Vizuál

Gázos leletek

2010.03.25. 09:50
Ajánlom
Horrorisztikus eredménnyel zárultak a Beregsuránytól Algyőig húzódó gázvezeték építését kísérő régészeti feltárások.

Hatezer éves rézkori sírhelyeket és Árpád-kori éremkincseket is láthatunk a szegedi Vármúzeum új, a „Csőrégészet, régészeti feltárások egy gázvezeték nyomvonalán Beregsuránytól Algyőig" címet viselő tárlatán. A kiállított anyag a Beregsuránytól Algyőig húzódó gázvezeték 2009. évi megépítését kísérő, komoly régészeti kutatómunka eredményeként jöhetett létre. A szakemberek egy öt méter széles sávon 210 kilométeren át kutatva keresztmetszetet kaptak négy megye több ezer éves történelméről. A gigantikus hosszúságú, kiterjedésű feltárás során fellelt különleges régészeti leletek szemléltetik a régi idők öltözködési, temetkezési szokásait, életmódját.

Az archeológusok feltártak egy olyan temetőrészletet is, ahol egy felnőtt nő, két felnőtt férfi, három gyermek és két csecsemő földi maradványai kerültek napvilágra. Ebben az időben a sírgödörbe az elhunytak mellé ételt és italt tartalmazó edényeket is tettek - útravalónak.

Az egyik legérdekesebb leletre Balástya határában bukkantak a régészek. A fejnélküli római császárkori szarmata középkorú női csontváznak lábait és karjait összekötözték, szinte gúzsba kötötték. Bár biztosat nem lehet tudni, a szakemberek feltételezése szerint szakrális csonkítás történt. Egyéb érdekes leletek is előkerültek, így Kiskunfélegyháza mellett közel 4000 éves urnasírokra bukkantak: az elhunytat felravatalozták, máglyán elhamvasztották, majd a hamvakat nagyméretű edénybe tették, s tállal lefedve földbe ásott gödörbe helyezték. A fémkeresős kutatás során különleges Árpád-kori éremkincs is előkerült: az ezüstpénzeket tulajdonosuk feltehetően valamilyen fenyegető veszély elől rejtette a föld alá.

A látogatók a kiállításon nem csak nézelődhetnek, hanem kezükbe is vehetik a több ezer éves történelmi lenyomatok másolatát: rézárral bőrt lyukaszthatnak, s kipróbálhatják a fazekaskorongot vagy a császárkori pecsételőt is.

Csőrégészet, régészeti feltárások egy gázvezeték nyomvonalán Beregsuránytól Algyőig

Vármúzeum (Szeged)

Nyitva: június 13-ig

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Hallgasd meg az összetartozás dalát – Csík Zenekar: Hazám, hazám

Elkészült a Nemzeti Összetartozás Dala, a Csík Zenekar dalát olyan művészek éneklik, mint Miklósa Erika, Szarka Tamás és Molnár Levente.
Plusz

Komolyan kellett volna venni, amiről a Joker szólt

Thomas Wayne-nek nem kell félnie, hogy orrba vágja Arthur Flecket, hiszen pénze van. A Joker kivételes, egymilliárd dolláros közönségsikere és a jelenlegi amerikai zavargások egy narratívában illeszthetők. Vélemény.
Vizuál

Ingyenes filmek a Trianon emléknapon a Távmoziban

A korszakban játszódó ingyenesen vetített filmekkel, illetve az akkori virágzó filmes és színházi életet bemutató különleges Filmhíradóval kapcsolódik a Trianon100 eseménysorozathoz június 4-én a Budapest Film Zrt..
Könyv

Istencsapás, embercsapás

Vámos e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Most értelemszerűen a karanténból, online.
Színház

86 éves korában elhunyt Földi Teri

A Jászai Mari-díjas színművész halálhíréről egykori színháza, a Vígszínház számolt be.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál Film

Ingyenes filmek a Trianon emléknapon a Távmoziban

A korszakban játszódó ingyenesen vetített filmekkel, illetve az akkori virágzó filmes és színházi életet bemutató különleges Filmhíradóval kapcsolódik a Trianon100 eseménysorozathoz június 4-én a Budapest Film Zrt..
Vizuál Film

Az egzotikus filmek magyar mestere - Korda Zoltán

Az angol filmipart meghatározó Korda fivérek egyike, a négy Oscar-díjra jelölt A dzsungel könyve alkotója. A bagdadi tolvaj című filmjükből a Disney Aladdin című rajzfilmje és A csillagok háborúja is merített. A filmrendező, producer 1895. június 3-án született.
Vizuál online

Próbáld ki a tudásod a Nemzeti Múzeum Trianon 100 kvízeivel!

Bár a múzeum kapui még mindig zárva tartanak, a Nemzeti Múzeum a virtuális térben továbbra is tartja a kapcsolatot látogatóival, határon innen és túlról. A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából egy helyre gyűjtötték a témához kapcsolódó online tartamalmainkat, kvízeinket és játékos feladataikat.
Vizuál magazin

Hatszor nősült az egyik leghíresebb agglegényt alakító színész

A még kardigánjaiban is hódító angolt Szexi Rexinek becézték a lapok. Hasonlóan ironikus, hogy legismertebb alakításai között több musical is van, pedig saját bevallása szerint alig pár hangot tud énekelni. Rex Harrison neve egybe forrt a My Fair Lady Higgins professzorával.
Vizuál morgan freeman

Morgan Freeman 83 éves

Morgan Freeman nem átlagos karriert futott be, 50 éves volt amikor a filmszakma igazán felfigyelt rá, azóta viszont több mint kilencven filmet forgatott és ma 83 éves.