Vizuál

Gázos leletek

2010.03.25. 09:50
Ajánlom
Horrorisztikus eredménnyel zárultak a Beregsuránytól Algyőig húzódó gázvezeték építését kísérő régészeti feltárások.

Hatezer éves rézkori sírhelyeket és Árpád-kori éremkincseket is láthatunk a szegedi Vármúzeum új, a „Csőrégészet, régészeti feltárások egy gázvezeték nyomvonalán Beregsuránytól Algyőig" címet viselő tárlatán. A kiállított anyag a Beregsuránytól Algyőig húzódó gázvezeték 2009. évi megépítését kísérő, komoly régészeti kutatómunka eredményeként jöhetett létre. A szakemberek egy öt méter széles sávon 210 kilométeren át kutatva keresztmetszetet kaptak négy megye több ezer éves történelméről. A gigantikus hosszúságú, kiterjedésű feltárás során fellelt különleges régészeti leletek szemléltetik a régi idők öltözködési, temetkezési szokásait, életmódját.

Az archeológusok feltártak egy olyan temetőrészletet is, ahol egy felnőtt nő, két felnőtt férfi, három gyermek és két csecsemő földi maradványai kerültek napvilágra. Ebben az időben a sírgödörbe az elhunytak mellé ételt és italt tartalmazó edényeket is tettek - útravalónak.

Az egyik legérdekesebb leletre Balástya határában bukkantak a régészek. A fejnélküli római császárkori szarmata középkorú női csontváznak lábait és karjait összekötözték, szinte gúzsba kötötték. Bár biztosat nem lehet tudni, a szakemberek feltételezése szerint szakrális csonkítás történt. Egyéb érdekes leletek is előkerültek, így Kiskunfélegyháza mellett közel 4000 éves urnasírokra bukkantak: az elhunytat felravatalozták, máglyán elhamvasztották, majd a hamvakat nagyméretű edénybe tették, s tállal lefedve földbe ásott gödörbe helyezték. A fémkeresős kutatás során különleges Árpád-kori éremkincs is előkerült: az ezüstpénzeket tulajdonosuk feltehetően valamilyen fenyegető veszély elől rejtette a föld alá.

A látogatók a kiállításon nem csak nézelődhetnek, hanem kezükbe is vehetik a több ezer éves történelmi lenyomatok másolatát: rézárral bőrt lyukaszthatnak, s kipróbálhatják a fazekaskorongot vagy a császárkori pecsételőt is.

Csőrégészet, régészeti feltárások egy gázvezeték nyomvonalán Beregsuránytól Algyőig

Vármúzeum (Szeged)

Nyitva: június 13-ig

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Kilép a POSZT-ot szervező cégből a Magyar Színházi Társaság

A szervezet azt sérelmezi, hogy nem tudják megfelelően gyakorolni tulajdonosi és ellenőrzési jogukat. FRISSÍTÉS: Karsai György kilép a POSZT Tanácsadó Testületéből.
Klasszikus

Nem vagyok kétlaki - Interjú Selmeczi Györggyel 

Kisorosziban Selmeczi György, Orbán György, Vajda János és Csemiczky Miklós zeneszerzők fogadták a Partitúra stábját. Miklósa Erika és Batta András a kamerák előtt pillanthatott be a kortárs magyar zeneszerzés Négyek-nek is nevezett csoportja semmihez sem hasonlítható alkotói miliőjébe.
Klasszikus

Alig egy hónap, és kezdődik Érdi Tamás nyári fesztiválja

Ötödik alkalommal rendezik meg a Klassz a pARTon! fesztivált. Idén negyven koncertet, összesen 62 programot látogathatunk a hazai vízpartokon.
Klasszikus

Így gyakorolj! – Tabea Zimmermann brácsaművész tanácsai

A hazánkban is gyakran megforduló brácsaművész, Várjon Dénes zenészpartnere a Strad hasábjain hat pontban szedte össze tanácsait a fiatal (vonós)hangszereseknek.
Színház

Balogh Tibor válasza Karsai Györgynek

A POSZT Szakmai Tanácsadó Testületének tagja nyílt levélben reagál Karsai György egyetemi tanár, színikritikus hétfőn közzétett írására, amelyben lemond a POSZT Tanácsadó Testületi tagságáról.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál gyász

Firenze elbúcsúzott Franco Zeffirellitől

Firenzeiek és a világ minden tájáról érkezett turisták ezrei vettek búcsút hétfőn a firenzei Palazzo Vecchióban a város nagy szülöttjétől, a 96 éves korában szombaton elhunyt Franco Zeffirelli filmrendezőtől.
Vizuál hír

Ember Sári nyerte az idei Leopold Bloom Díjat

A fiatal alkotó munkái olyan kérdésekkel foglalkoznak, mint a másság, a modernizmus, a formalizmus, a testünkkel való kapcsolat vagy az etnikai és faji különbözőségek, mindezt komplex módon például néprajzi vagy antropológiai kontextusba helyezve.
Vizuál ajánló

Támogatói jeggyel úszhatjuk meg a sorban állást a Múzeumok Éjszakáján

Országszerte mintegy 400 intézmény várja a közönséget csaknem 2000 programmal június 22-én, a 17. Múzeumok éjszakáján, melynek "fővárosa" Szombathely lesz. Néhány újítást is bevezettek a szervezők.
Vizuál hír

Több hónapos programsorozattal emlékeznek a száz éve elhunyt Csontváryra

A június 19-én kezdődő sorozat keretében neves szakemberek tematikus előadásai vezetik végig az érdeklődőket Csontváry Kosztka Tivadar életútján, szakmai és személyes megközelítésből egyaránt.
Vizuál interjú

Rófusz Ferenc: „Ma Európában a klasszikus kultúra és a keresztény üzenet is érdektelenné válik”

Negyven év várakozás után elkészült Rófusz Ferenc festményfilmje, Az utolsó vacsora. Leonardo da Vinci világhírű freskója tizenegyperces animációs filmben elevenedik meg, szerdától Kecskeméten, a KAFF versenyprogramjában látható.