Vizuál

Gróf Teleki a múzeumban

2011.11.03. 08:29
Ajánlom
Teleki László, az országgyűlés halottja - Pesti helyszínelők 1861 címmel nyílt kiállítás október 26-án a Magyar Nemzeti Múzeumban a politikus születésének 200. és halálának 150. évfordulója alkalmából. A január végéig látható tárlat a gróf életpályáját, a reformkori, 1848-49-es és emigrációs működését, öngyilkosságát, temetését és személyének kultuszát mutatja be.

A reformkor vezető politikusáról, az 1848-49-es szabadságharc párizsi követéről, az 1861-es országgyűlés Határozati Pártjának vezéréről szóló kiállítás megnyitóján Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója felidézte, ahogyan az 1990-es években részt vett a feldúlt sziráki Teleki-kripta felnyitásában. Ekkor fedezték fel a sírboltban az ismeretlenek "barbár rombolását". Mint fogalmazott, a pusztítás szomorúsága ellenére is él benne a remény, hogy "ez a személyiség nem tűnik el nyomtalanul", ehhez járul hozzá a kiállítás is. A főigazgató rámutatott: Teleki László személyét minél jobban megismerik a kutatók, annál jobban megszeretik. "Ilyenkor túl közel kerülünk a tárgyhoz és nem tudjuk elfogulatlanul szemlélni" - tette hozzá. A kiállításról elmondta: az nemcsak az életútra koncentrál, hanem megörökíti azt a pillanatot is, amikor a nemzeti emlékezet elkezdődik.

A főigazgató kiemelte, hogy az időszaki tárlaton nagy hangsúlyt kap a korabeli öngyilkosság, az eredeti dokumentumok mellett háromdimenziós formában idézik meg Mayer György fotográfus a helyszínen készített felvételeit is, például Teleki László holttestét ábrázoló "sztereofotóját". A kiállításon azt a filmet is vetítik, amelyet a Rendőrtiszti Főiskola és az ORFK Bűnügyi és Szakértői Intézetének munkatársai készítettek a korabeli helyszínelési technikákról. Petőfi Attila, az ORFK bűnügyi főigazgatója, főkapitány-helyettes úgy vélte, a kiállítás méltó emléket állít a politikusnak.

Teleki László az 1861. május 7-éről 8-ára virradó éjszaka lett öngyilkos, halálhíre nyomán rögtön találgatások, pletykák terjedtek el a közvéleményben, bár a korabeli rendőrség mindent megtett annak érdekében, hogy pontosan felderítse, mi történt. Petőfi Attila kiemelte: kollégáival megpróbálták tudományos igénnyel rekonstruálni az öngyilkosság körülményeit. "Nem volt célunk átírni a történelmet, csupán szerettünk volna hozzájárulni a jelen kiállítás sikeréhez" - szögezte le.

A tárlat helyszíne a Magyar Nemzeti Múzeum Rotundája, ahol 1861-ben Teleki Lászlót felravatalozták, és ahonnan ettől kezdve több mint nyolc évtizeden keresztül kísérték utolsó útjára a nemzet nagy halottjait, számszerűen húszat, köztük Kossuth Lajost, Jókai Mórt, Ady Endrét vagy Klebelsberg Kunót.

A kiállításhoz kapcsolódóan Pesti helyszínelők 1861 címmel egy külön programsorozat foglalkozik a bűnügyi helyszínelés korabeli jellemzőivel. Mit láthattak a 19. század közepének helyszínelői Teleki László szobájában? Mire következtettek? Mi az, amivel mai világunkban a bűnügyi tudományok eddigi ismereteinket kibővítik? A tárlatvezetéssel egybekötött programon a kiállítás bejárása után a bűnügyi helyszínelés lépéseit bemutató film és rendőrségi szakértők segítségével az érdeklődők megismerkedhetnek a helyszínelés kulisszatitkaival.

Választható időpontok:
November 11., péntek 13:00 óra
November 15., kedd 11:00 óra
November 22., kedd 15:00 óra
December 3., szombat 15:00 óra
December  8., csütörtök 15:00 óra
Január 10., kedd 11:00 óra
Január 12., csütörtök 11:00 óra
Január 28., szombat 15:00 óra

A programokon való részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges (+36 1 327 7773; tarlatv@hnm.hu), a kiállítás belépőjegyével látogathatóak.

A kiállítás mellé még szabadegyetemi előadások is tartoznak:
November 17. 16:00
Debreczeni-Droppán Béla: Nemzeti gyásztér 1861-1944
December 1. 16:00
Gadányi György: A fényképezés technikája az 1860-as években
December 15. 16:00
Anti Csaba László: A Teleki-helyszínelés egykor és ma
Január 12. 16:00
Cs. Lengyel Beatrix - Gödölle Mátyás: Teleki László ábrázolásairól - alkotók és képek
Január 19. 16:00
Csorba László: Teleki László - Forradalom és Kiegyezés válaszútján
A programok a kiállítás belépőjegyével látogathatóak

Teleki László, az országgyűlés halottja - Pesti helyszínelők 1861
Magyar Nemzeti Múzeum - 2011. október 27. - 2012. január 31.
Nyitva tartás: keddtől péntekig 10:00-18:00

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Színház

„Nem kegyeket osztunk” – beszélgetés a POSZT-válogatásról

A Magyar Színházi Társaság és a Színház folyóirat beszélgetéssorozatán a POSZT versenyprogramja volt a téma. A két válogatóval, Gulyás Gáborral és Zalán Tiborral, valamint Turbuly Lillával, a Színházi Kritikusok Céhének elnökével Veiszer Alinda beszéltetett.
Klasszikus

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Klasszikus

Különdíjat érdemelt Kokas Dóra Bécsben

A Vienna Classic Strings zenei versenyen különdíjban részesült Kokas Dóra csellóművész. A döntőben Alexey Shor kortárs szerző és Sosztakovics darabjait játszotta.
Zenés színház

Az Operett új vezetése bemutatta új évadát

A 2019/20-as évad legfontosabb bemutatója a Csárdáskirálynő lesz, de Mohács tragédiája is megjelenik egy új rockmusicalben.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Brad Pitt, DiCaprio, Margot Robbie a vörös szőnyegen - Bemutatták Tarantino új filmjét Cannes-ban

Lelkes fogadtatásban részesült Quentin Tarantino Volt egyszer egy Hollywood című filmje kedd este a 72. Cannes-i fesztiválon. Az idei fesztiválon eddig nem látott tömeg fogadta az alkotókat a Croisette-en.
Vizuál Cannes 2019

Hosszú taps fogadta az Egy férfi és egy nő újabb folytatását Cannes-ban

Hatalmas sikerrel vetítette Claude Lelouch több mint fél évszázados Oscar-díjas filmjének újabb folytatását a Cannes-i filmfesztivál. Az Egy élet legszebb évei című film főszereplői ezúttal is Jean-Louis Trintignant és Anouk Aimée. 
Vizuál galéria

Érzékeny terek

A szentendrei MANK Galéria inkluzív, képző- és iparművészeti alkotásokat bemutató kiállításán azok is megismerhetik a művészet világát, akiknek értelmi vagy testi akadályuk miatt kevésbé nyílik erre lehetőségük. A tárlat a megértési nehézséggel élőket, a látássérülteket és a mozgássérülteket is megszólítja, miközben a műveken keresztül a társadalom egészének küld üzenetet.
Vizuál Partitúra

„Sokszor mentem világgá” - vendégségben Bukta Imrénél

Érzékenység és hitelesség - egyaránt jellemzi Bukta Imre művészetét, és őt magát is. A Partitúra stábja vendégségben járt a művésznél mezőszemerei otthonában, mi is velük tartottunk, virágzó almafák alatt, a kertben beszélgettünk Bukta Imrével.
Vizuál képregény

 KÉP-regény: Az ördög torka

A Fidelio új sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten a japán turistákkal kezdi.