Vizuál

Guerilla Girls: Miért jó, ha az ember múzeumtulajdonos?

2016.08.30. 11:45
Ajánlom
A New York-i Guerilla Girls kollektíva, amely feminista művészeti aktivistákból áll, egy hatalmas molinót függesztett ki a kölni Ludwig Múzeum bejáratára. Az intézmény idén ünnepli negyvenedik évfordulóját, ennek apropóján akarják felhívni a figyelmet a múzeumok férfiközpontúságára és a változatosság hiányára - adta hírül a news.art.net.com

A Guerilla Girls nevezetű csoport feminista perspektívából közelíti meg a művészetet. Az általuk közzétett videóban a tagok számokkal is alátámasztják a nemi és faji egyenjogúság hiányát: mint mondják, a kölni Ludwig Múzeumban kiállított művek 89 százalékát férfiak, 97 százalékukat fehér művészek alkották. A művek 17 százaléka kötődik más nemzetiségű, nem német alkotóhoz. Mindehhez hozzáteszik, hogy Köln az egyik legsokoldalúbb és legsokszínűbb város Németországban.

A gyűjtemény Otto Dix, Ernst Ludwig Kirchner, Marc Chagall, Pablo Picasso és egyéb, többek között német expresszionista művész munkáit tartalmazza.

Az új beszerzések már szélesebb körből merítenek, néhány női alkotó -többek között Cosi­ma von Bonin, Yvonne Rain­er és An­drea Fras­er- művei is a gyűjtemény részei már. Ugyanakkor a Guerilla Girls szerint ez még mindig kevés, tekintve hogy a múzeum gyűjteményének csupán 11 százaléka származik nőtől és csak 2 százaléka színesbőrű művésztől.

Válaszul az aktivisták egy molinót függesztettek a múzeum bejárata fölé, amiben egy listán ironikusan ecsetelik, hogy miért jó, „ha van egy saját múzeumod”. Itt olyan érvek szerepelnek, mint például az, hogy "a hatalmas adományoddal hatalmas adóbevételre tehetsz szert, miközben azt gondolják rólad, micsoda egy önzetlen filantróp vagy". 

A Ludwig Múzeumot 1976-ban alapították Peter Ludwig és felesége, Irene adományaiból - 350 modern és kortárs művészeti alkotásból. A gyűjteménynek része Josef Haubrich adománya is; az expresszionista és modern művészeti alkotásokat még 1946-ban adományozta Köln városának.

Az aktivisták a videóban azt is megjegyzik, hogy a múzeum által alapított és adományozott díj, a Hahn Prize nyerteseinek csupán négy százaléka színesbőrű, és

az elismerést eddig még soha nem kapta meg színesbőrű nő.

A kollektíva arra is rávilágít, hogy a változatosság és sokszínűség hiánya komoly tendencia, melyet a magánmúzeumok még erősítenek is, hiszen a topgyűjtők ugyanazokat az alkotókat tartják fontosnak, és ugyanazoktól vásárolnak alkotásokat.

Mint azt az egyik maszkos aktivista a videóban kifejti, ha csak a múzeumokban kiállított művek alapján akarunk képet kapni a művészetek történetéről, egyáltalán nem a sokszínűségről, sokkal inkább a pénzről és a hatalomról kapunk látleletet. 

Miért olyan ritkák a női karmesterek?

Korábbi cikkünkben azzal is foglalkoztunk, mi az oka a nők alulreprezentáltságának a karmester szakmán belül.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

5 különleges eset, amikor Fischer Iván nem „csak” vezényelt

Hetvenedik születésnapját ünnepli Fischer Iván. Egyik legelismertebb muzsikusunknak lenne is mivel hetvenkednie. Legfőbb büszkesége, a Budapesti Fesztiválzenekar évtizedek óta a világ élvonalába tartozik, ő pedig nem egyszerűen karmester: operát rendez és ír, közösségi koncerteket szervez, fontos ügyekben hallatja a hangját.
Könyv

„Egy tájba lépek ki, ahová a másik nem követhet” – 100 éve született Mészöly Miklós

1921. január 19-én született a 20. századi magyar irodalom egyik legnagyobb hatású írója, Mészöly Miklós. Életműve gerincét elbeszélések, novellák, kisregények alkotják, de több esszé-, publicisztika-, dráma- és mesekötet is fűződik a nevéhez.
Plusz

Lady Gagának szabadott, amit Radics Giginek nem

Az Egyesült Államokban nagy hagyománya van annak, hogy az új elnököt popsztárok körében eskessék fel. Tegnap Joe Bidennek Lady Gaga énekelt himnuszt, tizenkét éve Aretha Franklin tette felejthetetlenné Obama beiktatását. De Barbra Streisand, Ricky Martin és Gene Kelly egyaránt mutatkoztak hasonló szerepben. És mi az, amiért Radics Gigit tetemre hívták, Lady Gagát viszont nem?
Jazz/World

Két kvartettel áll színpadra az etno-jazz királya a Magyar Kultúra Napján

A Dresch-univerzum két meghatározó felállása hallható egy este a Fonó Online közvetítésében. Dresch Mihály a magyar jazz egyik legegyénibb zenei világát képviselő, meghatározó, irányadó szereplője. Ahogy Garbarek az észak-európai vagy Coltrane az afro zenei tradíciókat, úgy Dresch az erdélyi autentikus folk jellemző elemeit emelte be a jazzbe. Zenéje sodró, személyes és intim, erő és hit sugárzik belőle.
Könyv

Mészöly-centenáriummal indul a Várkert Irodalom sorozata

Streamelt esttel jelentkezik a Várkert Bazár január 21-én. A Mészöly Miklós személye köré szerveződő esten szóba kerülnek az író alkotásai, a rá ható és általa teremtett stílusirányzatok, valamint iskolák, de megelevenedik a Polcz Alaine-nel kötött házassága is, melynek 53 évét irodalmi művek és levelek őrzik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Régi magyar némafilmek zenei aláfestéséhez hirdettek pályázatot

Némafilmhez filmzenét! címmel indít pályázatot a Művészetek Völgye és a Nemzeti Filmintézet. A jelentkezési határidő: 2021. március 31. éjfél.
Vizuál hír

A-kategóriás filmfesztiválon debütál a magyar elsőfilmes drámája

Az 51. Goai Nemzetközi Filmfesztiválon mutatják be Krasznahorkai Balázs Hasadék című filmjét. Az elsőfilmesek versenyében szereplő alkotás India után 2021 tavaszán Magyarországon is látható lesz a Budapest Film forgalmazásában.
Vizuál hír

Tiziano-kiállítással ünnepli fennállásának 130. évfordulóját a bécsi Szépművészeti

Az évforduló alkalmából ingyenjeggyel és Tiziano-kiállítással kedveskedik látogatóinak a Kunsthistorisches Museum.
Vizuál galéria

9+1 műalkotás az amszterdami Rijksmuseumból, amit egyszer újra látni akarunk

Rembrandt, Vermeer és Avercamp festményei, több korszak fajanszkerámiái, babaházak és csendéletek sajttal, gyümölccsel. Szabadon böngészhető az amszterdami Rijksmuseum gyűjteménye az interneten. Tíz must-see műalkotást válogattunk össze az alábbi cikkben, amiket látni akarunk az újranyitás után.
Vizuál filmzene

Megjelent Mundruczó Kornél filmjének eredeti filmzenéje

Neves hollywoodi komponista írt zenét a Pieces of a Woman című filmhez, de nem csak eredeti filmzene, hanem Sigur Rós és Duke Ellington is szerepel Mundruczó első angol nyelven forgatott mozijában.