Vizuál

Genetikai betegsége hozott filmszerepet a spanyol színésznek

2017.08.09. 09:35
Ajánlom
Betegsége miatt Javier Botetnek rendellenesen hosszú és hajlítható végtagjai vannak - ami ideálissá teszi őt a szörnyszerepekre.

Szerencsére ma már nem csak atletikus testalkatú, fehér színészek és színésznők kaphatnak főszerepet a hollywoodi filmekben. Az egyenlőség persze még messze nem jellemzi a filmipart, de van már példa egészen az A-kategóriáig eljutó, genetikai betegséggel rendelkező színészre: ott van például a Trónok harca egyik legnépszerűbb karakterét játszó Peter Dinklage.

A The Hollywood Reporter most egy másik, genetikai eredetű betegségben szenvedő, feltörekvő színészről közölt riportot, aki hátrányos helyzetéből előnyt kovácsolva egyre több filmben tűnik fel - az már egy másik, messzire vezető kérdés, hogy egy hozzá hasonló színész miért nem játszik pozitív főhősöket ellenlábasok helyett.

Javier Botetnek Marfan-szindrómája van - erre a ritka, veleszületett betegségre jellegzetes külső jegyek jellemzőek: többek között vékonyság és extrém hosszú végtagok.

GettyImages-181537165

GettyImages-181537165 (Fotó/Forrás: Carlos R. Alvarez / Getty Images Hungary)

Tízezer emberből mindössze egyet érint, de feljegyzések utalnak arra hogy Abraham Lincoln vagy Paganini is ebben a kórban szenvedett.

A spanyol színész a betegség miatt tökéletesen alkalmas az olyan filmek szörnyszerepeinek eljátszására, mint az Alien: Covenant vagy a Tom Cruise-féle A múmia. Nem elég ugyanis, hogy végtagjai az átlagosnál hosszabbak, de úgy is tudja kitekerni ujjait és tagjait, mint senki más.

2013-ban kezdett először körbejárni Hollywoodban egy rendhagyó próbafelvétel.

Ezen egy fekete parókát és fehér maszkot viselő, magas vékony alak félelmetesen közelít a kamera felé a földön tekergőzve. Sokan azt hitték, egy bábut, vagy számítógépes trükköt látnak, de nem: Botet volt az, aki a meggyőző bemutatkozó videóval hamar az egyik legkeresettebb rém-alakítóvá vált, csak úgy mint Boris Karloff a korában.

A testem nagyon sajátságos, más mint a többieké

- magyarázza az egyértelműt a színész, aki a legújabb Múmia-filmben egy egyiptomi istent, az új Alienben pedig egy xenomorp-ot alakított. Nemsokára a mozikban a Stephen King-féle Az és a Slender Man című horrordilm - mondanunk sem kell, egyikben sem hősszerelmest játszik majd.

Gyerekkoromban gyakran álltam a tükör előtt, és minél különösebb formába hajlítottam a kezeimet és a lábaimat. Teljesen lenyűgözött, mindig ezzel játszottam

- mesélte Botat, akinél 6 évesen állapították meg nála az extrém magasságot és hajlékonyságot okozó Marfan-szindrómát. Ugyanebben az évben látta a Star Wars-ot, ami az állapotával együtt csak még vonzóbbá tette számára az űrlényeket és szörnyeket - ekkor határozta el, hogy maga is el akar játszani egyet.

Miután művészeti szakon elvégzett egy egyetemet Granadán, jelenlegi lakóhelyére, Madridba költözött, ahol könyvillusztrátorként helyezkedett el, szabadidejében pedig rövidfilmeket forgatott magáról kamerájával.

Később beiratkozott egy filmes smink-tanfolyamra, abban reménykedve, hogy valamelyik tanára bemutatja majd egy rendezőnek.

A terve bejött: 27 évesen mutatkozhatott be a vásznon Brian Yuzna 2005-ös horrorjában, a Holtak tavában.

A forgatás különösen megterhelő volt Botat számára, ugyanis napi hat órát töltött a sminkszobában, a jeleneteit pedig a decemberi fagyban, a jeges vízben rögzítették. A színésznek persze mindez nem számított, csak az, hogy valóra válthatta álmát.

Az emberek mindig azt hiszik, a Démonok között 2-beli szerepe számítógépes trükk. Javier remek színész, rengeteg életet visz a figurákba. A félelmetes alakokon kívül, akiket játszik, ő maga pedig a legédesebb fiú, akivel dolgozni lehet

- mesélte Botat-ről a film rendezője, James Wan.

Habár megannyi filmben, nem egy hollywoodi szuperprodukcióban feltűnt már, a színész legnagyobb álma még nem teljesült.

Megpróbáltam mindenkinek, minden producernek a tudtára adni, hogy az a legnagyobb álmom, hogy benne legyek egy Star Wars-filmben! Mindegy milyen kis szerepben - ha játszhatnék egy Star Warsban, már boldogan halnék meg!

- mondta el a spanyol színész. A villámtempóban készülő, egyre hatalmasabbra franchissá duzzadó Star Wars-filmeket nézve erre minden esélye meg is van.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Nyolcvanöt előadást töröl a jövő évadból az Opera

A 24.hu értesülései szerint az intézményben tartott sztrájkot lezáró megállapodás következtében a Magyar Állami Operaház kénytelen törölni az Eiffel Műhelyházba tervezett előadások nagy részét.
Klasszikus

Idén is tíz fiatal kapott Junior Prima Díjat a klasszikus, a könnyűzene és a jazz területéről

A május 15-én a Magyar Zene Házában tartott ünnepélyes díjátadón tíz harminc év alatti kiemelkedő művészt díjaztak, akik az elismerés mellett hárommillió forint támogatásban is részesülnek.
Klasszikus

Martha Argerich, Mischa Maisky és Fazil Say is fellép a 10. Cziffra Fesztiválon

A 2025-ben 10. jubileumát ünneplő Cziffra Fesztivál különösen gazdag programkínálattal várja az érdeklődőket. A mintegy 40 eseményt számláló ünnepi hangversenysorozat ősszel, Cziffra György születésnapjához kapcsolódóan indul Oslóban, Budapesten és Londonban.
Zenés színház

„Az anyanyelvén az ember a lelkét tudja kifejezni” – interjú Alekszej Kulagin operaénekessel

A Marton Éva Nemzetközi Énekversenyen feltűnt fiatal művész, aki a Fidelio különdíját is elnyerte, épp az Opera Borisz Godunov-produkciójában szerepel. Hogyan választja valaki ezt a pályát, aki kamaszkoráig nem is látott operát? – erről is kérdeztük az énekest.
Klasszikus

Rangos elismerést kapott egy francia magazintól a Budapesti Fesztiválzenekar Eroica-lemeze

„Igazi mérföldkőhöz értünk a mű lemezfelvételeinek történetében” – fogalmazott a Diapason magazin kritikusa indoklásában. A BFZ lemezéről korábban a nemzetközi kritikai visszhang is elismerően szólt.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: A híd, ami megmaradt

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal az európai uniós csatlakozás kapcsán Budapest hídjainak történetét idézi fel.
Vizuál hír

„Úton lenni boldogság, megérkezni halál” – film készül a 80 éves Hobóról

Zenés road movie forgatása indul Földes László Hobo monumentális életművéről a Nemzeti Filmintézet támogatásával. A mintegy nyolc évtizedes életutat megfilmesítő Nem lehet két hazád forgatókönyvírója Turczi István, rendezője pedig Szalay Péter.
Vizuál ajánló

Gyereknap, ahol a szülők is lehetnek gyerekek! Játsszunk EGYÜTT a Néprajzi Múzeumban!

Május 20-ig kedvezményes jegy a város legsokoldalúbb gyereknapi mulatságára! A Néprajzi Múzeum május 26-án délelőtt tizenegy és délután öt óra között várja a családokat.
Vizuál ajánló

Júniusban ismét házhoz jönnek a japán filmek

Június 5. és július 3. között a kortárs japán filmművészet számos remekművét nézhetjük meg ingyenesen a JFF Online Japán Filmfesztivál során, ugyanakkor a kínálatban helyet kapott például Kinosita Keiszuke Tizenkét szempár című klasszikusa is. 
Vizuál ajánló

Őszi ének – Véssey Gábor lírai festményei a Pesti Vigadóban

Május 10-én nyílt meg a Munkácsy Mihály-díjas Véssey Gábor munkáit bemutató tárlat a Pesti Vigadóban. A július 7-ig látogatható kiállítás a 75 éves művész legújabb alkotásait vonultatja fel.