Vizuál

Genetikai betegsége hozott filmszerepet a spanyol színésznek

2017.08.09. 09:35
Ajánlom
Betegsége miatt Javier Botetnek rendellenesen hosszú és hajlítható végtagjai vannak - ami ideálissá teszi őt a szörnyszerepekre.

Szerencsére ma már nem csak atletikus testalkatú, fehér színészek és színésznők kaphatnak főszerepet a hollywoodi filmekben. Az egyenlőség persze még messze nem jellemzi a filmipart, de van már példa egészen az A-kategóriáig eljutó, genetikai betegséggel rendelkező színészre: ott van például a Trónok harca egyik legnépszerűbb karakterét játszó Peter Dinklage.

A The Hollywood Reporter most egy másik, genetikai eredetű betegségben szenvedő, feltörekvő színészről közölt riportot, aki hátrányos helyzetéből előnyt kovácsolva egyre több filmben tűnik fel - az már egy másik, messzire vezető kérdés, hogy egy hozzá hasonló színész miért nem játszik pozitív főhősöket ellenlábasok helyett.

Javier Botetnek Marfan-szindrómája van - erre a ritka, veleszületett betegségre jellegzetes külső jegyek jellemzőek: többek között vékonyság és extrém hosszú végtagok.

GettyImages-181537165

GettyImages-181537165 (Fotó/Forrás: Carlos R. Alvarez / Getty Images Hungary)

Tízezer emberből mindössze egyet érint, de feljegyzések utalnak arra hogy Abraham Lincoln vagy Paganini is ebben a kórban szenvedett.

A spanyol színész a betegség miatt tökéletesen alkalmas az olyan filmek szörnyszerepeinek eljátszására, mint az Alien: Covenant vagy a Tom Cruise-féle A múmia. Nem elég ugyanis, hogy végtagjai az átlagosnál hosszabbak, de úgy is tudja kitekerni ujjait és tagjait, mint senki más.

2013-ban kezdett először körbejárni Hollywoodban egy rendhagyó próbafelvétel.

Ezen egy fekete parókát és fehér maszkot viselő, magas vékony alak félelmetesen közelít a kamera felé a földön tekergőzve. Sokan azt hitték, egy bábut, vagy számítógépes trükköt látnak, de nem: Botet volt az, aki a meggyőző bemutatkozó videóval hamar az egyik legkeresettebb rém-alakítóvá vált, csak úgy mint Boris Karloff a korában.

A testem nagyon sajátságos, más mint a többieké

- magyarázza az egyértelműt a színész, aki a legújabb Múmia-filmben egy egyiptomi istent, az új Alienben pedig egy xenomorp-ot alakított. Nemsokára a mozikban a Stephen King-féle Az és a Slender Man című horrordilm - mondanunk sem kell, egyikben sem hősszerelmest játszik majd.

Gyerekkoromban gyakran álltam a tükör előtt, és minél különösebb formába hajlítottam a kezeimet és a lábaimat. Teljesen lenyűgözött, mindig ezzel játszottam

- mesélte Botat, akinél 6 évesen állapították meg nála az extrém magasságot és hajlékonyságot okozó Marfan-szindrómát. Ugyanebben az évben látta a Star Wars-ot, ami az állapotával együtt csak még vonzóbbá tette számára az űrlényeket és szörnyeket - ekkor határozta el, hogy maga is el akar játszani egyet.

Miután művészeti szakon elvégzett egy egyetemet Granadán, jelenlegi lakóhelyére, Madridba költözött, ahol könyvillusztrátorként helyezkedett el, szabadidejében pedig rövidfilmeket forgatott magáról kamerájával.

Később beiratkozott egy filmes smink-tanfolyamra, abban reménykedve, hogy valamelyik tanára bemutatja majd egy rendezőnek.

A terve bejött: 27 évesen mutatkozhatott be a vásznon Brian Yuzna 2005-ös horrorjában, a Holtak tavában.

A forgatás különösen megterhelő volt Botat számára, ugyanis napi hat órát töltött a sminkszobában, a jeleneteit pedig a decemberi fagyban, a jeges vízben rögzítették. A színésznek persze mindez nem számított, csak az, hogy valóra válthatta álmát.

Az emberek mindig azt hiszik, a Démonok között 2-beli szerepe számítógépes trükk. Javier remek színész, rengeteg életet visz a figurákba. A félelmetes alakokon kívül, akiket játszik, ő maga pedig a legédesebb fiú, akivel dolgozni lehet

- mesélte Botat-ről a film rendezője, James Wan.

Habár megannyi filmben, nem egy hollywoodi szuperprodukcióban feltűnt már, a színész legnagyobb álma még nem teljesült.

Megpróbáltam mindenkinek, minden producernek a tudtára adni, hogy az a legnagyobb álmom, hogy benne legyek egy Star Wars-filmben! Mindegy milyen kis szerepben - ha játszhatnék egy Star Warsban, már boldogan halnék meg!

- mondta el a spanyol színész. A villámtempóban készülő, egyre hatalmasabbra franchissá duzzadó Star Wars-filmeket nézve erre minden esélye meg is van.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Kilép a POSZT-ot szervező cégből a Magyar Színházi Társaság

A szervezet azt sérelmezi, hogy nem tudják megfelelően gyakorolni tulajdonosi és ellenőrzési jogukat. FRISSÍTÉS: Karsai György kilép a POSZT Tanácsadó Testületéből.
Klasszikus

Nem vagyok kétlaki - Interjú Selmeczi Györggyel 

Kisorosziban Selmeczi György, Orbán György, Vajda János és Csemiczky Miklós zeneszerzők fogadták a Partitúra stábját. Miklósa Erika és Batta András a kamerák előtt pillanthatott be a kortárs magyar zeneszerzés Négyek-nek is nevezett csoportja semmihez sem hasonlítható alkotói miliőjébe.
Színház

Balogh Tibor válasza Karsai Györgynek

A POSZT Szakmai Tanácsadó Testületének tagja nyílt levélben reagál Karsai György egyetemi tanár, színikritikus hétfőn közzétett írására, amelyben lemond a POSZT Tanácsadó Testületi tagságáról.
Klasszikus

Alig egy hónap, és kezdődik Érdi Tamás nyári fesztiválja

Ötödik alkalommal rendezik meg a Klassz a pARTon! fesztivált. Idén negyven koncertet, összesen 62 programot látogathatunk a hazai vízpartokon.
Klasszikus

Így gyakorolj! – Tabea Zimmermann brácsaművész tanácsai

A hazánkban is gyakran megforduló brácsaművész, Várjon Dénes zenészpartnere a Strad hasábjain hat pontban szedte össze tanácsait a fiatal (vonós)hangszereseknek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Egy tucat program, amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján!

Megpróbálunk némi iránymutatást nyújtani a szombat éjszakai hihetetlen mennyiségű programhoz. Listánk szubjektív, mindenkinek ajánljuk a programfüzet vagy a honlap tüzetes vizsgálatát, mert tele van gyöngyszemekkel a kínálat.
Vizuál gyász

Elhunyt Horváth Ádám, a Szomszédok rendezője

Hosszan tartó betegség után szerdán elhunyt Horváth Ádám rendező, a Magyar Televízió volt elnöke - tájékoztatta családja az MTI-t.
Vizuál gyász

Firenze elbúcsúzott Franco Zeffirellitől

Firenzeiek és a világ minden tájáról érkezett turisták ezrei vettek búcsút hétfőn a firenzei Palazzo Vecchióban a város nagy szülöttjétől, a 96 éves korában szombaton elhunyt Franco Zeffirelli filmrendezőtől.
Vizuál hír

Ember Sári nyerte az idei Leopold Bloom Díjat

A fiatal alkotó munkái olyan kérdésekkel foglalkoznak, mint a másság, a modernizmus, a formalizmus, a testünkkel való kapcsolat vagy az etnikai és faji különbözőségek, mindezt komplex módon például néprajzi vagy antropológiai kontextusba helyezve.
Vizuál ajánló

Támogatói jeggyel úszhatjuk meg a sorban állást a Múzeumok Éjszakáján

Országszerte mintegy 400 intézmény várja a közönséget csaknem 2000 programmal június 22-én, a 17. Múzeumok éjszakáján, melynek "fővárosa" Szombathely lesz. Néhány újítást is bevezettek a szervezők.