Vizuál

Francia remekművek Budapesten

2010.02.15. 12:27
Ajánlom
Ismét mesterművek vendégeskednek a Szépművészeti Múzeumban.

Sejthetően a február 14-én bezárt Botticellitől Tizianóig című kiállítás sikerének duplázását tűzte ki célul a Szépművészeti Múzeum, amikor tervbe vette a francia festményeket bemutató kiállítás létrehozását. Mielőtt áttérnénk a múzeum aktuális tárlatára, meg kell említenünk, hogy az olasz remekműveket bemutató tárlat 230 ezer látogatóval zárt, amivel az intézmény harmadik leglátogatottabb kiállítása lett. Az első helyet még mindig a Van Gogh-tárlat tartja 483 ezer látogatóval, míg a dobogó második helyét a Monet és barátai című kiállítás foglalja el 250 ezer érdeklődővel.

A szintén remekműveket felvonultató Degas-tól Picassóig című kiállítás, túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a francia festészet legnépszerűbb időszakából, a körülbelül 1850-1910 közé datálható időszakból, nyújt egy izgalmas válogatást az intézmény tárlata. Az 55 festményt a moszkvai Puskin Múzeumból válogatták a kurátorok, ahova viszont 1917-ben kerültek (államosítás révén) két magángyűjtőtől. A tárlaton látható Renoir, Degas, Gauguin, Cézanne, Corot, Toulouse-Lautrec, Van Gogh, Monet, Matisse és Picasso képek tehát nemcsak önmagukat, hanem két hajdan volt és jó ízlésű gyűjtőt, Ivan Morozovot és Szergej Scsukint is képviselik.

Degas-tól Picassóig - Francia mesterművek a moszkvai Puskin Múzeumból
Szépművészeti Múzeum
Nyitva: április 25-ig

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál galéria

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.
Vizuál liget

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál downton abbey

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Vizuál székely

Panteon – kiállítás a Pesti Vigadóban

Idén nyáron kultúrtörténeti jelentőségű kiállítást rendeznek a Székely Nemzeti Múzeum képzőművészeti gyűjteményéből a Pesti Vigadóban.
Vizuál gyász

Meghalt Friedmann Endre fotóriporter

A World Press Photo-, Balázs Béla- és Táncsics Mihály-díjas fotóst, az MTI örökös tudósítóját 84 éves korában, vasárnap érte a halál - tudatta a család.