Vizuál

Gázos leletek

2010.03.25. 09:50
Ajánlom
Horrorisztikus eredménnyel zárultak a Beregsuránytól Algyőig húzódó gázvezeték építését kísérő régészeti feltárások.

Hatezer éves rézkori sírhelyeket és Árpád-kori éremkincseket is láthatunk a szegedi Vármúzeum új, a „Csőrégészet, régészeti feltárások egy gázvezeték nyomvonalán Beregsuránytól Algyőig" címet viselő tárlatán. A kiállított anyag a Beregsuránytól Algyőig húzódó gázvezeték 2009. évi megépítését kísérő, komoly régészeti kutatómunka eredményeként jöhetett létre. A szakemberek egy öt méter széles sávon 210 kilométeren át kutatva keresztmetszetet kaptak négy megye több ezer éves történelméről. A gigantikus hosszúságú, kiterjedésű feltárás során fellelt különleges régészeti leletek szemléltetik a régi idők öltözködési, temetkezési szokásait, életmódját.

Az archeológusok feltártak egy olyan temetőrészletet is, ahol egy felnőtt nő, két felnőtt férfi, három gyermek és két csecsemő földi maradványai kerültek napvilágra. Ebben az időben a sírgödörbe az elhunytak mellé ételt és italt tartalmazó edényeket is tettek - útravalónak.

Az egyik legérdekesebb leletre Balástya határában bukkantak a régészek. A fejnélküli római császárkori szarmata középkorú női csontváznak lábait és karjait összekötözték, szinte gúzsba kötötték. Bár biztosat nem lehet tudni, a szakemberek feltételezése szerint szakrális csonkítás történt. Egyéb érdekes leletek is előkerültek, így Kiskunfélegyháza mellett közel 4000 éves urnasírokra bukkantak: az elhunytat felravatalozták, máglyán elhamvasztották, majd a hamvakat nagyméretű edénybe tették, s tállal lefedve földbe ásott gödörbe helyezték. A fémkeresős kutatás során különleges Árpád-kori éremkincs is előkerült: az ezüstpénzeket tulajdonosuk feltehetően valamilyen fenyegető veszély elől rejtette a föld alá.

A látogatók a kiállításon nem csak nézelődhetnek, hanem kezükbe is vehetik a több ezer éves történelmi lenyomatok másolatát: rézárral bőrt lyukaszthatnak, s kipróbálhatják a fazekaskorongot vagy a császárkori pecsételőt is.

Csőrégészet, régészeti feltárások egy gázvezeték nyomvonalán Beregsuránytól Algyőig

Vármúzeum (Szeged)

Nyitva: június 13-ig

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Szabó Magda személyes pillanatai

Szabó Magda minden művében az emberi lélek titkait kutatta állhatatosan. Most azonban az ő titkai tárulhatnak fel ebben a különleges fényképalbumban, amelynek lapjain az írónő egész élete megelevenedik. Galéria
Klasszikus

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Plusz

Alinda ezúttal Ónodi Esztert kérdezte

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Ónodi Eszterrel kitértek arra is, hogy a népszerű színésznő lehetett volna zenész is, sőt szóba került, milyen a “rocker”, az “ufó” és a”libapásztor” Eszter.
Zenés színház

Ingyenes szabadtéri előadással ünnepli fennállása 150. évfordulóját a Bécsi Operaház

Az előadások mellett szintén premierekkel és kiállításokkal várja az intézmény az operabarátokat május 25-én és 26-án.
Színház

„Nem kegyeket osztunk” – beszélgetés a POSZT-válogatásról

A Magyar Színházi Társaság és a Színház folyóirat beszélgetéssorozatán a POSZT versenyprogramja volt a téma. A két válogatóval, Gulyás Gáborral és Zalán Tiborral, valamint Turbuly Lillával, a Színházi Kritikusok Céhének elnökével Veiszer Alinda beszéltetett.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál Cannes 2019

Hosszú taps fogadta az Egy férfi és egy nő újabb folytatását Cannes-ban

Hatalmas sikerrel vetítette Claude Lelouch több mint fél évszázados Oscar-díjas filmjének újabb folytatását a Cannes-i filmfesztivál. Az Egy élet legszebb évei című film főszereplői ezúttal is Jean-Louis Trintignant és Anouk Aimée. 
Vizuál galéria

Érzékeny terek

A szentendrei MANK Galéria inkluzív, képző- és iparművészeti alkotásokat bemutató kiállításán azok is megismerhetik a művészet világát, akiknek értelmi vagy testi akadályuk miatt kevésbé nyílik erre lehetőségük. A tárlat a megértési nehézséggel élőket, a látássérülteket és a mozgássérülteket is megszólítja, miközben a műveken keresztül a társadalom egészének küld üzenetet.
Vizuál Partitúra

„Sokszor mentem világgá” - vendégségben Bukta Imrénél

Érzékenység és hitelesség - egyaránt jellemzi Bukta Imre művészetét, és őt magát is. A Partitúra stábja vendégségben járt a művésznél mezőszemerei otthonában, mi is velük tartottunk, virágzó almafák alatt, a kertben beszélgettünk Bukta Imrével.
Vizuál képregény

 KÉP-regény: Az ördög torka

A Fidelio új sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten a japán turistákkal kezdi.
Vizuál gyász

Elhunyt I. M. Pei, a Louvre üvegpiramisának tervezője

A kínai-amerikai építész 102 éves volt. Ő tervezte a Louvre üvegpiramisát és a washingtoni National Gallery of Art épületét is.