Vizuál

Guerilla Girls: Miért jó, ha az ember múzeumtulajdonos?

2016.08.30. 11:45
Ajánlom
A New York-i Guerilla Girls kollektíva, amely feminista művészeti aktivistákból áll, egy hatalmas molinót függesztett ki a kölni Ludwig Múzeum bejáratára. Az intézmény idén ünnepli negyvenedik évfordulóját, ennek apropóján akarják felhívni a figyelmet a múzeumok férfiközpontúságára és a változatosság hiányára - adta hírül a news.art.net.com

A Guerilla Girls nevezetű csoport feminista perspektívából közelíti meg a művészetet. Az általuk közzétett videóban a tagok számokkal is alátámasztják a nemi és faji egyenjogúság hiányát: mint mondják, a kölni Ludwig Múzeumban kiállított művek 89 százalékát férfiak, 97 százalékukat fehér művészek alkották. A művek 17 százaléka kötődik más nemzetiségű, nem német alkotóhoz. Mindehhez hozzáteszik, hogy Köln az egyik legsokoldalúbb és legsokszínűbb város Németországban.

A gyűjtemény Otto Dix, Ernst Ludwig Kirchner, Marc Chagall, Pablo Picasso és egyéb, többek között német expresszionista művész munkáit tartalmazza.

Az új beszerzések már szélesebb körből merítenek, néhány női alkotó -többek között Cosi­ma von Bonin, Yvonne Rain­er és An­drea Fras­er- művei is a gyűjtemény részei már. Ugyanakkor a Guerilla Girls szerint ez még mindig kevés, tekintve hogy a múzeum gyűjteményének csupán 11 százaléka származik nőtől és csak 2 százaléka színesbőrű művésztől.

Válaszul az aktivisták egy molinót függesztettek a múzeum bejárata fölé, amiben egy listán ironikusan ecsetelik, hogy miért jó, „ha van egy saját múzeumod”. Itt olyan érvek szerepelnek, mint például az, hogy "a hatalmas adományoddal hatalmas adóbevételre tehetsz szert, miközben azt gondolják rólad, micsoda egy önzetlen filantróp vagy". 

A Ludwig Múzeumot 1976-ban alapították Peter Ludwig és felesége, Irene adományaiból - 350 modern és kortárs művészeti alkotásból. A gyűjteménynek része Josef Haubrich adománya is; az expresszionista és modern művészeti alkotásokat még 1946-ban adományozta Köln városának.

Az aktivisták a videóban azt is megjegyzik, hogy a múzeum által alapított és adományozott díj, a Hahn Prize nyerteseinek csupán négy százaléka színesbőrű, és

az elismerést eddig még soha nem kapta meg színesbőrű nő.

A kollektíva arra is rávilágít, hogy a változatosság és sokszínűség hiánya komoly tendencia, melyet a magánmúzeumok még erősítenek is, hiszen a topgyűjtők ugyanazokat az alkotókat tartják fontosnak, és ugyanazoktól vásárolnak alkotásokat.

Mint azt az egyik maszkos aktivista a videóban kifejti, ha csak a múzeumokban kiállított művek alapján akarunk képet kapni a művészetek történetéről, egyáltalán nem a sokszínűségről, sokkal inkább a pénzről és a hatalomról kapunk látleletet. 

Miért olyan ritkák a női karmesterek?

Korábbi cikkünkben azzal is foglalkoztunk, mi az oka a nők alulreprezentáltságának a karmester szakmán belül.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

Szfinxek és obeliszkek városa: egyiptománia és szabadkőművesség Budapesten

Van egy mondás, amely szerint Rómában ma több obeliszk áll, mint Karnakban, az ókori egyiptomiak egyik fő vallási központjában. Talán sokak számára meglepő lehet, hogy Budapesten is többet tudnánk összeszámolni egy városi séta alkalmával.
Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.
Vizuál ajánló

Csendes áramlat

Idén lenne 85 éves Nagy B. István Munkácsy-díjas festőművész, akinek tiszteletére Csendes áramlat címmel rendezett emlékkiállítást a Pesti Vigadó galériája.
Vizuál banksy

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.
Vizuál forbes

Scarlett Johansson a világ legjobban fizetett színésznője

A Forbes magazin 2018-as listája szerint Angelina Jolie, Jennifer Anniston és Jennifer Lawrence is a legjobban kereső színésznők között vannak.