Vizuál

Françoise Gilot 100. születésnapja előtt tiszteleg a Várfok Galéria

2021.05.16. 15:30
Ajánlom
Az art KARLSRUHE vendégeként május 19. és 21. között a Várfok Galéria a Várfok Project Roomban rendezi be hibrid standját, amelyen Françoise Gilot 100. születésnapja előtt tisztelgő One-Artist-Show és a Várfok Highlights válogatás lesz látható. 

A Várfok Galéria idén is részt vesz a rendhagyó keretek között megrendezésre kerülő art KARLSRUHE 2021 nemzetközi vásáron. A vásár ezúttal hibrid formában valósul meg, egyszerre lesz jelen online térben a világhálón, illetve valós módon a galériák tereibe költözve.

GILOT 100 – One-Artist-Show

A Várfok stand fénypontja a Françoise Gilot 100. születésnapja előtt tisztelgő One-Artist-Show lesz, mely gazdag válogatást nyújt a galériához évtizedek óta szorosan kötődő legendás művész életművéből.

Françoise Gilot festészete diadal, életműve az utóbbi évtizedekben fokról fokra került az őt megillető helyre.

Számos csatát kellett megvívnia, míg levetkőzve magáról a „Picasso múzsája” címet, és a szakma világszerte elsőrangú, önálló művészként ismerte el. Művészetének gyökerei a 20. századi művészet forradalmi virágkorába vezetnek vissza, ahol közvetlen kapcsolatban állt a kor olyan jeles alkotóival, mint Braque, Matisse, Juan Gris, Apollinaire, Paul Éluard, André Breton, Aragon, Cocteau. A 20. századi művészeti fejlődés egyik utolsó élő tanújának alkotásai számos vezető múzeum, így például a Metropolitan Museum of Art, New York (USA); Museum of Modern Art, New York (USA); Centre Pompidou, Paris (F); The Morgan Library & Museum, New York (USA); Musée d'Art Moderne, Paris (F); Musée de Tel Aviv, Tel Aviv (ISR) és elsőrangú magángyűjtemények anyagát gazdagítják.

francoise_gilot_gordiuszi_csomo_2008_varfokgaleria-131252.jpg

Françoise Gilot: Gordiuszi csomó, 2008 (Fotó/Forrás: Várfok Galéria)

A fiatal Françoise Gilot az 1940-es évek táján kezdett festészeti téren kibontakozni, többek között Rozsda Endre szárnyai alatt.

Françoise gyermekkora óta rajzolt, festett – különböző művészeti akadémiák elvégzése után ismerkedett meg Picassóval a háború alatt, 1944-ben. Festészetének alakulása nem kerülhette ki a picassói hatást, ugyanakkor hamar, már az ötvenes évek közepétől kezdve sikerült levetnie magáról e nyomokat és rátalálnia saját, érett stílusára. A későbbiekben kiérdemelten szerzett magának világhírnevet festőként:

erőteljes színeket ötvöző, az absztrakt és a figurális képi világ határán mozgó alkotásaiban az egyszerűségre törekszik, a színek tonalitásainak összehangolására, miközben a világról alkotott filozofikus látásmódját tömör, világos kompozíciókba sűríti. 

FrancGilotaVarfokGaleriaban-131252.jpg

Françoise Gilot (Fotó/Forrás: Várfok Galéria)

VÁRFOK HIGHLIGHTS

A Várfok Project Roomban helyet foglaló stand többi részén a galéria állandó művészkörének munkáiból látható egy izgalmas összeállítás. Láthatóak lesznek többek között a magyar kortárs művészeti színtér ikonikus alakjának, a festő, grafikus, performer, videó- és médiaművész Szirtes Jánosnak a 80-as években készített kormos képei, az egyik első magyar szürrealista, Rozsda Endre kaleidoszkópszerű kompozíciói. A fiatal generációt három, bravúros technikájú művész képviseli: Nemes Anna rendkívül érzékeny, akvarellszerű aktjai, Orr Máté legújabb, szürreális, barokkos kompozíciói és Gaál Kata rendkívül egyedi kollázs- és montázsképei szintén láthatók lesznek.

Gaal-Kata_Protective-ground_2019_VarfokGaleria-132403.jpg

Gaál Kata: Protective Ground, 2019 (Fotó/Forrás: Várfok Galéria)

Várfok Project Room
1012 Budapest, Várfok u. 14.
2021. május 19 - 21.

 

Fejléckép: Françoise Gilot: Növények az ablaknál, 2004 / Fotó: Várfok Galéria

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Jazz/World

Jazzstandardek műfajközi fényben: Tigran Hamasyan koncertje a Müpában

2015-ös sikerkoncertje után május 20-án újra a Müpa színpadára lép napjaink egyik legkeresettebb jazz-zongoristája és -zeneszerzője, Tigran Hamasyan, hogy bemutassa április végén megjelent StandArt című új lemezét. A klasszikus jazzstandardek megfogalmazásában teljesen friss értelmezést nyernek.
Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Vizuál

Goya, Tiepolo, Canaletto – Újra láthatóak a Régi Képtár kincsei

Megújult terekben, újrarendezve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának új állandó kiállítási egysége. Immár hat évszázad európai művészeti irányzatairól és a legfontosabb alkotóiról kaphatunk átfogó képet, a korai gótikától egészen a klasszicizmus korának művészetéig.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Az új Róma: New York – ősszel forgatja új filmjét Francis Ford Coppola

Adam Driver, Forest Whitaker, Nathalie Emmanuel, Jon Voight és Laurence Fishburne játssza Francis Ford Coppola Megalopolis című, ősztől forgó filmjének főszerepeit. A 83 éves alkotó Róma sorsát láttatja a modern világ emblémájává vált New Yorkban.
Vizuál hír

Goya, Tiepolo, Canaletto – Újra láthatóak a Régi Képtár kincsei

Megújult terekben, újrarendezve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának új állandó kiállítási egysége. Immár hat évszázad európai művészeti irányzatairól és a legfontosabb alkotóiról kaphatunk átfogó képet, a korai gótikától egészen a klasszicizmus korának művészetéig.
Vizuál magazin

KÉP-regény: A klímakrízis madarai

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal arról mesél, jó-e vagy rossz kócsagot látni a Balatonnál.
Vizuál ajánló

Magyarok a láthatáron – Michael von Graffenried fotókiállítása a Budapesti Tavaszi Fesztiválon

Michael von Graffenried svájci fotós bejárta egész Magyarországot, hogy lencsevégre kapja a magyarság esszenciáját. Nagyméretű panorámafotói a 42. Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében a Városháza Park szabadtéri kiállításán láthatóak.
Vizuál hír

Beszéljünk a filmekről! – Filmes kalauz az oktatásban

Hónapról-hónapra bővül a Nemzeti Filmintézet oktatási projektje. Már 460 magyar filmről érhető el izgalmas tartalom ingyenesen, online az Alapfilmek platformon, és 100 film nézhető az oktatási intézményekben. A cél, hogy a magyar filmek beépüljenek a közismereti tantárgyakba.