Vizuál

Gross Arnold mesevilágot alkotott

2015.01.23. 16:15
Ajánlom
Az életének 86. évében elhunyt Kossuth- és Munkácsy-díjas grafikusra Szepes Hédi művészettörténész emlékezett.

"Szomorúan értesültem arról, hogy a kortárs grafikus nemzedék egyik legnagyobb alakja eltávozott az élők sorából" - mondta a művészt 1978 óta ismerő Szepes Hédi. Mint emlékeztetett, Gross Arnold az erdélyi Tordán látta meg a napvilágot; szülővárosa egész életművében mély nyomot hagyott, sok olyan grafikai lap, színezett rézkarc maradt fenn tőle, melyeken látható a szülői ház, édesapja műterme, a kert, a hinta, a deszkakerítés. Hatalmas családi fotóanyagot, könyveket, tárgyakat, képeslapokat gyűjtött össze, ezekből érdemes lenne majd kiállítást rendezni - vetette fel.

Szepes Hédi hozzátette, Gross Arnold ahhoz a tehetséges grafikusnemzedékhez tartozott, amelyhez Rékassy Csaba, Gyulai Líviusz, Kondor Béla is, de barátja volt Konecsni Györgynek is; ezt a művészetet elmondása szerint ma már nagyon kevesen művelik. Megtalálta azt a klasszikus műfajt, a rézkarcot, amely leginkább megfelelt alkatának, gondolatainak kifejezésére. Ezeket a rézkarcokat saját kezűleg, külön színezte, ezért azok egyedi grafikáknak mondhatók - emlékeztetett.

Szepes Hédi kiemelte: a művész "egyfajta mesevilágot hozott elő rózsaszínekkel, lilákkal, világoszöldekkel; ha valaki ránéz egy Gross Arnold-grafikára, akkor az örömöt látja (...) Frappáns képi ötletei voltak, jellemző karaktervonásokkal felruházott figurákat, tárgyakat rajzolt, lapjai szinte fogalmi parafrázisok". Nagyon örült annak, hogy néhány hónappal halála előtt megtisztelték a Nemzet Művésze címmel, noha azt már nem tudta sokáig élvezni - idézte fel a művészettörténész.

Programkereső

Legolvasottabb

Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Zenés színház

„Istennek egy törvénye van: a szeretet”

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben, a New York-i Broadwayn kezdte világraszóló karrierjét, 1966-ban mutatták be európai színpadon (Anatevka címen), 1971-ben film is készült belőle. Magyarországon 1973-ban, Vámos László emlékezetes rendezésével, Bessenyei Ferenc legendás főszereplésével debütált. Legújabb változatát július 31-én a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.
Klasszikus

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Zenés színház

Sztárgála és jótékonysági nap Patricia Petibonnal és Lawrence Brownlee-val az Opera Eiffel Műhelyházában

2021. augusztus 21-én 19:00 órától a kivételes francia koloratúrszoprán, Patricia Petibon és a legkeresettebb amerikai bel canto tenor, Lawrence Brownlee ad szabadtéri koncertet az Opera Eiffel Műhelyházának parkjában.
Zenés színház

Kazinczy Ferenc fiáról készít előadást a Madách Színház

Derzsi György és Meskó Zsolt darabja, a Kazinczy, a tizenötödik nyerte a III. Madách Musical Pályázatot, melyet a teátrum műsorra tűz a 2021/22-es évadban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Astra Filmland: Budapest London kihívója lehet?

A filmipar csúcstechnológiáit felvonultató, Európa egyik legnagyobb filmparkja épülhet fel Mogyoródon. A hazai befektetők fejlesztésével megvalósuló új központ mintegy 40 milliárd forintos, több ütemben megvalósuló beruházás, tovább erősítheti előkelő pozíciónkat a nemzetközi filmgyártásban.
Vizuál hír

75 év után újra Magyarországon Courbet festménye

Magyar magángyűjtő vásárolta meg, így 75 év után újra Magyarországra került az egykori Hatvany-gyűjtemény jeles darabja, Gustave Courbet Fürdőzők az erdőben című festménye. Rövidesen a magyar közönség is láthatja az értékes alkotást.
Vizuál premier

Szarajevóban és Velencében is versenyez magyar film 

Grosan Cristina A legjobb dolgokon bőgni kell című filmjének a 27. Szarajevói Filmfesztivál versenyprogramjában, Fabricius Gábor Eltörölni Frankot című első nagyjátékfilmjének a 78. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Critics' Week programjában tartják a világpremierjét. 
Vizuál kiállítás

Jancsó Miklós acélbörtönben, Barcsay Jenő vaskarikában - Féner Tamás új portréi

Rendhagyó virtuális tárlatra invitál Féner Tamás fotóművész. A 34 új portré mellett történetek, anekdoták érzékeltetik a fotós és képein szereplők kapcsolatát: között lelkészt, szerzetest, rabbit, szociológust, történészt, írót, költőt, zeneszerzőt és bírót is találunk. 
Vizuál evolúció

A nemzetközi filmkritikusok nagy elismeréssel írnak az Evolúcióról

A tavalyi Oscar-jelölés után újra az amerikai szakma radarján Mundruczó Kornél rendező és Wéber Kata forgatókönyvíró. Világszerte felfigyeltek, és elismerő kritikák méltatják a Cannes-ban bemutatott Evolúciót.