Vizuál

Geszti Péter: "Nemcsak a felszín fecseg"

2013.09.20. 07:00
Ajánlom
Szeptember 22-ig látogatható a 13. ARC közérzeti kiállítás az Ötvenhatosok terén. A pályázat célja idén is az volt, hogy olyan felvetéssel éljen, amely foglalkoztatja a civil, szabad gondolkodású polgárokat, és pályázásra sarkallja őket. Geszti Péterrel, az esemény egyik alapítójával beszélgettünk. INTERJÚ

- Ez már a 13. ARC-kiállítás, és többször elhangzott, hogy a kezdeti cél az volt, hogy ütősebbek legyenek az óriásplakátok, fejlődést generáljon. Hol tart most az ARC és sikerült-e megvalósítani ezt?

- Be szoktam vallani, hogy az alapcéljainkból néhány nem teljesült, így például az sem, hogy a magyar reklámipar jobb minőségű, szellemesebb, értelmesebb, látványosabb plakátokat rakjon ki a közterekre. Talán a hazai reklámszakmának kell feltenni ezt a kérdést, hogy vajon miért nem voltak ebben nekünk (játékos)partnereink. Viszont ennél sokkal fontosabb dolog teljesült: az önálló gondolkodásnak, a szabad véleménynyilvánításnak, a felelős civil jelenlétnek olyan fóruma lett az ARC, amely mindig tud reagálni az elmúlt év eseményeire. Pártpolitikai értelmezéstől függetlenül az emberek itt mindig elmondhatják, hogy mit gondolnak. Nemcsak a pártokról, nemcsak a kormányzatról, hanem általában arról az őket körülvevő életről, amelyben mindannyian létezünk. Az ARC mindig is kritikus volt, mindig is ironikus volt, néha provokatív, de nem azért, mert mi, szervezők ezt kértük az emberektől, hanem mert ilyen tartalmú pályázatok érkeztek be. Néha talán ki is verik a biztosítékot a nézők egy bizonyos részénél. Az esetek többségében nálunk nemcsak a felszín fecseg, hanem bizony ott van a mélység is, ami nem hallgat, hanem dübörög. Minden évben százezres tömeg nézi meg az ARC-kiállítást, és nagyon fontosnak tartom, hogy az itt megfogalmazott gondolatok terjedjenek, hogy beszélgessenek róla az emberek. Úgy vélem, a társadalmi diskurzus az egyik legfontosabb dolog ma Magyarországon.

A417E8CA-616F-433C-BE23-640C0346BBBE

12. ARC díjátadó, 2012. szeptember 7. (Szépművészeti Múzeum) - Geszti Péter

- Milyen hívómondatot választottak az idei pályázatnak, és milyen munkák érkeztek?

- Bárkivel beszélgetek a hétköznapokban, úgy érzem, hogy mindenkinek sérelmei sérülései, panaszai vannak. Ezek legtöbbször lelki eredetű dolgok, időnként pedig anyagi természetűek. Az utcáról, az iskolából, a munkahelyről mindenki hoz haza magával valódi vagy vélt sérelmeket, és olyan, mintha mindannyian tele lennénk ilyen sérülésekkel. Ezt ábrázolja az ARC idei plakátja, és ehhez kerestünk egy mondatot, amelyet egy fél évvel ezelőtti Hankiss Elemér-cikkben találtam meg, aminek ez volt a címe: "Mi történt velünk?" Miért vagyunk tele sérelmekkel, miért okozunk egymásnak állandóan sérüléseket? Ezt próbáltuk meg feldolgozni idén az ARC-kiállításon.

- Mi jellemzi idén a díjazott alkotásokat?

- Úgy érzem, hogy erős lett az idei válogatás. Jó gondolatok jöttek, és vizuális értelemben is érdekes megoldások születtek. Nagyon okosak a pályázóink - beszélgettem velük a díjátadón, és azt érzem, hogy a többségük nagyon jól gondolkodik, mint civil ember. És nekem ez a legfontosabb.

Idén az első díjat egy több éve visszatérő pályázónk nyerte (Frenyó Teodóra a Rossz nevelés című alkotásával - a szerk.). Egy olyan művel érkezett, amely egy zöld iskolai táblát mutat, amire az ábécé betűit írták fel, majd kiegészítették olyan szavakká, amelyek ezekkel a betűkkel kezdődnek. De ezek a szavak mind olyan tartalmúak vagy hangulatúak, amelyek a mi jelenlegi, ideges, konfliktusos, helyenként túlságosan indulatos és egyáltalán nem toleráns életünket jellemzik. Ezek negatív tartalmú szavak. Ahogy ezt a beszélgetésben elmondta, arra akart utalni ezzel, hogy mennyire fontos az, hogy az iskolában, vagy otthon, a családban a gyerekeket az alapvető fogalmakra ne a mostani indulataink alapján tanítsuk meg. Ahogy az ábécé azért nagyon fontos, hogy a gyerek megtanuljon olvasni, ugyanúgy a fogalmak is fontosak, hiszen azok alapján rakják össze a világot. És bizony, ha a mi mostani frusztrált gondolkodásunk alapján rakják össze, akkor ők sem lesznek boldogok.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

„Istennek egy törvénye van: a szeretet”

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben, a New York-i Broadwayn kezdte világraszóló karrierjét, 1966-ban mutatták be európai színpadon (Anatevka címen), 1971-ben film is készült belőle. Magyarországon 1973-ban, Vámos László emlékezetes rendezésével, Bessenyei Ferenc legendás főszereplésével debütált. Legújabb változatát július 31-én a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Klasszikus

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Zenés színház

Kazinczy Ferenc fiáról készít előadást a Madách Színház

Derzsi György és Meskó Zsolt darabja, a Kazinczy, a tizenötödik nyerte a III. Madách Musical Pályázatot, melyet a teátrum műsorra tűz a 2021/22-es évadban.
Zenés színház

Sztárgála és jótékonysági nap Patricia Petibonnal és Lawrence Brownlee-val az Opera Eiffel Műhelyházában

2021. augusztus 21-én 19:00 órától a kivételes francia koloratúrszoprán, Patricia Petibon és a legkeresettebb amerikai bel canto tenor, Lawrence Brownlee ad szabadtéri koncertet az Opera Eiffel Műhelyházának parkjában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Pazar Vaszary-válogatás a Kieselbach Galéria nyári tárlatán

Vaszary Jánostól nyolc kiváló olajfestmény és több jelentős grafika is látható a Kieselbach Galéria A legnagyobbak - Főművek és fontos képek Munkácsytól Kondorig címmel nyílt reprezentatív nyári tárlatán.
Vizuál hír

Astra Filmland: Budapest London kihívója lehet?

A filmipar csúcstechnológiáit felvonultató, Európa egyik legnagyobb filmparkja épülhet fel Mogyoródon. A hazai befektetők fejlesztésével megvalósuló új központ mintegy 40 milliárd forintos, több ütemben megvalósuló beruházás, tovább erősítheti előkelő pozíciónkat a nemzetközi filmgyártásban.
Vizuál hír

75 év után újra Magyarországon Courbet festménye

Magyar magángyűjtő vásárolta meg, így 75 év után újra Magyarországra került az egykori Hatvany-gyűjtemény jeles darabja, Gustave Courbet Fürdőzők az erdőben című festménye. Rövidesen a magyar közönség is láthatja az értékes alkotást.
Vizuál premier

Szarajevóban és Velencében is versenyez magyar film 

Grosan Cristina A legjobb dolgokon bőgni kell című filmjének a 27. Szarajevói Filmfesztivál versenyprogramjában, Fabricius Gábor Eltörölni Frankot című első nagyjátékfilmjének a 78. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Critics' Week programjában tartják a világpremierjét. 
Vizuál kiállítás

Jancsó Miklós acélbörtönben, Barcsay Jenő vaskarikában - Féner Tamás új portréi

Rendhagyó virtuális tárlatra invitál Féner Tamás fotóművész. A 34 új portré mellett történetek, anekdoták érzékeltetik a fotós és képein szereplők kapcsolatát: között lelkészt, szerzetest, rabbit, szociológust, történészt, írót, költőt, zeneszerzőt és bírót is találunk.