Vizuál

Gróf Teleki a múzeumban

2011.11.03. 08:29
Ajánlom
Teleki László, az országgyűlés halottja - Pesti helyszínelők 1861 címmel nyílt kiállítás október 26-án a Magyar Nemzeti Múzeumban a politikus születésének 200. és halálának 150. évfordulója alkalmából. A január végéig látható tárlat a gróf életpályáját, a reformkori, 1848-49-es és emigrációs működését, öngyilkosságát, temetését és személyének kultuszát mutatja be.

A reformkor vezető politikusáról, az 1848-49-es szabadságharc párizsi követéről, az 1861-es országgyűlés Határozati Pártjának vezéréről szóló kiállítás megnyitóján Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója felidézte, ahogyan az 1990-es években részt vett a feldúlt sziráki Teleki-kripta felnyitásában. Ekkor fedezték fel a sírboltban az ismeretlenek "barbár rombolását". Mint fogalmazott, a pusztítás szomorúsága ellenére is él benne a remény, hogy "ez a személyiség nem tűnik el nyomtalanul", ehhez járul hozzá a kiállítás is. A főigazgató rámutatott: Teleki László személyét minél jobban megismerik a kutatók, annál jobban megszeretik. "Ilyenkor túl közel kerülünk a tárgyhoz és nem tudjuk elfogulatlanul szemlélni" - tette hozzá. A kiállításról elmondta: az nemcsak az életútra koncentrál, hanem megörökíti azt a pillanatot is, amikor a nemzeti emlékezet elkezdődik.

A főigazgató kiemelte, hogy az időszaki tárlaton nagy hangsúlyt kap a korabeli öngyilkosság, az eredeti dokumentumok mellett háromdimenziós formában idézik meg Mayer György fotográfus a helyszínen készített felvételeit is, például Teleki László holttestét ábrázoló "sztereofotóját". A kiállításon azt a filmet is vetítik, amelyet a Rendőrtiszti Főiskola és az ORFK Bűnügyi és Szakértői Intézetének munkatársai készítettek a korabeli helyszínelési technikákról. Petőfi Attila, az ORFK bűnügyi főigazgatója, főkapitány-helyettes úgy vélte, a kiállítás méltó emléket állít a politikusnak.

Teleki László az 1861. május 7-éről 8-ára virradó éjszaka lett öngyilkos, halálhíre nyomán rögtön találgatások, pletykák terjedtek el a közvéleményben, bár a korabeli rendőrség mindent megtett annak érdekében, hogy pontosan felderítse, mi történt. Petőfi Attila kiemelte: kollégáival megpróbálták tudományos igénnyel rekonstruálni az öngyilkosság körülményeit. "Nem volt célunk átírni a történelmet, csupán szerettünk volna hozzájárulni a jelen kiállítás sikeréhez" - szögezte le.

A tárlat helyszíne a Magyar Nemzeti Múzeum Rotundája, ahol 1861-ben Teleki Lászlót felravatalozták, és ahonnan ettől kezdve több mint nyolc évtizeden keresztül kísérték utolsó útjára a nemzet nagy halottjait, számszerűen húszat, köztük Kossuth Lajost, Jókai Mórt, Ady Endrét vagy Klebelsberg Kunót.

A kiállításhoz kapcsolódóan Pesti helyszínelők 1861 címmel egy külön programsorozat foglalkozik a bűnügyi helyszínelés korabeli jellemzőivel. Mit láthattak a 19. század közepének helyszínelői Teleki László szobájában? Mire következtettek? Mi az, amivel mai világunkban a bűnügyi tudományok eddigi ismereteinket kibővítik? A tárlatvezetéssel egybekötött programon a kiállítás bejárása után a bűnügyi helyszínelés lépéseit bemutató film és rendőrségi szakértők segítségével az érdeklődők megismerkedhetnek a helyszínelés kulisszatitkaival.

Választható időpontok:
November 11., péntek 13:00 óra
November 15., kedd 11:00 óra
November 22., kedd 15:00 óra
December 3., szombat 15:00 óra
December  8., csütörtök 15:00 óra
Január 10., kedd 11:00 óra
Január 12., csütörtök 11:00 óra
Január 28., szombat 15:00 óra

A programokon való részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges (+36 1 327 7773; tarlatv@hnm.hu), a kiállítás belépőjegyével látogathatóak.

A kiállítás mellé még szabadegyetemi előadások is tartoznak:
November 17. 16:00
Debreczeni-Droppán Béla: Nemzeti gyásztér 1861-1944
December 1. 16:00
Gadányi György: A fényképezés technikája az 1860-as években
December 15. 16:00
Anti Csaba László: A Teleki-helyszínelés egykor és ma
Január 12. 16:00
Cs. Lengyel Beatrix - Gödölle Mátyás: Teleki László ábrázolásairól - alkotók és képek
Január 19. 16:00
Csorba László: Teleki László - Forradalom és Kiegyezés válaszútján
A programok a kiállítás belépőjegyével látogathatóak

Teleki László, az országgyűlés halottja - Pesti helyszínelők 1861
Magyar Nemzeti Múzeum - 2011. október 27. - 2012. január 31.
Nyitva tartás: keddtől péntekig 10:00-18:00

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Plusz

Ilyet még nem hallottál: hódít a mongol torokének metál

Nem a hörgős metálról van szó, hanem tradicionális mongol hangszereken és énektechnikával előadott heavy metálról, aminek hirtelen rengeteg rajongója akadt világszerte.
Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

A szakértői vizsgálat előtt loptak el egy feltételezett Michelangelo-festményt

A belga kisváros templomából pár nappal azelőtt vitték el a festményt, hogy a szakértőnek alkalma lett volna megvizsgálni. A magányos elkövető kizárható, mivel a kép súlya egy mázsa körül van.
Vizuál szecesszió

Eddig ismeretlen Klimt-domborműre bukkanhattak Budapesten

A hullámvonal, a babérfüzér és a domborművön látható líra Klimt jellegzetes motívumainak számítanak. A másfél éve felfedezett, gipszből készült alkotás korábban egy zongoraszalon díszéül szolgált.
Vizuál kiállítás

Hős vagy gazember? – Az ismeretlen Görgei

Görgei Artúr honvéd tábornokról szóló időszaki kiállítás nyílt a Nemzeti Múzeumban. A tárlat arra is választ igyekszik adni, igaza volt-e Kossuth Lajosnak, aki Görgeit tette felelőssé a szabadságharc elvesztéséért.
Vizuál hír

Ezekért a magyar filmekért szoríthatunk a Berlinalén

Buda Flóra Anna Entropia és Tóth Luca Lidérc úr című rövidfilmje is szerepel a februárban kezdődő Berlini Nemzetközi Filmfesztivál programjában.
Vizuál vincent van gogh

Először hagyják el Európát Van Gogh napraforgói

A londoni National Gallery a tokiói olimpiára kölcsönzi a birtokában lévő egyetlen napraforgós Vincent van Gogh-festményt a 2020-as tokiói nyári olimpiai játékok alkalmából.