Vizuál

Gellért Dorottya és Ionescu Raul az idei két Friss Csillag

2024.04.15. 13:15
Ajánlom
Május 30. és június 5. között a Puskin moziban rendezik meg a Friss Húst. A nemzetközi rövidfilmfesztivál 2022 óta minden évben két olyan fiatal színészt mutat be, akikre érdemes odafigyelni: idén Gellért Dorottya és Ionescu Raul a két Friss Csillag. 

A Friss Hús szervezőinek fontos célkitűzése, hogy a fesztiválon a filmrendezők mellett más tehetségeknek is teret adjanak, akik fontos részt vállalnak a filmek elkészítésében. Ezért hozták létre a 2022 óta létező Friss Csillag nevű programot, amellyel sokoldalú pályakezdő színészekre kívánják felhívni a figyelmet. A korábbi évek Friss Csillagai Nagy Katica és Váradi Gergely (2022), illetve Tóth Zsófia és Babinchak Atanáz (2023) voltak.

A Friss Csillag a pályájuk elején járó, ám már komolyabb eredményeket elért művészekre fókuszál. A program segíti a kiválasztott színészeket az előttük álló feladatokban, például karrierjük tervezésében. A fesztivál ideje alatt a programhoz kapcsolódó beszélgetések bemutatják a színészi lét mindkét oldalát: a rivaldafénnyel, korai hírnévvel járó sikerek melletti bizonytalanságot, illetve a sikerekhez vezető kemény munka legfőbb állomásait.

A Friss Csillagokat bemutató esemény és beszélgetés tanulságos lehet más pályakezdő színészek számára is

– hangsúlyozták a szervezők közleményükben.

Mindkét 2024-es Friss Csillag szerepelt már a Friss Húson: Gellért Dorottya A kutyák nem esznek füvet (2022), Ionescu Raul pedig a Hogy ne győzzünk (2023) főszereplője volt.

GellertDorottya2-131152.jpg

Gellért Dorottya (Fotó/Forrás: Friss Hús)

Gellért Dorottya jelenleg az SZFE végzős hallgatója Novák Eszter és Selmeczi György zenés színművész osztályában. A vizsgaelőadások mellett az Örkény Színház Bűn és bűnhődés előadásában is látható. Szerepelt Bagossy Júlia A kutyák nem esznek füvet és Öcsi című filmjeiben, illetve Vermes Dorka első nagyjátékfilmjében, a Velencében bemutatott Árniban is.

„Bármilyen szerepet szívesen rábíznék Dorkára. Kevés ilyen szövetség jut egy rendezőnek és hálás vagyok érte. Ért és érteni akar, ugyanakkor kritikusan áll a dolgokhoz. Főnixmadár módjára képes alámerülni és újjászületni az érzelmekben, a jelenben él. Sokat tanultam tőle a jelenről.

Azt is szeretem, hogy sose hagyja kétségek között a rendezőt.

(...) Képes csúffá változni, vagy érzékivé, amire épp szükség van. Mindeközben jól rálát a dolgok intellektuális, ízlésbeli szempontjaira is. Szerencsés vagyok, hogy végigkövethettem, ahogy egy izgalmas idegrendszerű fiatal lány nővé válik és hivatása lesz a színészet” – mondta Bagossy Júlia, az Öcsi és A kutyák nem esznek füvet rendezője a HVG-nek.

Ionescu Rault Füzes Dániel Hogy ne győzzünk című filmjéből ismerheti a Friss Hús közönsége, de szerepelt már többek között nemzetközi produkcióban (Bécsi vér), a Nemzeti Színház Kurázsi mama és gyermekei előadásában, és látható SZFE-vizsgarendezésekben (Mithridatész halott?, Puszták népe) is. A fiatal színész jelenleg a Kaposvári Egyetem színművész szakán negyedéves hallgató.

IonescuRaul-131152.jpg

Ionescu Raul (Fotó/Forrás: Friss Hús)

„Raulban először az arca fogott meg. Megvolt benne minden, ami a karakterhez szükséges volt – keménység és kellő sunyiság,

de mindeközben a szemében megbújt egy mély érzésű szív ígérete is.

A forgatás során kiderült, hogy milyen elképesztően fegyelmezett és felkészült. Már akkor érződött, hogy finom színészi játékának köszönhetően hamarosan többször fogjuk látni a nagyvásznon. Örülök, hogy mindezek mellett jó barátomnak is szólíthatom” – mondta Füzes Dániel.

Az idei Friss Csillagokkal személyesen is lehet majd találkozni a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon. A tervek szerint mindketten láthatók lesznek az idei szemle versenyprogramjában is.

A fesztiválon vetített filmekben sok tehetséges fiatal színész mutatkozik majd be, mellettük pedig a szakma legismertebb alakjai is feltűnnek, sokszor meglepő szerepekben. A fesztivál idén is a Puskin moziban lesz, a programok változatos nemzetközi és magyar filmes line-upját hamarosan bejelentik. A filmkészítők számára további szakmai programokkal is készülnek, többek közt az írókat és forgatókönyvírókat segítő Balázs Béla Rövidfilmírói Workshoppal, amelyre továbbra is várják a jelentkezéseket.

Fejléckép: Gellért Dorottya és Ionescu Raul (Fotó/Forrás: Friss Hús)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Klasszikus

Balázs Jánost, Harcsa Veronikát és Fischer Ivánt is elismerték az első alkalommal átadott Bartók Rádió Zenei Díjjal

A Bartók Rádió a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen először adta át díjait. A nagyszabású díjkiosztót a Bartók Rádió és a Duna május 25-én, az M5 kulturális csatorna május 26-án tűzi műsorra.
Klasszikus

Faültetéssel ünnepelte pályafutásának ötvenedik évfordulóját Kobayashi Ken-Ichiro

Egy japán cseresznyefát ültetett el a MÁV Szimfonikus Zenekar székházának kertjében nemzetközi karrierje ötvenedik évfordulója alkalmából a világhírű karmester, Kobayashi Ken-Ichiro.
Vizuál

Enyedi Ildikó megkezdte új filmje, a Csendes barát forgatását

A németországi helyszínek felvétele után május 28-án Magyarországon folytatódik Enyedi Ildikó legújabb filmjének forgatása. A most készülő, szerzői alkotás érzelmes utazás az időn keresztül, némi humorral fűszerezve.
Vizuál

Miért kellett saját példaképe elől az asztal alá rejtőznie Lars von Triernek?

Soha ne találkozz a hőseiddel, tartja a régi mondás. Úgy látszik, van, aki komolyan is gondolja ezt: a dán filmművészet egyik legnagyobb alakja ugyanis szó szerint elbújt, hogy elkerülje a találkozást – az amerikai filmművészet szintén egyik legnagyobb alakjával.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

A Molnár Judit Lilla–Török Krisztián alkotta páros nyerte az idei Esterházy Art Dating pályázatot

Idén tavasszal tíz kurátor és húsz képzőművész ismerkedett egymással az Esterházy Art Dating során. A párosok végül bemutatták terveiket a kuratórium előtt, akik a Molnár Judit Lilla–Török Krisztián alkotta páros kiállításkoncepcióját találták a legkiemelkedőbbnek.
Vizuál ajánló

Trópusi depresszió – Kudász Gábor Arion fotókiállítása Szentendrén

Befejezetlen épületek, soha meg nem nyitott vasútvonalak, növényzet által benőtt romok, különös pózokban megfagyott emberek és csoportok. Kudász Gábor Arion vietnámi utazásának fotóanyagából nyílt kiállítás a szentendrei Vajda Múzeum PhotoLab kiállítóterében.
Vizuál magazin

Miért kellett saját példaképe elől az asztal alá rejtőznie Lars von Triernek?

Soha ne találkozz a hőseiddel, tartja a régi mondás. Úgy látszik, van, aki komolyan is gondolja ezt: a dán filmművészet egyik legnagyobb alakja ugyanis szó szerint elbújt, hogy elkerülje a találkozást – az amerikai filmművészet szintén egyik legnagyobb alakjával.
Vizuál hír

Enyedi Ildikó megkezdte új filmje, a Csendes barát forgatását

A németországi helyszínek felvétele után május 28-án Magyarországon folytatódik Enyedi Ildikó legújabb filmjének forgatása. A most készülő, szerzői alkotás érzelmes utazás az időn keresztül, némi humorral fűszerezve.
Vizuál hír

Csütörtöktől vasárnap estig több ifjúsági film ingyen nézhető a FILMIO-n gyereknap alkalmából

A magyar filmek streaming platformja május utolsó hétvégéjén ingyenesen elérhetővé tesz olyan közönségkedvenc, kiváló minőségben felújított magyar filmklasszikusokat, mint a Keménykalap és krumpliorr vagy a Szeleburdi vakáció.