Vizuál

Giccs vagy művészet?

2010.02.11. 16:57
Ajánlom
Hogy Glenn Brown festő óriás vagy svindler, arról megoszlanak a vélemények, de most mi magunk is szemügyre vehetjük munkáit.

Glenn Brown 1966-ban született Hexamben és fiatal kora ellenére már egy művészeti pert és egy Turner-díj jelölést (2000) is maga mögött tudhat. Míg a Turner-díjról olvasni egy képzőművész kapcsán nem meglepő, a per már annál inkább. Az ominózus beadvány a Dalí Alapítvány nevéhez fűződik, ami kifogásolta, hogy Brown lemásolta Salvador Dalí egy-két képét. Szerencse, hogy Rembrandtnak vagy Fragonard-nak nincs alapítványa, mert akkor igen gyakran járkálna a művész bíróságra. Képei ugyanis általában kanonizált művek egyéni stílusú másolatai, furcsa színekkel és túlzásokkal, melyeket egyaránt hívhatunk hiperrealistának és giccsesnek.

Mielőtt továbbhaladnánk, annyit feltétlenül szükséges pontosítanunk, hogy kanonizált képekről készült képek másolatai a munkái. Tehát nem magát az eredeti alkotást másolja, hanem, csak és kizárólag, képeslapokról, reprodukciókról koppint Mr. Brown. Talán fölösleges kiemelni az egyértelmű posztmodern gesztust, viszont kifejezetten érdemes eljátszadozni a gondolattal, hogy a művész mennyire lenne engedékeny, ha az ő képeivel tennék mindezt? Természetesen csak a képei reprodukcióinak a másolatáról lenne szó. Különös tekintettel arra, hogy Glenn Brown képei igen jól fogynak és hollywoodi sztárok is előszeretettel vásárolják munkáit, nem csekély összegekért. Hogy mennyire, azt jól mutatja, hogy a festő igen kiválóan megél évi pár festmény eladásából, de a tárlaton maguk a látogatók is közvetlen tapasztalatot szerezhetnek értékükről. A kiállításon ugyanis található három kép, melyek előtt szaggatott fehér vonallal egy téglalapot rajzoltak a padlóra, amibe ha belelépünk, elkezd vijjogni egy sziréna. Nos, ezek a festmények magántulajdonban vannak, és tulajdonosuk csak ezen védelem biztosítása mellett járult hozzá kiállításukhoz.

Furcsa dolog ily formán megtapasztalni, hogy mit is jelenthet befutott festőnek lenni a világ nyugati felén, de furcsák a képek is. Hol tudományos-fantasztikus regények tájait idézik, hol ugye másik, már halott, művészek képeit, de amit talán általánosságban elmondhatunk róluk, hogy kísértetiesek. Nem csak azért mert még egy bájos labradort is zöldben foszforeszkálva ábrázol a művész, hanem mert képeit váltakozva lengi be valami ijesztő hidegség és a csontig hatoló rohadás érzete. Ha pedig ez nem lenne önmagában elég nyugtalanító, akkor marad a festési technikáját övező titok. A szemmel láthatóan számtalan rétegnyi festékkel létrehozott olajfestmények, közelebbről szemrevételezve nem nagyon mutatják az elvárt festékvastagságot, sőt mi több, a képek felülete teljesen sima. A bravúr (vagy trükk?) egyetlen ismerője, Glenn Brown, pedig mélyen hallgat.

 A kiállításhoz tárlatvezetések szombat délelőttönként pedig a Családi Délelőttök keretében gyerekprogramok is kapcsolódnak. A programokról bővebben itt olvashatnak.

Glenn Brown

Ludwig Múzeum

Nyitva: április 11-ig

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.
Zenés színház

Csuha Lajos: „Még meg tudok mozdulni a színpadon”

Szíve a rockhoz, a musicalhez húzza, de magát és a közönséget is meg fogja lepni Csuha Lajos a Budavári Palotakoncereken augusztus elején. Rövid interjúnkban az előkészületekről kérdeztük, de az is kiderült, milyen új feladatok találták meg az Operettszínház záruló évadában a hetvenéves művészt.
Jazz/World

Egy életmű megünneplésének kihívásai

Az idén 85 éves Quincy Jones prominens társasággal ünnepelte a születésnapját a Papp László Budapest Sportarénában, az ő esetében azonban egy életműkoncert kivitelezése eleve problémás, a megvalósítás viszont a kényszerből leszállított elvárásokat is képes volt helyenként alulról súrolni.
Vizuál

Így látják a madarak az osztrák fővárost - VIDEÓ

Négy sas segítségével készítettek 360 fokos videót Bécsről. A madarak a Duna-toronyból és egy hőlégballonból indulva filmezték a várost.
Zenés színház

Fischl Mónika: „Vidám, színes kavalkád, sok humorral fűszerezve”

„A hazai operettjátszás koronázatlan királynője” – így mutatja be a Kult50 című kiadvány Fischl Mónikát – az emlékezetes Szilviát, Marica grófnőt, Glavári Hannát. Igazi primadonna alkat: hűvös, elérhetetlen és gyönyörűen énekel – a Palotakoncerteken is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál videó

Így látják a madarak az osztrák fővárost - VIDEÓ

Négy sas segítségével készítettek 360 fokos videót Bécsről. A madarak a Duna-toronyból és egy hőlégballonból indulva filmezték a várost.
Vizuál Film

Végre többet tudunk az új Freddie Mercury-filmről

„A bandában csak egy hisztériás királynőnek van hely.” Kijött a Queen-film első igazi előzetese, és még többet ígér, mint a teaser.
Vizuál velencei biennálé

Képzelt kamerák a Velencei Biennále magyar pavilonjában

Szegedy-Maszák Zsuzsanna kurátor és Waliczky Tamás újmédiaművész képviselik Magyarországot jövőre a 58. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálén.
Vizuál videó

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Vizuál pompeji

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.