előtt hívódik elő, hangsúlyosan szemléltetve a kézi kidolgozás gesztusjellegét.

Robitz Anikó fotói a mértani-absztrakt tartományba viszik el a nézőt. A művész nem alkalmaz külső beavatkozást a képeken, vagyis munkái nem konstrukció, hanem különös és figyelmes látásmódjának eredményei. A fotográfus a világ megapoliszait járva kapja lencsevégre a számára érdekfeszítő mikrovilág-részleteket a kortárs mértani építészet zugaiban; történeti előképei a Bauhaus esztétikájában keresendők.

Szombathy Bálint fotómunkái teljes mértékben mellőzik a fényképezőgépet mint eszközt. Az alkotások egy valaha használt távközlési szerkezet, a telefotó (képtávíró) létrehozta hibás képekből jönnek létre. A mintegy 200 egyedi darabot számláló gyűjteményt a művész a nyolcvanas években hozta létre, a kollekcióból készült szűkebb válogatást 2011-ben mutatta be első ízben a Mai Manó Házban.

A március 14-ig látogatható kiállítás kísérőprogramjairól a www.capacenter.hu honlapon találhatók folyamatosan frissülő információk.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál videó

Így látják a madarak az osztrák fővárost - VIDEÓ

Négy sas segítségével készítettek 360 fokos videót Bécsről. A madarak a Duna-toronyból és egy hőlégballonból indulva filmezték a várost.
Vizuál Film

Végre többet tudunk az új Freddie Mercury-filmről

„A bandában csak egy hisztériás királynőnek van hely.” Kijött a Queen-film első igazi előzetese, és még többet ígér, mint a teaser.
Vizuál velencei biennálé

Képzelt kamerák a Velencei Biennále magyar pavilonjában

Szegedy-Maszák Zsuzsanna kurátor és Waliczky Tamás újmédiaművész képviselik Magyarországot jövőre a 58. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálén.
Vizuál videó

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Vizuál pompeji

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.