Vizuál

Gróf Teleki a múzeumban

2011.11.03. 08:29
Ajánlom
Teleki László, az országgyűlés halottja - Pesti helyszínelők 1861 címmel nyílt kiállítás október 26-án a Magyar Nemzeti Múzeumban a politikus születésének 200. és halálának 150. évfordulója alkalmából. A január végéig látható tárlat a gróf életpályáját, a reformkori, 1848-49-es és emigrációs működését, öngyilkosságát, temetését és személyének kultuszát mutatja be.

A reformkor vezető politikusáról, az 1848-49-es szabadságharc párizsi követéről, az 1861-es országgyűlés Határozati Pártjának vezéréről szóló kiállítás megnyitóján Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója felidézte, ahogyan az 1990-es években részt vett a feldúlt sziráki Teleki-kripta felnyitásában. Ekkor fedezték fel a sírboltban az ismeretlenek "barbár rombolását". Mint fogalmazott, a pusztítás szomorúsága ellenére is él benne a remény, hogy "ez a személyiség nem tűnik el nyomtalanul", ehhez járul hozzá a kiállítás is. A főigazgató rámutatott: Teleki László személyét minél jobban megismerik a kutatók, annál jobban megszeretik. "Ilyenkor túl közel kerülünk a tárgyhoz és nem tudjuk elfogulatlanul szemlélni" - tette hozzá. A kiállításról elmondta: az nemcsak az életútra koncentrál, hanem megörökíti azt a pillanatot is, amikor a nemzeti emlékezet elkezdődik.

A főigazgató kiemelte, hogy az időszaki tárlaton nagy hangsúlyt kap a korabeli öngyilkosság, az eredeti dokumentumok mellett háromdimenziós formában idézik meg Mayer György fotográfus a helyszínen készített felvételeit is, például Teleki László holttestét ábrázoló "sztereofotóját". A kiállításon azt a filmet is vetítik, amelyet a Rendőrtiszti Főiskola és az ORFK Bűnügyi és Szakértői Intézetének munkatársai készítettek a korabeli helyszínelési technikákról. Petőfi Attila, az ORFK bűnügyi főigazgatója, főkapitány-helyettes úgy vélte, a kiállítás méltó emléket állít a politikusnak.

Teleki László az 1861. május 7-éről 8-ára virradó éjszaka lett öngyilkos, halálhíre nyomán rögtön találgatások, pletykák terjedtek el a közvéleményben, bár a korabeli rendőrség mindent megtett annak érdekében, hogy pontosan felderítse, mi történt. Petőfi Attila kiemelte: kollégáival megpróbálták tudományos igénnyel rekonstruálni az öngyilkosság körülményeit. "Nem volt célunk átírni a történelmet, csupán szerettünk volna hozzájárulni a jelen kiállítás sikeréhez" - szögezte le.

A tárlat helyszíne a Magyar Nemzeti Múzeum Rotundája, ahol 1861-ben Teleki Lászlót felravatalozták, és ahonnan ettől kezdve több mint nyolc évtizeden keresztül kísérték utolsó útjára a nemzet nagy halottjait, számszerűen húszat, köztük Kossuth Lajost, Jókai Mórt, Ady Endrét vagy Klebelsberg Kunót.

A kiállításhoz kapcsolódóan Pesti helyszínelők 1861 címmel egy külön programsorozat foglalkozik a bűnügyi helyszínelés korabeli jellemzőivel. Mit láthattak a 19. század közepének helyszínelői Teleki László szobájában? Mire következtettek? Mi az, amivel mai világunkban a bűnügyi tudományok eddigi ismereteinket kibővítik? A tárlatvezetéssel egybekötött programon a kiállítás bejárása után a bűnügyi helyszínelés lépéseit bemutató film és rendőrségi szakértők segítségével az érdeklődők megismerkedhetnek a helyszínelés kulisszatitkaival.

Választható időpontok:
November 11., péntek 13:00 óra
November 15., kedd 11:00 óra
November 22., kedd 15:00 óra
December 3., szombat 15:00 óra
December  8., csütörtök 15:00 óra
Január 10., kedd 11:00 óra
Január 12., csütörtök 11:00 óra
Január 28., szombat 15:00 óra

A programokon való részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges (+36 1 327 7773; tarlatv@hnm.hu), a kiállítás belépőjegyével látogathatóak.

A kiállítás mellé még szabadegyetemi előadások is tartoznak:
November 17. 16:00
Debreczeni-Droppán Béla: Nemzeti gyásztér 1861-1944
December 1. 16:00
Gadányi György: A fényképezés technikája az 1860-as években
December 15. 16:00
Anti Csaba László: A Teleki-helyszínelés egykor és ma
Január 12. 16:00
Cs. Lengyel Beatrix - Gödölle Mátyás: Teleki László ábrázolásairól - alkotók és képek
Január 19. 16:00
Csorba László: Teleki László - Forradalom és Kiegyezés válaszútján
A programok a kiállítás belépőjegyével látogathatóak

Teleki László, az országgyűlés halottja - Pesti helyszínelők 1861
Magyar Nemzeti Múzeum - 2011. október 27. - 2012. január 31.
Nyitva tartás: keddtől péntekig 10:00-18:00

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Kortárs írók kedvenc EP-idézetei lepték el Óbudát

Köztéri plakátokkal, 40 hazai író, költő kedvenc EP-idézetével, korábban nem publikált fotókkal és felolvasással ünnepli a harmadik kerület Esterházy Péter születésnapját.
Vizuál

„Ahol csak tomboló ováció van, ott valami bűzlik” – Interjú a szobordöntésben érintett alkotóval, Szalay Péterrel

Egy műalkotás élete nem ér véget az alkotó műhelyében, a befogadók által válik egésszé, teljessé. A mű hatást vált ki, ami párbeszédet generál közönség és alkotás között, de meddig tart a szólásszabadság joga és mi védi a szabad művészi alkotás méltóságát?
Klasszikus

Domingo támogatásával jutott mesterzongorához Balázs-Piri Soma

A Virtuózok ifjú tehetsége évek óta gyűjtött egy mesterzongorára, végül Plácido Domingo támogatása révén teljesülhetett a zongorista dédelgetett álma.
Vizuál

Az újrakezdés filmjei

Egyre közelebb kerül az újranyitás gondolata, bár a bemutatókat még halogatják, de előbb-utóbb moziba is mehetünk. Addig is öt olyan klasszikus magyar filmet ajánlunk a Filmio kínálatából, amelyekben a hősök élete teljesen más irányt vesz.
Színház

Elhunyt Törőcsik Mari

A Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznőt életének 86. évében, hosszas betegség után pénteken hajnalban érte a halál.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál uránia

Ámos Imre tragédiájáról és 12 fiú történetéről szóló filmeket vetít ma este az Uránia

Folytatódik az Uránia ingyenes online vetítéssorozata, a Látótérben. Ma este, a Holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja előestéjén Kőbányai János Ámos Imréről készült és Sipos András gyerekkori háborús élményeit feldolgozó alkotásokat vetítenek.
Vizuál aukció

Színek, realizmusok, meglepetések - a Kieselbach Galériában

Tavaszi aukciója előtt a Kieselbach Galéria ismét megrendezi eladással egybekötött kiállítását. A csütörtökön nyíló tárlaton több mint 150 műtárgyat, klasszikus, modern és kortárs alkotást csodálhatunk meg.  
Vizuál filmio

Az újrakezdés filmjei

Egyre közelebb kerül az újranyitás gondolata, bár a bemutatókat még halogatják, de előbb-utóbb moziba is mehetünk. Addig is öt olyan klasszikus magyar filmet ajánlunk a Filmio kínálatából, amelyekben a hősök élete teljesen más irányt vesz.
Vizuál hír

Oscar-jelölt kisfilm is szerepel az idei Friss Hús Nemzetközi Rövidfilmfesztivál programjában

Rekordszámú, 27 nemzetközi filmet vetítenek a május 27. és június 2. között megrendezésre kerülő 9. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon. A Toldi mozin kívül több szabadtéri helyszínen is zajló szemlén bemutatkozik az Oscarra jelölt Genius Loci is.
Vizuál interjú

„Ahol csak tomboló ováció van, ott valami bűzlik” – Interjú a szobordöntésben érintett alkotóval, Szalay Péterrel

Egy műalkotás élete nem ér véget az alkotó műhelyében, a befogadók által válik egésszé, teljessé. A mű hatást vált ki, ami párbeszédet generál közönség és alkotás között, de meddig tart a szólásszabadság joga és mi védi a szabad művészi alkotás méltóságát?