Vizuál

Francia kitüntetést kapott Baán László

2011.07.19. 07:36
Ajánlom
Az egyik legrangosabb kulturális kitüntetésben részesítette Frédéric Mitterand Baán Lászlót, a Szépművészeti Múzeum főigazgatóját.

A Francia Köztársaság Művészeti és Irodalmi Rendjének lovagi fokozatát, a külföldieknek adható egyik legrangosabb francia állami kulturális kitüntetést vehette át hétfőn Budapesten Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója. A múzeum tájékoztatása szerint a főigazgatót a Francia Köztársaság kulturális minisztere, Frédéric Mitterand részesítette a magas rangú állami elismerésben. A kitüntetést René Roudaut, Franciaország budapesti nagykövete adta át Baán Lászlónak a Szépművészeti Múzeumban.

Baán László 2004 óta áll a Szépművészeti Múzeum élén. Vezetése alatt az intézmény Európa jelentős múzeumává nőtte ki magát, és számos nagy sikerű, százezreket vonzó időszaki kiállításnak ‒ El Greco, Velázquez, Goya; A Mediciek fénykora; Botticellitől Tizianóig ‒ adott otthont; a 483 ezres közönséget vonzó, Van Gogh Budapesten című tárlata a világ negyedik leglátogatottabb kiállítása volt kategóriájában 2007-ben. A Szépművészeti Múzeum külföldön is több sikeres tárlattal mutatkozott be, többek között a londoni Royal Academy-n, a moszkvai Puskin Múzeumban vagy a tokiói National Art Centerben.

Mint a közlemény emlékeztet, a főigazgató sokat tett a francia-magyar kulturális kapcsolatok elmélyítéséért. Az elmúlt évek alatt több, a francia művészetet bemutató kiállítást (legutóbb a Degas-tól Picassóig vagy a Mítoszok földje ‒ Gustave Moreau művészete című tárlatokat) láthatott a múzeumban a magyar közönség, jelenleg pedig a Szépművészeti gyűjteményéből válogatott A múzeum születése, a gyűjtő Esterházy hercegek című kiállítás tekinthető meg Párizsban.

A kitüntetéssel a francia kulturális tárca azon személyek iránt fejezi ki tiszteletét, akik alkotásaikkal művészeti és irodalmi téren jeleskedtek, illetve kiemelkedő módon járultak hozzá a kultúra terjesztéséhez Franciaországban és a világban.
Az elmúlt években többek között Reigl Judit festőművészt, Rubovszky Ritát, a Hungarofest Nonprofit Kft. volt ügyvezetőjét, Kiss Imrét, a Művészetek Palotája akkori vezérigazgatóját, Zimányi Zsófiát, a Budapesti Fesztiválközpont volt igazgatóját, Igric Györgyöt, a Filharmónia Budapest Kht. igazgatóját, Zsigmond Attilát, a Budapest Galéria főigazgatóját, Gőz Lászlót, a Budapest Music Center vezetőjét és Schilling Árpád színész-rendezőt, a Krétakör-társulat egyik alapítóját tüntették ki a Francia Köztársaság Művészeti és Irodalmi Rendjének lovagi, illetve tiszti fokozatával.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál BIDF

Ha kíváncsi vagy a nagyvilágra, nézz dokumentumfilmeket

Csaknem 40 film, köztük hét rövid dokumentumfilm száll versenybe az idei Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon (BIDF), amelyet január 28. és február 3. között rendeznek Budapesten a Cinema City Aréna moziban.
Vizuál berlinale

Társadalmi, politikai kérdéseket feszegetnek a 69. Berlinale versenyfilmjei

Összeállt a 69. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale) versenyprogramja, az Oscar-díjas francia színésznő, Juliette Binoche vezette zsűrinek 17 alkotás közül kell kiválasztania a legjobbat. A magyar filmet Mészáros Márta, Buda Flóra Anna, Tóth Luca és Tasnádi Zsófia képviseli.
Vizuál hír

A szakértői vizsgálat előtt loptak el egy feltételezett Michelangelo-festményt

A belga kisváros templomából pár nappal azelőtt vitték el a festményt, hogy a szakértőnek alkalma lett volna megvizsgálni. A magányos elkövető kizárható, mivel a kép súlya egy mázsa körül van.
Vizuál szecesszió

Eddig ismeretlen Klimt-domborműre bukkanhattak Budapesten

A hullámvonal, a babérfüzér és a domborművön látható líra Klimt jellegzetes motívumainak számítanak. A másfél éve felfedezett, gipszből készült alkotás korábban egy zongoraszalon díszéül szolgált.
Vizuál kiállítás

Hős vagy gazember? – Az ismeretlen Görgei

Görgei Artúr honvéd tábornokról szóló időszaki kiállítás nyílt a Nemzeti Múzeumban. A tárlat arra is választ igyekszik adni, igaza volt-e Kossuth Lajosnak, aki Görgeit tette felelőssé a szabadságharc elvesztéséért.