Vizuál

Françoise Gilot 100. születésnapja előtt tiszteleg a Várfok Galéria

2021.05.16. 15:30
Ajánlom
Az art KARLSRUHE vendégeként május 19. és 21. között a Várfok Galéria a Várfok Project Roomban rendezi be hibrid standját, amelyen Françoise Gilot 100. születésnapja előtt tisztelgő One-Artist-Show és a Várfok Highlights válogatás lesz látható. 

A Várfok Galéria idén is részt vesz a rendhagyó keretek között megrendezésre kerülő art KARLSRUHE 2021 nemzetközi vásáron. A vásár ezúttal hibrid formában valósul meg, egyszerre lesz jelen online térben a világhálón, illetve valós módon a galériák tereibe költözve.

GILOT 100 – One-Artist-Show

A Várfok stand fénypontja a Françoise Gilot 100. születésnapja előtt tisztelgő One-Artist-Show lesz, mely gazdag válogatást nyújt a galériához évtizedek óta szorosan kötődő legendás művész életművéből.

Françoise Gilot festészete diadal, életműve az utóbbi évtizedekben fokról fokra került az őt megillető helyre.

Számos csatát kellett megvívnia, míg levetkőzve magáról a „Picasso múzsája” címet, és a szakma világszerte elsőrangú, önálló művészként ismerte el. Művészetének gyökerei a 20. századi művészet forradalmi virágkorába vezetnek vissza, ahol közvetlen kapcsolatban állt a kor olyan jeles alkotóival, mint Braque, Matisse, Juan Gris, Apollinaire, Paul Éluard, André Breton, Aragon, Cocteau. A 20. századi művészeti fejlődés egyik utolsó élő tanújának alkotásai számos vezető múzeum, így például a Metropolitan Museum of Art, New York (USA); Museum of Modern Art, New York (USA); Centre Pompidou, Paris (F); The Morgan Library & Museum, New York (USA); Musée d'Art Moderne, Paris (F); Musée de Tel Aviv, Tel Aviv (ISR) és elsőrangú magángyűjtemények anyagát gazdagítják.

francoise_gilot_gordiuszi_csomo_2008_varfokgaleria-131252.jpg

Françoise Gilot: Gordiuszi csomó, 2008 (Fotó/Forrás: Várfok Galéria)

A fiatal Françoise Gilot az 1940-es évek táján kezdett festészeti téren kibontakozni, többek között Rozsda Endre szárnyai alatt.

Françoise gyermekkora óta rajzolt, festett – különböző művészeti akadémiák elvégzése után ismerkedett meg Picassóval a háború alatt, 1944-ben. Festészetének alakulása nem kerülhette ki a picassói hatást, ugyanakkor hamar, már az ötvenes évek közepétől kezdve sikerült levetnie magáról e nyomokat és rátalálnia saját, érett stílusára. A későbbiekben kiérdemelten szerzett magának világhírnevet festőként:

erőteljes színeket ötvöző, az absztrakt és a figurális képi világ határán mozgó alkotásaiban az egyszerűségre törekszik, a színek tonalitásainak összehangolására, miközben a világról alkotott filozofikus látásmódját tömör, világos kompozíciókba sűríti. 

FrancGilotaVarfokGaleriaban-131252.jpg

Françoise Gilot (Fotó/Forrás: Várfok Galéria)

VÁRFOK HIGHLIGHTS

A Várfok Project Roomban helyet foglaló stand többi részén a galéria állandó művészkörének munkáiból látható egy izgalmas összeállítás. Láthatóak lesznek többek között a magyar kortárs művészeti színtér ikonikus alakjának, a festő, grafikus, performer, videó- és médiaművész Szirtes Jánosnak a 80-as években készített kormos képei, az egyik első magyar szürrealista, Rozsda Endre kaleidoszkópszerű kompozíciói. A fiatal generációt három, bravúros technikájú művész képviseli: Nemes Anna rendkívül érzékeny, akvarellszerű aktjai, Orr Máté legújabb, szürreális, barokkos kompozíciói és Gaál Kata rendkívül egyedi kollázs- és montázsképei szintén láthatók lesznek.

Gaal-Kata_Protective-ground_2019_VarfokGaleria-132403.jpg

Gaál Kata: Protective Ground, 2019 (Fotó/Forrás: Várfok Galéria)

Várfok Project Room
1012 Budapest, Várfok u. 14.
2021. május 19 - 21.

 

Fejléckép: Françoise Gilot: Növények az ablaknál, 2004 / Fotó: Várfok Galéria

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Először szólaltak meg a Nemzetiben felmondó színészek

A színháztól távozó Barta Ágnes és Mészáros Martin a Telexnek nyilatkozott arról, hogyan élték meg a társulat tagjaként töltött éveket, és miért döntöttek úgy, hogy szabadúszóként folytatják a pályájukat.
Színház

Udvaros Dorottya jövőre a Katonában vendégszerepel

Június 14-én megtartotta évadzáró társulati ülését a budapesti Katona József Színház. Máté Gábor elmondta: a Katona negyvenegyedik évadában a fiatal művészekre és nézőkre különösen odafigyeltek.
Színház

Együttműködésekre van szükség – felsorakozott az Átrium új vezetése

A következő évadtól új lakók költöznek az Átriumba az eddigi üzemeltető Kultúrbrigád helyébe. A független színházi formációk június 11-én, a Jurányi évadzáró eseményén ismertették röviden elképzeléseiket.
Klasszikus

Svájci fesztivál magyar fellépőkkel

A június 28. és 30. között a Genfi-tó partján rendezett Léman Bouquet Fesztivál változatos zenei programokat kínál, idilli környezetben a közönségnek. A koncerteken számos magyar művész is fellép.
Klasszikus

„Az előadónak nem elég csak a kottát látnia” – interjú Szabady Ildikó fuvolaművésszel

Már kiskorában is folyton a hangszer foglalkoztatta, azóta pedig elmélyült a kapcsolata a fuvolával. Az MVM által támogatott Junior Prima Díjjal kitüntetett Szabady Ildikó számos sikeres versenyszereplés után szólistaként és zenekari muzsikusként is rendszeresen színpadra áll.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

De ki az a Banksy? – öt dolog, amit érdemes tudni a világhírű graffitiművészről

Férfi, nő, egy csapat? Profin felépített brand? Miben rejlik a zsenialitása, ami miatt a klasszikus grafikusból korunk egyik legdrágábban eladott képeiről és akcióiról híres kortárs művész lett? Tesztelje magát, mennyire van képben a Banksy-titokkal!
Vizuál ajánló

Kihagyhatatlan kulturális ziccerek idén is, a Múzeumok Éjszakáján!

Közel 450 intézmény mintegy 2500 programmal készül idén az ország legnagyobb és legnépszerűbb kulturális eseménysorozatára. Június 22-én országszerte kitárulnak a múzeumok kapui.
Vizuál ajánló

Repülő krokodilok, alakváltó házak és furcsa felhők – díjnyertes animációs film látható mától a mozikban

Június 13-ától az ADS Service forgalmazásában vetítik itthon Benoît Chieux Sirocco és a szelek királysága című alkotását, amely a producer szerint a mainstream és az arthouse animációk tökéletes keveréke.
Vizuál ajánló

Ruben Östlund filmjeit vetítik a Cirko-Gejzírben

Júniusban két alkalommal retrospektív vetítéssorozatot szervez a Cirko-Gejzír a svéd rendező életművéből, kezdve a korai rövidfilmektől egészen a legnagyobb sikerfilmekig.
Vizuál gyász

Elhunyt Schubert Gusztáv, a Filmvilág főszerkesztője

A Balázs Béla-díjas filmkritikust, a Filmvilág legrégebbi állandó munkatársát élete 69. évében, rövid, de súlyos betegség után érte a halál június 11-én. Fájdalmak nélkül, méltóságban és családja körében hunyt el – adta hírül a Filmvilág szerkesztősége.