Vizuál

Francia kitüntetést kapott Baán László

2011.07.19. 07:36
Ajánlom
Az egyik legrangosabb kulturális kitüntetésben részesítette Frédéric Mitterand Baán Lászlót, a Szépművészeti Múzeum főigazgatóját.

A Francia Köztársaság Művészeti és Irodalmi Rendjének lovagi fokozatát, a külföldieknek adható egyik legrangosabb francia állami kulturális kitüntetést vehette át hétfőn Budapesten Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója. A múzeum tájékoztatása szerint a főigazgatót a Francia Köztársaság kulturális minisztere, Frédéric Mitterand részesítette a magas rangú állami elismerésben. A kitüntetést René Roudaut, Franciaország budapesti nagykövete adta át Baán Lászlónak a Szépművészeti Múzeumban.

Baán László 2004 óta áll a Szépművészeti Múzeum élén. Vezetése alatt az intézmény Európa jelentős múzeumává nőtte ki magát, és számos nagy sikerű, százezreket vonzó időszaki kiállításnak ‒ El Greco, Velázquez, Goya; A Mediciek fénykora; Botticellitől Tizianóig ‒ adott otthont; a 483 ezres közönséget vonzó, Van Gogh Budapesten című tárlata a világ negyedik leglátogatottabb kiállítása volt kategóriájában 2007-ben. A Szépművészeti Múzeum külföldön is több sikeres tárlattal mutatkozott be, többek között a londoni Royal Academy-n, a moszkvai Puskin Múzeumban vagy a tokiói National Art Centerben.

Mint a közlemény emlékeztet, a főigazgató sokat tett a francia-magyar kulturális kapcsolatok elmélyítéséért. Az elmúlt évek alatt több, a francia művészetet bemutató kiállítást (legutóbb a Degas-tól Picassóig vagy a Mítoszok földje ‒ Gustave Moreau művészete című tárlatokat) láthatott a múzeumban a magyar közönség, jelenleg pedig a Szépművészeti gyűjteményéből válogatott A múzeum születése, a gyűjtő Esterházy hercegek című kiállítás tekinthető meg Párizsban.

A kitüntetéssel a francia kulturális tárca azon személyek iránt fejezi ki tiszteletét, akik alkotásaikkal művészeti és irodalmi téren jeleskedtek, illetve kiemelkedő módon járultak hozzá a kultúra terjesztéséhez Franciaországban és a világban.
Az elmúlt években többek között Reigl Judit festőművészt, Rubovszky Ritát, a Hungarofest Nonprofit Kft. volt ügyvezetőjét, Kiss Imrét, a Művészetek Palotája akkori vezérigazgatóját, Zimányi Zsófiát, a Budapesti Fesztiválközpont volt igazgatóját, Igric Györgyöt, a Filharmónia Budapest Kht. igazgatóját, Zsigmond Attilát, a Budapest Galéria főigazgatóját, Gőz Lászlót, a Budapest Music Center vezetőjét és Schilling Árpád színész-rendezőt, a Krétakör-társulat egyik alapítóját tüntették ki a Francia Köztársaság Művészeti és Irodalmi Rendjének lovagi, illetve tiszti fokozatával.

Programkereső

Legolvasottabb

Tánc

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Klasszikus

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Klasszikus

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.
Színház

Ókori kérdések a mában – antik drámákból merít a Katona József Színház új előadása

Tarnóczi Jakab Varga Zsófia dramaturggal Aiszkhülosz, Euripidész és Szophoklész műveit emelte át a mába – vagy ha pontosak szeretnénk lenni: a jelent húzta rá a most is aktuális ókori történetekre.
Vizuál

KÉP-regény: Postaládák

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a postaládák mögött megbújó történelemről mesélt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: Postaládák

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a postaládák mögött megbújó történelemről mesélt.
Vizuál hír

Szintet lépett az HBO a hazai sorozatgyártásban

Az HBO új magyar sorozata, A besúgó világpremierje a Genfi Nemzetközi Filmfesztiválon lesz november 7-én. Szentgyörgyi Bálint, író-rendező, valamint Mátyássy Áron és Miklauzic Bence rendezők nyolcrészes sorozata az első magyar sorozat, amelynek a világpremierje nemzetközi fesztiválon lesz.
Vizuál aukció

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.
Vizuál ajánló

A rejtélyes Margaret Watkins - Fotóhónap2021

Tükröződő csónak a vízen, személyes tárgyak a fürdőszobában, festői portrék és ipari tájak, kaleidoszkóp-szerű montázsok – mind-mind eredeti nyomatok Margaret Watkins titokzatos fekete dobozából. A Fotóhónap2021 központi tárlata a méltatlan módon elfeledett életműből válogat.
Vizuál gyász

111 évesen elhunyt a Hófehérke és a hét törpe animátora

Ruthie Tompson, a Disney legendás alkotója négy évtizedet dolgozott a stúdiónál.