Vizuál

Geometrikus bársonyruhák kismamacipővel – Király Tamás ruhaszobrai a Ludwig Múzeum állandó kiállításán

2020.12.10. 13:55
Ajánlom
Bár a Ludwig Múzeum Időgép című új gyűjteményi kiállítása most nem látogatható, a jövőben bőven lesz időnk a tárlatot körbejárni, mivel 2023 januárjáig várja az érdeklődőket. A bemutatott művek között több új szerzemény is szerepel, amelyek az utóbbi években kerültek a múzeumba. Király Tamás 3 ruhaszobra a tavalyi hatalmas érdeklődésnek örvendő Out of the Box című kiállítás anyagából került a Ludwig gyűjteményébe. Ismerjük meg történetüket!

A 3 bársonyruha a híressé vált 1988-as berlini divathétre készült kollekció része volt. Abban az évben Berlin elnyerte az Európa Kulturális Fővárosa címet. Ebből az alkalomból kapott felkérést a nemzetközi divatvilágban elismert berlini tervező, Claudia Skoda, hogy szervezzen az akkori Nyugat-Berlinben egy divathetet, amely a Dressater nevet kapta. Összesen hét divattervezőt hívott meg, többek között az 1970-es évek óta a mai napig világsikernek örvendő Vivenne Westwoodot, illetve egyedüli kelet-európai tervezőként Király Tamást.

Egy nagyon komoly, 30-40 darabos kollekció készült a berlini bemutatóra, amelyből csak az a 3 darab maradt meg az utókornak, amelyek a kiállításon láthatók.

KiralyTamasIdogep1-133500.jpg

Király Tamás ruhaszobrai a Ludwig Múzeum Időgép című állandó kiállításának termében Fehér László, Rajk László és Bachman Gábor művei között (Fotó/Forrás: Rosta József / Ludwig Múzeum)

A rendkívül letisztult ruhákon a geometriai formák dominálnak. A kollekciót Oscar Schlemmer, a Bauhaus mestere által megálmodott Triádikus balett című előadás nagyméretű, olykor groteszk jelmezei inspirálták.

A berlini bemutatóra készült darabok fő vonalát alkották a kiállításon is látható sötétkék és fekete bársonyruhák. Ezeket a legolcsóbb pamutanyagból készült pomponok díszítették. A sötétkék anyag a tradicionális kékfestőre hasonlított, ezen kívül a fekete, piros és a szürke színek uralták a kifutót. A ruhákat formájuk szerint is lehetett csoportosítani: csillagruhákat, lépcsőruhákat és virágruhákat láthatott a berlini közönség, és láthatunk mi is a jelenlegi tárlaton. Ezeken kívül még az úgynevezett hajó- vagy vitorlaruhák szerepeltek, amelyek mozgás közben a tenger hullámzására emlékeztettek. Mindegyik ruhához különleges kalapot is viseltek a modellek. A kiegészítők terén Király Tamás kreativitása nem ismert határokat, ugyanis a legkülönlegesebb ruhákat a leghétköznapibb kiegészítőkkel úgy tudta ötvözni, hogy azok tökéletesen harmonizáltak egymással. A berlini bemutatón a legnagyobb sikert a kismamacipő aratta, mivel a nyugat-berlini közönség tagjainak ez a fajta lábbeli teljesen ismeretlen volt.

A bemutatókat az akkoriban üresen álló, ma már kortárs művészeti múzeumként funkcionáló Hamburger Bahnhof hatalmas épületében tartották. A modellek egy meredek lépcsőn sétáltak le, majd egy körülbelül ötven méter hosszú, a nézők feje felett belógatott kifutón vonultak végig.

jpg292-133548.jpg

A különböző alakzatú bársonyruhát és kismamacipőt viselő modellek elindulnak a kifutón az 1988-as berlini bemutatón (Fotó/Forrás: Almási J. Csaba / Ludwig Múzeum)

Király Tamás, ahogy a többi Berlinbe meghívott tervező is, egy önálló show keretén belül mutatta be alkotásait, Open Doors címmel. A komoly sajtóérdeklődéstől kísért nagy volumenű bemutató hatalmas sikert aratott. Sokak szerint a berlini kollekció Király Tamás fő műve, amely után a külföldi tévéstábok és magazinok sorra látogattak el hozzá, készítettek vele interjút, jelentettek meg róla cikkeket a BBC-től a Stern magazinig, amelyben „divatpápának” nevezték annak ellenére, hogy ő maga soha nem törődött az éppen aktuális divattal.

Fejléckép: A berlini bemutatót megidéző terem a Ludwig Múzeum Király Tamás. Out of the Box című kiállításán 2019-ben (fotó: Végel Dániel / Ludwig Múzeum)

Támogatott tartalom.

LUDWIG MÚZEUM – KORTÁRS MŰVÉSZETI MÚZEUM

A Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum az egyetlen közgyűjtemény, amely a nemzetközi és a hazai művészeket közös platformon mutatja be. A Múzeum Budapest fontos kulturális attrakciója, válogatott és dinamikusan fejlődő, jelenleg több mint 800 tételes gyűjteménnyel rendelkezik, melynek magját a Ludwig házaspár adománya képezi. A múzeum nemzetközi gyűjtőkörrel rendelkezik, a hatvanas évektől napjainkig keletkezett műalkotásokat gyűjti és mutatja be.

Legolvasottabb

Klasszikus

„Egy hallgató azt írta, ha nem lett volna a Notturno, végzett volna magával” – Interjú Némethy Attilával

Némethy Attila zongoraművésszel, a Zeneakadémia tanárával a Bartók Rádiónál vezetett műsorairól, a közönség érdeklődéséről és a hagyományok átadásáról beszélgettünk.
Vizuál

Kern András előtt tiszteleg a FILMIO

A Nemzeti Filmintézet streaming platformján négy napig ingyenesen láthatunk három, Kern András főszereplésével készült magyar filmet.
Színház

Játszani kell, nem belehalni – Esztergályos Cecília 80

A Kossuth-díjas színésznő január 26-án ünnepli a 80. születésnapját. Noha legtöbben a Família Kft. című tévéfilmsorozatból ismerik, mindmáig aktív színészi pályáján szép számmal fordultak elő jelentős filmes és színházi alakítások is.
Színház

Csiby Gergely egy keményen eldurvuló válást állít színpadra az Art-Színtérben

A Rózsák háborúja című előadás lesz az első produkció, amely kifejezetten az Art-Színtér idén birtokba vett terébe készül. Az előadást február 20-án mutatják be. A rendezőt társulati létről, szabadúszásról és a készülő előadásról kérdeztük.
Klasszikus

Egész napos zenepedagógiai programmal emlékeznek Lukácsházi Győzőre a Magyar Zene Házában

Fél évvel ezelőtt hatalmas veszteség érte a hazai életet, a tavaly elhunyt Lukácsházi Győzőre most koncerttel és szakmai programokkal emlékezik a Magyar Zene Háza február 4-én.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Elek Judit munkássága előtt tiszteleg a rotterdami filmfesztivál

A rendezvény közönsége retrospektív sorozatban láthatja a Kossuth-díjas játék- és dokumentumfilmrendező tizennyolc alkotását.
Vizuál hír

Ők kapták a 2022-es Barcsay-díjakat

Január 26-án átadták a 2022-es Barcsay-díjakat, ezzel egy időben pedig megnyitották a három díjazott, Krizbai Gergely Krizbo képzőművész, M. Kiss Márti és Szabó Franciska festőművészek kiállítását a szentendrei ÚjMűhely Galériában.
Vizuál hír

Hátrányos helyzetű fiataloknak szerveznek ingyenes vetítést a Larry készítői

Bernáth Szilárd filmje szemléletformáló hatású lehet a nehéz sorsú tinédzserek számára. A vetítésen való részvétel regisztrációhoz kötött, a programra intézményvezetők, illetve nevelők jelentkezhetnek.
Vizuál ajánló

Kern András előtt tiszteleg a FILMIO

A Nemzeti Filmintézet streaming platformján négy napig ingyenesen láthatunk három, Kern András főszereplésével készült magyar filmet.
Vizuál hír

John Williams Oscar-történelmet írt

A Fabelman család filmzenéjéért ismét megnyerheti az arany szobrocskát a legendás zeneszerző, aki immár a legidősebb ember, akit valaha Oscar-díjra jelöltek.