Vizuál

Galaktika-est a Szigeten

2010.08.13. 09:23
Ajánlom
A Galaktika magazin munkatársai és alkotói megmondták a tutit a magyar képregény helyzetéről. Mi is az a steampunk?

Cserkúti Dávid és Somogyi György képregényalkotókkal Bayer Antal, a Magyar Képregénykiadók Szövetségének elnöke és Csordás Attila, a Galaktika magazin kommunikációs vezetője beszélgetett tegnap a Szigeten a steampunk ("gőzpunk") képregényekről. "SF holnap és ma" címmel Kánai András, Képes Gábor és László Zoltán (írók) cseréltek eszmét Németh Attilával és Burger Istvánnal, a Galaktika magazin irodalmi szerkesztőivel arról, mit is jelent a sci-fi itt és ma Magyarországon.

Az Octopuson szokásos párnahalmokon fekvő társaság felé a beszélgetés megkezdése előtt a biztonság kedvéért elhangzott a kérdés: "van-e köztetek magyar anyanyelvű?". Egy-két lelkes bólintás és kézfeltétel után a színpadon ülő galaktikások az állandó dübörgő basszus mellett magukhoz vették (az elvileg a hang felerősítésére szolgáló) mikrofont.

A Galaktika által szerkesztett, idén ősszel megjelenő Antológia a magyar képregényalkotók támogatásának és ismeretlen tehetségek felfedezésének nemes célja mellett készül. Pályázati meghirdetés útján az első rostán 40-50 munkából körülbelül 15 jutott tovább, ahol a feladat először egy szinopszis készítése volt. Később egy teljes forgatókönyvet kellett leadni, már a kidolgozott oldalakkal.

A második fordulót követően végül 6-an maradtak, az eredményt ősszel jól megnézhetjük magunknak. Maga a steampunk műfaj a sci-fi egy mostanában másod virágzását élő szegmense, mely akár életformaként is népszerű lehet a fiatal fanatikusok körében. A steampunk történetek lényege a megszokott jövő kitalációk helyett alternatív múlt varációk felépítése, ahol másképp alakult a történelem. Ezekben a világokban a számítástechnika és az informatika páldául már a viktoriánus Angliában megjelent, ahol fodorgalléros eleink bőszen verték a billentyűzetet.

A beszélgetők között volt szó a képregény történetéről és kialakulásáról, a képregény magyar és nemzetközi helyzetéről, az amerikai filmes adaptációkkal való kapcsolatról és versenyről, az internet előnyeiről és hátrányairól. Keleten a helyzet egészen biztató, a szakma Szigeten megjelent képviselői lelkesek a jövőt tekintve, ami science fictionnel foglalkozók esetében talán nem is véletlen.

2010. augusztus 12. 17:30
Hajógyári-sziget, Octopus Összművészeti Helyszín
Sziget Fesztivál 2010

Cserkúti Dávid, Somogyi György, Bayer Antal, Csordás Attila, Kánai András, Képes Gábor, László Zoltán, Németh Attila

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál india

Nézze élőben, hogy készül egy festmény!

Egész héten a Hopp Ferenc Múzeum kertjében fest Abhishék Szingh indiai művész, aki nemcsak szívesen veszi a látogatókat, de be is vonja őket az alkotásba.
Vizuál plakát

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.
Vizuál színész

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál frida kahlo

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Vizuál pályázat

Indul a második Budapest Art Mentor Képzőművészeti Program

Július 7-ig lehet jelentkezni az ősszel induló képzésre, ahol a képzőművészeknek személyre szabott segítséget nyújtanak karrierjükben.