Vizuál

Geometrikus bársonyruhák kismamacipővel – Király Tamás ruhaszobrai a Ludwig Múzeum állandó kiállításán

2020.12.10. 13:55
Ajánlom
Bár a Ludwig Múzeum Időgép című új gyűjteményi kiállítása most nem látogatható, a jövőben bőven lesz időnk a tárlatot körbejárni, mivel 2023 januárjáig várja az érdeklődőket. A bemutatott művek között több új szerzemény is szerepel, amelyek az utóbbi években kerültek a múzeumba. Király Tamás 3 ruhaszobra a tavalyi hatalmas érdeklődésnek örvendő Out of the Box című kiállítás anyagából került a Ludwig gyűjteményébe. Ismerjük meg történetüket!

A 3 bársonyruha a híressé vált 1988-as berlini divathétre készült kollekció része volt. Abban az évben Berlin elnyerte az Európa Kulturális Fővárosa címet. Ebből az alkalomból kapott felkérést a nemzetközi divatvilágban elismert berlini tervező, Claudia Skoda, hogy szervezzen az akkori Nyugat-Berlinben egy divathetet, amely a Dressater nevet kapta. Összesen hét divattervezőt hívott meg, többek között az 1970-es évek óta a mai napig világsikernek örvendő Vivenne Westwoodot, illetve egyedüli kelet-európai tervezőként Király Tamást.

Egy nagyon komoly, 30-40 darabos kollekció készült a berlini bemutatóra, amelyből csak az a 3 darab maradt meg az utókornak, amelyek a kiállításon láthatók.

KiralyTamasIdogep1-133500.jpg

Király Tamás ruhaszobrai a Ludwig Múzeum Időgép című állandó kiállításának termében Fehér László, Rajk László és Bachman Gábor művei között (Fotó/Forrás: Rosta József / Ludwig Múzeum)

A rendkívül letisztult ruhákon a geometriai formák dominálnak. A kollekciót Oscar Schlemmer, a Bauhaus mestere által megálmodott Triádikus balett című előadás nagyméretű, olykor groteszk jelmezei inspirálták.

A berlini bemutatóra készült darabok fő vonalát alkották a kiállításon is látható sötétkék és fekete bársonyruhák. Ezeket a legolcsóbb pamutanyagból készült pomponok díszítették. A sötétkék anyag a tradicionális kékfestőre hasonlított, ezen kívül a fekete, piros és a szürke színek uralták a kifutót. A ruhákat formájuk szerint is lehetett csoportosítani: csillagruhákat, lépcsőruhákat és virágruhákat láthatott a berlini közönség, és láthatunk mi is a jelenlegi tárlaton. Ezeken kívül még az úgynevezett hajó- vagy vitorlaruhák szerepeltek, amelyek mozgás közben a tenger hullámzására emlékeztettek. Mindegyik ruhához különleges kalapot is viseltek a modellek. A kiegészítők terén Király Tamás kreativitása nem ismert határokat, ugyanis a legkülönlegesebb ruhákat a leghétköznapibb kiegészítőkkel úgy tudta ötvözni, hogy azok tökéletesen harmonizáltak egymással. A berlini bemutatón a legnagyobb sikert a kismamacipő aratta, mivel a nyugat-berlini közönség tagjainak ez a fajta lábbeli teljesen ismeretlen volt.

A bemutatókat az akkoriban üresen álló, ma már kortárs művészeti múzeumként funkcionáló Hamburger Bahnhof hatalmas épületében tartották. A modellek egy meredek lépcsőn sétáltak le, majd egy körülbelül ötven méter hosszú, a nézők feje felett belógatott kifutón vonultak végig.

jpg292-133548.jpg

A különböző alakzatú bársonyruhát és kismamacipőt viselő modellek elindulnak a kifutón az 1988-as berlini bemutatón (Fotó/Forrás: Almási J. Csaba / Ludwig Múzeum)

Király Tamás, ahogy a többi Berlinbe meghívott tervező is, egy önálló show keretén belül mutatta be alkotásait, Open Doors címmel. A komoly sajtóérdeklődéstől kísért nagy volumenű bemutató hatalmas sikert aratott. Sokak szerint a berlini kollekció Király Tamás fő műve, amely után a külföldi tévéstábok és magazinok sorra látogattak el hozzá, készítettek vele interjút, jelentettek meg róla cikkeket a BBC-től a Stern magazinig, amelyben „divatpápának” nevezték annak ellenére, hogy ő maga soha nem törődött az éppen aktuális divattal.

Fejléckép: A berlini bemutatót megidéző terem a Ludwig Múzeum Király Tamás. Out of the Box című kiállításán 2019-ben (fotó: Végel Dániel / Ludwig Múzeum)

Támogatott tartalom.

LUDWIG MÚZEUM – KORTÁRS MŰVÉSZETI MÚZEUM

A Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum az egyetlen közgyűjtemény, amely a nemzetközi és a hazai művészeket közös platformon mutatja be. A Múzeum Budapest fontos kulturális attrakciója, válogatott és dinamikusan fejlődő, jelenleg több mint 800 tételes gyűjteménnyel rendelkezik, melynek magját a Ludwig házaspár adománya képezi. A múzeum nemzetközi gyűjtőkörrel rendelkezik, a hatvanas évektől napjainkig keletkezett műalkotásokat gyűjti és mutatja be.

Legolvasottabb

Színház

Ők az idei Junior Prima Díjasok színház- és filmművészet kategóriában

„Senki sem születik egyedülálló művésznek, hanem a családjának, környezetének és nem utolsósorban persze önmaga kitartó, kemény munkájának köszönhetően válhat azzá” – vallja Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója, aki a szeptember 14-i díjátadó ünnepségen hat fiatal művésznek adta át a színház- és filmművészet kategória pénzjutalommal is járó Junior Prima Díját.
Színház

A sudár mosonmagyaróvári naiva – Rujder Vivien portréja

A budapesti Katona József Színház fiatal művésze Junior Prima Díjat vehetett át szeptember 14-én. A Takarékbank Zrt. támogatásával megvalósuló díjátadón Rudolf Péter, a Vígszínház igazgatója méltatta Rujder Vivien tehetségét.
Színház

Ragyogó és huncut angyal – Mentes Júlia Virginia portréja

Zenésszínész-osztályában végzett, de nem zenés színészként gondol magára. Alakításai a szakma nagyjait is meggyőzik, tehetségét szeptember 14-én a Takarékbank Zrt. által támogatott Junior Prima Díjjal ismerték el.
Színház

Szívesen látják el szerepekkel – Gyöngyösi Zoltán portréja

A Vígszínház művészének szakmai szempontból igazán jól indult az évad: másfél hete komoly színészi helyzetben bizonyíthatott, amikor a Szerelmek városa főszerepében lépett színpadra, kiváló teljesítménnyel, szeptember 14-én pedig Junior Prima Díjat vehetett át a Takarékbank Zrt. jóvoltából. Az elismerést Máté Gábor, a Katona József Színház igazgatója adta át.
Színház

Kíváncsian villanó, világos szempár – Rózsa Krisztián portréja

Mohácsi János nem visz színre olyan darabot a Miskolci Nemzeti Színházban, amelyben Rózsa Krisztián ne kapna szerepet – nem véletlenül. A fiatal színművész tehetségét a Takarékbank Zrt. támogatásával Junior Prima Díjjal ismerték el szeptember 14-én.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

18-as karika kerülhet Almodóvar filmjeire

Megjelentek a Médiatanács korhatár-besorolással kapcsolatos ajánlásai, a példák között több filmklasszikust is említ az NMHH – tudatta a HVG.
Vizuál hír

Átadták a magyar származású művészeket díjazó Szervátiusz Jenő-díjat

A kárpát-medencei születésű magyar alkotókat elismerő Szervátiusz Jenő Alapítvány díját idén a kárpátaljai Homoki Gábor festőművész, rajztanár és a moldvai csángó származású Petrás Alina keramikus, népdalénekes vehette át – tudatta az MTI.
Vizuál premier

Ilyen még nem volt – Online közönségtalálkozó Enyedi Ildikóval

Az országos premier napján, szeptember 23-án egy egészen különleges online, élő, streamelt közönségtalálkozón egyszerre hét mozi nézői beszélgethetnek Enyedi Ildikóval új filmje, A feleségem története vetítése után.
Vizuál hír

Elhunyt Olescher Tamás festőművész

A Munkácsy-díjas festőművészt, díszlettervezőt, perforemert hosszan tartó betegség után, szeptember 14-én, életének 67. évében érte a halál – tudatta családja.
Vizuál kritika

Az emberarcú természet pusztulása – Szurcsik József képeiről

Az Időkép című kiállítás egy sokoldalú és termékeny Munkácsy Mihály-díjas képzőművész elmúlt másfél évtizedének munkáiból válogat. A hajdúszoboszlói Kovács Máté Városi Művelődési Ház és Könyvtár Galériájában az eltorzított emberi arcok alakváltozatait különféle modorban megjelenítő vásznak, fa tondók és acélszobrok mellett az újabb, (poszt)apokaliptikus hangulatú festmények világába is betekintést nyerhetünk.