Vizuál

Françoise Gilot 100. születésnapja előtt tiszteleg a Várfok Galéria

2021.05.16. 15:30
Ajánlom
Az art KARLSRUHE vendégeként május 19. és 21. között a Várfok Galéria a Várfok Project Roomban rendezi be hibrid standját, amelyen Françoise Gilot 100. születésnapja előtt tisztelgő One-Artist-Show és a Várfok Highlights válogatás lesz látható. 

A Várfok Galéria idén is részt vesz a rendhagyó keretek között megrendezésre kerülő art KARLSRUHE 2021 nemzetközi vásáron. A vásár ezúttal hibrid formában valósul meg, egyszerre lesz jelen online térben a világhálón, illetve valós módon a galériák tereibe költözve.

GILOT 100 – One-Artist-Show

A Várfok stand fénypontja a Françoise Gilot 100. születésnapja előtt tisztelgő One-Artist-Show lesz, mely gazdag válogatást nyújt a galériához évtizedek óta szorosan kötődő legendás művész életművéből.

Françoise Gilot festészete diadal, életműve az utóbbi évtizedekben fokról fokra került az őt megillető helyre.

Számos csatát kellett megvívnia, míg levetkőzve magáról a „Picasso múzsája” címet, és a szakma világszerte elsőrangú, önálló művészként ismerte el. Művészetének gyökerei a 20. századi művészet forradalmi virágkorába vezetnek vissza, ahol közvetlen kapcsolatban állt a kor olyan jeles alkotóival, mint Braque, Matisse, Juan Gris, Apollinaire, Paul Éluard, André Breton, Aragon, Cocteau. A 20. századi művészeti fejlődés egyik utolsó élő tanújának alkotásai számos vezető múzeum, így például a Metropolitan Museum of Art, New York (USA); Museum of Modern Art, New York (USA); Centre Pompidou, Paris (F); The Morgan Library & Museum, New York (USA); Musée d'Art Moderne, Paris (F); Musée de Tel Aviv, Tel Aviv (ISR) és elsőrangú magángyűjtemények anyagát gazdagítják.

francoise_gilot_gordiuszi_csomo_2008_varfokgaleria-131252.jpg

Françoise Gilot: Gordiuszi csomó, 2008 (Fotó/Forrás: Várfok Galéria)

A fiatal Françoise Gilot az 1940-es évek táján kezdett festészeti téren kibontakozni, többek között Rozsda Endre szárnyai alatt.

Françoise gyermekkora óta rajzolt, festett – különböző művészeti akadémiák elvégzése után ismerkedett meg Picassóval a háború alatt, 1944-ben. Festészetének alakulása nem kerülhette ki a picassói hatást, ugyanakkor hamar, már az ötvenes évek közepétől kezdve sikerült levetnie magáról e nyomokat és rátalálnia saját, érett stílusára. A későbbiekben kiérdemelten szerzett magának világhírnevet festőként:

erőteljes színeket ötvöző, az absztrakt és a figurális képi világ határán mozgó alkotásaiban az egyszerűségre törekszik, a színek tonalitásainak összehangolására, miközben a világról alkotott filozofikus látásmódját tömör, világos kompozíciókba sűríti. 

FrancGilotaVarfokGaleriaban-131252.jpg

Françoise Gilot (Fotó/Forrás: Várfok Galéria)

VÁRFOK HIGHLIGHTS

A Várfok Project Roomban helyet foglaló stand többi részén a galéria állandó művészkörének munkáiból látható egy izgalmas összeállítás. Láthatóak lesznek többek között a magyar kortárs művészeti színtér ikonikus alakjának, a festő, grafikus, performer, videó- és médiaművész Szirtes Jánosnak a 80-as években készített kormos képei, az egyik első magyar szürrealista, Rozsda Endre kaleidoszkópszerű kompozíciói. A fiatal generációt három, bravúros technikájú művész képviseli: Nemes Anna rendkívül érzékeny, akvarellszerű aktjai, Orr Máté legújabb, szürreális, barokkos kompozíciói és Gaál Kata rendkívül egyedi kollázs- és montázsképei szintén láthatók lesznek.

Gaal-Kata_Protective-ground_2019_VarfokGaleria-132403.jpg

Gaál Kata: Protective Ground, 2019 (Fotó/Forrás: Várfok Galéria)

Várfok Project Room
1012 Budapest, Várfok u. 14.
2021. május 19 - 21.

 

Fejléckép: Françoise Gilot: Növények az ablaknál, 2004 / Fotó: Várfok Galéria

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

VeszprémFest 2023: jön Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea

2023-ban 20 éves a VeszprémFest. A kétévtizedes prémium zenei fesztivál július 12. és 16. között a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt zenei rendezvényeként fennállásának egyik legváltozatosabb programjával ünnepel.
Tánc

„Könnyeken átívelő nevetés” – interjú Boris Eifmannal

Ritka és egyedülálló balett érkezik Budapestre június 10-től: a világhírű koreográfus, Boris Eifman 2019-es premierje, A Pygmalion-hatás. A művészt arról kérdeztük, mi a kötődése a komikumhoz, a groteszkhez, és milyen lesz a 21. század táncnyelve.
Zenés színház

Fiatal tehetségek gálakoncertjével köszöntik a nyolcvanéves Marton Évát

Egykori és jelenlegi növendékei, valamint a Marton Éva Nemzetközi Énekverseny díjazottjainak fellépésével köszönti születésnapja alkalmából az énekesnőt a Magyar Állami Operaház.
Tánc

Összművészeti ünnepi esttel zárul a 10. Színházi Olimpia

Június 24-én nívós zenei kísérettel megvalósuló táncelőadásokkal és Szent Iván éji mulatsággal zárul az idei év legnagyobb színházi eseménye, a 10. Színházi Olimpia. A színpadi produkcióknak és az azokat követő rendhagyó programoknak a Margitszigeti Színház ad otthont.
Vizuál

Elhunyt a Petrocellit alakító Barry Newman

A 92 éves Newman május 11-én természetes halállal hunyt el egy New York-i kórházban – közölte a hírt a színész felesége a Hollywood Reporterrel, vette észre a HVG.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Retrospektív vetítéssorozattal tisztelegnek Tarr Béla előtt Los Angelesben

Június 6. és 10. között a Kossuth-díjas magyar rendező hét felejthetetlen alkotását láthatja az amerikai közönség, méghozzá felújított formában.
Vizuál hír

Ami a fa mögött szárazon marad – Fusz Mátyás a 2023-as Leopold Bloom Képzőművészeti Díj nyertese

Hetedik alkalommal adták át a Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat, amit az alapító ír házaspár azzal a céllal hozott létre, hogy a kortárs magyar képzőművészeket támogassa és jelenlétüket erősítse a nemzetközi művészeti színtéren.
Vizuál gyász

Elhunyt a Petrocellit alakító Barry Newman

A 92 éves Newman május 11-én természetes halállal hunyt el egy New York-i kórházban – közölte a hírt a színész felesége a Hollywood Reporterrel, vette észre a HVG.
Vizuál magazin

KÉP-regény: A punk mókamester

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a Green Day együttes kissé őrült énekeséről nosztalgiázott, egy friss sztori kapcsán. 
Vizuál ajánló

Év végén érkezik a magyar mozikba Justine Triet Arany Pálma-díjas filmje

A Mozinet a közeljövőben négy, a cannes-i filmfesztiválon bemutatott alkotást is elhoz Magyarországra, köztük a szemle idei fődíjas krimijét is. Mutatjuk, mikor láthatja a filmeket a hazai közönség.