Vizuál

Gulyás Gábor a Műcsarnok helyzetéről

2011.11.05. 17:58
Ajánlom
Új képzőművészeti folyóirat, a Budapest Biennále előkészítése, az Ernst Múzeum centenáriumi évének megünneplése - noha a gazdasági válság hatásai a Műcsarnok költségvetésén is érezhetők, csak kis részben módosít programján a kortárs képzőművészet egyik legfontosabb hazai kiállítóhelyét február óta vezető Gulyás Gábor.

Az igazgató az MTI-nek elmondta: hivatalba lépése után érték ugyan politikailag motivált támadások, az igazi nehézséget a gazdasági válsághelyzet jelenti az intézmény számára. "Már a Műcsarnok 2011-es büdzséje is jelentősen csökkent a tervezetthez képest: a 340 millió forint közhasznú támogatásból így tavasszal 270 millió lett, majd nem fogadták el a Műcsarnok előző évi beszámolóját a minisztériumban, ezért a 2010-re kapott - és a kiállításokra természetesen elköltött - közhasznú támogatásból idén vissza kellett fizetni 26 millió forintot."

Gulyás Gábor emlékeztetett arra is, hogy az elmúlt száz évben nem fordult elő, hogy az állam a magyar képzőművészet nemzeti intézményének, a Műcsarnoknak annyi közhasznú támogatást sem adott, amennyi az épületfenntartás, a bérek és járulékok költségét fedezné - idén ebből hatvan millió forintnál is több hiányzott. A kieső forrást saját bevételből és a szponzori támogatások arányának növeléséből jórészt fedezték (a Bizottság-kiállítás megvalósításához például csaknem 150 millió forintos támogatást szerzett az intézmény), de a pénzszűke miatt egy kiállításról is le kellett mondaniuk.

Az intézmény 2012-es büdzséjével kapcsolatban az igazgató azt mondta, hogy a kulturális tárca már összeállított egy költségvetési tervezetet, ebben nagyságrendileg valószínűleg az idei, rendkívül alacsony támogatással számolhat a Műcsarnok. Amíg azonban a sarokszámok legalább informális szinten nem válnak biztossá, a Műcsarnok nem jelenti be jövő évi programjait.

"A szerényebb büdzsé arra ösztönzött, hogy néhány programpontot újragondoljak. Ez nem azt jelenti, hogy lemondunk fontos vállalásokról, hanem azt, hogy más formában valósítjuk meg vagy átütemezzük azokat" - közölte az igazgató. Elképzeléseiben szerepelt például egy külföldi galériahálózat, de ennek elindítása állami finanszírozásban jelenleg nem reális, az előkészítéséhez viszont hozzákezdtek.

Gulyás Gábor elmondása szerint zajlanak a Flash Art művészeti folyóirat magyarországi kiadásának előkészületei is, az első szám várhatóan 2012 elején fog megjelenni. A Műcsarnok közben megkezdte a magyar képzőművészetet a nemzetközi színtéren újrapozícionálni kívánó Budapest Biennále előkészítését, ezt a tervek szerint 2014-ben rendezik majd meg első alkalommal. "Nagyot haladtunk előre februárhoz képest, most már nemcsak koncepció van, hanem konkrét munkálatok is folynak" - jegyezte meg.

"Sokkal lassabban indult a Műcsarnok szervezeti struktúrájának átalakítása, mint ahogy normális gazdasági helyzetben ez lezajlott volna, de hozzákezdtünk, és komoly remény van arra, hogy néhány hónapon belül befejezzük" - jelentette be az intézmény vezetője. Hozzátette, a legfontosabb munka a kiállítások, szakmai programok, konferenciák előkészítése. Az "új korszak" első igazi kiállítása a szeptember elején megnyílt Sírba visztek - A Bizottság a Műcsarnokba megy című tárlat, ami november 13-ig mintegy száz kísérőprogrammal, konferenciával várta és várja a közönséget.

"A Bizottság-kiállítás kapcsán talán már látszik a jobban átgondolt és a vidéket is megcélzó kommunikáció, a sokkal több társművészeti és kísérőprogram. Az irodalmi rendezvényeknél előfordul, hogy nem fér be minden érdeklődő; csak ezekre jóval több mint ezren váltottak eddig belépőjegyet, ami rendkívül nagy szám" - emelte ki az igazgató, hozzátéve: hasonló módon szeretnék megrendezni a következő kiállításokat is.

Gulyás Gábor megjegyezte, hogy a Műcsarnok a múzeumpedagógiai területen tudta beadni a legtöbb pályázatot: egy hátrányos helyzetűeket megcélzó nagy tudományos projekt pályázati csoportjának mentora például a londoni Tate Modern, és a nevezés sikere esetén a 2013-as nemzetközi projektzáró konferenciának a Műcsarnok adhat majd helyet.

Az MTI kérdésére az igazgató elárulta, hogy a Hantai Simon-életműtárlat a tervezettnél később nyílhat meg Budapesten, mert a Műcsarnok megvárja a partner Pompidou Központ párizsi kiállítását. "Közösen sokkal jobb kiállítást tudunk rendezni, mint egyedül. El tudunk hozni olyan munkákat, amelyeket magunk nem tudnánk finanszírozni, tehát sokkal gazdagabb lesz a pesti tárlat is, másrészt magyar gyűjtők és közgyűjtemények tulajdonában lévő Hantaikat is be tudunk ajánlani a francia kiállításhoz. A döntő érv emellett az a komoly kutatómunka, amely Párizsban folyik az előkészületek során; ezeket az eredményeket természetesen mi is felhasználjuk a katalógusunk összeállításánál" - tért ki a halasztás okaira.

Gulyás Gábor a Műcsarnokhoz tartozó többi kiállítóhelyről is szólt. Eredeti tervei szerint a főépületben található Menü Pont Galéria videóbemutató hellyé vált volna, elsősorban a Balázs Béla Stúdió archívumára építve, de időközben a filmjogok a Nemzeti Filmarchívumhoz kerültek. Ezért letettek erről a tervről, és a Menü Pontot projektgalériaként kívánják újrapozícionálni.

A Nagymező utcai Ernst Múzeum 2012-ben lesz százéves, ezt a Műcsarnok egy centenáriumi évvel szeretné megünnepelni. Gulyás beszámolója szerint jövő ősszel például közönségcsalogató művészek részvételével rendeznek kiállítást, amihez számos kortársművészeti projekt is társul, a jubileumi év így jó lehetőség lesz arra, hogy az Ernst Múzeumot visszahozzák a köztudatba.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

„A jövő itt van és sose lesz vége!” – így született a legendás Mocskos idők című Európa Kiadó-dal

Az Európa Kiadó énekes-gitárosát, Menyhárt Jenőt kérdeztük arról, hogyan született az egyik leghíresebb daluk, amely A besúgó című sorozat főcímdalaként vált még népszerűbbé egy új generáció körében.
Színház

A jelenlegi főigazgató mellett egy operettszínész és egy zeneszerző pályázik a Szegedi Nemzeti Színház élére

Barnák László ötéves mandátuma 2023. június végén jár le. A színházvezetői kiírásra az övén kívül két pályázat érkezett.
Vizuál

Dürertől Picassón át Damien Hirstig – A grafika történetének hatszáz évét öleli fel a bécsi Albertina három új kiállítása

Három kiállítását is a grafikának szenteli a bécsi Albertina: a Dürer.Munch.Miró című tárlat már látogatható, februárban nyílik az Andy Warhol bis Damien Hirst című kiállítás, márciusban pedig Picasso műveit mutatják be.
Klasszikus

44 formációból választották ki a legjobbakat a Weiner Leó Országos Kamarazene Versenyen

A megmérettetés január 30. és február 5. között zajlott a Zeneakadémia Weiner Kuratóriuma támogatásával és a Kamarazene Tanszék szervezésében, a legjobbakat három kategóriában díjazták.
Jazz/World

Beyoncé megdöntötte Solti György Grammy-rekordját

Az amerikai énekesnő immár harminckét díjjal büszkélkedhet, ezzel neki van a legtöbb Grammyje. A legjobb album díját Harry Styles kapta meg a Los Angeles-i ceremónián.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál kritika

Az emberek csodálatosak – kritika A bálnáról

A bálna nem a legjobb, de a legszebb filmje Darren Aronofskynak, aki végső soron hitet tesz az emberiség mellett. Nagyon nagy csodának kellene történnie, hogy Brendan Fraser ne kapja meg érte az Oscar-díjat.
Vizuál magazin

Így hülyültünk mi, avagy Stirlitz 95 évesen még mindig tudná

Február 8-án lenne 95 éves a szovjet színész, Vjacseszlav Vasziljevics Tyihonov, akit csak Stirlitzként ismer az a korosztály, akit mi korai X generációként tartunk számon. Annak igyekszünk utánajárni, hogy ebben a sajátos helyzetben voltaképpen ki mit tud.  
Vizuál ajánló

Az alkotás képessége mindenkiben ott van – művészetterápiás workshopra hív a Csokonai

Február 11-én és 18-án izgalmas programokkal várja az érdeklődőket a Csokonai Művelődési és Rendezvény Ház: Terenyei Tímea grafikusművész művészetterápiás workshopjain mindenki kipróbálhatja, hogyan lehet átültetni a zenét a színek és formák világába.
Vizuál ajánló

Minden idők legátfogóbb Deim-tárlata nyílik a Virág Judit Galériában – KÉPEK

A Virág Judit Galéria fogadja be és bővíti ki a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum Deim Pál: Csendek című életműkiállítását, amelyet február 3. és március 17. között ingyen tekinthet meg a közönség.
Vizuál ajánló

Hatalom és tehetetlenség témáját boncolgatja új filmjében Prikler Mátyás

Február 1-jén mutatkozott be a Rotterdami Nemzetközi Filmfesztiválon Prikler Mátyás legújabb filmje, a Hatalom. A szlovák-magyar-cseh koprodukcióban készült alkotás főszerepében Hajdu Szabolcs látható.