Vizuál

Görögök készíthették a híres kínai terrakotta hadsereget

2016.10.20. 09:42
Ajánlom
A több mint nyolcezer szoborból álló terrakotta hadsereget 1974-ben fedezték fel – azóta is az egyik legismertebb régészeti leletként tartják számon. Az új felfedezés a szakértők szerint nagyobb jelentőségű, mint maga az agyaghadsereg.

Ókori görög művészek utazhattak Kínába, 1500 évvel Marco Polo keleti útja előtt, hogy segítsenek megtervezni a Terrakotta Hadsereget – a felfedezésről az Independent számolt be, amit a BBC Two-n nemrég bemutatott dokumentumfilmben ismerhettek meg a nézők (The Greatest Tomb on Earth: Secrets of Ancient China).

terrakotta hadsereg

terrakotta hadsereg (Fotó/Forrás: China Photos / Getty Images Hungary)

Az egyik teória szerint a Nagy Sándort követően Közép-Ázsiába érkező görög alkotók és szobraik hathattak az agyaghadsereg készítőire. A másik teória ettől merészebb: eszerint nemcsak, hogy a görög művészet befolyása alatt készültek az agyagszobrok, de 

görög szobrászok is jelen lehettek készítésükkor, akik betanították a helyieket, hogyan kell a szobrokat elkészíteni.

Európai DNS-eket találtak a kínai Xinjiang tartományban, az Első Császárság idejéből, ebből következtetnek a kutatók a fenti teóriákra. Ráadásul a terrakotta hadsereg életnagyságú szobrai is árulkodóak: korábban csak 20 centiméteres emberábrázolásokat találtak, amelyek abból az időből származtak.

Az agyaghadsereg sírjában több rendkívül kidolgozott bronz madárfigurát is felleltek, amelyek az ókori Görögországra és Egyiptomra jellemző viaszkiolvasztásos technikával készültek.

„Most már bizonyítékaink vannak, hogy szoros kapcsolat létezett az első császárságbeli Kína és a Nyugat között már a Selyemút megnyitása előtt is”

– vélekedett egy szakértő.

terrakotta hadsereg

terrakotta hadsereg (Fotó/Forrás: Peter Macdiarmid / Getty Images Hungary)

„Az új felfedezés ami szerint az ókori világ két szuperhatalma kapcsolatban állt egymással, fontos tanulsággal szolgál a mának is az interkulturális kommunikáció jelentőségével kapcsolatban” – tette hozzá Hamis Mykura, a dokumentumfilmet készítő National Geographic Channeltől.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Vizuál

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

Szfinxek és obeliszkek városa: egyiptománia és szabadkőművesség Budapesten

Van egy mondás, amely szerint Rómában ma több obeliszk áll, mint Karnakban, az ókori egyiptomiak egyik fő vallási központjában. Talán sokak számára meglepő lehet, hogy Budapesten is többet tudnánk összeszámolni egy városi séta alkalmával.
Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.
Vizuál ajánló

Csendes áramlat

Idén lenne 85 éves Nagy B. István Munkácsy-díjas festőművész, akinek tiszteletére Csendes áramlat címmel rendezett emlékkiállítást a Pesti Vigadó galériája.
Vizuál banksy

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.
Vizuál forbes

Scarlett Johansson a világ legjobban fizetett színésznője

A Forbes magazin 2018-as listája szerint Angelina Jolie, Jennifer Anniston és Jennifer Lawrence is a legjobban kereső színésznők között vannak.