Vizuál

Francia kitüntetést kapott Baán László

2011.07.19. 07:36
Ajánlom
Az egyik legrangosabb kulturális kitüntetésben részesítette Frédéric Mitterand Baán Lászlót, a Szépművészeti Múzeum főigazgatóját.

A Francia Köztársaság Művészeti és Irodalmi Rendjének lovagi fokozatát, a külföldieknek adható egyik legrangosabb francia állami kulturális kitüntetést vehette át hétfőn Budapesten Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója. A múzeum tájékoztatása szerint a főigazgatót a Francia Köztársaság kulturális minisztere, Frédéric Mitterand részesítette a magas rangú állami elismerésben. A kitüntetést René Roudaut, Franciaország budapesti nagykövete adta át Baán Lászlónak a Szépművészeti Múzeumban.

Baán László 2004 óta áll a Szépművészeti Múzeum élén. Vezetése alatt az intézmény Európa jelentős múzeumává nőtte ki magát, és számos nagy sikerű, százezreket vonzó időszaki kiállításnak ‒ El Greco, Velázquez, Goya; A Mediciek fénykora; Botticellitől Tizianóig ‒ adott otthont; a 483 ezres közönséget vonzó, Van Gogh Budapesten című tárlata a világ negyedik leglátogatottabb kiállítása volt kategóriájában 2007-ben. A Szépművészeti Múzeum külföldön is több sikeres tárlattal mutatkozott be, többek között a londoni Royal Academy-n, a moszkvai Puskin Múzeumban vagy a tokiói National Art Centerben.

Mint a közlemény emlékeztet, a főigazgató sokat tett a francia-magyar kulturális kapcsolatok elmélyítéséért. Az elmúlt évek alatt több, a francia művészetet bemutató kiállítást (legutóbb a Degas-tól Picassóig vagy a Mítoszok földje ‒ Gustave Moreau művészete című tárlatokat) láthatott a múzeumban a magyar közönség, jelenleg pedig a Szépművészeti gyűjteményéből válogatott A múzeum születése, a gyűjtő Esterházy hercegek című kiállítás tekinthető meg Párizsban.

A kitüntetéssel a francia kulturális tárca azon személyek iránt fejezi ki tiszteletét, akik alkotásaikkal művészeti és irodalmi téren jeleskedtek, illetve kiemelkedő módon járultak hozzá a kultúra terjesztéséhez Franciaországban és a világban.
Az elmúlt években többek között Reigl Judit festőművészt, Rubovszky Ritát, a Hungarofest Nonprofit Kft. volt ügyvezetőjét, Kiss Imrét, a Művészetek Palotája akkori vezérigazgatóját, Zimányi Zsófiát, a Budapesti Fesztiválközpont volt igazgatóját, Igric Györgyöt, a Filharmónia Budapest Kht. igazgatóját, Zsigmond Attilát, a Budapest Galéria főigazgatóját, Gőz Lászlót, a Budapest Music Center vezetőjét és Schilling Árpád színész-rendezőt, a Krétakör-társulat egyik alapítóját tüntették ki a Francia Köztársaság Művészeti és Irodalmi Rendjének lovagi, illetve tiszti fokozatával.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Hét film premier előtt a Cirko Film országos fesztiválján

A Vissza a moziba! című, július 17. és 19. között rendezett fesztivállal arra emlékeztetnek, hogy filmet nagy vásznon, közösségi élményként érdemes nézni. A programhoz a főváros hat mozija mellett 16 vidéki város filmszínháza csatlakozik.
Vizuál

11+1 filmzene, amit hallanod kell Ennio Morriconétól

91 évesen elhunyt Ennio Morricone, aki nélkül nem lenne hős Clint Eastwood, nem lenne mit játszania az óceánjáró zongoristának és nem lenne mennyei a mozi sem. Összeszedtük a legjobb filmzenéit.
Jazz/World

Meghalt Ennio Morricone olasz zeneszerző

Hétfőn, 91 éves korában elhunyt Ennio Morricone olasz zeneszerző - közölte családja az ANSA hírügynökséggel.
Klasszikus

Arany Vonót kapott Roby Lakatos

A hegedűművész a Meiringeni Zenei Fesztivál nyitókoncertjén vehette át a Der Goldene Bogen (Arany Vonó) elnevezésű elismerést.
Zenés színház

Világsztárokkal indul a nyár a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon

A színház vezetése a már megtervezett programokból, valamint új eseményekből, koncertekből és előadásokból egy újraépített nyári repertoárral kívánja megszólítani és beinvitálni a közönséget.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Másfél tucat emlékezetes magyar film a Benczúr Kertben

A legrégebbi 1934-ből való a „legfiatalabb” 2001-ből. Az egyik lírai, a másik kifejezetten röhögtető, az egyik pörgős, a másik lassú, tűnődő, és nem is egy nosztalgikus. A sokszínű kínálat szűk egyharmada lefutott, de a másik kétharmad is remek estéket kínál.
Vizuál hír

Vastag porréteg alól bukkant elő az értékes Rubens-festmény

A flamand mester maga készítette azt az alkotást, amely július végén kerül kalapács alá Londonban.
Vizuál magazin

11+1 filmzene, amit hallanod kell Ennio Morriconétól

91 évesen elhunyt Ennio Morricone, aki nélkül nem lenne hős Clint Eastwood, nem lenne mit játszania az óceánjáró zongoristának és nem lenne mennyei a mozi sem. Összeszedtük a legjobb filmzenéit.
Vizuál hír

Hova tovább? – Várják az idei ARC plakátkiállítás pályaműveit

Ökológiai összeomlás, világjárványok, társadalmi egyenlőtlenségek. De mi a kiút, és hogyan tovább? Ha van egy jó ötleted, mondd el vizuálisan! A pályázatokat július 31-ig várják.
Vizuál hír

Hétfőn nyit újra a Louvre

A párizsi múzeum március közepén zárt be a koronavírus-járvány miatt. A világ leglátogatottabb múzeuma szigorú egészségügyi előírások mellett a tárlatok mintegy hetven százalékán fogad ismét látogatókat, de ismét lehet majd szelfizni a Mona Lisával.