Vizuál

Françoise Gilot 100. születésnapja előtt tiszteleg a Várfok Galéria

2021.05.16. 15:30
Ajánlom
Az art KARLSRUHE vendégeként május 19. és 21. között a Várfok Galéria a Várfok Project Roomban rendezi be hibrid standját, amelyen Françoise Gilot 100. születésnapja előtt tisztelgő One-Artist-Show és a Várfok Highlights válogatás lesz látható. 

A Várfok Galéria idén is részt vesz a rendhagyó keretek között megrendezésre kerülő art KARLSRUHE 2021 nemzetközi vásáron. A vásár ezúttal hibrid formában valósul meg, egyszerre lesz jelen online térben a világhálón, illetve valós módon a galériák tereibe költözve.

GILOT 100 – One-Artist-Show

A Várfok stand fénypontja a Françoise Gilot 100. születésnapja előtt tisztelgő One-Artist-Show lesz, mely gazdag válogatást nyújt a galériához évtizedek óta szorosan kötődő legendás művész életművéből.

Françoise Gilot festészete diadal, életműve az utóbbi évtizedekben fokról fokra került az őt megillető helyre.

Számos csatát kellett megvívnia, míg levetkőzve magáról a „Picasso múzsája” címet, és a szakma világszerte elsőrangú, önálló művészként ismerte el. Művészetének gyökerei a 20. századi művészet forradalmi virágkorába vezetnek vissza, ahol közvetlen kapcsolatban állt a kor olyan jeles alkotóival, mint Braque, Matisse, Juan Gris, Apollinaire, Paul Éluard, André Breton, Aragon, Cocteau. A 20. századi művészeti fejlődés egyik utolsó élő tanújának alkotásai számos vezető múzeum, így például a Metropolitan Museum of Art, New York (USA); Museum of Modern Art, New York (USA); Centre Pompidou, Paris (F); The Morgan Library & Museum, New York (USA); Musée d'Art Moderne, Paris (F); Musée de Tel Aviv, Tel Aviv (ISR) és elsőrangú magángyűjtemények anyagát gazdagítják.

francoise_gilot_gordiuszi_csomo_2008_varfokgaleria-131252.jpg

Françoise Gilot: Gordiuszi csomó, 2008 (Fotó/Forrás: Várfok Galéria)

A fiatal Françoise Gilot az 1940-es évek táján kezdett festészeti téren kibontakozni, többek között Rozsda Endre szárnyai alatt.

Françoise gyermekkora óta rajzolt, festett – különböző művészeti akadémiák elvégzése után ismerkedett meg Picassóval a háború alatt, 1944-ben. Festészetének alakulása nem kerülhette ki a picassói hatást, ugyanakkor hamar, már az ötvenes évek közepétől kezdve sikerült levetnie magáról e nyomokat és rátalálnia saját, érett stílusára. A későbbiekben kiérdemelten szerzett magának világhírnevet festőként:

erőteljes színeket ötvöző, az absztrakt és a figurális képi világ határán mozgó alkotásaiban az egyszerűségre törekszik, a színek tonalitásainak összehangolására, miközben a világról alkotott filozofikus látásmódját tömör, világos kompozíciókba sűríti. 

FrancGilotaVarfokGaleriaban-131252.jpg

Françoise Gilot (Fotó/Forrás: Várfok Galéria)

VÁRFOK HIGHLIGHTS

A Várfok Project Roomban helyet foglaló stand többi részén a galéria állandó művészkörének munkáiból látható egy izgalmas összeállítás. Láthatóak lesznek többek között a magyar kortárs művészeti színtér ikonikus alakjának, a festő, grafikus, performer, videó- és médiaművész Szirtes Jánosnak a 80-as években készített kormos képei, az egyik első magyar szürrealista, Rozsda Endre kaleidoszkópszerű kompozíciói. A fiatal generációt három, bravúros technikájú művész képviseli: Nemes Anna rendkívül érzékeny, akvarellszerű aktjai, Orr Máté legújabb, szürreális, barokkos kompozíciói és Gaál Kata rendkívül egyedi kollázs- és montázsképei szintén láthatók lesznek.

Gaal-Kata_Protective-ground_2019_VarfokGaleria-132403.jpg

Gaál Kata: Protective Ground, 2019 (Fotó/Forrás: Várfok Galéria)

Várfok Project Room
1012 Budapest, Várfok u. 14.
2021. május 19 - 21.

 

Fejléckép: Françoise Gilot: Növények az ablaknál, 2004 / Fotó: Várfok Galéria

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Új társulati tagok és jubiláló munkatársak a Vígszínházban

Díjátadóval és a jövő évad terveivel búcsúztatta a 2020/21-es évadot a Vígszínház társulata. A fennállásának 125. évét ünneplő teátrum vezetősége az eseményen köszöntötte a jövő évadtól társulati tagként ott játszó művészeket, valamint díjazta a kiemelkedő teljesítményt nyújtó munkatársakat.
Vizuál

Elhunyt Perczel Anna, építész, városvédő

2021. június 13-án elhunyt Perczel Anna az Óvás! Egyesület alapítója, Belső-Erzsébetváros épített és kulturális örökségének védelmezője, a pesti zsidónegyed lelkiismerete - adta hírül facebook oldalán az Óvás! Egyesület.
Jazz/World

Elhunyt Winand Gábor zenész

Hosszan tartó betegség után, 57 éves korában elhunyt Winand Gábor fuvolán és zongorán is kiválóan játszó zenész, énekes, tanár és zeneszerző – tudatta Budapest Jazz Club.
Tánc

Ismét élőben játszik a Recirquel Társulat

A Solus Amor című produkcióval nyitja meg kapuit június 25-én a Müpa Fesztivál Színháza. Nem ez lesz az egyetlen újcirkusz-produkció a színházteremben: a trilógia egy másik darabja, a My Land is színre kerül.
Vizuál

A megfejthetetlen ember - Nagy Dénes rendező, a Természetes fényről

Sárban úszó táj, sebhelyes kezek, feszítő csend és kiismerhetetlen vidék. Egy magyar honvéd gyalogosegység a mocsaras vidéket járva, eldugott orosz falvakban szovjet partizánokat keres. A Magyar Mozgókép Fesztiválon mutatkozik be Nagy Dénes első filmje, az Ezüst medve-díjas Természetes fény.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Meghívták Rudolf Olivér diplomafilmjét a cannes-i fesztivál válogatásába

A FONICA M-120 című alkotást is beválogatták a cannes-i fesztivál Cinéfondation programja. A világ legnagyobb presztízsű filmes seregszemléje évről évre izgalmas válogatást mutat be a legfiatalabb generáció munkáiból.
Vizuál hír

150 millió forintért kelt el egy Tihanyi-csendélet

A Kieselbach Galéria június 14-i aukcióján az egyik legdrágább tétel Tihanyi Lajos Csendélet cserepes virággal, kancsóval és citromokkal című festménye volt, melyet a festő 1909-ben készített.
Vizuál Rendtörténet

Akik az erdőkből merítettek erőt

A Pálosok című tárlat az egyetlen magyar alapítású és máig működő férfi szerzetesrend, a pálos rend történetéről ad áttekintést. Egyszerre szól a világi és egyházi társadalom valamennyi csoportjához, s nyit azok felé is, akik kevés, vagy semmilyen tudással nem rendelkeznek a pálos rendről.
Vizuál gyász

Elhunyt Perczel Anna, építész, városvédő

2021. június 13-án elhunyt Perczel Anna az Óvás! Egyesület alapítója, Belső-Erzsébetváros épített és kulturális örökségének védelmezője, a pesti zsidónegyed lelkiismerete - adta hírül facebook oldalán az Óvás! Egyesület.
Vizuál gyász

Június 22-én vesznek végső búcsút Jankovics Marcelltől

Június 22-én, kedden 14 óra 30 perckor a Farkasréti temetőben vesznek végső búcsút Jankovics Marcelltől - adta hírül a Magyar Művészeti Akadémia (MMA).