Vizuál

Francia remekművek Budapesten

2010.02.15. 12:27
Ajánlom
Ismét mesterművek vendégeskednek a Szépművészeti Múzeumban.

Sejthetően a február 14-én bezárt Botticellitől Tizianóig című kiállítás sikerének duplázását tűzte ki célul a Szépművészeti Múzeum, amikor tervbe vette a francia festményeket bemutató kiállítás létrehozását. Mielőtt áttérnénk a múzeum aktuális tárlatára, meg kell említenünk, hogy az olasz remekműveket bemutató tárlat 230 ezer látogatóval zárt, amivel az intézmény harmadik leglátogatottabb kiállítása lett. Az első helyet még mindig a Van Gogh-tárlat tartja 483 ezer látogatóval, míg a dobogó második helyét a Monet és barátai című kiállítás foglalja el 250 ezer érdeklődővel.

A szintén remekműveket felvonultató Degas-tól Picassóig című kiállítás, túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a francia festészet legnépszerűbb időszakából, a körülbelül 1850-1910 közé datálható időszakból, nyújt egy izgalmas válogatást az intézmény tárlata. Az 55 festményt a moszkvai Puskin Múzeumból válogatták a kurátorok, ahova viszont 1917-ben kerültek (államosítás révén) két magángyűjtőtől. A tárlaton látható Renoir, Degas, Gauguin, Cézanne, Corot, Toulouse-Lautrec, Van Gogh, Monet, Matisse és Picasso képek tehát nemcsak önmagukat, hanem két hajdan volt és jó ízlésű gyűjtőt, Ivan Morozovot és Szergej Scsukint is képviselik.

Degas-tól Picassóig - Francia mesterművek a moszkvai Puskin Múzeumból
Szépművészeti Múzeum
Nyitva: április 25-ig

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Röhrig Géza karanténban - Élőben New Yorkból

Nyáry Krisztián online sorozata nem ismer országhatárokat. Ezúttal a New Yorkban élő költőt kérdezi arról, mit olvas a kényszerű otthonlét alatt.
Színház

Így mennek tovább a budapesti színházak - itt a megállapodás és néhány vélemény

Hosszú hetek egyeztetései után ma megállapodott a kormány és a Fővárosi Önkormányzat a színházak működtetéséről.
Jazz/World

Fonogram-életműdíjat kapott Kovács Kati – Hallgasd meg a nyertes felvételeket!

Hobo, Rácz Gergő és Orsovai Reni, a Mörk, a Sárik Péter Trió, Lajkó Félix & Volosi, Krizso, a Bagossy Brothers Company is Fonogram-díjat kapott a szombaton az interneten tartott online eseményen. Életműdíjjal Kovács Katit, szakmai életműdíjjal Gőz Lászlót ismerték el.
Vizuál

A világ leghíresebb angyalai csak mellékszereplők Raffaello Sixtusi Madonnáján

A két kis kerub nagy karriert futott be, ahhoz képest, hogy épp csak ráfértek az 1512-ben festett műre. Alakjukhoz több anekdota is fűződik, festőjük ma 500 éve hunyt el.
Könyv

Gergely Ágnes: „Egyszer csak újra eszméletéhez tér a világ”

A napokban jelentették be: a Tiszatáj folyóirat 2019-es díját Gergely Ágnesnek ítélték oda. A 87 éves Kossuth-díjas költőt, írót, műfordítót Karácsony Ágnes hívta föl telefonon.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál gyász

Elhunyt Honor Blackman, egykori Bond-lány

A brit színésznőt 94 éves korában érte a halál, békésen, otthonában halt meg természetes okok következtében.
Vizuál magazin

A világ leghíresebb angyalai csak mellékszereplők Raffaello Sixtusi Madonnáján

A két kis kerub nagy karriert futott be, ahhoz képest, hogy épp csak ráfértek az 1512-ben festett műre. Alakjukhoz több anekdota is fűződik, festőjük ma 500 éve hunyt el.
Vizuál hír

„Nemcsak ez a helyzet kivételes, hanem az idei döntésünk is” - A MúzeumCafé idei díjazottjai

Mivel ez az időszak is rendhagyó – meg persze rendkívüli –, a MúzeumCafé című folyóirat idei díjkiosztása is csúszik a vészhelyzet feloldása utáni időkre. De már nyilvánosságra hozták, kinek ítélték oda 2020-ban a rangos MúzeumCafé-díjat.
Vizuál gyász

Elhunyt Shirley Douglas színésznő, Kiefer Sutherland édesanyja

A kanadai egészségbiztosítás megalapítójának lánya 86 éves volt. Fia azt közölte, tüdőgyulladással kapcsolatos komplikációk okozták az ünnepelt színésznő halálát, de nem a koronavírus-fertőzés.
Vizuál hír

Játékos műalkotások és művészi játékok - Pályázat fiatal képzőművészek számára

Művészet és játék címen ír ki fiatal alkotók számára képzőművészeti pályázatot a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. a szentendrei MANK Galériában rendezendő kiállításon való részvételre.