Vizuál

Geometrikus bársonyruhák kismamacipővel – Király Tamás ruhaszobrai a Ludwig Múzeum állandó kiállításán

2020.12.10. 13:55
Ajánlom
Bár a Ludwig Múzeum Időgép című új gyűjteményi kiállítása most nem látogatható, a jövőben bőven lesz időnk a tárlatot körbejárni, mivel 2023 januárjáig várja az érdeklődőket. A bemutatott művek között több új szerzemény is szerepel, amelyek az utóbbi években kerültek a múzeumba. Király Tamás 3 ruhaszobra a tavalyi hatalmas érdeklődésnek örvendő Out of the Box című kiállítás anyagából került a Ludwig gyűjteményébe. Ismerjük meg történetüket!

A 3 bársonyruha a híressé vált 1988-as berlini divathétre készült kollekció része volt. Abban az évben Berlin elnyerte az Európa Kulturális Fővárosa címet. Ebből az alkalomból kapott felkérést a nemzetközi divatvilágban elismert berlini tervező, Claudia Skoda, hogy szervezzen az akkori Nyugat-Berlinben egy divathetet, amely a Dressater nevet kapta. Összesen hét divattervezőt hívott meg, többek között az 1970-es évek óta a mai napig világsikernek örvendő Vivenne Westwoodot, illetve egyedüli kelet-európai tervezőként Király Tamást.

Egy nagyon komoly, 30-40 darabos kollekció készült a berlini bemutatóra, amelyből csak az a 3 darab maradt meg az utókornak, amelyek a kiállításon láthatók.

KiralyTamasIdogep1-133500.jpg

Király Tamás ruhaszobrai a Ludwig Múzeum Időgép című állandó kiállításának termében Fehér László, Rajk László és Bachman Gábor művei között (Fotó/Forrás: Rosta József / Ludwig Múzeum)

A rendkívül letisztult ruhákon a geometriai formák dominálnak. A kollekciót Oscar Schlemmer, a Bauhaus mestere által megálmodott Triádikus balett című előadás nagyméretű, olykor groteszk jelmezei inspirálták.

A berlini bemutatóra készült darabok fő vonalát alkották a kiállításon is látható sötétkék és fekete bársonyruhák. Ezeket a legolcsóbb pamutanyagból készült pomponok díszítették. A sötétkék anyag a tradicionális kékfestőre hasonlított, ezen kívül a fekete, piros és a szürke színek uralták a kifutót. A ruhákat formájuk szerint is lehetett csoportosítani: csillagruhákat, lépcsőruhákat és virágruhákat láthatott a berlini közönség, és láthatunk mi is a jelenlegi tárlaton. Ezeken kívül még az úgynevezett hajó- vagy vitorlaruhák szerepeltek, amelyek mozgás közben a tenger hullámzására emlékeztettek. Mindegyik ruhához különleges kalapot is viseltek a modellek. A kiegészítők terén Király Tamás kreativitása nem ismert határokat, ugyanis a legkülönlegesebb ruhákat a leghétköznapibb kiegészítőkkel úgy tudta ötvözni, hogy azok tökéletesen harmonizáltak egymással. A berlini bemutatón a legnagyobb sikert a kismamacipő aratta, mivel a nyugat-berlini közönség tagjainak ez a fajta lábbeli teljesen ismeretlen volt.

A bemutatókat az akkoriban üresen álló, ma már kortárs művészeti múzeumként funkcionáló Hamburger Bahnhof hatalmas épületében tartották. A modellek egy meredek lépcsőn sétáltak le, majd egy körülbelül ötven méter hosszú, a nézők feje felett belógatott kifutón vonultak végig.

jpg292-133548.jpg

A különböző alakzatú bársonyruhát és kismamacipőt viselő modellek elindulnak a kifutón az 1988-as berlini bemutatón (Fotó/Forrás: Almási J. Csaba / Ludwig Múzeum)

Király Tamás, ahogy a többi Berlinbe meghívott tervező is, egy önálló show keretén belül mutatta be alkotásait, Open Doors címmel. A komoly sajtóérdeklődéstől kísért nagy volumenű bemutató hatalmas sikert aratott. Sokak szerint a berlini kollekció Király Tamás fő műve, amely után a külföldi tévéstábok és magazinok sorra látogattak el hozzá, készítettek vele interjút, jelentettek meg róla cikkeket a BBC-től a Stern magazinig, amelyben „divatpápának” nevezték annak ellenére, hogy ő maga soha nem törődött az éppen aktuális divattal.

Fejléckép: A berlini bemutatót megidéző terem a Ludwig Múzeum Király Tamás. Out of the Box című kiállításán 2019-ben (fotó: Végel Dániel / Ludwig Múzeum)

Támogatott tartalom.

LUDWIG MÚZEUM – KORTÁRS MŰVÉSZETI MÚZEUM

A Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum az egyetlen közgyűjtemény, amely a nemzetközi és a hazai művészeket közös platformon mutatja be. A Múzeum Budapest fontos kulturális attrakciója, válogatott és dinamikusan fejlődő, jelenleg több mint 800 tételes gyűjteménnyel rendelkezik, melynek magját a Ludwig házaspár adománya képezi. A múzeum nemzetközi gyűjtőkörrel rendelkezik, a hatvanas évektől napjainkig keletkezett műalkotásokat gyűjti és mutatja be.

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.
Klasszikus

Ők részesülnek állami zenei ösztöndíjban

Idén 23 fiatal részesül állami zenei ösztöndíjba: Fischer Annie zenei előadóművészeti ösztöndíjban tizenhárman, Kodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíjban heten, Lakatos Ablakos Dezső dzsessz-előadóművészeti ösztöndíjban hárman.
Könyv

Nem véleményezheti az új érettségi vizsgamodellt a Magyartanárok Egyesülete

Növekszik a magolandó anyag mennyisége az új érettségi vizsgamodellben, az olvasás öröme helyett a „műcímek bemagolása” lesz a cél a Magyartanárok Egyesülete szerint. Hiába mondanák el a véleményüket, nem kaptak erre lehetőséget.
Színház

Ingyenes stream-előadásként láthatók a Magyar Színház jelenetíró pályázatának döntősei

A Pesti Magyar Színház 2020 novemberében jelenetíró pályázatot hirdetett, melynek témája a karantén utáni élet volt. A beérkezett 193 pályamű közül a legjobb 7 bemutatkozási lehetőséget is kap, melyet az érdeklődők a színház Facebook-oldalán és honlapján ingyenesen megtekinthetnek.
Vizuál

Itt nézheti meg a Természetes fény első előzetesét!

Megérkezett a Závada Pál regényéből készült film első előzetese. Nagy Dénes filmje a Berlinale versenyprogramjában is szerepel. Egy II. világháborús alakulatról szól, amely a keleti fronton teljesít szolgálatot.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál előzetes

Itt nézheti meg a Természetes fény első előzetesét!

Megérkezett a Závada Pál regényéből készült film első előzetese. Nagy Dénes filmje a Berlinale versenyprogramjában is szerepel. Egy II. világháborús alakulatról szól, amely a keleti fronton teljesít szolgálatot.
Vizuál gyász

Elhunyt Arturo Di Modica, a Wall Street bikájának szobrásza

A Wall Street ikonikussá vált Támadó bikájának alkotója 80 éves volt. Évek óta rákbetegséggel küzdött, szicíliai otthonában hunyt el.
Vizuál lapszemle

Veszprémbe költözik a Magyar Mozgókép Szemle

A Veszprém-Balaton régióba költözik a Magyar Mozgókép Szemle, együttműködésben az Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozattal - mondta el az Origónak Káel Csaba, a magyar mozgókép fejlesztéséért felelős kormánybiztos, aki a cikkben szót ejtett a magyar filmipar fejlesztésében elért sikerekről is.
Vizuál hír

Anthony Hopkins kapta a Brit Független Filmdíjak legjobb főszereplőnek járó díját

A The Father című drámában nyújtott alakításáért a Brit Független Filmdíjak bizottsága Anthony Hopkinsnak ítélte oda a legjobb főszereplőnek járó díjat, de a film az online ceremónián több kategóriában is eredményesen szerepelt.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Változtassunk klímát!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a balatonboglári jégfalról mesél.