Vizuál

Gyermekkori szimbólumok újraértelmezésére épülő kiállítás nyílik Balatonfüreden

2024.06.11. 13:50
Ajánlom
Június 15-én 19 órakor Nemes Márton képzőművész beszédével nyílik Getto József és Menyhárt Marcell szobrászművészek Playroom című kiállítása a balatonfüredi Zsdrál Galériában. A tárlat egy izgalmas objektkiállítás, amelyen tizenhat, nagy részben új, kimondottan erre az alkalomra készült alkotással találkozhatnak az érdeklődők. A Playroom, azaz játékszoba fókuszáltan a gyermekkori szimbólumokra épít, hiszen a két alkotó számára a családi helyzetek adta inspirációk nagyban meghatározzák a jelen lelki állapotait. A tárlat kurátorai maguk a képzőművészek, így még inkább a személyes hangvétel érződik a galéria minden négyzetcentiméterén. A kiállítás a pécsi Nick Galériával közösen valósul meg, és július 14-ig tekinthető meg.

„Hosszú ideig formálódott bennem egy új, személyesebb hangvételű figurálisobjekt-sorozat megvalósításának gondolata, amely átmenetet képez golyóstollal készült képeim és szobrászi munkáim között. Egyre inkább éreztem, hogy szobrászként ismét ki akarok lépni a fal síkjából, ugyanakkor szerettem volna kapcsolódni korábbi munkáimhoz is. Így jutottam el a Geometrikus szelfi című szobrom megalkotásához, amely legújabb sorozatom előfutára.

Megláttam a figurativitásban rejlő narratív történetmesélés lehetőségét, és elkezdtem nemcsak formákban, hanem összetett, nagy méretű jelenetekben gondolkodni,

amelyeken személyes történetek, gyerekkorom emlékfoszlányai jelennek meg. Az általában három-négy színnel operáló objektek és a hozzájuk tartozó sötét kontúr fiatal korom graffitis, rajzfilmes élményeit idézik. Ehhez a világhoz kapcsolódom a ma mindenki által jól ismert szimbólumok felhasználásával és személyes újraértelmezésével is” – meséli Getto József.

GettoJozsef_urhajos_1Akep3Dlatvanyterv-140242.jpg

Getto József: Űrhajós (Fotó/Forrás: Zsdrál Galéria)

„Az alapmotívum-készletem a gyerekkorom játékaiból és az akkori rajzfilmekből merítkezik. Ilyen motívum a műanyag keret, amiből a játékok egyes elemeit lehetett kipattintani, vagy kivágni, hogy aztán összeépítsük a tárgyat. Ez a keret az egyik legfontosabb rendezőelve a képeimnek. Összeolvasztja a plasztikus elemeket a sík elemekkel, ugyanakkor kifejezi azt az élvezetet, amit számomra a kis műanyagdarabok összeépítése jelentett, de egyúttal képkeretként is funkcionál. Azonban globálisan vizsgálva,

a műanyagnak van egy kifejezetten káros ökológiai hatása, illetve szobrászi szemszögből vizsgálva, nincs olyan karakterisztikája és magasztossága, mint a bronznak vagy a kőnek,

amiről egyből a klasszikus remekművekre asszociálunk. A műanyag simulékony, ezerarcú és sokszor hivalkodó. A Füredre készülő munkák is ezt a kettősséget igyekeznek hangsúlyozni, olyannyira, hogy képpárok lesznek kiállítva. Minden képpár kettéosztható egy kvázi »pozitív« és egy »negatív« pólusra. Ezt az osztást humorral és iróniával igyekszem árnyalni” – vélekedik saját munkáiról Menyhárt Marcell.

A tárlat 2024. július 14-ig tart nyitva, és július 6-án 17 órakor a művészek tárlatvezetést is tartanak.

Nyitva tartás: csütörtöktől vasárnapig 10-18 óra között
Cím: 8230 Balatonfüred, Zákonyi Ferenc utca 5-8.

További információ itt érhető el. >>>

Fejléckép: Menyhárt Marcell alkotása (forrás: Zsdrál Galéria)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Elhunyt Vadász Zsolt, az Operettszínház művésze

A Budapesti Operettszínház egyik legfoglalkoztatottabb művészét 51 éves korában érte a halál június 21-én, adta hírül a Szinház Online.
Vizuál

Öt Donald Sutherland-film, amit látni kell

Filozofikus sci-fi, háborús szatíra, feszült kémjátszma vagy éppen sokkoló erejű horrordráma: Donald Sutherland számtalan műfajban bizonyította rendkívüli tehetségét. Kedvenc filmjeinkkel emlékezünk a kanadai színészlegendára.
Zenés színház

Ami szembejön, nem biztos, hogy akadály – interjú Béres Attilával a szegedi Rebecca-bemutató kapcsán

Pont ilyennek képzeltem: elfoglalt, egymást érik a beérkező hívásai, többször kér fél percet, mire leül és belehelyezkedik az interjúszituációba. Béres Attilával, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatójával beszélgettünk, aki a Szegedi Szabadtéri Játékokon rendezi a Rebecca musicalt.
Vizuál

Műkincsrablás Lengyelországban – izgalmas politikai krimi érkezik a mozikba

Június 27-től érkezik országszerte a mozikba a lengyel-magyar koprodukcióban készült Szent című film, amely Szent Adalbert gnieznói ereklyetartójának 1986-os elrablását dolgozza fel.
Zenés színház

„Brünnhilde szerepe olyan, mintha maratont futnánk” – villáminterjú Iréne Theorinnal

A kiváló svéd szoprán a Budapesti Wagner-napok rendszeresen visszatérő vendége, akit a magyar közönség különösen érzékeny, lelki finomságokra kihegyezett szerepformálása miatt zárt a szívébe. Iréne Theorin egy nappal színpadra lépése előtt válaszolt kérdéseinkre.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Ezekkel a programokkal hangolódhatunk a dívákra a Zene Házában

Már eddig is sok kapcsolódó esemény vezette fel a Dívák & Ikonok kiállítást, de ezután is számos izgalmas előadással, tárlatvezetéssel, egyéb programmal hangolódhatunk a dívákra. (GALÉRIÁVAL!)
Vizuál magazin

Öt Donald Sutherland-film, amit látni kell

Filozofikus sci-fi, háborús szatíra, feszült kémjátszma vagy éppen sokkoló erejű horrordráma: Donald Sutherland számtalan műfajban bizonyította rendkívüli tehetségét. Kedvenc filmjeinkkel emlékezünk a kanadai színészlegendára.
Vizuál ajánló

Wim Wenders-filmhetet tartanak az Art+ Cinemában

Június 28. és július 2. között a német rendező 1984 és 2000 közötti filmográfiájából öt alkotást lehet majd elcsípni mozivásznon szinkronnal, majd ezek után legfrissebb alkotását, immár felirattal.
Vizuál gyász

Elhunyt Donald Sutherland

Az Oscar-, Golden Globe- és Emmy-díjas kanadai színész 88 éves korában hunyt el csütörtökön Miamiban. Halálhírét fia, a szintén színész Kiefer Sutherland jelentette be.
Vizuál ajánló

Mi köze Bobby Ewingnak a magyar gombfocihoz?

A Dallas sorozatból ismert Patrick Duffy is látható lesz Vékes Csaba legújabb, Lepattanó című vígjátékában, amely egy különleges sportszubkultúra, a szektorlabda világába kalauzolja el a nézőket. Cikkünkben megtekinthető a film első teaser előzetese.