Vizuál

Genetikai betegsége hozott filmszerepet a spanyol színésznek

2017.08.09. 09:35
Ajánlom
Betegsége miatt Javier Botetnek rendellenesen hosszú és hajlítható végtagjai vannak - ami ideálissá teszi őt a szörnyszerepekre.

Szerencsére ma már nem csak atletikus testalkatú, fehér színészek és színésznők kaphatnak főszerepet a hollywoodi filmekben. Az egyenlőség persze még messze nem jellemzi a filmipart, de van már példa egészen az A-kategóriáig eljutó, genetikai betegséggel rendelkező színészre: ott van például a Trónok harca egyik legnépszerűbb karakterét játszó Peter Dinklage.

A The Hollywood Reporter most egy másik, genetikai eredetű betegségben szenvedő, feltörekvő színészről közölt riportot, aki hátrányos helyzetéből előnyt kovácsolva egyre több filmben tűnik fel - az már egy másik, messzire vezető kérdés, hogy egy hozzá hasonló színész miért nem játszik pozitív főhősöket ellenlábasok helyett.

Javier Botetnek Marfan-szindrómája van - erre a ritka, veleszületett betegségre jellegzetes külső jegyek jellemzőek: többek között vékonyság és extrém hosszú végtagok.

GettyImages-181537165

GettyImages-181537165 (Fotó/Forrás: Carlos R. Alvarez / Getty Images Hungary)

Tízezer emberből mindössze egyet érint, de feljegyzések utalnak arra hogy Abraham Lincoln vagy Paganini is ebben a kórban szenvedett.

A spanyol színész a betegség miatt tökéletesen alkalmas az olyan filmek szörnyszerepeinek eljátszására, mint az Alien: Covenant vagy a Tom Cruise-féle A múmia. Nem elég ugyanis, hogy végtagjai az átlagosnál hosszabbak, de úgy is tudja kitekerni ujjait és tagjait, mint senki más.

2013-ban kezdett először körbejárni Hollywoodban egy rendhagyó próbafelvétel.

Ezen egy fekete parókát és fehér maszkot viselő, magas vékony alak félelmetesen közelít a kamera felé a földön tekergőzve. Sokan azt hitték, egy bábut, vagy számítógépes trükköt látnak, de nem: Botet volt az, aki a meggyőző bemutatkozó videóval hamar az egyik legkeresettebb rém-alakítóvá vált, csak úgy mint Boris Karloff a korában.

A testem nagyon sajátságos, más mint a többieké

- magyarázza az egyértelműt a színész, aki a legújabb Múmia-filmben egy egyiptomi istent, az új Alienben pedig egy xenomorp-ot alakított. Nemsokára a mozikban a Stephen King-féle Az és a Slender Man című horrordilm - mondanunk sem kell, egyikben sem hősszerelmest játszik majd.

Gyerekkoromban gyakran álltam a tükör előtt, és minél különösebb formába hajlítottam a kezeimet és a lábaimat. Teljesen lenyűgözött, mindig ezzel játszottam

- mesélte Botat, akinél 6 évesen állapították meg nála az extrém magasságot és hajlékonyságot okozó Marfan-szindrómát. Ugyanebben az évben látta a Star Wars-ot, ami az állapotával együtt csak még vonzóbbá tette számára az űrlényeket és szörnyeket - ekkor határozta el, hogy maga is el akar játszani egyet.

Miután művészeti szakon elvégzett egy egyetemet Granadán, jelenlegi lakóhelyére, Madridba költözött, ahol könyvillusztrátorként helyezkedett el, szabadidejében pedig rövidfilmeket forgatott magáról kamerájával.

Később beiratkozott egy filmes smink-tanfolyamra, abban reménykedve, hogy valamelyik tanára bemutatja majd egy rendezőnek.

A terve bejött: 27 évesen mutatkozhatott be a vásznon Brian Yuzna 2005-ös horrorjában, a Holtak tavában.

A forgatás különösen megterhelő volt Botat számára, ugyanis napi hat órát töltött a sminkszobában, a jeleneteit pedig a decemberi fagyban, a jeges vízben rögzítették. A színésznek persze mindez nem számított, csak az, hogy valóra válthatta álmát.

Az emberek mindig azt hiszik, a Démonok között 2-beli szerepe számítógépes trükk. Javier remek színész, rengeteg életet visz a figurákba. A félelmetes alakokon kívül, akiket játszik, ő maga pedig a legédesebb fiú, akivel dolgozni lehet

- mesélte Botat-ről a film rendezője, James Wan.

Habár megannyi filmben, nem egy hollywoodi szuperprodukcióban feltűnt már, a színész legnagyobb álma még nem teljesült.

Megpróbáltam mindenkinek, minden producernek a tudtára adni, hogy az a legnagyobb álmom, hogy benne legyek egy Star Wars-filmben! Mindegy milyen kis szerepben - ha játszhatnék egy Star Warsban, már boldogan halnék meg!

- mondta el a spanyol színész. A villámtempóban készülő, egyre hatalmasabbra franchissá duzzadó Star Wars-filmeket nézve erre minden esélye meg is van.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál videó

Így látják a madarak az osztrák fővárost - VIDEÓ

Négy sas segítségével készítettek 360 fokos videót Bécsről. A madarak a Duna-toronyból és egy hőlégballonból indulva filmezték a várost.
Vizuál Film

Végre többet tudunk az új Freddie Mercury-filmről

„A bandában csak egy hisztériás királynőnek van hely.” Kijött a Queen-film első igazi előzetese, és még többet ígér, mint a teaser.
Vizuál velencei biennálé

Képzelt kamerák a Velencei Biennále magyar pavilonjában

Szegedy-Maszák Zsuzsanna kurátor és Waliczky Tamás újmédiaművész képviselik Magyarországot jövőre a 58. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálén.
Vizuál videó

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Vizuál pompeji

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.