Vizuál

Graffitizz legálisan a Ludwig Múzeumban!

2019.02.08. 09:30
Ajánlom
A Ludwig Múzeum 30 éves évfordulója alkalmából pop-up kiállítássorozatot rendez a gyűjtemény műveiből kéthetente változó tematikával. Az első tárlat a graffiti és street art témakörét dolgozza fel február 5-től 17-ig.

A kiállítás címe Felülírás – Graffiti – Utca vs műterem, amely már önmagában hibát rejt, hiszen a valódi graffiti az utca művészete, nem ismerjük az alkotóját, és legtöbbször a tiltás ellenében jön létre, addig a múzeumban látható „graffitistílusú” táblaképek műteremben készültek és nem sértik a törvényt.

dontshoot-093746.jpg

Jenny Holzer, Lady Pink: Cím nélkül (Ne lőj civilekre!), 1984 (Fotó/Forrás: Rosta József / Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum, Adattár és Digitális Archívum)

Ha kérdésünk lenne a művekről, bátran forduljunk a kurátorokhoz, akik hétköznap délutánonként a kiállítótérben tartanak fogadóórát! Azok a látogatók, akik nemcsak elméletben, hanem gyakorlatban is szeretnék megismerni a graffiti világát, a kiállítás alkotótérként funkcionáló termében szabadjára engedhetik kreatív energiájukat, és a múzeum „szent falára” graffitizhetnek – legálisan.

A kiállításhoz kapcsolódó egyik programra február 9-én, szombaton kerül sor a LUDWIG LOUNGE-on a slam poetry kerül fókuszba olyan művészek társaságában, mint Kemény Zsófi, Simon Márton és Babiczky Tibor, akikkel Valuska László, a Könyvesblog főszerkesztője beszélget.

zebra-093745.jpg

A.R. Penck: Metafizikus áthatolás egy zebrán, 1975 (Fotó/Forrás: Rosta József / Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum, Adattár és Digitális Archívum)

free-094359.jpg

Gruppo Tökmag: Kaiser STR.I, 2012 (Fotó/Forrás: Rosta József / Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum, Adattár és Digitális Archívum)

További információkért keresse fel a múzeum honlapját!

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

A nő vagy szent anya, vagy prostituált? – Interjú Hidas Judit íróval

Könyv egy negyvenes nőről, aki keresi önmagát, mert úgy érzi, szép lassan eltűnik abban, hogy megfeleljen a környezete elvárásainak. Hidas Judit Boldogság tízezer kilométerre című novellafüzérének főhőse, Anna, a hagyományos női szerepek és a karrier közt őrlődik. S vajon hányan vagyunk hasonló helyzetben? Mikor vesszük észre – vagy egyáltalán észrevesszük-e –, hogy apránként föladjuk magunkat? Fájdalmasan sokakat érintő problémákról és tabukról beszél ez a könyv, ami láthatóvá teszi a társadalmi elvárások mögött szenvedő egyént: a nőt. A könyv szerzőjével, Hidas Judittal beszélgettünk.
Színház

Megkezdődött a Trianon100 emlékév a Nemzetiben

Sajtónyilvános olvasópróbán ismertette a trianoni évfordulóra készülő programjait a Nemzeti Színház. Első bemutatójuk, a Wass Albert szövegei és korabeli dokumnetumok alapján készülő Tizenhárom almafa lesz.
Klasszikus

Bach billentyűs szvitjeit viszi egy általános iskolába Fejérvári Zoltán

Fejérvári Zoltán szólóestjével indul az alsógödi Belépés családostul klasszikus zenei sorozatának 2020-as évada. A művész Bach Francia szvitjeit adja elő január 25-én a Búzaszem Általános Iskola aulájában. Utána pedig a Zeneakadémiára viszi a műsort.
Zenés színház

Nem hajlandó örmény énekesnővel énekelni az azeri tenor, illetve dehogynem, semmi baja vele

Sok mindent nem tudunk biztosan, mivel mindenki másra mutogat. És már az örmény külügy is megszólalt a témában.
Vizuál

A mádi Rákóczi-kúriában Erhardt Gábor építésszel

A Partitúra zempléni adásában a stáb ellátogatott a mádi Rákóczi-kúriába, lenyűgözve sétáltak az évszázados falak között. Az épület átalakításának és bővítésének tervezőjét, Erhardt Gábort Tokaj-hegyalja építészeti hagyományairól kérdeztük.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál interjú

A mádi Rákóczi-kúriában Erhardt Gábor építésszel

A Partitúra zempléni adásában a stáb ellátogatott a mádi Rákóczi-kúriába, lenyűgözve sétáltak az évszázados falak között. Az épület átalakításának és bővítésének tervezőjét, Erhardt Gábort Tokaj-hegyalja építészeti hagyományairól kérdeztük.
Vizuál hír

Filmes hiányszakmák képzését támogatja a Filmintézet

Most először lehet pályázni sminkes és fodrász kisegítő, jelmezkivitelező, mikrofonos és öltöztető képzések programjával is. Március 2-ig várja a Filmintézet a szakmai képzéseket szervező intézmények pályázatait összesen 12 szakterületre. 
Vizuál Film

A legjobban várt januári filmek

Hűvös, szürke januári estéken jó dolog moziba járni, mostanában különösen, mert fontos és izgalmas filmek érkeznek, legtöbbjük számos kategóriában Oscar-díjra jelölt. Szubjektív válogatásunkból a francia szerzői film és egy különleges dokumentumfilm sem maradhatott ki. 
Vizuál magazin

Rubens mesterien csempészett rejtett üzeneteket a képeire

Profin és gyakran ironikusan vegyítette munkáiban más mesterek stílusjegyeit, megújította az egyházi festmények nyelvét és még a flamand kárpitművészet felélesztésére is maradt ideje.
Vizuál iparművészeti múzeum

Drágakőre készült festményre bukkantak a múzeumi raktárban

Hamarosan a közönség is megtekintheti a 17. századi Antonio Tempesta egyik különleges alkotását. Az elmúlt évek kutatásai tisztázták a műtárgy múzeumba kerülésének, majd leltárból való törlésének történetét. Ezzel párhuzamosan megkezdődött a drágakő lapra (lápisz lazuli) festett mű körültekintő restaurálása is. Az alig egy milliméter vastag kőlap mindkét oldalán egy ószövetségi jelenet látható.