Vizuál

Goebbels titkárnőjeként tér vissza a vászonra Maggie Smith

2020.12.08. 10:45
Ajánlom
Film készül a monodrámából, amelyet hazánkban Molnár Piroska főszereplésével ismertek meg a színházbajárók. Maggie Smith-t a koronavírus-járvány késztette arra, hogy újra filmet készítsen.

Tavaly nagy sikerrel futott Maggie Smith főszereplésével az Egy német sors című előadás a londoni West End egyik színházában, a tervek szerint a Broadwayn is bemutatták volna a produkciót, a világjárvány azonban meghiúsította az alkotók szándékát. A 85 éves, Oscar-díjas színésznő, akit a Halál a Níluson, a Kaliforniai lakosztály és a Harry Potter filmekből ismer a nagyérdemű, a covid miatt úgy döntött, nem kockáztatja az egészségét ebben az időszakban.

Az alkotók azonban szerették volna, ha minél többen látják a színésznő nagyszerű alakítását, így felvetették a film elkészítésének ötletét.

Az Egy német sors című monodráma a szintén Oscar-díjas Christopher Hampton forgatókönyvíró (Veszedelmes viszonyok, Vágy és vezeklés) színdarabja, amely Brunhilde Pomselről, Joseph Goebbels náci propagandaminiszter titkárnőjéről szól. A karrierista nő a náci felsővezetés körében dolgozva a deportálásokból nem látott semmit, a koncentrációs táborokról nem tudott, és arról sem, hogy a propagandaminisztérium hamis hírekkel látja el a sajtót. Pomsel 103 éves korában adott interjúiból Goebbels titkárnője voltam címmel jelent meg könyv, magyarul Győri László fordításában. (Hazánkban Molnár Piroska főszereplésével, Máté Gábor rendezésében készült előadás Christopher Hampton drámájából a Hatszín Teátrumban.)

Hampton és csapata úgy határozott, a drámából mozifilmet készítenek, amelyet Jonathan Kent rendez majd. „A film forgatókönyvét nehezebb volt megírni, mint a darabot. Az idős nő, aki egy nyugdíjasotthonban él, időnként kinéz az ablakon, embereket lát, de egyébként csak meséli az emlékeit egész nap” – nyilatkozott a Varietynek a forgatókönyvíró.

Fejléckép: Maggie Smith 2016-ban. Fotó: Ian Gavan/Getty Images

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Rost Andrea beadta pályázatát a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára

Az énekesnő közösségi oldalán erősítette meg a hírt: indul a Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatán, amelynek március 28-án jár le a határideje.
Zenés színház

„El kell kezdeni az Operaház értékének visszaállítását” – Miklósa Erika is beadta pályázatát az Opera élére

Március 28-án van a Magyar Állami Operaház főigazgatói tisztségére kiírt pályázat beadási határideje. Miklósa Erika opera-énekesnő a közösségi médiában tette közzé, hogy indul a pályázaton.
Klasszikus

Keller András pályázik a Zeneakadémia rektori posztjára

Az idei évben jár le Dr. Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektorának megbízatása. Keller András hegedűművész, karmester, a Concerto Budapest zeneigazgatója egy interjúban megerősítette: ő is indul a pályázaton.
Színház

Üt, mint egy Pintér Béla-i óraszerkezet – kritika a Szutyok stuttgarti bemutatójáról

Pintér Béla színdarabjai között vannak olyanok, amelyek mindeddig „házon belül” maradtak. Másokat színre vittek határon innen és túl, magyarul és idegen nyelven. Bár a Szutyok annak idején talán „csak itt, csak most” jellegű drámaszövegnek tűnhetett, az élet nem ezt igazolta, hanem az ellenkezőjét.
Zenés színház

Alpaslan Ertüngealp zongoraművész-karmester is pályázik az Opera élére

A Magyarországon élő, törökországi görög származású művész a közösségi oldalán osztott meg egy fényképet a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára beadott pályázatáról.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál gyász

Elhunyt Ragályi Elemér, Kossuth-díjas operatőr

A 83 esztendős filmes szakember halálának hírét a család közölte a Telexszel.
Vizuál gyász

Elhunyt Pál Mihály szobrászművész

A Munkácsy-díjas szobrászművész nyolcvanhét éves volt. Halálhírét családja jelentette be – adta hírül az Index.
Vizuál ajánló

Kerítéskiállítással ünnepel a százéves Rákospalota

A XV. kerületi városrész elmúlt száz esztendeje elevenedik meg a március 29-én megnyíló kiállításon.
Vizuál hír

Beethoven és Harcsa Veronika szól az új Kolodko-szoborból

Ezúttal a Művészetek Palotája elé helyezett miniszobrot Kolodko Mihály: A Füles című alkotás egy fejhallgatót mintáz, és zene szól belőle.
Vizuál ajánló

Visszatérő témák és számadás – Szemadám György munkái a Pesti Vigadóban

Április 30-ig látható a 75 éves művész kiállítása, amely az alkotó elmúlt öt évben keletkezett munkáit mutatja be.