Vizuál

Friss felfedezések, váratlan kapcsolatok – Új kiállítással és könyvesbolttal várják az érdeklődőket Szentendrén

2023.03.24. 10:50
Ajánlom
Hiánypótló gyűjteményes kiállítást mutat be a Ferenczy Múzeumi Centrum A GYŰJTEMÉNY (1900-2022) címmel március 25-én. Ezzel párhuzamosan új ISBN könyvesbolt is nyílik Szentendrén.

Szentendre, mint a modern magyar művészet egyik megkerülhetetlen központja, évtizedeken keresztül formálta a művészeti áramlatokat, párbeszédet folytatva a hazai és a nemzetközi közeggel. A szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum képzőművészeti gyűjteményének fő gyűjtési területe a 20-21. századi, valamint a mindenkori kortárs magyar képző- és iparművészet, amely

kategóriájában az egyik legnagyobb, legrangosabb műtárgyegyüttes Magyarországon.

A tárlaton az új szerzemények mellett olyan műveket mutatnak be, amelyeket régóta nem állították már ki. Egyidejűleg láthatunk alkotásokat napjaink kiemelkedő kortárs képzőművészeitől – többek között Kaszás Tamástól és Haász Istvántól –, valamint a 20. század olyan meghatározó, szentendrei alakjaitól, mint Barcsay Jenő, Bálint Endre, Czóbel Béla, Deim Pál, Ferenczy KárolyKorniss Dezső, Vajda JúliaVajda Lajos.

A különböző korszakokba való elmélyülést korabeli újságcikkek, videók, a QR-kódok mögött megtalálható további olvasmányok és érdekességek könnyítik meg. A videók szövegeit Kemény István József Attila-díjas író alkotta.

Vajda_Houses_at_Szentendre_with_Crucifix_1937-145830.jpg

Vajda Lajos: Szentendrei házak feszülettel, 1937. Tempera, kollázs, karton, 620 × 460 mm. Ferenczy Múzeum, Szentendre (Fotó/Forrás: Wikipédia)

A kiállítás egyszerre mutatja be a festészetet, a szobrászatot, az installáció művészetet és a videómunkákat, miközben új konceptuális tereket is létrehoznak azáltal, hogy meghökkentő összekötő vonalakat húznak a művek között.

A szervezők célja, hogy a tárlat elrugaszkodjon a múzeumok tradicionális művészettörténeti témák vagy „izmusok” szerinti osztályozásától,

helyette új felfedezések és váratlan kapcsolatok sokaságát nyújtsa.

A tárlatot időszakonként újrarendezve igyekeznek tükrözni a múzeum gyűjteményének mélységét és gazdagságát, valamint azt a szemléletet, hogy a képzőművészet, a helytörténet, az irodalom, a néprajz és a régészet történetét számtalan módon fel lehet fedezni és össze lehet kapcsolni egymással.

Ehhez a múzeumpedagógiai osztállyal közösen a fiatalabb generációk bevonását is tervezik, aktív szerepvállalásra ösztönözve őket.

ISBN-konyvesbolt_foto-Deim-Balazs-1-kis_ok-150305.jpg

Az új ISBN bolt Szentendrén (Fotó/Forrás: Deim Balázs / Ferenczy Múzeumi Centrum)

A Ferenczy Múzeumi Centrum gyűjteményes kiállításának nyitásával egy időben, új ISBN könyvesbolt nyílik Szentendrén. A budapesti ISBN művészeti szakkönyvesbolt és kortársművészeti galériával együttműködésben a Ferenczy Múzeumi Centrum saját művészeti albumain kívül a hazai és régiós kiadású, limitált példányszámú művészkönyveket, fanzine-okat, photobookokat és egyéb egyedi kiadványokat is megtaláljuk Szentendre új könyvesboltjában. Az ISBN bolt nevét a kiadványok azonosítását szolgáló, 13 jegyű azonosítóról, az ISBN-számról (International Standard Book Number) kapta, hiszen

legfontosabb missziója a hazai független kiadók képviselete, kiadványaik hozzáférhetőségének elősegítése.

Az új bolt a szentendrei Kossuth Lajos u. 5. szám alatt nyílik, azaz a Pajor-kúriában.

A GYŰJTEMÉNY című tárlat megnyitóját március 25-én 18 órakor tartják.

Fejléckép: Enteriőrkép a Ferenczy Múzeumban (Fotó/Forrás: Ferenczy Múzeumi Centrum Facebook-oldala)

 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Telex: Szexuális zaklatás ügyében folyik vizsgálat az SZFE-n

A lap értesülései szerint az egyetemen belső vizsgálat indult, mivel egy osztályvezető férfitanár meg nem engedhető kommentárokkal illette a diáklányok külsejét, alakját. Cikkünk frissült az SZFE reakciójával!
Klasszikus

Szimfonikus zsenik koncertje a BFZ-vel és a sztárkarmester Paavo Järvivel

Paavo Järvi édesapja elismert észt karmester volt, egykori szovjet nyaralójukban a kis Paavo időnként összefutott Sosztakoviccsal, Rosztropoviccsal, Arvo Pärttel, Hacsaturjánnal, vagy Emil Gilelsszel.
Színház

A vég kezdete? – vérbeli házastársi dráma debütál a Rózsavölgyi Szalonban

Új bemutatóval ünnepli alapításának tizenkettedik évfordulóját a Rózsavölgyi Szalon. Kovács Patrícia és Schmied Zoltán főszereplésével, Dicső Dániel rendezésében mutatják be David Eldridge Bármit mondhatsz című darabját április 11-én.
Zenés színház

„A klasszikus zenében a sokoldalúság gyanakvást szül” – interjú José Curával

A karmesterként és zeneszerzőként is aktív művésszel a a VeszprémFestre tervezett, argentin dalokra és operaáriákra épülő koncertjének műsoráról, a zenei sokoldalúságról és a társadalmi felelősségvállalásról is beszélgettünk.
Klasszikus

A világhírű Chamber Orchestra of Europe koncertjével indul április 29-én a 44. Budapesti Tavaszi Fesztivál

Magyarország EU-s csatlakozásának 20. évfordulóját ünnepli az idei Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitókoncertje, amit a világhírű Chamber Orchestra of Europe ad Perényi Miklós gordonkaművész közreműködésével.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

A magyar zenetörténet csillagai is bekerülnek a Zene Háza új, dívákról szóló kiállításába

Marton Éva, Zsédenyi Adrienn Zséda, Rúzsa Magdi, Koncz Zsuzsa és még sok más díva személyes történetét is bemutatja a Magyar Zene Háza május 17-én nyíló, új kiállítása, a Dívák & Ikonok.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Teljes KO

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy különösen csavaros nap eseményeit idézi fel, amely során ki akarták rúgni munkahelyéről. De vajon mi köze ehhez Kovács „Kokó” Istvánnak?
Vizuál hír

Mohos Márton és Erdős Dénes vehette át a 42. Magyar Sajtófotó Pályázat fődíjait

A pályázat legjobb fényképeiből nyílt tárlatot június 2-ig láthatja a közönség a budapesti Robert Capa Központban. A díjátadón Balogh László fotóriporteri életműdíjat vehetett át.
Vizuál hír

Nyilvános a 2024-es Cannes-i Filmfesztivál versenyprogramja – George Lucas tiszteletbeli Arany Pálmát kap

Mások mellett Francis Ford Coppola, Jórgosz Lánthimosz, Kirill Szerebrennyikov, David Cronenberg, Paul Schrader és Jacques Audiard is a világ legrangosabb szemléjén mutathatja be új filmjét.
Vizuál ajánló

Kortárs magyar designkiállítás nyílik Berlinben

A Collegium Hungaricum Berlin a Berlin Design Week 2024 keretében szervezett csoportos kiállításán a magyar designerek legfiatalabb nemzedékének alkotásaival ismerkedhet meg a közönség.