Vizuál

Graffitizz legálisan a Ludwig Múzeumban!

2019.02.08. 09:30
Ajánlom
A Ludwig Múzeum 30 éves évfordulója alkalmából pop-up kiállítássorozatot rendez a gyűjtemény műveiből kéthetente változó tematikával. Az első tárlat a graffiti és street art témakörét dolgozza fel február 5-től 17-ig.

A kiállítás címe Felülírás – Graffiti – Utca vs műterem, amely már önmagában hibát rejt, hiszen a valódi graffiti az utca művészete, nem ismerjük az alkotóját, és legtöbbször a tiltás ellenében jön létre, addig a múzeumban látható „graffitistílusú” táblaképek műteremben készültek és nem sértik a törvényt.

dontshoot-093746.jpg

Jenny Holzer, Lady Pink: Cím nélkül (Ne lőj civilekre!), 1984 (Fotó/Forrás: Rosta József / Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum, Adattár és Digitális Archívum)

Ha kérdésünk lenne a művekről, bátran forduljunk a kurátorokhoz, akik hétköznap délutánonként a kiállítótérben tartanak fogadóórát! Azok a látogatók, akik nemcsak elméletben, hanem gyakorlatban is szeretnék megismerni a graffiti világát, a kiállítás alkotótérként funkcionáló termében szabadjára engedhetik kreatív energiájukat, és a múzeum „szent falára” graffitizhetnek – legálisan.

A kiállításhoz kapcsolódó egyik programra február 9-én, szombaton kerül sor a LUDWIG LOUNGE-on a slam poetry kerül fókuszba olyan művészek társaságában, mint Kemény Zsófi, Simon Márton és Babiczky Tibor, akikkel Valuska László, a Könyvesblog főszerkesztője beszélget.

zebra-093745.jpg

A.R. Penck: Metafizikus áthatolás egy zebrán, 1975 (Fotó/Forrás: Rosta József / Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum, Adattár és Digitális Archívum)

free-094359.jpg

Gruppo Tökmag: Kaiser STR.I, 2012 (Fotó/Forrás: Rosta József / Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum, Adattár és Digitális Archívum)

További információkért keresse fel a múzeum honlapját!

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„Minden hang a helyén volt” - Balázs-Piri Soma sikere Londonban

Aki meghallja zongorázni a mindössze tizenöt éves Balázs-Piri Somát, a Virtuózok felfedezettjét, laikusként érzi, szakmabeliként pedig tudja, hogy különleges kincset talált.
Klasszikus

Bartók Bangkokban is Bartók

„Ez egy olyan zenekar, amely a koncerten mindent odatesz” – mondja Keller András. A Concerto Budapest turnéjának első, bangkoki koncertje után a karmestert arról kérdeztük, miért nem barbaro Bartók zenéje, és miért rezonálhat rá bárki, aki emberből van.
Tánc

„Szeretek az utcán sétáló balerina lenni” – Interjú Felméry Lilivel

Ősszel kezdte tizedik évadát a Magyar Állami Operaházban, előtte a Vaganova Akadémián és a londoni Royal Ballet Schoolban is tanult. Kapott szerződésajánlatot Londonban is, de ő mégis hazajött. 2019-ben elnyerte a Harangozó Gyula-díjat. Felméry Lilit ezúttal a mindennapokról kérdeztük.
Tánc

Akkor mostantól a néptánc is versenysportág lesz?

4077 csapással 2 percen belül világrekordot döntött a Fricska Táncegyüttes, és ezzel együtt megszületett a #NeptancSport hashtag az interneten. A Fricska világrekordjának önmagán túlmutató jelentősége van, és talán egy tendenciát is jelez a néptánc műfaján belül.
Tánc

Hihetetlen: Próba nélkül vették fel az egyik leghíresebb filmes táncjelenetet

Annak idején majdnem kivágták, végül a filmtörténet egyik leghíresebb táncjelenete lett a Nicholas Brothers szédületes sztepptánc koreográfiája, amit a fáma szerint első próbálkozásra vettek szalagra.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Saját nászútja fotózásával indult a karrierje - Araki Nobujosi a Mai Manóban

A Japán fotográfia egyik legismertebb alkotója, Araki Nobujosi életművét kiállítás nyílik a budapesti Mai Manó Házban, a Fotóhónap 2019 kortárs fotográfiai fesztivál keretében.
Vizuál ajánló

Szendrey Júlia saját szobát kapott

Megújult a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) 2011-től létező állandó Petőfi Sándor-kiállítása. Új multimédiás pontokat alakítottak ki, külön szobában mutatják be felesége, Szendrey Júlia írói életművét és családját.
Vizuál Film

A magyar film vörös démona - Mezei Mária

A búgó hangú végzetasszonya filozófiát hallgatott az egyetemen mielőtt a színpadot és a filmet választotta. 1909. október 16-án született Kecskeméten Mezei (Mezey) Mária színésznő.
Vizuál ajánló

Fenségesen élni - Mozi a Vigadóban

A Magyar Művészeti Akadémia 2012-től szervezi 52 perces portréfilmek és „In memoriam” összeállítások készítését akadémikusokról. A Ferencz István építészt, az MMA rendes tagját bemutató film október 15-én 18.00 órától látható a Pesti Vigadóban.
Vizuál Film

Új tagok a Filmalap Filmszakmai Döntőbizottságában

Kedden tartja az első ülését a Filmalap megújult Filmszakmai Döntőbizottsága, amely egyetlen női szakembert sem választott tagjai közé. Az ötfős testület dönt a filmes támogatásokról.