Vizuál

Francia remekművek Budapesten

2010.02.15. 12:27
Ajánlom
Ismét mesterművek vendégeskednek a Szépművészeti Múzeumban.

Sejthetően a február 14-én bezárt Botticellitől Tizianóig című kiállítás sikerének duplázását tűzte ki célul a Szépművészeti Múzeum, amikor tervbe vette a francia festményeket bemutató kiállítás létrehozását. Mielőtt áttérnénk a múzeum aktuális tárlatára, meg kell említenünk, hogy az olasz remekműveket bemutató tárlat 230 ezer látogatóval zárt, amivel az intézmény harmadik leglátogatottabb kiállítása lett. Az első helyet még mindig a Van Gogh-tárlat tartja 483 ezer látogatóval, míg a dobogó második helyét a Monet és barátai című kiállítás foglalja el 250 ezer érdeklődővel.

A szintén remekműveket felvonultató Degas-tól Picassóig című kiállítás, túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a francia festészet legnépszerűbb időszakából, a körülbelül 1850-1910 közé datálható időszakból, nyújt egy izgalmas válogatást az intézmény tárlata. Az 55 festményt a moszkvai Puskin Múzeumból válogatták a kurátorok, ahova viszont 1917-ben kerültek (államosítás révén) két magángyűjtőtől. A tárlaton látható Renoir, Degas, Gauguin, Cézanne, Corot, Toulouse-Lautrec, Van Gogh, Monet, Matisse és Picasso képek tehát nemcsak önmagukat, hanem két hajdan volt és jó ízlésű gyűjtőt, Ivan Morozovot és Szergej Scsukint is képviselik.

Degas-tól Picassóig - Francia mesterművek a moszkvai Puskin Múzeumból
Szépművészeti Múzeum
Nyitva: április 25-ig

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Pakold meg magad könyvekkel a Líra raktárában pár száz forintért!

Mi már tudjuk az igazi könyvmolyok szombati programját. Raktárvásár lesz a Lírában.
Könyv

Családi találkozót rendeznek Petőfi rokonai Kiskunfélegyházán

Igen, jól olvasta a címet! Míg egyesek a költő sírjának felkutatásával vannak elfoglalva, mások az élőkre koncentrálnak és családi találkozót hirdettek, amelyen eddig állítólag 66 utód jelezte a részvételét.
Tánc

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.
Klasszikus

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Vizuál

Elhunyt I. M. Pei, a Louvre üvegpiramisának tervezője

A kínai-amerikai építész 102 éves volt. Ő tervezte a Louvre üvegpiramisát és a washingtoni National Gallery of Art épületét is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál képregény

 KÉP-regény: Az ördög torka

A Fidelio új sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten a japán turistákkal kezdi.
Vizuál gyász

Elhunyt I. M. Pei, a Louvre üvegpiramisának tervezője

A kínai-amerikai építész 102 éves volt. Ő tervezte a Louvre üvegpiramisát és a washingtoni National Gallery of Art épületét is.
Vizuál magazin

Nem szelfi

Nem minden önarckép szelfi, de minden szelfi önarckép.
Vizuál galéria

Ez a kedvenc pályázatunk egy „zöld”, környezetbarát Notre Dame megépítésére

Futurisztikus üvegtorony, napenergia és városi farm a rászorulóknak – ilyen lehetne a Notre Dame egy, az újjáépítésre pályázó mérnöki iroda szerint.
Vizuál magazin

Hitchcocknak köszönhetjük a Que sera serát

A napokban elhunyt Doris Day ikonikusá vált dala eredetileg Az ember, aki túl sokat tudott című film betétdala volt. A számot mindenki ismeri, – itthon Ahogy lesz, úgy lesz címmel Koncz Zsuzsa is énekelte – a háttértörténetéről azonban kevesen tudnak.